Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Hamilelikte Hemoroid: Nedir, Neden Olur, Belirtileri ve Tedavisi

Gebelik anne adayının vücudunda önemli fizyolojik ve psikolojik değişikliklere neden olur. Hamilelik süresince hem annenin hem de anne karnındaki bebeğin sağlığını sürdürmesi amacıyla oluşan bu değişiklikler, hamileler açısından bazı fiziksel rahatsızlıklara yol açabilir. Halk arasında basur olarak da bilinen hemoroid, hamilelikteki bu rahatsızlıklardan biri olarak yaşanabilir. Hamilelikte hemoroid sıkıntısı yaşıyorsanız öncelikle nedenlerini öğrenebilir, tedavisi için neler yapmanız gerektiğiyle ilgili bazı konulara özen göstererek rahatsızlığınızı azaltabilir ya da ortadan kaldırabilirsiniz. Peki hamilelikte hemoroid neden olur, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir? İşte tüm soruların yanıtı...

Hamilelikte hemoroid nedir?

İkinci veya üçüncü trimesterde ortaya çıkma ihtimali daha yüksek olan hamilelikteki hemoroid, anüs (makat) ve alt rektumda (kalın bağırsağın en son kısmı) bulunan damarların şişmesi ve iltihaplanması durumudur. Hemoroid, anüs çevresinde bulunan şişmiş varislerdir. Anne adaylarının en çok şikayet ettiği rahatsızlıklardan biri olan hamilelik hemoroidi, eğer rektumda yerleşirse iç hemoroid, makatta yerleşirse dış hemoroid adını alır.

Hamilelikte hemoroid neden olur?

Anüs içinde veya dışında büyümüş ve şişmiş damarlar olan hemoroidi hamilelikte tetikleyen birçok faktör bulunur.

·Hormonal değişiklikler,

·Büyüyen rahim,

·Kabızlık,

·Kan akışı değişiklikleri,

·Artan karın içi basıncı hamilelikte hemoroid oluşumunu yatkın hale getiren başlıca nedenlerdir.

Sindirim sisteminin yavaşlaması ve büyüyen rahmin bağırsaklara baskı yapması, hamilelikte kabızlığa yol açabilir. Uzun süreli kabızlıklar ise, hamilelikte hemoroidi tetikleyebilir. Hamilelikte uzun süre ayakta kalma da hemoroidin oluşmasına neden olabilir.

Hamileliği ya da bebeği olumsuz yönde etkileyecek bir risk içermeyen hemoroidin oluşması, hamilelik sürecinin ilerleyen aylarında daha çok görülür. Hamilelik ilerledikçe anüsün etrafındaki damarlar üzerindeki baskının artması, hemoroidin de büyümesini ve etkisini artırır. Bebek anne karnında büyüdükçe hem karın içi basınç artar hem de annenin toplar damarlarının üzerine baskı uygular. Bu durum hemoroide yatkınlığı artırabilir. Buna bir de kabızlık eklenirse hemoroidle ilgili rahatsızlıklar daha da büyüyebilir.

Hamilelikte hemoroidin belirtileri nelerdir?

Hamilelikte hemoroidin birden çok belirtisi vardır. Eğer tuvalet sırasında kanama varsa ya da ağrı hissediyorsanız hamilelik hemoroidiniz oluşmuş olabilir. Yaşadığınız sıkıntının hamilelik hemoroidi olup olmadığını şu belirtilerin varlığından anlayabilirsiniz.

•             Anüs çevresinde kaşıntı, yanma, ağrı veya şişlik

•             Tuvalet sırasında ağrı ve sonrasında mukus akıntısı

•             Tuvalet sırasında ya da sonrasında kanama

•             Ağrılı bağırsak hareketleri

Kanama ile ağrı genellikle hamilelikte hemoroidin ilk belirtileridir. Hemoroidlerin içinde kan akımı ileri derecelerde yavaşladığından bazen damar içinde bir pıhtı oluşup damarın tümüyle tıkanmasına neden olur. Bu durum çok şiddetli ağrıya yol açabilir. Bu tür şikayetler yaşıyorsanız tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Hamilelikte hemoroid nasıl tedavi edilir?

Gebelik, hemoroid oluşumunu ya da var olan hemoroidlerin yarattığı şikayetleri artırabilir. Ancak alacağınız bazı önlemlerle hamilelik hemoroidiyle ilgili sıkıntınızı en aza indirebilirsiniz. Hamilelik sırasında hemoroid oluşumunu engellemek ya da hemoroid rahatsızlığınızı hafifletmek için öncelikle şunları uygulayabilirsiniz;

Kabızlıktan kaçının. Kabızlık hamilelik sırasında hemoroidlerin oluşmasındaki en büyük etkenlerin başında gelir. Bu nedenle kabızlıktan kaçınmalısınız. Bunun için de bol miktarda kepekli gıdalar ile meyve ve sebze yiyerek lif açısından zengin beslenmeye özen gösterebilirsiniz. Kuru kayısı, kuru erik, kuru incir yiyerek ve bu meyvelerin kompostolarını içerek de kabızlığı önleyebilirsiniz. Ayrıca turşu ve baharat hemoroidinizi tahriş edebilir, makatınızda yanma hissi oluşturabilir. Bu nedenle turşu ve baharattan uzak durmanız önem taşır.

