Yaptırdığınız hamilelik testinin pozitif çıkmasının ardından sizin için hayatınızda yeni bir dönem başlıyor. Artık yaşamınızın bundan sonraki sürecinde sadece kendinizin değil, karnınızdaki bebeğinizin de sağlığını düşüneceksiniz. İşte bu hassasiyeti özellikle göstermeniz gereken konulardan birini de ev temizliği oluşturuyor. Günlük hayatınızın parçası olan birçok şey gibi hamilelikte ev temizliği yaparken de bazı risklere karşı dikkatli olmanız gerekir. Peki hamilelikte ev temizliği nasıl yapılmalı? diye düşünüyorsanız detayları yazımızda bulabilirsiniz. Ayrıca bebekli yaşam sürecinde evinizde hijyenik ve doğal mekanlar sunmak için Ev Temizliğinde Doğal Ürünler başlıklı yazımızdan da fikir alabilirsiniz.
Hamilelikte Ev Temizliği İçin Güvenlik İpuçları
Aslında hamileyken evinizi bazı güvenlik ipuçlarını uygulayarak temizlemeniz mümkün. Ancak bu dönemde ev temizliği gibi günlük işleri bile hassasiyetle yapmanız, bazı risklere karşı hamilelik öncesinden çok daha dikkatli olmanız gerekir.
Bazı ev işleri veya temizlik ürünleri hamileliğiniz sırasında sizin ve bebeğiniz için güvenli olmayabilir. Zamanla büyüyen karnınız, dengenizin bozulmasına ve kaymanıza neden olabilir ya da kullandığınız temizlik ürünleri sağlığınız için tehlike yaratabilir. İşte bu riskler nedeniyle hamilelikte ev temizliği için güvenlik önlemleri alıp bunları özenle uygulamanız önem taşır. İşte size hamilelikte uygulayabileceğiniz ev temizliği için güvenlik ipuçları;
- Hamileliğinizde ev temizliği yaparken en çok dikkat etmeniz gereken önlemlerin başında, ağır kimyasallar içeren temizleyicilerden uzak durmanız gelir. Özellikle çamaşır suyu, amonyak ve toksik maddeler içeren ürünler yerine sirke, karbonat veya doğal sabunlar gibi doğal temizleyicileri tercih edebilirsiniz.
- Zehirlenme riskine karşı temizlik ürünlerini karıştırmadan önce talimatları okuyup güvenli kombinasyonlar oluşturabilirsiniz. Karbonat ve sirke gibi doğal malzemeler bile aşırı miktarda karıştırıldığında sorun yaratabilir. Bu nedenle çamaşır suyu ve amonyak gibi kimyasalları, zehirli gaz çıkaracağı için kesinlikle bir arada kullanmamalısınız.
- Kimyasal bir ürün kullanmanız gerekiyor ise de temizlik yaptığınız ortamdaki pencereleri açarak odanın havalanmasını sağlayabilirsiniz. Bu şekilde kimyasal kokular birikmez ve sizi rahatsız etmez.
- Toz alırken maske takabilirsiniz. Özellikle toz alerjiniz varsa maske takmayı unutmamalısınız.
- Kimyasal temizlik ürünlerini kullanırken cildinizi ve solunum yollarınızı korumak için eldiven takmaya da özen göstermelisiniz.
- Yük kaldırmak ve ağır eşyaları taşımak hem belinizde ağrı yapar hem de düşme riskinizi artırır. Uzun süre eğilmek ya da zorlayıcı hareketler yapmak da sırt ağrısı ve diğer sorunlar yaşamanıza neden olabilir.
- Kaygan ve ıslak zeminlerde çalışırken düşme riskine karşı dikkatli olmalısınız. Zemin temizliği yaparken kaymayı önlemek için uygun ayakkabılar veya kaydırmaz tabanlı çoraplar giyebilirsiniz.
- Yüksek yerlere uzanmamaya, dengenizi kaybetme riskini azaltmak için merdiven veya tabure kullanmaktan kaçınmalısınız.
- Elektrik süpürgesi kullanırken süresini uzun tutmayabilirsiniz. Uzun süre elektrik süpürgesi kullanmak sizin için yorucu olabilir.
- Temizlik sırasında aşırı efor sarf etmemeye özen göstermelisiniz. Yorulduğunuzda kısa molalar vererek vücudunuzu dinlendirebilirsiniz.
