Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Doğumdan Sonra Adet Dönemi

Doğumdan Sonra Adet Dönemi Hakkında 

Hamilelik belirtileri arasında en çok bilinen şey, adet (regl) döneminin gecikmesidir. Aylık döngünün sonucunda regl olmayan kadın, hamilelikten şüphelenebilir, hamilelik testi sonrası doktor kontrolü ile durumu netleştirir. Hamilelik hakkında bize net bilgi veren adet dönemi, gebelik boyunca yaşanmaz. Peki, sonra bu süreç nasıl ilerler?

Doğum sonrası adet dönemi anne adayları ya da yeni annelerin hakkında bilgi edinmek istediği bir konu. Bunun için en başından başlayarak doğum sonrası adet düzeni ile ilgili tüm ayrıntılardan bahsetmekte yarar var.

Kadınlar Neden Adet (Regl) Olur?

Adet döngüsü boyunca hormonlar, yumurtalıklar ve rahim iç tabakası kendini bu duruma hazırlar. Bu dönemde beyin salgıladığı hormonlarla yumurtalıklardan birini uyarır. Uyarılan yumurtalık döllenmeye hazırdır. Döllenme gerçekleşmediğinde uyarılan yumurtalığın ömrü tükenir. Döllenme için hazırlanmış rahim iç tabakası, bu durumu adet kanamalarıyla dışarı atarak vücudu temizler. Yani adet dönemi, hamilelik için hazırlanan vücuda cevap verememe durumudur bile diyebiliriz.

Doğumdan Sonra Ne Zaman Adet Olunur?

Annelerin en endişelendiği durum, doğumdan sonra adet görememektir. Fakat bu endişelenilmemesi gereken, metabolizmayla uyumlu bir durumdur. Yumurtlama döneminde olduğu gibi doğumdan sonra emzirme döneminde de vücut tarafından yumurtlama baskılanır. Bu nedenle doğumdan sonra emziren anne ve emzirmeyen annenin adet düzeni farklı olacaktır. Üreme çağında olan ve etkilerini hala yaşayan annenin hormon, psikolojik ve yaş etmenlerine göre de adet düzeni değişebilir. Fakat genel olarak bu süreç emziren annenin daha geç, emzirmeyen annenin daha erken regl olmasıyla özetlenir.

Doğumdan sonra eğer anne adayı emzirmiyorsa doğumun ardından 2,5-3 ay sonra yumurtlama başlar ve anne regl olmaya devam edebilir. Fakat doğumdan itibaren bebeğini emziren annenin yumurtlaması engelleneceğinden, emziren anne adet görmeyebilir. Ek gıda dönemine geçildiğinde bu kural bu kadar katı değildir. Bazı anneler emzirme miktarı ve süresi azaldığı için regl olabilir. Bazı anneler de emzirme boyunca regl döngüsünü yaşamayabilir ve emzirmeyi bıraktıktan bir süre sonra ilk adet kanamasını yaşayabilir. 2-3 ay geçmesine rağmen, emzirmeyi bıraktıktan sonra adet olunmuyorsa mutlaka bir kadın doğum uzmanına danışılması gerekir.

Emziren Anneler Hamile Kalabilir mi?

Emzirme dönemi süresince adet görmeyen anne, emzirme süreci boyunca hamile kalmayacağını düşünse de bu yaygın bir yanlıştır. Emziren anne hamile kalma ihtimalini de taşır ve emzirme bir korunma yöntemi değildir. Emziren annelerin hamilelik ihtimaliyle alakalı ayrıntılı bilgi için tıklayabilirsiniz.