Bebekler için uyku, beslenme kadar önemlidir. Bebeklerin büyümeleri ve sağlıklı gelişmeleri için gün içinde yeterli miktarda uyumaları gerekir. Yetişkinlerden daha fazla uykuya ihtiyaç duyan bebeklerin uyku düzeni ve rutini birbirinden farklılık gösterir. Bazı bebekler düzenli ve kesintisiz uyurken, bazı bebeklerde gece sık uyanma sorunu yaşanabilir. Özellikle gece sık uyanan bebekler için zihinsel ve fiziksel gelişim açısından gerekli olan uykuyu almasını sağlayacak bir uyku rutini oluşturmak önemlidir.
Uyku rutini oluşturmak bebeğinizin bir sonraki adımda neler yapacağını bilmesini sağlar. Bu da onun daha rahat hissetmesine ve gece uyansa dahi tekrar yatmayı kabullenmesine yardımcı olabilir. Uykuya dalmakta zorlanan ya da gece sık uyanan bebeğiniz için uyku düzeni oluşturmak biraz zaman alabilir. Bunun için sabırlı olmalı ve rutine sadık kalmalısınız. Bebek uyku düzeni bozukluğuna çözüm olacak, bebeğinizin uyumasına yardımcı yöntemleri uygulayarak bir uyku düzeni oluşturabilirsiniz.
Bebekler geceleri neden uyanır?
Uyku düzenini oluştururken dikkat etmeniz gereken bir nokta da bebeğinizin gece neden sık uyandığını anlamanızdır. Bebeğinizin gece sık sık uyanmasının nedenleri şunlar olabilir;
-
Beslenme ihtiyacı
-
Yetersiz uyku
-
Uyuduğu odanın koşulları (ortam ısısı, havası, ışığı, gürültü vs)
-
Gündüz uykusunun fazla olması
-
Hastalık/rahatsızlık/diş çıkarma dönemi
-
Annenin(eğer emziriyorsa) fazla kafein tüketimi
‘Bebekler gece neden sık sık uyanır?’ sorusuna cevap verebilmek için ebeveynlerin öncelikle iyi bir gözlemci olması gerekir. Bebeğinizin neden sık uyandığını gözlemleyip bilirseniz, ona kaliteli ve sürekli bir uyku düzeni sağlamanız daha kolay olur.
1 yaşına yaklaşan bebeğiniz hala uyku problemi yaşıyorsa Bebeklerde 1 Yaşından Sonra Uyku Düzeni Değişir mi? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Bebekler gece kaç kere uyanır?
Gece uyanma sıklığı her bebeğe göre değişir. Eğer bebek gece kalkmalarını alışkanlık haline getirmediyse, bebeklerin gece uyanma sebebi beslenme ihtiyacıdır. Bebekler geceleri genelde ilk 3 ay 3 kez, 3-6 ay arası 2 kez, 6-12 ay arası 1 kez beslenmek için uyanabilir. 1 yaşından sonra ise gece beslenmesinin kesilmesi ve bebeğin kesintisiz uyuması beklenir. Bebeklerin gece uyku süreleri ortalama şöyledir;
-
İlk 3 ay: 8-10 saat
-
4-5. aylarda: 11-12 saat
-
6-9 ay arası: 10-11 saat
-
9-12 ay arası: 10-11 saat
-
1-2 yaş: 10-12 saat
-
2-4 yaş: 10-12 saat
Gece sık uyanan bebekler için ne yapılmalı?
Uyku rutini oluşturmak ve bebeğinizin gece uykularını düzene sokmak için birçok yöntem deneyebilirsiniz. Bebeğin uykusu farklı nedenlerden dolayı gece sık sık kesintiye uğruyorsa adım adım bunları uygulayabilirsiniz;
- Bebeğiniz için uyku öncesi rutini oluşturun. Bebeğinizin yaşına göre kitap okuyabilir ya da kucağınıza alıp dinlendirebilirsiniz. Uyku rutini aynı zamanda uzun bir günün sonunda bebeğinizle bağ kurmanın harika bir yoludur.
- Bebeğinizin uyuyacağı odanın tamamen karanlık ya da çok az bir ışıkla aydınlatılmış, iyi havalandırılmış ve sessiz olmasını sağlayın.
- Bebeğinizin odasının sizin odanıza yakın olması onun kendini güvende hissetmesi açısından yararlı olabilir.
- Bebekler düzenden hoşlanırlar. Her zaman kullandığı yastık, yorgan ya da battaniyeyi bulamadıklarında huzursuz uyuyabilirler.
- Bebeğinizi yatağına yatırıp ışığı söndürdükten sonra yanında biraz kalıp ninni söyleyerek uykuya dalmasını kolaylaştırabilirsiniz.
- Ufak ufak hareketlenmelerinde ya da gözünü açtığında hemen müdahale etmeyerek tekrar uykuya dalmasını bekleyebilirsiniz. Böylelikle bebeğiniz kendi kendine uykuya dalmayı öğrenebilir.
- Sabah belli bir saatte uyanmasına özen gösterin ve bunun için bir uyku rutini oluşturun. Gündüz uykularına da aynı şekilde dikkat edin ve günün aynı saatinde uykuya dalmasını sağlayın. Böylelikle bebeğinizin bir uyku düzeni oluşacak ve gece daha sık uyanmayacaktır.
- Gece uykusunu iyi alamayan bebek bu açığını gündüz tamamlamaya çalışıp gece yine uyanabilir. Bu kısır döngüyü yaşamamak için yaşına göre yeterli uykuyu aldığından emin olun.
- Gece uyanıp ağlayan bebeğinizi kendi yatağınıza almayın. Sakinleşmesini sağlayıp bir müddet yanında kalın ve kendiliğinden uykuya dalmasını bekleyin.
- Her türlü çabanıza rağmen bu tekrarlayan gece uykusu problemlerinin üstesinden gelemiyorsanız bir uyku eğitimi danışmanından yardım alabilirsiniz.
Bebeklerin uyumasına yardımcı olan birçok yöntem bulunur. Bebek uyutmada en etkili yöntemler hakkında Bebeklerde Uyku Eğitimi başlıklı yazımızdan bilgi alabilirsiniz.