Tuvalete zamanında gidin. Tuvaletiniz geldiğinde bekletmemelisiniz. Beklemek tuvalete çıkışı zorlaştırır ve hemoroidleri tahriş eder. Bu nedenle bağırsak hareketinin başladığı anda, beklemeden tuvalete gitmelisiniz. Bağırsak hareketiniz yoksa da tuvalette uzun süre oturmamaya dikkat etmelisiniz.

Bol su tüketin. Hamilelikte sağlıklı ve dengeli beslenme kadar bol su tüketimi de önemlidir. Bol su tüketimi ile hem kabızlığı önleyebilir hem de hamilelik hemoroidi olma riskini azaltabilirsiniz.

Ilık su banyosu yapın. 10 dakika boyunca 40°C-50°C ılık suyla banyo yapmak hamilelik hemoroidi ağrılarınızı giderebilir. Aynı zamanda bir oturma banyosu da belirtilerin hafiflemesine yardımcı olabilir.

Buz uygulayın. Doktorunuzun onayıyla evde uygulayacağınız bazı yöntemlerle hemoroidi ve semptomlarını hafifletebilirsiniz. Bunlardan biri de ağrıyan bölgeye buz tutmak olabilir. Buz şişmeleri azaltırken, kan damarlarını daraltmaya yardımcı olur ve ağrı kesici görevi görür. Hemoroid şişkinliğini azaltmak için bölgeye günde birkaç kez bezle kaplı buz uygulayabilirsiniz.

Doğru bir egzersiz rutini uygulayın. Hamilelik sürecinde fiziksel aktivite eksikliği kabızlığa ve var olan hemoroidinizin kötüleşmesine yol açabilir. Bu nedenle hemoroid semptomlarınızı artırmayacak doğru bir egzersiz rutini uygulamak ağrılarınızın azalmasına destek olabilir. Kan dolaşımını ve endorfin salınımını artırmak için doktorunuzun da onayıyla yoğun olmayan bir seviyede yürümeyi, yüzmeyi veya yogayı egzersiz planınıza alabilirsiniz. Ancak bu egzersizleri yaparken sırtınızdaki ve karnınızdaki kasları çok fazla zorlayacak aktivitelerden kaçınmalısınız. Gerilmek hemoroidin şişmesine neden olabileceğinden bu tür egzersizleri yapmamaya özen göstermelisiniz.

Uzun süre oturmaktan ve ayakta durmaktan kaçının. Uzun süre oturma veya ayakta kalmaya bağlı olarak da hemoroid gelişebilir.  Oturma, anüs ve rektumdaki damarlara baskı yapar. Bu nedenle gün içinde ayakta ve oturma sürelerinizi dengelemelisiniz. Eğer çok ayakta kalmanız gerekirse sık sık mola verip oturarak dinlenin. Otururken halka yastığı veya çörek yastığı olarak da bilinen hemoroid yastığı kullanmanız ağrılarınızı azaltabilir.

Kegel egzersizi yapın. Kegel egzersizi vajina girişi ile makat arasında kalan bölgedeki perine kaslarını güçlendiren egzersizlerdir. Doktorunuzun onayıyla hemoroid tedavisinde ek bir önlem olarak uygulanabilir. Böylece bu bölgedeki kan akımının hızlanmasına ve kan dolaşımınızı iyileştirmeye yardımcı olabilirsiniz.

Hamilelik hemoroidi tedavisiyle ilgili en doğru yönlendirme ve bilgilendirmeyi doktorunuzdan alabilirsiniz. Doktorunuza danışmadan ilaç ve krem kullanmamaya özen göstermelisiniz. Çoğu anne adayının hamilelik hemoroidiyle ilgili semptomları doğumdan hemen sonra kendiliğinden düzelir. Hemoroidinizin doğumdan sonra bile iyileşmediğini fark ederseniz, daha ileri tedavi hakkında doktorunuza danışabilirsiniz.

Hormonlarınızın normalden daha çok salgılanması ya da rahminizin genişleyip bedeninizin değişmesine yol açtığı değişiklikler, hamilelik sürecinde alışık olmadığınız durumlarla karşı karşıya kalmanıza neden olabilir. Gebelikte görülen hastalıklar ve bu hastalıkları nasıl engelleyebileceğinize dair ipuçlarını öğrenmek için Hamilelikte En Sık Görülen Rahatsızlıklar başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

 

Kaynaklar