Bebeklerde sıklıkla görülen bir problem olan göz çapaklanması, her bebekte en az bir kez görülebilir. Özellikle bağışıklık sisteminin zayıf olması nedeniyle göz çapaklanmasına yenidoğanlarda daha sık rastlanır. Bebeğin vücudunun savunma mekanizmasının devreye girmiş olması nedeniyle yaşanan çapaklanma, genelde çok ciddi bir problemden kaynaklanmaz. Ancak bazen ciddi sağlık problemlerinin habercisi olabilir. Bu nedenle doktora başvurmak gerekebilir.
Göz Çapaklanması Nedir?
Göz çapaklanması, göz çevresinde veya göz kapaklarında biriken sarımsı, beyazımsı ya da yeşilimsi kalıntılara verilen addır. Genellikle göz yaşı ve gözdeki diğer maddelerin kuruyarak oluşturduğu birikintilerden oluşur.
Gözlerdeki Aşırı Çapaklanma Belirtileri Nelerdir?
Göz çapaklanması, çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir ve zaman zaman göz sağlığını tehdit eden daha ciddi durumların habercisi olabilir. Gözlerde aşı çapaklanmanın belirtileri arasında şunlar yer alır;
- Sabah uyanıldığında göz kapaklarının yapışık olması veya çapakların göz çevresinde birikmiş olması
- Göz çevresinde batma hissi, kaşıntı veya rahatsızlık
- Göz beyazında kızarıklık oluşması
- Göz kapaklarının şişmesi veya gözde hassasiyet
- Gözün yüzeyinin kuru hissetmesi ve göz yaşının azalmış olması
İleri vakalarda, çapaklar görmeyi geçici olarak engelleyebilir. Göz çapaklanması çoğu zaman basit bir rahatsızlık olsa da altta yatan ciddi bir enfeksiyonun veya göz hastalığının belirtisi olabilir. Bu nedenle, özellikle sürekli ve yoğun çapaklanma durumlarında tıbbi yardım almak önemlidir.
Bebeklerde Göz Çapaklanması Neden Olur?
-
Doğumdan sonraki ilk günlerde oluşan çapaklanma, bakteriyel bir etkene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bebek, doğum kanalından enfeksiyon almış olabilir.
-
Doğumdan sonraki haftalarda oluşan çapaklanma, koruyucu göz damlalarının reaksiyonundan kaynaklanabilir.
-
Gözyaşı kanalının tıkanarak gözün kendini temizleyememesi nedeniyle oluşabilir. Bebeklerin göz kanalı çok küçük olduğu için sıklıkla tıkanması normal bir durumdur.
-
Bebeğin gözüne yabancı bir cisim kaçmış olabilir.
-
Bebeklerde sık görülen bir problem olan göz nezlesi; gözlerde şişkinlik, kızarıklık ve çapaklanmaya yol açabilir.
-
Alerji, sinüzit ve üst solunum yolu rahatsızlıkları bebeklerde göz çapaklanmasına sebep olur.
Çapaklanmanın Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde çapaklanmanın oluşmasıyla birlikte belirtileri hemen kendini gösterir. Bu belirtilerin başında şunlar gelir;
-
Gözlerde sulanma, kızarıklık
-
Göz kapaklarında şişkinlik veya iltihap
-
Gözlerde sarımsı, yeşilimsi renkte bir akıntı
-
Uykuda kirpiklerin birbirine yapışması
Bebeklerde Göz Çapaklanması Nasıl Temizlenir?
-
Bebeğinizin göz kapaklarını, pamuğu ılık suyla ıslatarak temizleyin. Her iki göz için de ayrı steril gazlı bez kullanın.
-
Bebeğinizin gözlerini kaşıma riskine karşı, tırnaklarını güzelce kesin.
-
Göz enfeksiyonu geçirmiş yetişkinlerle temasından kaçının.
-
Ellerinizi iyice temizledikten sonra; parmak uçlarınızla gözden buruna doğru hafifçe yarım daire şeklinde hareketlerle masaj yapın. Bu hareketi tek defada 5-10 kere tekrarlayın ve günde en az altı kere yapın.
Bebeklerde Göz Çapaklanmasına Ne İyi Gelir?
-
Bebeğinizin gözünde az da olsa bir akıntı gördüğünüzde gözünü hemen ılık bir suyla yıkayın.
