Vajinal akıntı her kadında gebelik dışındaki zamanlarda olduğu gibi gebelik döneminde de görülen ve olması gereken bir durumdur. Kokusuz, ince kıvamda, berrak renkli olan bu akıntıların hacmi, anne adayını rahim ve gebelik enfeksiyonlarından korumak için gebelik haftası ilerledikçe artar. Normal olarak kabul edilen bu durum, sağlık açısından da endişelenmeyi gerektirmez. Şeffaf renkli akıntı gibi hamilelikte bazı durumlarda görülen bir diğer akıntı da kahverengi lekedir. Gebeleri ilk anda endişelendirip korkutan hamilelikte kahverengi leke, pek çok farklı nedenden dolayı oluşabilir. Siz de ‘Hamilelikte kahverengi leke (akıntı) gelmesi neden olur?’, ‘Hamilelikte kahverengi leke nedir?’ sorularının cevaplarını bilerek hangi durumların normal olduğunu öğrenip endişelerinizi azaltabilir, hangi durumlarda ise doktora başvurmanız gerektiği hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
Hamilelik döneminde kanamaların pek çok nedeni vardır ve bazı kanamalar anne adayı açısından tehlikelidir. Hamilelikte yaşanan hangi kanamaların tehlikeli olduğunu öğrenmek için Hamilelikte Kanama Nedenleri Nelerdir? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Hamilelikte kahverengi leke (akıntı) nedir?
Hamilelikte kahverengi leke (akıntı), vajina kanalında ya da rahimde daha önce olan kanamadan kaynaklanan servikal mukustur. Genellikle rahimde kalan ve lekelenme şeklinde dışarı atılan eski bir kan olarak nitelendirilir. Daha önce oluşan bir kanama az da olsa bir süre beklediğinde kahverengi bir akıntıya dönüşebilir. Anne adayının iç çamaşırında veya tuvalet kağıdı üzerinde ara sıra birkaç damla kan görmesi lekelenme olarak tanımlanır. Bu durum gebeleri korkutsa da aslında hamilelik sırasında kahverengi akıntı görülmesi, doktorlar tarafından genellikle normal kabul edilir.
Hamilelik sırasında lekelenme her zaman bir şeylerin ters gittiğinin bir işareti değildir. Beraberinde başka semptomlar yoksa büyük olasılıkla kahverengi akıntı, anne adayı veya bebek açısından bir sorun teşkil etmez. Çoğu durumda zararsız olsa da şiddetli ve yoğun olması durumunda ciddiye alınması, sürekli hale geldiyse de doktor tarafından muayene edilmesi mutlaka gereklidir.
Hamilelikte kahverengi leke (akıntı) gelmesi neden olur?
Hamilelikte kahverengi lekenin (akıntı) gelmesi, gebelikle birlikte görülebilir. Özellikle gebelik haftası ilerledikçe görülme sıklığı daha da artabilir. Gebeliğin erken dönemlerinde olabildiği gibi hamileliğin son haftalarına kadar da görülme olasılığı vardır.
Kahverengi lekenin (akıntı) gebelerde görülme oranı yaklaşık yüzde 20’dir. Gebelerde yaygın olarak görülen bu durumun ise pek çok farklı sebebi bulunur. Doktorlar tarafından sağlık sorunu yaşatmayacağı ifade edilen bu nedenlerin başında ise şunlar gelir;
- Vajinal pH’taki dalgalanmalar az miktarda kahverengi akıntıya neden olabilir. Bu genellikle 2-3 gün sürer ve kendiliğinden sona erer.
- Gebelikte kan dolaşımı arttığı ve rahim ağzı daha kırılgan hale geldiği için kahverengi akıntı oluşabilir.
- Özellikle yoğun miktarda egzersiz, ağır kaldırma, temizlik ve ev işleri gibi vücut hareketleri hamilelikte kahverengi lekeye neden olabilir.
- Hamilelikte cinsel ilişki ve pelvik muayene, serviksin daha da hassas hale gelmesine yol açar. Bazen pelvik muayene ya da cinsel ilişki sonrasında kısa süreli kahverengi akıntılar olabilir ve normaldir.
- Hamilelikte kahverengi akıntıya neden olan faktörlerden biri de hamilelikteki hormonal değişikliklerdir. Hamilelik sırasında hormonların dalgalanması ve vücuttaki kan akışının artması, serviksi hassaslaştırır.
