Hamilelik beraberinde değişen hormonsal yapı nedeniyle anne adayında hem bedensel hem de ruhsal birtakım değişiklikler meydana getirir. Hamilelik ayına göre ortaya çıkan bu değişiklikler bazen anne adayında fiziksel şikayetler yaşanmasına da neden olabilir. İşte hamilelik sürecinin doğal bir etkisi olarak görülen şikayetlerinden biri de hamilelikte mide ekşimesidir.
Hamilelikte mide ekşimesi nedir?
Mide ekşimesi midedeki yemek asitlerinin yemek borusundan yukarı doğru çıkması sonucu yemek borusunda hissedilen ekşimedir. Bu durum genellikle yoğun içerikli ana öğünler ile içeceklerin tüketilmesinin ardından görülür.
Hamilelikte mide yanması ne zaman başlar?
Gebelik reflüsü olarak da tanımlanan mide ekşimesi, çoğu anne adayının hamilelik süresince yaşadığı yakınmaların başında gelir. Gebeliğin ilk aylarında ortaya çıkıp özellikle 3. trimesterde daha rahatsız edici olur. Hamileliğin ilk 3 ayı ve son 3 ayı mide yanması ve mide ekşimesi gibi şikâyetlerin en yoğun olarak görüldüğü dönemlerdir. Genellikle doğum ile birlikte kaybolur.
Hamilelikte mide ekşimesi neden olur?
Hamilelikte mide ekşimesi, uzmanlar tarafından asit başta olmak üzere mide içeriğinin yemek borusuna kaçması sonucu göğüs kemiği arkasında yukarı yükselen yanma, ağza acı-ekşi su, yemeklerin gelmesi olarak tanımlanır. Mide ekşimesi midenin yemek içeriği tersine yemek borusuna kaçınca oluşur. Yemek borusuna kaçan mide içeriği burada iritasyon yapar. Gebelikte mide ekşimesi şikayeti, özellikle sabahları gece boyunca yatay pozisyonda geriye kaçan mide asidi boğazı yaktığı için öksürük şeklinde olabilir.
Gebelikte mide ekşimesinin nedenleri arasında, gebelik hormonlarına bağlı mide boşalmasında yavaşlama ve büyüyen bebekle birlikte midenin yukarı doğru itilmesi yer alır. Hamilelikte mide ekşimesi nedenleri şöyle sıralanabilir;
- Hamilelikte artan progesteron ve relaksin hormonlarının, mide, yemek borusu ve barsaklardaki düz kasların gevşemesine yol açması
- Mide ile yemek borusu arasındaki kasların gevşemesi nedeniyle, besinler ve asitli sindirim sıvılarının yukarı doğru kaçması
- Normalde mide ile yemek borusu arasında sıkıca kapalı bulunan ve aşağıdan yukarı sıvı ve katı madde geçişine izin vermeyen mide kapakçıklarının görevini eskisi gibi düzenli yerine getirememesi nedeniyle asitlerin yemek borusuna daha rahat girmesi
- Özellikle gebelik haftası ilerledikçe rahim büyümesiyle birlikte, midenin daha da yukarı itilmesi
- Bebeğin gelişmesinin anne adayının midesine baskı uygulaması
- Anne adayının beslenme şekli
Tüm bu nedenlerin neticesinde yaşanan mide ekşimesi anne adayının yaşam kalitesini düşürebilir, uyku düzenini bozabilir veya beslenmesini engelleyebilir.
Hamilelikte mide ekşimesinin belirtileri nelerdir?
Hamileliğinizde midenizle ilgili rahatsızlık yaşayıp bunun tam olarak neden kaynaklandığını merak ediyor olabilirsiniz. Sizde de şu belirtiler varsa şikayetinizin nedenini hamilelikteki mide ekşimesi oluşturabilir;
- Göğüste yanma hissi
- Boğazda sürekli acı veya ekşi bir tat olması
- Sık sık geğirme ya da geğirme isteği
- Midede şişkinlik ve ağırlık hissetmek
- Yutkunmada sorun yaşamak
Bu belirtileri genellikle yemek sonrasında veya içecek tüketiminin ardından daha çok hissedebilirsiniz.
Hamilelikte mide ekşimesinin tedavisi nedir?
Pek çok anne adayı gibi hamilelikte mide ekşimesi yaşamanız sizi pek çok konuda rahatsız ediyor olabilir. Bu şikayetlerinizi azaltmak için hayatınızda bazı değişikler yapmanız gerekebilir. Eğer ‘Hamilelikte mide ekşimesine ne iyi gelir?’ ya da ‘Hamilelikte mide ekşimesi nasıl geçer?’ sorularının cevaplarını merak ediyorsanız şunları özellikle uygulamaya dikkat etmelisiniz;
- Mide ekşimesi yaşamamak için en çok dikkat etmeniz gereken konu, yemek yedikten sonra belli bir süre yatağa yatmamaktır. Yemekten sonra 2-3 saat yatmamaya özen göstermelisiniz.
- Yatağa yatarken başı bedene göre yüksekte tutmak için yastık kullanmak mide ekşimenizin ortaya çıkmasını önleyebilir ya da azaltabilir.
- Özellikle geceleri çikolata, aşırı yağlı, baharatlı kafeinli gıdalardan kaçınmalısınız.
- Az ve sık öğünler tercih etmelisiniz. Midenizi çok dolduracak şekilde yemek yememeye dikkat etmelisiniz.
- Yemeğinizi yavaş ve sakince yemelisiniz.
- Karnınızı sıkıca saran giysilerden giymekten kaçınmalısınız.
- Yemeklerden sonra hazmı kolaylaştırmak için şekersiz sakız çiğneyebilirsiniz. Bu şekilde ayrıca tükürük salgısı artarak mide borusundaki asidi nötralize eder.
- Yemek yerken dik durarak mideye olan baskıyı en aza indirebilir, böylece mide ekşimesi şikayetinizi önemli oranda azaltabilirsiniz.
- Sıvı alımını ihmal etmeyin. Günlük olarak en az 2,5-3 litre su tüketimine dikkat etmelisiniz. Ancak yemek aralarında çok fazla su içmemeye, yavaş yavaş içmeye ve midenizi su ile şişirmemeye özen göstermelisiniz.
Hem beslenmenizde hem de yaşam tarzınızda değişiklikler yapmanıza rağmen hamilelikte mide ekşimesi şikayetiniz devam ediyor olabilir. Her türlü önlemi almış olsanız da mide ekşimesi ile ilgili olarak ciddi sağlık sorunları yaşamaya devam ediyorsanız mutlaka doktora danışmalı ve destek almalısınız.
Hamilelikte mide ekşimesi gibi başka şikayetleriniz de olabilir. Özellikle hazımsızlık, kabızlık gibi sorunlarınız varsa Hamilelikte Sindirim Sorunları ve Çözümleri başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.