Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Doğum Sonrası Kaygı ile Başa Çıkmak

Aylarca süren meraklı bekleyişten sonra bebeğinizi kucağına aldınız ama içinizde hafif bir hüzün ve kaygı içeren duygular hissediyor olabilirsiniz. Bebeğinize kavuşmanıza rağmen doğum sonrası kaygı yaşamanız aslında gayet normal. Doğum yapmış birçok yeni anne gibi siz de gebelik hormonlarındaki değişimin de etkisiyle zaman zaman mutsuzluk, anksiyete, depresyon gibi beklenmeyen duygular yaşayabilirsiniz. Ama merak etmeyin, doğum sonrası kaygı ile başa çıkmak için bazı yöntemler uygulayıp deneyerek, bu sürecin üstesinden daha rahat gelebilirsiniz. Eğer duygularınız sizi çok rahatsız etmeye başlarsa ve günlük hayatınızı olumsuz yönde etkilerse de bir uzmandan yardım alabilirsiniz.

Doğum sonrası depresyonla ilgili uzman görüşü okumak için Postpartum (Doğum Sonrası) Depresyonu başlıklı yazımızı tıklayabilirsiniz.

Doğum Sonrası Depresyon Neden Olur?

Hamilelik ve doğum sonrası, annenin fizyolojik olduğu kadar ruhsal ve sosyal değişimler yaşadığı bir dönemdir. Bu süreç beraberinde annenin duygularında bazı dalgalanmalara yol açabilir. Genelde 10 gün ila 2 hafta arasında sürmesi ve sonrasında kendiliğinden bitmesi beklenen doğum sonrası kaygı duygularını bazı yeni anneler daha uzun süreli hissedebilir. Bu duyguların azalmaması ve hatta artması bile söz konusu olabilir.

Doğum sonrası anksiyete ve depresyon genellikle bebek bakımının da dahil olduğu psikolojik stresle ve doğum sonrası hormonal değişikliklerin etkisiyle yaşanır. Depresyona bazen tek bir faktör neden olmaz, birden fazla neden de bebek büyütürken anne psikolojisini olumsuz etkileyebilir, doğum sonrası depresyona neden olabilir.

Toplumdaki ve ailedeki kusursuz annelik beklentisi yeni anne üzerinde duygusal baskı oluşturan sebeplerden biridir. Annelik rolüne ilişkin kültürel beklentiler, doğum sonrası ruhsal zorlanmalara ve baskıya zemin hazırlayabilir. Tüm bunların sonucunda ise doğum sonrasında annede sinirlilik, gelecek için endişelenme, konsantre olmada güçlük, enerji kaybı, iştahsızlık, uyku problemleri, kaygı, huzursuzluk, tepkisellikte artış görülebilir.  

Doğum Sonrası Kaygı ile Başa Çıkma Yolları

Hormonal değişiklikler, değişen günlük rutininiz ve artan sorumluluklarınız, doğum sonrası kaygılarınızı artırmış olabilir. Bu kaygı ve depresif duygulardan kurtulmak ya da hafifletmek için yaşamınızda bazı değişiklikler yapabilirsiniz.  Bazı davranış ve düşüncelerinizdeki değişim ile kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz. İşte doğum sonrası kaygı ile başa çıkmak için bazı öneriler;

  • Yaşadıklarınız hakkında biriyle konuşmak önemlidir. Önce duygularınızı konuşup paylaşın, çünkü sorunlar paylaştıkça hafifler.
  • Sessiz kalmak yerine hissettiklerinizle ilgili ailenizi, eşinizi, arkadaşınızı bilgilendirin.
  • Lohusalık döneminde bebeğinize karşı bıkkınlık, şikayet, pişmanlık gibi duygular hissedebilirsiniz. Bu duyguların normal olduğunu kabul edin ve bunlar için kendinizi suçlu hissetmeyin.
  • Mükemmel olmaya çalışmayın. Kendinize sadece insan olduğunuzu her şeyi, her zaman yapamayacağınızı hatırlatın. İçinizdeki olumsuz sesleri duyduğunuzda kendinize şefkat gösterin.
  • Eşinizden ve ailenizden bebek bakımı için destek alın. Mümkün olan her fırsatta dinlenin.
  • Kendine zaman ayırmayan anne, mutlu anne olamaz. Bebeğinizi güvendiğiniz birine emanet ederek, kendinize zaman ayırın.
  • Sizi mutlu edecek aktiviteler yapın, sevdiğiniz insanlarla konuşun.
  • Bebeğinizle eğlenceli aktiviteler yapın.
  • Sizi zorlamayan egzersizler yapın. Evde egzersiz yapmak stresinizin azalmasına yardımcı olur. 
  • Güneş ışığı ve D vitamini almak psikolojik ve fizyolojik olarak size iyi gelecektir. Güneş ışığında biraz zaman geçirmeye özen gösterin. Gün ışığında yürüyüşe çıkmak, bahçede zaman geçirmek ya da bebeğinizi arabasına koyarak yürüyüşe çıkmak iyi gelebilir.
  • Doğum sonrasında evin kalabalık olması, evdeki insanların davranış ve söyledikleri sizi rahatsız oluyorsa, evdeki insan sayısını azaltın.
  • Bebeğinizin bakımıyla ilgili bilgi verirken olumlu yaklaşıp sizi incitmeyen kişilerden destek alın.

Unutmayın ki mükemmel annelik yoktur. Bebeğiniz için en iyi annenin siz olduğuna her zaman inanın.

Doğum Sonrası Kaygı için Nasıl Yardım Alınmalı?

Doğum sonrası kaygılarınızı bitirmek için denediğiniz yöntemler kendinizi iyi hissetmek için yeterli gelmeyebilir. Doğum sonrası kaygıya neden olan duygularınız, günlük hayatınızı devam ettirmenin önüne geçiyorsa artık yardım alma zamanı gelmiş demektir. 

Depresyon duyguları, paylaşılmadan bekleyerek iyileşmez ve geçmez. Yaşadığınız süreçle ilgili bilgi edinmek ve yardım almak sorunların çözümünde en yapıcı yol olacaktır. Doğum sonrası kaygılarınıza ilişkin erken ve hızlı tedavi, depresyonun belirtilerini yönetmenize ve bebeğinizle bağ kurmanıza yardımcı olabilir.

Profesyonel bir yardım kaygı ve depresyonun köklerine gitmeyi ve sorunu daha sağlıklı çözmeyi sağlayabilir. Doğum sonrası dönemi keyifli yaşamak için doktora danışıp ve uzman desteği alabilirsiniz.  

Bir annenin doğum sonrası psikolojisi hakkında daha detaylı bilgi için Annenin Psikolojisi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

 

Kaynaklar