- Gebelikte erken dönemde implantasyon kanaması olarak bilinen yerleşme kanaması, hamileliğin 10-14. günlerinde olur. Bu süreçte hafif kahverengi lekelenme olağan bir durumdur. Döllenmeden sonra gebeliğin ilk birkaç haftasında, embriyonun rahime yerleşmesi esnasında ortaya çıkması nedeniyle kahverengimsi akıntı veya lekelenme, hamileliğin en erken belirtilerinden biri kabul edilir. Regl kanamasından daha az ve kısa süreli olan implantasyon kanaması kadınların yüzde 25’inde görülebilir.
- Lekelenmenin diğer bir yaygın nedeni, yüksek östrojen seviyeleri nedeniyle hamilelik sırasında kanama olasılığı daha yüksek olan servikal bir poliptir. Sıvıdan mukus benzeri kıvama kadar değişen, az miktarda kahverengi akıntı, iyi huylu rahim ağzı polipleri nedeniyle oluşabilir.
Gebeliğin erken haftalarında olduğu gibi doğuma yakın zamanlarda da kahverengi akıntı görülebilir. Her kahverengi akıntı riskli değildir. İmplantasyon akıntısı, cinsel ilişki, yoğun aktivite ya da pelvik muayene sonrası oluşan ya da iyi huylu rahim ağzı poliplerinden kaynaklı olan kanamalar endişe etmeyi gerektirmez.
Peki hamlelikte kahverengi akıntı ne zaman bir sağlık sorununun işaretidir? İşte şu gibi riskli durumların oluşması, hamilelikte kahverengi leke (akıntı) görülmesine neden olabilir;
- Mol gebeliğin (üzüm gebeliği) ilk belirtilerinden biri kahverengi lekelerin görülmesidir. Bulantıların aşırı olması, kahverengi akıntı, kan basıncının yükselmesi, bazen vajinaya üzüm tanecikleri gibi parçacıkların düşmesi mol gebeliğin işaretleri arasındadır.
- Hamilelikte kahverengi leke (akıntı) görülmesi, düşük yapma olasılığına işaret edebilir. Kanamayla birlikte kramp, karın ağrısı, bel ağrısının da olması, düşük ihtimalini artırabilir.
- Ektopik gebelik (dış gebelik) beraberinde kahverengi akıntılara ve kırmızı renkte meydana gelen kanamalara sebebiyet verebilir. Dış gebelikte kanamaya genellikle şiddetli karın ağrısı, baş dönmesi, kalp çarpıntısı eşlik eder.
- Plasenta previa, plasentanın (bebeğin eşinin) rahim ağzını ve doğum yolunu kapatması olarak tanımlanır. Hamileliğin ikinci döneminde plasentanın rahim ağzında konumlanmasıyla oluşan plasenta previa, kahverengi akıntıya ve kanamaya neden olur.
- Gebelik döneminde kahverengi akıntı gelmesinin bir diğer nedeni de vajinada meydana gelen enfeksiyonlardır. Çeşitli virüsler ve vajina bölgesinde meydana gelen iltihaplanmalar, gebelik döneminde kahverengi akıntının nedenleri arasında yer alır.
Hamileliğiniz boyunca karnınızdaki bebeğiniz gibi sizin de vücudunuzda pek çok değişim olacak. Bebeğinizin yaşadığı gelişmeler kadar, ay ay hamilelik aşamalarında yaşayacağınız bu değişimlerin neler olduğunu da bilmelisiniz. Geçireceğiniz bu evreleri bilmek ve bilinçli bir gebelik yaşamak için Hamilelikte Yaşayacağınız Değişimler başlıklı yazımıza tıklayabilirsiniz.
Hamilelikte kahverengi leke gelmesi kaç gün sürer?
Hamilelikte kahverengi lekenin (akıntı) miktarı ve ne kadar süreceği, gerçekleşme nedenine bağlı olarak değişir. Riskli olmayan nedenlerden dolayı oluşan kahverengi akıntı, genellikle çok kısa süreli ve az miktarda olur. Bu özelliklerdeki kahverengi lekelenmeler, doktorlar tarafından olağan görülen, endişelenmeyi gerektirmeyen bir durumdur.