-
Bebeğinizin yatak takımlarını düzenli olarak değiştirin.
Bebeklerde Göz Çapaklanması Nasıl Geçer?
Bebeklerde göz çapaklanması genellikle hafif ve geçici bir sorun olsa da bu durumun iyileşmesi için bazı tedavi yöntemleri ve hijyen uygulamaları yapılabilir. Şu yöntemler ile bebeklerde göz çapaklanmasını gidermek mümkün olabilir;
- Temiz bir pamuk ılık suya batırılıp bebeğin göz çapakları nazikçe temizlenebilir.
- Göz temizliği için eczaneden temin edebileceğiniz steril gazlı bezler de kullanılabilir.
- Bebekte gözyaşı kanalı tıkanıklığı varsa doktorun önerdiği şekilde nazolakrimal kanala hafif masaj yapmak bu tıkanıklığın açılmasına yardımcı olabilir.
- Eğer bebekteki göz çapaklanması bir bakteriyel enfeksiyon nedeniyle oluşuyorsa, doktor antibiyotik göz damlası veya merhem reçete edebilir.
Eğer çapaklanma birkaç gün içinde geçmezse, enfeksiyon belirtileri şiddetlenirse veya bebeğin gözleri kızarır, şişer ve ağrılı hale gelirse, mutlaka bir doktora başvurun. Kızarıklık, şişlik, yoğun çapaklanma, ateş gibi belirtiler bir enfeksiyonun göstergesi olabilir. Bu durumda doktorunuz uygun tedaviyi belirleyecektir. Ayrıca eğer bebeğinizde göz çapaklanmasıyla birlikte yüksek ateş, şiddetli ağlama veya diğer enfeksiyon belirtileri varsa, mutlaka bir doktora başvurun.
Göz Çapaklanması Nasıl Tedavi Edilir?
Bebeklerde göz çapaklanması tedavisi çapaklanmanın nedenine bağlı olarak değişir. Göz çevresindeki çapaklar temiz bir pamuk veya bez ile, ılık suya batırılarak nazikçe silinmelidir. Her göz için ayrı bir pamuk kullanılmalıdır. Nazolakrimal kanal masajı da göz çapaklanmasını tedavi edebilir. Eğer gözyaşı kanalı tıkalıysa, doktorun önerdiği şekilde göz çevresine hafif masaj yapılabilir. Çapaklanma bir enfeksiyondan kaynaklanıyorsa, doktor antibiyotik göz damlası veya merhem reçete edebilir.
Göz Çapaklanması İçin Evde Neler Yapılabilir?
Bebeğin gözlerinin temizlenmesi sırasında hijyen kurallarına uymak enfeksiyonun yayılmasını önler. Bebeklerin gözlerine elleriyle dokunmalarını sınırlamak için ellerini temiz tutmak ve tırnaklarını kısa kesmek faydalı olabilir. Göz hijyenine dikkat etmek çok önemlidir. Bebeğin gözlerine kirli ellerle dokunulmamalı, temiz bir ortamda tutulmalı ve hijyen sağlanmalıdır.
Bebeklerde çapaklanma ile ilgili ‘Bebek göz çapaklanması neden olur?’, ‘Bebek göz çapaklanmasına ne iyi gelir?, ‘Bebek göz çapağı nasıl temizlenmeli? gibi merak edilen birçok soruya yanıt verdik. Yazımızı okuyarak, göz çapaklanması ve bebeğinizin göz bakımı konusunda fikir alabilirsiniz. Bebeğinizin gözünde çapaklanma oluşması halinde bunun ne kadar sürdüğüne ve yoğunluğuna dikkat ederek, detaylı bilgilendirmeyi doktorunuzdan sağlayabilirsiniz. Özellikle bebeğinizin gözündeki çapaklanmanın kendiliğinden geçmemesi, kızarıklığın devam etmesi, normalin üzerinde ateşi olması ve göz kapağında şişlik oluşması halinde mutlaka doktora başvurulması gerektiğini unutmamalısınız.
Banyodan tırnak kesmenin püf noktalara, kıyafet seçiminden bez değişimine kadar bebeğinizin bakımıyla alakalı temel konular hakkında bilgi sahibi olmak için Bebek Bakımı yazımızı okuyabilirsiniz.