Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Erken Doğumda Yenebilecek ve Yenemeyecek Gıdalar

Hamilelik döneminde beslenmeniz oldukça önemli. Hamilelik sürecinde sağlıklı ve dengeli beslenmenize rağmen doğuma yakın neler yemeniz gerektiğini tam olarak bilmiyor olabilirsiniz. Eğer erken doğum riskiniz varsa erken doğumda yenebilecek ve yenemeyecek gıdaların neler olduğunu öğrenmeniz çok daha önem taşıyabilir.

Aylardır süren hamilelik döneminin artık sonlanacağı doğum zamanı, başta anne adayı olmak üzere tüm ailenin heyecanla beklediği bir andır. Annenin doğum sırasında sadece doğuma odaklanması ve olumsuz düşüncelere kapılmaması, daha rahat doğum gerçekleştirmesinde oldukça etkilidir. Annenin doğuma odaklanmasını sağlayan etkenlerin başında ise doğum sırasında enerji verecek şekilde beslenmesi gelir. Özellikle erken doğumda beslenme, anne adayının daha rahat bir doğum süreci yaşamasına destek olabilir. Peki erken doğumda yenmemesi gereken gıdalar nelerdir? Anne adayının erken doğumdaki beslenmesi nasıl olmalıdır?

Doğum yapmak enerji gerektirir. Yurtdışında yapılan araştırmalar da gösteriyor ki, çok enerji gerektiren doğum sırasında aç ya da susuz olmak anne adayını strese soktuğu gibi kasılmaların daha şiddetli olmasına ve doğumun daha uzun sürmesine sebep olur. Bu nedenle erken doğum sırasında yapmanız gerekenlerden biri de beslenmenizi desteklemektir. Ne yiyeceğinizi önceden planlamanız, erken doğum hazırlığı yaparken işinizi kolaylaştırabilir. Hangi gıdaların size ve doğuma destek olacağını bilmeniz stresinizi azaltabilir, sürecin daha rahat geçmesini sağlayabilir.

Erken Doğumda Yenebilecek Gıdalar

Doğum sırasında vücudunuzun enerjiye ihtiyacı olacak. Erken doğum öncesinde sizi enerji olarak destekleyecek hafif sağlıklı atıştırmalıkları ve gıdaları tüketmeniz bu süreçte oldukça önemli. Erken doğum sırasında acıkmanız durumunda gerekli enerji ve kalori desteği vermesi açısından doğum hastane çantanıza bazı atıştırmalıklar alabilirsiniz.

Erken doğum sırasında karnınız aç olsa bile midenize çok ağır gelmeyecek yiyecekleri yanınıza alabilirsiniz. Yiyecekleri seçerken, kan şekerini ve enerjiyi dengelemek için protein ve sağlıklı yağ içeren kompleks karbonhidratlar, hafif ve besleyici atıştırmalıkları tercih edebilirsiniz. Doğum aktif aşamaya geçtikçe kolayca sindirilebilir yiyecekleri minik porsiyonlar şeklinde tüketebilirsiniz. Küçük miktarlarda ve sık sık yemeniz sindiriminizi kolaylaştırabilir. 

Ancak erken doğum sırasında hafif bir yemek yemenin ve sıvı almanın güvenli olup olmadığı hakkında en iyi kararı doktorunuz verecektir.  Erken doğumda beslenme hakkında en doğru yönlendirme için doktorunuza danışabilirsiniz.

Erken doğumda yenebilecek gıdalar olarak şunları tercih edebilirsiniz;

  • Erken doğumda size kalıcı enerji verecek gıdalar önceliğiniz olmalı. 
  • Erken doğum sırasında sindirim rahatsızlığını önlemenizi sağlayacak tam tahıllı ve kepekli bisküvi, krakerler hem enerji verir hem de sizi daha uzun süre tok tutabilir.
  • Tam tahıllı gevrekler sindirim sisteminde hızla hareket eder ve doğum sırasında size enerji verme anlamında yardımcı olabilir.
  • Yağ içermeyen çabuk ve kolayca sindirilen yiyecekler tercih edebilirsiniz.
  • Vitamin deposu meyveler erken doğumda hızlı sindirilebileceği gibi lif ve sıvı kaynağı olmasıyla da size destek olabilir. Doğum sırasındaki gücünüzü artırmaya yardımcı olabilir.
  • Kuru meyve ve kuru yemişler besin değeri yüksek olduğu gibi enerji de yüklüdür. Hamilelik süresince olduğu gibi erken doğum sırasında da kuruyemiş çeşitlerini atıştırmalık olarak yiyebilirsiniz.
  • Vücudun doğum sırasında proteine ihtiyacı fazladır. Erken doğumda protein ağırlıklı gıdalar tüketmeniz kaslarınızın güçlü kalmasına ve iyileşme sürecinize yardımcı olabilir. Özellikle yoğurdu erken doğumda yenebilecek gıdalar arasında tercih edebilirsiniz.
  • Erken doğum sırasında yeterince su içtiğinizden emin olun. Susuz kalmanız hem enerjinizi düşürebilir hem de doğuma yeterince odaklanmanızı engelleyebilir. Suyun yanı sıra sıvı alımını ve enerjinizi desteklemek için isterseniz proteinli smoothie de içebilirsiniz.
  • Dondurulmuş meyve suyu küpleri sizi ferahlatırken bir yandan da enerjinizi yükseltebilir.
  • Kemik suyu besin açısından zengin olmasının yanı sıra mide bulantınızın azalmasına yardımcı olabilir.

Erken Doğumda Yenemeyecek Gıdalar

Erken doğumda yenebilecek gıdalar gibi erken doğumda yenemeyecek gıdalar da vardır. Özellikle doğum sırasında tüketmekten kaçınmanız gereken gıdaların başında ise şunlar gelir;

  • Mide bulantısı ve ağırlık hissi yaratabilecek her türlü kızarmış ve yağlı gıdalar
  • İshale ve mide ekşimesine neden olabileceği için baharatlı yiyecekler
  • Mide rahatsızlığına veya yanmaya neden olabileceği için portakal ve portakal suyu
  • Çörek, hamur işi veya kek gibi yüksek şekerli yiyecekler
  • Yüksek kafein içerdiği için enerji içecekleri
  • Yapay gıda boyaları içeren spor içecekleri

Hamilelik 40 haftadan oluşan bir süreçtir. Normal doğum sürecindeki bebekler 38 ila 42 haftalar arasında dünyaya gözlerini açar. Eğer doğum gebeliğin 37. haftasından önce gerçekleşirse bu erken doğum olarak tanımlanır. İdeal hamilelik süresinden daha önce doğan bebekler, prematüre olarak adlandırılır. Siz de erken doğum sürecindeyseniz prematüre doğacak bebeğinizin gelişimi hakkında bilgi edinmeniz faydalı olabilir. Bu konuda daha detaylı bilgi için Prematüre Bebeklerde Gelişim başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.  

 

Kaynaklar