- Haşere ilaçlamanız gerekiyorsa bir profesyonel kiralayın ve iş bittikten sonra birkaç saat evden uzak durun.
Hamilelik sırasında hijyen önemli olsa da bunu ölçülü ve kendinize zarar vermeden yapmayı hedeflemelisiniz. Mükemmel bir şekilde her yeri temizleme baskısı hissetmeden öncelikli olarak ihtiyaç duyulan alanlara odaklanabilirsiniz. Bel ağrısı, kasılmalar gibi şikayetleriniz oluyorsa ev temizliğiyle ilgili doktorunuza başvurmalısınız. Özellikle belirli hamilelik komplikasyonlarınız veya sınırlamalarınız varsa doktorunuzun ev işleri ve ev temizliği konuları da dahil tüm uyarılarını dikkate almanız en doğrusu olacaktır.
Hamilelikte Temizlik Ürünlerinin Seçimi
Temizlik ürünlerinin solunabilen veya emilebilen sert kimyasallar olması nedeniyle hamilelikte zararlı kimyasal maddelerden her zamankinden daha çok kaçınmanız gerekir. Çamaşır suyu, fırın temizleyicileri ve diğer temizlik maddelerinin kokusu hem size hem de karnınızdaki bebeğe zarar verebilir.
Peki hamilelik döneminde evinizi hangi ürünlerle temizleyebilirsiniz? Bunun için uygulayabileceğiniz en doğru yöntem hem temizleme özelliği olan hem de doğal içeriği bulunan ürünleri kullanmanız olacaktır. Hamilelik sırasında olabildiğince doğal içeriklere sahip ürünler kullanabilir, damıtılmış beyaz sirke, limon suyu ve kabartma tozu gibi doğal malzemelerle kendi temizleyicilerinizi yapabilirsiniz. Bu yaygın doğal temizlik ürünleriyle evinizi güvenli şekilde temizleyebilirsiniz.
Kimyasallara maruz kalmayı en aza indirmek için kimyasal temizlik ürünlerinin bazılarını hayatınızdan çıkarabilir veya kullanımını azaltabilirsiniz. İşte onlar yerine hamileyken ev temizliğinde kullanabileceğiniz temizlik ürünleri şunlar olabilir;
• Sirke
• Karbonat
• Limon
• Çamaşır sodası
• Boraks
• Uçucu bitkisel yağlar
• Bitkisel sıvı sabunlar
Bu doğal ürünleri uygularken, püskürtme amacıyla pompalı spreyler, silmek amacıyla yüzde 100 pamuklu bezler, sıkıştırılmış selüloz süngerler, doğal kıldan yapılmış fırçalar kullanabilirsiniz. Ayrıca temizlik için kullandığınız tüm ürünlerin üzerindeki etiketleri dikkatlice okumaya özen gösterebilirsiniz. Bazı temizlik ürünlerinin üzerinde hamileler için uyarı etiketleri olabilir. Genellikle zararlı kimyasallar içermeyen "hamile dostu" etiketine sahip ürünler tercih edebilirsiniz.
Hamilelikte Temizlik Yapanlar İçin Yalnızca Güvenli Yöntemler
Hamilelikte temizlik yaparken sağlınız için şu güvenli yöntemleri uygulayabilirsiniz;
- Amonyak, çamaşır suyu, asit bazlı temizleyiciler gibi ağır kimyasallar yerine doğal ürünleri tercih edin.
- Temizlik yaparken ortamın iyi havalandırıldığından emin olun.
- Cildi ve solunum yollarını kimyasal maddelerden korumak için lateks eldiven ve maske kullanın.
- Kayma riskini önlemek için kaymaz tabanlı ayakkabı ya da terlik giyin.
- Ağır temizlik işlerini başkalarından yardım alarak yaptırmaya çalışın.
- Denge kaybı yaşatacak yüksekliklere çıkmak yerine birinden yardım isteyin.
- Kesici, delici veya ağır aletler kullanarak iş yapmamaya özen gösterin.
- Temizlik esnasında eğilme, uzanma gibi zorlayıcı hareketlerden kaçının.
- Bir şeyi kaldırmanız gerekiyorsa, her zaman dizlerinizi bükün. Dizlerinizi biraz bükerek dengeli ve ağırlığı eşit olarak dağıtmak için ayaklarınızı omuz uzunluğunda ayrı tutun.
