Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Hangi Durumda Antibiyotik Önerilir

2 yaş altındaki bebekler yılda ortalama 7 kez üst solunum yolu enfeksiyonu ya da ateşli hastalık geçirebilir. Tabii bebeğinizin sık hastalanıyor olması siz ebeveynleri için üzüntü verici bir durum olabilir. Onun bir an önce sağlığına kavuşmasını istediğiniz için de aklınıza “Bebeklere ne zaman antibiyotik verilir?” sorusu gelebilir. Ancak bu sorunun cevabını yalnızca doktorunuz verebilir ve antibiyotik kullanımı konusunda ısrarda bulunmamanız gerekir. Tabii bebeklerde görülebilen ve doktor tavsiyesi ile antibiyotik tedavisine başlanılabilen hastalık türlerini bilmek size bebeğinizin sağlığı ile ilgili rehberlik edebilir.

Bebeklerde Antibiyotik Kullanımı Gerektirebilen Hastalıklar

Bebeklerde antibiyotik kullanımına ihtiyaç duyulabilen rahatsızlık türleri şunlardır:

Yüksek Ateş

Ateş, bebeğinizin bağışıklık sisteminin mikroplarla mücadele ettiğini gösteren olumlu bir durumdur. Ancak vücut ateşi normal kabul edilen değerleri geçtiği zaman bu durum, bebeğinizin vücudunda enfeksiyon bulunduğuna işaret edebilir. 3 aydan küçük bebeklerde 38°C ve 2 yaşından küçük çocuklarda 39°C’nin üzerinde ateş olduğu zaman doktorunuzun tavsiyesine başvurmanız gerekir. Bebeklerde ateşlenme ile ilgili daha fazla bilgi almak için Yenidoğan Bebeklerde İlk Ateşlenme Vakasında Neler Yapılır? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

İdrar Yolu Enfeksiyonu

Kanda dolaşan bir mikrobun böbrek, mesane veya idrar yoluna girmesi sonucu bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu görülebilir. Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu belirtileri arasında ateş, huzursuzluk, kusma ve ishal bulunur. Bebeğinizde bu durumları gözlemlediğiniz takdirde doktorunuzla görüşmeniz faydalı olur.  

Orta Kulak İltihabı

Bebeklerin östaki boruları dar ve kısadır. Bu durum alerji ya da üst solunum yolu rahatsızlığı kaynaklı burun-boğaz akıntılarının orta kulağa geçmesine sebep olur. Bu sebeple 6-36 ay arası bebekler orta kulak enfeksiyonuna sık sık yakalanabilir. Büyüdükçe östaki boruları uzar ve orta kulak enfeksiyonuna yakalanma ihtimalleri azalır. Orta kulak iltihabı ile ilgili detaylı bilgi sahibi olmak için Bebeklerde Kulak Enfeksiyonları Nasıl Anlaşılır? başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.

Zatürre

Zatürre, bir bakteri ya da virüsün akciğere inmesi ile oluşan bir enfeksiyon türüdür. Bebeklik döneminde yapılan aşılarla zatürreye yakalanma oranı önemli ölçüde düşse de 0-1 yaş arası bebekler en riskli grubu oluşturur. Bağışıklık sistemi zayıf olan ya da alerji olma ihtimali bulunan bebeklerin zatürre geçirme riski daha yüksek olabildiği için sağlıklarının desteklenmesi gerekir. Peki, orta kulak iltihabı ve zatürre görülme riskini artıran alerjiye karşı bebeklerin bağışıklıkları nasıl güçlendirilebilir?

Bebeğiniz Beslenme ile Hayata Güçlü Bir Adım Atsın

Ebeveynlerinin ikisinde de alerji bulunuyorsa bebeğinizin alerjik olma ihtimali %70’tir. Bu sebeple bebeğinizde henüz bir alerjik reaksiyon ortaya çıkmadan önce önlemini almanız gerekir. Bunu sağlamanın en etkili yolu da beslenmesini desteklemektir. Eğer sizde alerji bulunuyorsa bebeğinizin beslenmesinde etkinliği kanıtlanmış probiyotik ve prebiyotik bileşenlere sahip gıdalar olmasını sağlayarak bağışıklığını güçlendirebilirsiniz. Bu hareket, bebeğinizde alerjik belirtilerin görülme ihtimalini azaltır. (1)

Bebeklerde Antibiyotik Kullanımı Nasıl Olmalı?

Doktorunuzun bebeğiniz için tavsiye ettiği antibiyotiği, belirtilen dozda ve süre dahilinde içirmelisiniz. Bebeğinizde iyileşme belirtileri görseniz dahi doktorunuzun belirttiği süre boyunca antibiyotik kullanımına devam etmelisiniz. Ebeveyn olarak dikkat etmeniz gereken diğer bir nokta da bebeğinizin sağlığını desteklemektir. Çünkü antibiyotiklerin bebekler üzerindeki etkileri arasında bağırsak florasının bozulması yer alır. Bağırsak mikrobiyotasının antibiyotik kaynaklı bozulması, bağışıklık sisteminin gelişimini ve düzenlenmesini etkileyebilir (2). Bu da bebeklerde ishal ya da kabızlık gibi sindirim problemlerine yol açabilir.

Antibiyotik kullanımından sonra bebeğinizin bağışıklık ve sindirim sistemlerinin zarar görmemesi için beslenmesine büyük özen göstermelisiniz. Yapılan araştırmalara göre probiyotikler, antibiyotikle ilişkili ishal dahil olmak üzere çeşitli sindirim hastalıkları için giderek daha fazla kullanılmaktadır. (3)

Bağırsak florası, diğer adı ile bağırsak mikrobiyotası faydalı ve zararlı bakterilerden oluşur. Faydalı bakteriler, bebeklerin bağışıklığını güçlendirir, onları enfeksiyon riskine ve alerjiye yakalanmaya karşı korur. (4) Prebiyotik lifler, bu faydalı bakterilerin çoğalmasını yani bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Siz de antibiyotik kullanımı sonrası bağışıklığının güçlenmesine destek olmak için bebeğinizin beslenmesinde probiyotik ve prebiyotik bileşenler yani sinbiyotikler içeren besinler bulundurabilirsiniz.

Bebeğinizin bağışıklığını destekleyen en iyi besin anne sütüdür. Anne sütünün içindeki zengin içerik, bebeğinizin bağışıklık sistemini destekler.

Eksikliği ya da yokluğunda ise doktorunuzun tavsiyesiyle çocuk devam sütü ile bebeğinizi besleyebilirsiniz.

 

Kaynaklar