Kışın soğuğundan mont, kazak ve bere ile korunmayı başarırken, yazın sıcağından ince ve açık renkli kıyafetlerle kurtulabiliriz. Peki, havanın bir sıcak bir soğuk olduğu dönemler? İşte bu dönemlerde mevsim geçişlerinde bebek bağışıklığı bir kez daha önemli hale gelir.
Mevsim geçişlerinde havaların ani sıcaklık değişiklikleri, bebeklerin bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Çünkü bebek bağışıklık sistemi yeterince gelişmiş değildir ve havadaki dengesiz sıcaklıklar bebekler açısından tehlike oluşturur. Aslında bahar dönemlerinde sadece bebek ve çocuklar değil, yetişkinler de hastalık riski altındadır. Ani ısı değişiklikleri bazı virüslerin oluşmasına neden olur ve bu tür vakaların yaşanmasını kolaylaştırır. Fakat bebekler henüz gelişmeyen bağışıklık sistemleriyle bu tür hastalıkları daha ağır yaşayabilirler. Bu gibi durumlara karşı bebeklerde mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemini güçlendirmek için alınacak önlemler elbette var. İşte mevsim geçişlerine karşı bebek bağışıklık sistemini güçlendirmenin yolları;
En Önemlisi Anne Sütü
Mevsim geçişlerinde bebek bağışıklığını güçlendirme yollarının başında anne sütü gelir. Çünkü anne sütü, bebeğin ihtiyacı olan tüm vitamin ve mineralleri içerir. Hepimizin bildiği gibi “bakterilerden korunmak” hastalıkları önlemektir. Fakat vücutla barışık yaşayan hatta bağışıklığa fayda sağlayacak yararlı bakteriler de vardır. Bu yararlı bakteriler, bağırsak sisteminin bir parçasıdır ve enfeksiyona karşı koruma sağlar.
Anne sütünde bulunan zengin içerik, bebeğinizin bağışıklığını güçlendirir. Bu yüzden sık sık bebeğinizi anne sütü ile beslemelisiniz. Özellikle ek gıdaya geçiş yapan bebekler, bu dönemde her zamankinden daha fazla anne sütü almalı, bebeğin beslenmesinde 1 yaşına kadar temel besin mutlaka anne sütü olmalıdır. Ek besinler ara öğün olarak verilmelidir.
Günlük Rutinlerini Devam Ettirin
Bebeklerde mevsim bağışıklığını sağlayan bir diğer destek ise, günlük rutinlerine devam etmeleridir. Beslenme, oyun ve uyku, bebeklerin temel günlük rutinlerini oluşturur. Bu rutinlerin gün içindeki sürekliliği, bebeklerin hem fiziksel ve zihinsel gelişimi hem de güçlü bir bağışıklığa sahip olması için oldukça önemlidir. Güçlü bir bağışıklığa sahip olan bebeğiniz beslenme, uyku ve oyun gibi temel rutinlerini bozabilen hastalıklara karşı dirençli olur.
Henüz gelişimini tamamlamamış bir bağışıklık sistemi ile dünyaya gelen bebeğinizi 2 yaşına kadar anne sütü ile besleyebilirsiniz. Böylece bebeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve onun beslenme, oyun ve uykudan oluşan günlük ritmini korumasını sağlayabilirsiniz. Anne sütü eksikliği ya da yokluğunda ise doktorunuza danışarak ayına uygun bir devam sütü ile bebeğinizin beslenmesini destekleyebilirsiniz.
Bağışıklık Güçlendirmek İçin C Vitamini
Bebeğiniz ek gıdalara geçtiyse hastalıklardan korunmanın en iyi yollarından biri, yeterli C vitamini takviyesi almaktır. C vitamini eşi bulunmaz bir antioksidandır. Maydanoz, limon, portakal, mandalina, greyfurt, kuşburnu gibi besinlerde C vitamini fazla miktarda bulunur. Mevsim geçişlerinde bebek bağışıklığını güçlendirmek için öğünlerde bu yiyeceklere ağırlık verin. Bebeğinizin öğünlerinde bu yiyeceklere ağırlık verin. Bunun yanında A ve E vitaminleri de bebeğinize bu konuda yardımcı olacaktır. Bu besinlerin bebeğinizin ayına uygun olup olmadığı konusunda mutlaka doktorunuza danışın.
Prebiyotikler
- Prebiyotikler, yararlı bakteriler için besin görevi görürler. Yani yararlı bakterilerin doğal olarak çoğalmasını sağlar (1) ve zararlı bakterilerin bağırsağa yerleşmesini önlerler. Bu nedenle de prebiyotikler, bağışıklığı güçlendirici özelliğe sahiptir.