- Bir temizleyiciyi havaya püskürttüğünüzde damlacıklar yere düşmeden önce uzun bir süre havada asılı kalır. Bu da onları soluduğunuz ve bu kimyasalların size ve bebeğinize zarar verebileceği anlamına gelir. Kendinizi ve bebeğinizi korumak için, bir beze temizleyici dökebilir, püskürtmek yerine silebilirsiniz.
Ev Temizliğinde Yapılması Gereken Hassas Alanlar
Hamilelik sürecinde ev temizliğine özen gösterirken özellikle bazı bölgeler daha fazla dikkat gerektirir. Hamilelikte ev temizliğinde dikkat etmeniz gereken bu hassas alanların başında banyo ve tuvaletler gelir. Buraların temizliğinde kimyasal temizlik ürünlerinden uzak durmaya özen göstermelisiniz. Çünkü bu ürünler solunum sorunlarınızın ve cildiniz tahrişine neden olabilir. Ayrıca mutfakta da temizlik yaparken çok yoğun şekilde kimyasal kullanmaya dikkat edebilirsiniz. Soluduğunuz havanın kalitesini korumak amacıyla, temizleme solüsyonunu püskürtmek yerine temizleme solüsyonunu doğrudan bir temizlik bezi, sünger veya kağıt havlu üzerine dökebilirsiniz.
Unutmayın ki hamilelik sürecinde sağlık her şeyden önemlidir. Bu nedenle temizlik yaparken dikkatli olmak ve güvenli yöntemleri tercih etmek gerekir. Bu hassas alanlara düzenli olarak özen göstererek daha hijyenik bir ev ortamı sağlayabilirsiniz.
Hamilelikte Zorlanan Temizlik İşleri ve Alternatif Çözümler
Hamileyken standart bir temizlik bile bazen zorlayıcı olabilir. Bu nedenle hamilelikte zorlanan temizlik işlerini şu alternatif yöntemlerle daha rahat yapabilirsiniz;
- Banyo, mutfak veya evinizin başka bir yerinde küf olabilir. Bunların temizliği sırasında küfe maruz kalmanız sağlığınız için sıkıntı yaratabilir. Bu nedenle küf sorununuz varsa profesyonel bir temizlik servisiyle görüşebilir ya da birinden yardım alabilirsiniz.
- Eğer kediniz varsa normalde önemli olmayan ve sizi etkilemeyen parazitlerden hamilelikte uzak durmak için kedi kumunu siz temizlememeye özen gösterin. Kedi dışkısı ile temas, toksoplasmaya yakalanmanıza neden olabilir.
- Banyo temizliği genellikle hamilelik sırasında solumamanız gereken kimyasalların kullanılmasını gerektirebilir. Bunun için doğal özlü yüzey temizleyiciler tercih edebilirsiniz.
- Karnınız büyüdükçe tırmanmayı gerektiren işler riskli hale gelir. Düşme riskine karşı yükseğe uzanma gerektiren temizlik işlerinde, cam-pencere temizliği ile perde asımında birinden yardım isteyebilirsiniz.
- Ağır mobilyaları çekmek, itmek ya da taşımak sırtınızı zorlayabilir ve bağlarınızı gevşetebilir. Bu nedenle bu tür işleri kesinlikle yapmamalısınız.
- Halı temizliği sizi sert kimyasallara, toz gibi diğer alerjenlere ve tahriş edici maddelere maruz bırakabilir. Halılarınızı elektrik süpürgesiyle temizlerken maske takabilir, halının yıkanması için ise yıkama şirketlerinden profesyonel destek alabilirsiniz.
Hamileliğinizde temizlik işlerinde zorlanmamak için yapacağınız yöntemlerden biri de normal zamanda tek seferde yapılacağınız temizliği süreçlere bölmeniz olabilir. Tüm evi bir günde temizlemek yerine, her gün farklı bir odaya odaklanabilirsiniz. Tüm ev temizliğini aynı günde yapmaya çalışmaktansa her bir temizlik için haftada bir gün seçebilirsiniz. Küçük temizlikleri düzenli olarak yaparak büyük bir temizlik yapma ihtiyacını azaltabilirsiniz.