Sizin de çoğu anne adayı gibi hamilelikte kahverengi lekelenme ve akıntılarınız olabilir. Bunların miktarı ve ne kadar sürdüğünü sürekli takip etmeye özen göstermelisiniz. Eğer şiddetli ve uzun süreli bir akıntı yaşıyorsanız, beraberinde ağrınız ya da rahatsızlıklarınız oluyorsa, mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Hamilelikte kahverengi akıntı çoğu zaman zararsız olsa da gereken hassasiyeti göstermelisiniz.
Hamilelikte kahverengi leke için ne zaman doktora başvurulmalı?
Hamilelik boyunca kahverengi vajinal akıntılar normaldir. Akıntı az miktardaysa, beraberinde kramp veya ateş yoksa tedavi gerektirmez ve kendiliğinden kısa sürede geçer.
Hamilelik sırasında lekelenmenizi yönetmenize yardımcı olmak ve sağlıklı bir hamilelik geçirmeniz için bazı konulara daha çok dikkat edebilirsiniz. Eğer aralıklarla kahverengi lekelenmeniz oluyorsa, yaptığınız egzersizleri sınırlayıp, yoğun fiziksel aktiveden kaçınmalısınız. Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu saat kadar uyuyup, gün içinde sık sık dinlenebilir, mümkün olduğunca ayaklarınızı yükseltebilirsiniz. Ayrıca hamileliğiniz boyunca ağır nesneleri kaldırmaktan, itip çekmekten özellikle kaçınmalısınız.
Hamilelik sırasında kahverengi lekelenme yaşayan kadınların çoğu sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirir. Ancak bazı durumlar vardır ki mutlaka doktorunuza danışmanız ve kontrole gitmeniz gerekir. Hamilelikte kahverengi akıntının hacmi, görünümü, ne kadar süre devam ettiği, beraberinde eşlik eden koku veya başka şikayetler, kahverengi akıntının riskli bir durum oluşturup oluşturmadığına dair önemli işaretlerdir.
- Akıntının miktarı bir ped değiştirecek kadar fazlaysa, 2-3 günlük sürede azalmayıp 1 haftaya kadar miktarı artarak devam ediyorsa mol gebelik, dış gebelik gibi durumlar nedeniyle doktora başvurmayı ve tedaviyi gerektirir.
- Cinsel ilişkiden sonra ara sıra kahverengi akıntının olması, normal bir durum olarak kabul edilir. Ancak yine de belirli bir süre takip etmeniz gerekir. Cinsel ilişkiden sonra ayda birkaç defadan fazla veya bir haftadan daha uzun kahverengi veya kanlı bir akıntı fark ederseniz doktorunuza başvurmanız gerekir.
- Cinsel ilişki sonrası olduğu gibi pelvik muayeneden sonra da kahverengi akıntı 2-3 gün içinde azalarak bitmiyorsa ve 1 haftayı bulursa doktor kontrolü daha da önemli hale gelir.
- Akıntıyla birlikte kaşıntı şikayeti varsa, keskin bir kokuya sahipse ve ayrıca kramp eşlik ediyorsa bunlar bir enfeksiyon belirtisine veya daha ciddi bir duruma işaret ediyor olabilir. Böyle bir durumda kadın doğum uzmanınızla görüşmeniz en doğrusu olacaktır.
- Gebeliğin sonlarında görülen büyük miktarlarda koyu akıntı veya ağır kanama, erken doğum veya amniyotik kesenin yırtılması gibi komplikasyonların habercisi olabilir. Böyle bir durumda da lekelenme ve kanamayı doktorunuzla görüşmeniz önemlidir.
Hamilelikte kahverengi leke nedir? sorunuz gibi 9 aylık hamilelik döneminizde pek çok konuda cevabını merak ettiğiniz soru aklınıza takılabilir. ilkadımlarım.com’da sizler için hazırladığımız Hamileyim kategorisindeki içeriklerde, aklınızdaki bu sorulara ilişkin cevaplar bulabilirsiniz. Ayrıca İlkadımlarım Akademi’de yayınlanan hamilelikle ilgili eğitim videolarını izleyebilir, İlkadımlarım Akademi takviminde yer alan uzmanlardan ücretsiz canlı eğitimler hakkında bilgi alabilirsiniz.