- Sindirime yardımcı olan maddelerin üretilmesinde yine prebiyotikler devrededir. Birkaç çalışma göstermiştir ki probiyotikler ve prebiyotikler doğrudan ve dolaylı olarak mikrobiyota ve bağışıklığı düzenleyebilir. Doğrudan ve dolaylı olarak bağırsak mikroorganizma dengesinin korunmasında ve bağışıklık tepkisinin düzenlenmesinde önemli bir rol oynar. (2) Böylece sindirim sistemini de düzenlenmiş olur.
- Bağırsak florası, diğer adı ile bağırsak mikrobiyotası faydalı ve zararlı bakterilerden oluşur. Faydalı bakteriler olan prebiyotikler, bebekleri enfeksiyon riskine ve alerjiye yakalanmaya karşı korur. (3)
Probiyotikler
Vücudumuzdaki en önemli savunma noktalarımızdan birisi de bağırsaklar. Bebeklerin de öyle. Probiyotikler, yararlı bakterilerdir ve bağırsaklarda savunma sistemini güçlendirirler. Probiyotikler, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütüne (FAO) göre, vücuda yeteri kadar alındığında sağlığı olumlu yönde etkileyen canlı mikroorganizmalar olarak tanımlanır. (4) Ayrıca yapılan araştırmalara göre probiyotikler, antibiyotikle ilişkili ishal dahil olmak üzere çeşitli sindirim hastalıkları için giderek daha fazla kullanılmaktadır. (5) Anne sütü, yoğurt ve kefir en önemli probiyotik kaynaklarındandır. Probiyotik özellik gösteren bazı mikroorganizmaların yoğurt, peynir, kefir, boza vb geleneksel gıdalardaki varlığı bilinmekte olup, binlerce yıldır insanlar tarafından bu fermente besinlerle birlikte tüketilmektedir (6). Probiyotiklerin besin kaynağı ise prebiyotiklerdir. Prebiyotikler, probiyotik dediğimiz bu yararlı bakterilerin sayısını, aktivitelerini ve etkisini güçlendirirler. Yoğurdu 6. aydan itibaren bebeğinize verebilirsiniz. Kefiri bebeğinize ne zaman verebileceğinizle ilgili mutlaka doktorunuza danışın.
Mevsim Geçişlerinde Alerji Önlemi
İlkbaharlarda polenlerin ortaya çıkması, özellikle bebek ve çocuklarda astım, saman nezlesi gibi alerjik semptomlara neden olabiliyor. Bunun için rüzgârın sık sık estiği tozlu mekanlardan uzak durmakta fayda var. Bu dönemlerde güçlü bağışık sistemi için mevsim meyve ve sebzelerini tüketmek önemli fakat alerji vakalarının yaşanmaması için doktorunuzun tavsiye edeceği vitamin takviyelerini de kullanabilirsiniz. Vereceğiniz sebze ve meyvelerin bebeğinizin ayına uygun olması önemlidir. Bebeklerde mevsim bağışıklığını artırmak için tüketilen sebze ve meyvelerin bebeğin ayına uygun olması önemlidir. Bu konuda mutlaka doktorunuza danışın.
Bebeklerin bağışıklık sisteminin hemen gelişmeye başlamasını sağlayan en önemli etmen anne sütüdür. Anne sütünde bulunan üstün içerikler sayesinde, bebeklerin tüm besinsel ihtiyacı karşılanırken, hastalıklara karşı korunma seviyesi de artar. İlk 6 ay ve ek besine geçildiğinde de 2 yaşına kadar anne sütünden faydalanmak çok önemli. Eksikliğinde ya da yokluğunda doktorunuza danışarak ayına uygun bir çocuk devam sütlerini kullanabilirsiniz.
Kendinize de İyi Bakın
Mevsim geçişlerinde bebek bağışıklığını güçlendirmek tabi ki önemli. Ancak tıpkı bebekleri mevsim geçişlerinden koruma yoluna gidilmesi gibi yetişkinler de bu dönemlerde kendilerini korumalıdır. Siz sağlıklı olmadıkça bebeğiniz asla mutlu olmayacaktır. Tıpkı bebeğiniz gibi mevsim sebzelerinden yararlanmalı, vitamin takviyelerinde bulunmalısınız. Bunun dışında fiziksel aktiviteleri artırmanın, bol bol su tüketmenin, alkol kullanmamanın bu süreçte yapmanız gereken şeyler olduğunu unutmamalısınız.