Hamilelikte Ev Temizliği İçin Yardım Almanın Önemi
Hamileyken evi temiz tutmak her zaman kolay olmayabilir. Fiziksel ve ruhsal değişimlerin etkisiyle ev temizliği için gerekli zamanı ve çabayı harcayamayabilirsiniz. İşte böyle durumlarda aile bireylerine kapasiteleri ölçüsünde bazı temizlik ve ev işlerini paylaştırabilirsiniz. Hamilelikte ev temizliğinde imkanınız var ise profesyonel destek almak da iyi bir seçim olabilir. Temizlik şirketlerinin bu tür durumlar için özel ekip ve hizmet modellerinden destek almanız size rahatlık sağlayabilir.
Hamilelik sürecinde yardım almak sizin kimyasal maddelere maruz kalma riskini azaltır. Temizlik sırasında yaşayabileceğiniz sıkıntıları ortadan kaldırırken, özellikle mutfak, banyo ve yatak odası gibi hassas alanların düzenli temizliği sağlanmış olur. Temizlik işleri için destek almak, sizin sadece fiziksel sağlığınızı korumakla kalmaz, aynı zamanda stresinizi azaltarak daha huzurlu bir hamilelik geçirmenize de yardımcı olur. Zamanınızı ve enerjinizi sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmeye, bebeğinizin gelişimine daha fazla odaklanmaya, dinlenmeye ve hazırlık yapmaya zaman ayırmanıza imkan verir.
Hamilelikte Ev Temizliğinde Fiziksel Rahatlık Sağlamak
Hamilelik sürecinde ev temizliği yaparken fiziksel rahatlığınızı da düşünmelisiniz. Bunun için öncelikle doğru temizlik araçları kullanmanız oldukça önem taşır. Yer temizliği için uzun saplı paspas ve süpürge kullanarak eğilmeden temizlik yapabilirsiniz. Ayrıca ağır olmaması için hafif ve kolay taşınabilir temizlik malzemelerini tercih edebilirsiniz.
Hamilelikte ev temizliği yaparken fiziksel rahatlık sağlamak için vücudunuzu doğru pozisyonda kullanmalısınız. Sık sık eğilmek yerine uzun saplı paspaslar veya fırçalar kullanabilirsiniz. Eğilmeniz gerekiyorsa dizlerinizi bükerek çömelip sırtınızı düz tutabilir, omurganızı destekleyecek şekilde dik durmaya özen gösterebilirsiniz.
Temizlik öncesi ve sonrası basit esneme hareketleri yapmanız da kaslarınızı rahatlatıp fiziksel rahatlık sağlayabilir. Bu, vücudunuzun esnek kalmasını sağlar ve ağrı oluşumunu önler. Yorucu işlerinizi gün içine yayarak uzun süreli fiziksel yorgunluktan kaçınabilirsiniz. Her 20-30 dakikada bir mola vererek oturabilir, arada bir ayaklarınızı yukarıda tutarak kan dolaşımınızı rahatlatabilirsiniz. Ayrıca temizlik süresince bol su içmeniz enerjinizi artırabilir.
Hamilelikte ev temizliği yaparken fiziksel rahatlık sağlamak için hareketlerinizi kısıtlamayan, nefes alabilir kumaştan yapılmış, rahat kıyafetler giymeniz de önemlidir. Terlemeyi önlemek için kat kat giyinmek yerine az katlı ve rahat kıyafetler tercih edebilirsiniz.
Hamilelikte Ev Temizliği ve Alerjenlerden Korunma
Toz, küf, polen, evcil hayvan tüyleri gibi alerjenler, hamileliğiniz sırasında solunum problemleri ve alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Astım, alerjik rinit gibi solunum problemlerini tetikleyebilen bazı temizlik ürünleri veya tozlar, cildinizde kaşıntı, kızarıklık gibi alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Ayrıca anne karnındaki bebeğiniz de maruz kaldığınız alerjenlerden etkilenebilir. Bu nedenle hamilelikte ev temizliği yaparken alerjenlerden korunmak için şu önlemleri alabilirsiniz;
- Tozları kuru bezle almak yerine, nemli bir mikrofiber bez kullanarak yüzeyleri temizleyin. Böylece tozun havaya karışmasını engellersiniz.
- Yatak ve yastıkları düzenli olarak havalandırıp güneş ışığına çıkarabilirsiniz.
- Alerjenlerin birikmesini önlemek için yastık ve nevresimleri sık sık değiştirebilirsiniz.
- Yumuşatıcı, kokulu ve kimyasal içerikli temizlik maddeleri yerine sirke, karbonat, limon gibi doğal temizleyiciler kullanabilirsiniz.
