Hamilelik döneminde en sık yaşanan sıkıntılar birisi mide bulantısıdır. Hamileliğin başında yaşadığınız bulantının sebebi genellikle gelişmekte olan plasentanın ürettiği HCG adı verilen hormonudur. Bu doğal bir süreçtir. Aynı zamanda stres, yorgunluk, düşük kan şekeri, B6 vitamini yoksunluğu da mide bulantısını tetikleyebilir.
Özellikle gebeliğin 12-14. haftalarından sonra bu bulantıların azalmaya başladığını hatta bittiğini görebilirsiniz. Sonrasında ise mide rahatsızlıklarının yaşanmaya başladığı, ara ara bulantıların yokladığı bir sürece merhaba diyebilirsiniz. Merak etmeyin, tüm bu süreçler hamilelik döneminin doğal bir döngüsü.
Hamilelikte Mide Bulantısını Önlemek İçin Neler yapılabilir?
Genel olarak şu noktalara dikkat etmek oldukça faydalı olacaktır;
- Az ve sık öğünler yapmak
- Yağlı, kızartmalı, yoğun baharatlı besinlerden uzak durmak
- Bulantınızı bastırabilecek ekmek, kraker gibi hafif tuzlu besinleri yanınızda bulundurmak
- Öğünlerden sonra uzanmamak, ev içerisinde hafif turlar atmak
- Sıvı alımını öğünlerle birlikte değil, aralarda yapmak
- Susuz kalmamak
- Limon ve portakal kabuğu, nane yaprağı koklamak veya uçucu yağlarından yararlanmak
- Hamilelikte güvenilir kabul edilen bitki çaylarından yararlanmak
Bulantılar için zencefil
Özellikle bulantı önlenme ve mide rahatlatıcı etkisi sayesinde zencefilin anne adayları arasında kullanıldığı görülür. “Hamilelikte bitki çayı tüketebilir miyim?” yazımızdan da hatırlayacağınız üzere hamilelik döneminde bitkisel çaylara biraz mesafeli durmanız gerekiyor. Zencefil, yapılan çalışmalarda da gerek etkinliği gerekse güvenilirliği ile kanıtlanmış bir destektir. Fakat bitkisel desteklerde en önemli konu güvenilir miktar aralığında tüketim yani dozdur.
Özellikle ilk 3 aylık dönem sonrası bulantı ve mide rahatsızlıkları yaşıyorsanız günde 1-2 kez yarım gram (çay kaşığı) kadar zencefil ile kendinize keyifli bir çay hazırlayabilirsiniz. Hamilelerde zencefil miktarı günlük 1 gramın üzerine çıkarılmamalıdır. Bulantının daha sık yaşandığı sabah saatlerinde tüketmek oldukça yardımcı olacaktır.
Zencefil çayını bulantı dışında limon ve bal ile soğuk algınlığında, boğaz ağrısında ve hafif öksürük durumlarında da kullanabilirsiniz.
Bir diğer desteği ise tıbbi naneden sağlayabilirsiniz. Özellikle bulantının çok yoğun olduğu zamanlarda, günde 1-2 fincan tıbbi nane çayı tüketimi de olumlu etki sağlayacaktır. Fakat özellikle reflü şikayetleri yaşayan bir anne adayıysanız, nane mide asidini yükselttiğinden bu şikayetlerinizi arttırabilir.
*Hamilelik sürecinde herhangi bitkisel bir desteğe hekim görüşü alınmadan kesinlikle başlanmamalıdır.
Diyetisyen & Fitoterapi Uzmanı Beste Taşkın