Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Kimyasal Gebelik Nedir, Sebepleri Nelerdir?

Kimyasal gebelik, hamileliğin başlangıç haftalarında gerçekleşen erken dönem düşükler için kullanılan bir terim. Yumurta döllendiği zaman beta HCG adlı hormon seviyesi yükselmeye başlar. Beta HCG seviyeleri, testlerde görülecek kadar yüksek olduğu için pozitif gebelik sonucu alınır. Ancak kimyasal hamilelik olması durumunda gebelik testi pozitif çıksa da ultrasonda gebelik kesesi görülmez. Adet periyodunun bitiminden bir hafta sonra kanama olur ve hamilelik sona erer. 

Kimyasal gebeliğin nasıl oluştuğu ve tekrar hamile kalırken nelere dikkat edilmesi gerektiğiyle ilgili detaylı bilgi almak isterseniz “Kimyasal Gebelik Nasıl Olur?” başlıklı yazımızı tıklayabilirsiniz.

Kimyasal Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Kimyasal gebelik yaşandığı zaman hamilelik hormonu beta HCG düşük seviyede olur. Bu sebeple mide bulantısı ve yorgunluk gibi erken dönem hamilelik belirtileri görülmez. Hamilelik belirtileri görülmediği ve 5. hafta gibi çok erken bir dönemde gerçekleştiği için çoğu kadın herhangi bir belirti görmeden kimyasal gebelik yaşayabilir. 

“Kimyasal gebelik nasıl anlaşılır?” sorusunun cevabı genellikle vücutta görülen belirtiler ile değil, gebelik testleri ile anlaşılabilir: 

  • Hamileliğin ilk haftalarında yapılıp pozitif sonuç alınan gebelik testinin bir hafta sonra tekrarlandığında negatife dönmesi,

  • Kanda gebelik testi yani beta HCG testinde hormon değerlerinin çok düşük olması,

  • Gebelik testinin pozitif çıkmasından sonra kanama görülmesi,

  • Adet döngüsü başlamadan önce hafif lekelenme olması, kimyasal gebelik belirtisi olabilir. Ancak lekelenme her zaman kimyasal gebelik anlamına gelmez. Embriyonun rahme tutunması sürecinde de pembe ya da kahverengi hafif lekelenme görülebilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda doktorunuza danışmanızda fayda bulunur. 

Gebelik testinde görülen kimyasal hamilelik belirtilerinin yanı sıra bazı kişilerde çok hafif karın krampları ya da ağrı görülebilir. 

Kimyasal Gebelik Ne Zaman Sonlanır?

Düşük genellikle hamileliğin 20. haftasından önce herhangi bir dönemde görülebilir. Kimyasal gebeliğin sona ermesi ise 5. haftadan önce, yumurta henüz rahim duvarına tutunmadan önce gerçekleşir. Bu da adet döngüsünün bitiminden sonraki haftaya denk gelir. Bu kadar erken bir dönemde gerçekleştiği için çoğu kadın hamile olduğunu anlamadan önce kimyasal gebelik sona erer. 

Kimyasal Gebelik Neden Olur?

Kadınların yaklaşık %70’inde görülebilen kimyasal gebeliğin sebebinin kromozomlardaki bir anomali olduğu düşünülmektedir. Sperm ve yumurtaların her birinde 23 kromozom olmalıdır. Ancak döllenen yumurtadaki kromozom sayısı fazla ise vücut bunu fark edip gebeliği kanama yolu ile sonlandırabilir. Kimyasal gebeliğin sebepleri ile ilgili daha detaylı bilgi sahibi olmak için “Kadınların Yüzde 70’i Kimyasal Gebelik Durumu Yaşıyor” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. 

Kimyasal Gebelik Sonrası Hamilelik Nasıl Seyreder?

Kimyasal gebelik yaşadıktan 2 hafta sonra hamile kalınabilir. Yani kimyasal hamilelik tekrar hamile kalmayı etkilemez. Hatta sağlıksız embriyo vücuttan atıldığı için sağlıklı bir hamilelik şansı da yükselir. Ardarda gerçekleşen düşüklerde ise doktorunuzda danışmanızda fayda vardır.

 

 

Kaynaklar