- Temizlik sırasında maske takarak solunum yolunuzu koruyabilir, bulunduğunuz ortamı havalandırabilirsiniz.
- Halı, perde gibi toz tutucu yüzeyleri en aza indirebilir, eğer mümkünse ahşap veya seramik zeminleri tercih edebilirsiniz.
Temizlik sonrasında kullandığınız kıyafetlerinizi çıkarmanız ve tekrar giymeden önce yıkamanız da alerjenlere karşı sizi korur. Eğer hamilelik sırasında burun akıntısı, hapşırık, öksürük, nefes darlığı gibi alerji belirtileri yaşıyorsanız, mutlaka doktorunuza danışın. Doktorunuz size alerjiden korunmanız için neler yapabileceğinizi aktarıp uygun tedavi yöntemlerini aktarabilir.
Sıkça Sorulan Sorular (SSS)
Hamilelikte temizlik yaparken hangi kimyasalların kullanılmaması gerekir?
Hamilelikte kullandığınız ev temizleyicileri, böcek öldürücüler, evcil hayvan bakım ürünleri ve oda spreyleri gibi bazı kimyasallar size ve bebeğinize zarar verebilir. Ayrıca bu kimyasalların cildinizle temas etmesi de cildinizde tahrişe sebep olabilir. Bu nedenle, kullandığınız temizlik ürünlerinin içeriğinde kimyasalların olmamasına dikkat edin. Temizlik ürünlerinde sıkça rastlanan ve özellikle hamilelik döneminde uzak durmanız gereken kimyasalların başında amonyak, etilen glikol, ftalatlar, parabenler, klor bazlı çamaşır suyu, tuz ruhu, sprey ve aerosol temizleyiciler, naftalin bulunur. Alıp kullanacağınız temizlik ürünlerinin içinde bu kimyasalların bulunup bulunmadığını kontrol edebilirsiniz.
Hamilelikte ağır temizlik işleri yapabilir miyim?
Hamilelikte ağır temizlik işleri yapmak uzmanlar tarafından genellikle önerilmez. Bu tür işler sizi fiziksel olarak zorladığı gibi düşme veya yaralanma riskinizi artırabilir. Bu nedenle hamilelikte ağır temizlik işleri yapmanız sizin ve bebeğinizin sağlığı açısından sakıncalı olabilir.
Hangi temizlik işleri daha güvenlidir ve hangilerinden kaçınılmalıdır?
Basit temizlik görevlerini tercih edip ağır, karmaşık ve fiziksel olarak zorlayıcı temizlik işlerinden kaçınmanız yaralanma, yorulma riskinizi azaltır. Mobilya, halı veya diğer büyük eşyaları taşımak, perde asmak, merdiven çıkmak, yüksek yerlere uzanmak veya ıslak zeminlerde çalışmak gibi temizlik aktivitelerinden özellikle kaçınmalısınız. Halı yıkama, cam silme gibi ağır işler yerine hamilelik döneminde daha hafif temizlik işlerini tercih edebilirsiniz.
Hamilelikte temizlik sırasında evde havalandırma ne kadar önemli?
Hamilelikte temizlik sırasında evde havalandırma yapmanız çok önemlidir. Evi temizlerken çapraz havalandırma oluşturmak için pencereleri açabilir, varsa tavan vantilatörlerini açabilirsiniz. Temizlik bittikten sonra da bir süre daha evi havalandırmaya devam edebilirsiniz. Bu şekilde kimyasalların, toz ve diğer alerjenlerin havada birikmesini önleyip solunum yoluyla vücudunuza girmesini azaltabilirsiniz.
Temizlik sırasında baş dönmesi, mide bulantısı hissediyorsam ne yapmalıyım?
Hamilelikte temizlik sırasında baş dönmesi veya mide bulantısı hissediyorsanız bir an önce yaptığınız işi bırakmanız en doğrusu olacaktır. Yaşadığınız durumun nedeni yorgunluk, aşırı efor, kimyasal maruziyet, düşük tansiyon veya kan şekeri düşüklüğü olabilir. Vücudunuz, temizlik sırasında fazla uyarıldığı için dinlenme ve koruma sinyali veriyor olabilir. Pencereleri açarak temiz hava alabilir, bol su içerek hafif atıştırmalıklar yiyebilirsiniz. Günün geri kalanını dinlenerek geçirmenize rağmen baş dönmesi ve mide bulantısı devam ediyorsa doktorunuza başvurabilirsiniz.