Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Organik Süt, Anne Sütüne Yakın mıdır?

Anne sütü, bebekler için en iyi besindir. Onlarca özel bileşimle bebeğin ilk koruyucu aşısı olacak kadar değerli bir içeriğe sahiptir. Anne sütü, bebeklerin ihtiyaçlarını ilk 6 ayda tek başına karşılayacak mucizevi içeriklere sahiptir. Bebek için anne sütünün faydaları çok fazladır. Bunun için bebek, ilk 6 ay sadece anne sütü almalı, 6 aydan sonra ek gıdaya geçtiğindeyse 1 yaşına kadar temel besini anne sütü olmalıdır. Bebekler için kabul edilen ve ideal olan beslenme programının temeli, bunun üzerine oluşur.

TNSA 2013 verileri ise Türkiye’de her 4 bebekten 1’inin anne sütünden yararlanmadığını gösteriyor. Bu da demek oluyor ki Türkiye’de birçok bebek, anne sütü yerine ek gıda ağırlıklı besleniyor. Bu durum da doğru beslenmeyen bebeklerin bağışıklığı ile fiziksel ve zihinsel gelişiminin zayıf olmasına neden oluyor. Bağışıklığı zayıf olan bebekler, daha sık hastalandıkları gibi daha geç iyileşiyor. Bu gibi durumların yaşanmaması için bebeğin anne sütüyle beslenmesine dikkat etmeli, anne sütü eksikliği ya da yetmezliğinde doktorunuza danışarak devam sütlerinden destek almalısınız.  

 

Organik Sütler Anne Sütüne Yakın mıdır?

Anne sütü eksikliğinde doktorunuz devam sütünden destek almanızı önerebilir. Devam sütü tercih ederken önemli olan anne sütüne benzer faydaları gösterebilen devam sütlerini tercih etmektir. Devam sütünün organik olması veya keçi sütü içermesi anne sütüne benzer faydalar gösterebilen devam sütü oldugu anlamına gelmez. Doğal bebek maması konusunda da durum aynıdır.

Organik devam sütü ve anne sütünü karşılaştıracak olursak şu farklara kolayca ulaşabiliriz:

  • Bazı organik devam sütleri nişasta içerebilir. Nişasta içeren sütler de anne sütünden uzaklaşır; çünkü anne sütünde nişasta bulunmaz. Anne sütünün karbonhidrat kaynağı laktozdur, nişasta değildir.
  • Anne sütünün önemli bileşenlerinden olan Omega 3, bebeklerin beyin gelişimi için çok önemlidir. Ancak bazı organik sütler yeterli Omega 3 içermeyebilir. Bu nedenle devam sütünün organik olması bir kriter değildir.
  • Organik ve doğal olduğu düşüncesiyle kullanılan inek, keçi ve eşek sütü gibi hayvan sütlerinin içerikleri, bebeğin büyümesi ve gelişimi açısından anne sütünden çok farklıdır. Bu sütler, bir insanın sağlıklı büyümesi, gelişmesi ve korunması için yeterli değildir.
  • En önemli kıstas, devam sütünün organik olması değildir, anne sütüne yakın bir içeriğe sahip olmasıdır.  
  • Unutmayın, bebeğinizin sağlıklı beslenmesi için anne sütü yetersizliğinde devam sütü önerilir. Doktorunuz bebeğiniz için en iyi devam sütü konusunda sizi yönlendirecektir.

Anne sütüne benzer faydaları gösterebilen devam sütü nasıl olmalıdır?

Vücutla barışık yaşayan hatta bağışıklığa fayda sağlayacak yararlı bakteriler vardır. Bu yararlı bakteriler, bağırsak sisteminin bir parçasıdır ve enfeksiyona karşı koruma sağlarlar. Prebiyotikler, yararlı bakteriler için besin görevi görür. Yani yararlı bakterilerin doğal olarak çoğalmasını sağlar (1) ve zararlı bakterilerin bağırsağa yerleşmesini önlerler. Bu nedenle de prebiyotikler, bağışıklığı destekleyici özelliğe sahiptir.

Devam sütünün anne sütüne yakın etkiler gösterebilmesi için EFSA’nın (Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu) onayladığı klinik araştırması bulunan prebiyotik bileşen GOS:FOS’dur. Bu prebiyotik çeşitleri frukto-oligosakkaritler(FOS) ve galakto-oligosakkaritlerdir(GOS).

Türk Gıda Kodeksi Devam Formülleri Tebliği’ne göre olması gereken en fazla prebiyotik bileşen miktarı 0,8g/100 ml ‘dir. Yani 100 ml devam sütünde 0,8 gram prebiyotik lif bulunabilir.

Bağırsak florası, diğer adı ile bağırsak mikrobiyotası faydalı ve zararlı bakterilerden oluşur. Faydalı bakteriler, bebeklerin bağışıklığını güçlendirir, onları enfeksiyon riskine ve alerjiye yakalanmaya karşı korur. (2) Prebiyotik lifler, bu faydalı bakterilerin çoğalmasını yani bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.

Bebeklerin göz, beyin ve bağışıklık gelişiminin desteklenmesi için devam sütlerinde DHA bulunması gerekir. DHA'nın kaynağın da balık yağı olması tercih edilir.

Nükleotidler ise yine devam sütlerinde olması fayda gösteren bileşenlerdendir. Bağırsak mikroflorası gelişimine katkı sağlar ve bağışıklık sistemini destekler. 

Devam Sütü Miktarına Dikkat!

Anne sütü yetersizliğini tespit ederken doktorunuz, size devam sütü önerebilir. Doktorunuz bu kararı; bebeğinizin doğum kilosu, sonraki aylarda aldığı kilo ve büyüme hızına bakarak verir. Anne sütü yetersizliğinde doktorunuzun devam sütü önermesinin sebebi ise bebeğinizin 1 yaşına kadar hala süt çocuğu olmasıdır. 6-9 aylık dönemde bebeğin mide hacminin %70’i süt öğünü, %30’u ek gıda olmalıdır. 9-12 aylık dönemde ise %50 si süt öğünü, %50’si ek gıda olmalıdır.  Bu konuda daha fazla bilgi almak için Devam Sütü Ne Kadar Verilmelidir? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

 

Kaynaklar

(1)   Arslanoğlu S et al., 2007, The Journal of Nutrition, Nutrition and Disease.

(2)   Chatchatee P. et al, 2014,  JPGN, 58, 4.