Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

1. hafta hamilelik

Zamanında bir hamilelik, 40 hafta, 280 gün sürer ve bu ortalama 9 ay 10 gündür.  Hamileliğin ilk iki haftası, hamileliğin gerçekleşmesinden önceki dönemdir. Gebeliğin 1. haftası ise anne adayının en son adet gördüğü haftadır.

Uzmanlar, daha nitelikli bir gebelik takibi oluşturmak amacı ile hafta üzerinden hamilelik hesaplaması yapar.  Bu hesaplamaya göre 1. hafta hamilelik, son cinsel ilişki tarihinden sonraki haftayı değil, son adet tarihinden itibaren başlayan haftayı ifade eder. Bebeğin doğacağı tarih, anne adayının son adet tarihinden 40 hafta sonrası şeklinde hesaplanır.

1 Haftalık Hamilelik Nasıl Anlaşılır?

Hamilelik, döllenmenin gerçekleşmesi ve embriyonun rahime yerleşmesinden sonra bazı genel belirtiler ile kendini hissettirir. Regl döneminin gecikmesi, mide bulantısı, baş dönmesi, hamilelik belirtilerinin en belirginleridir. Çoğu anne adayı bu belirtiler sayesinde hamileliğini fark eder.

Ancak bazı durumlarda belirtiler gerçek bir hamileliği işaret etmez. Hamile olmadığı halde hamile olduğuna inanıp belirtiler yaşayan bazı kadınlarda yalancı hamilelik görülebilir. Hamile kalmayı çok isteyen kadınlarda rastlanan yalancı hamileliğin oluşup oluşmadığını anlamak için hamilelik belirtilerinin başladığından emin olmak önemlidir. Hamileliğinizi fark etmenizi sağlayacak belirtilerin neler olduğunu  5 Adımda Hamilelik Belirtileri yazımızdan öğrenebilirsiniz.

1. Hafta Hamilelik Belirtileri

Her bir anne adayında hamilelik belirtileri farklılık gösterir. Bazı hamilelerde belirtilerin birçoğu görülürken, bazı hamileler çok az belirtiyle hamile kaldığını anlar.

1. hafta hamilelik belirtileri şunlardır;

  • Regl döneminin gecikmesi
  • Mide bulantısı
  • Baş dönmesi
  • Vajinal akıntı artışı
  • Sık idrara çıkma ihtiyacı
  • Yorgunluk ve uyku hali
  • Ruhsal değişiklikler
  • Karın ve kasıkta ağrılar
  • Göğüslerde şişkinlik ve hassasiyet

Hamilelikte 1. Haftada Neler Yaşanır?

Hamilelikte ilk haftalar bebek bekleyen adaylar için yoğun duygusal bir dönemdir. Yeni aldıkları bu haber aileler için önemlidir. Hamileliğin ilk haftası boyunca hayaller kurar, bebeğinizle ilgili düşüncelere dalarsınız.

Hamilelik süresince yaşayacaklarınız hakkında daha fazla bilgi almak için hafta hafta hamilelik yazımızı da okuyabilirsiniz.

Anne adayları için gebeliğin ilk günleri boyunca yaşanacaklar ve 1 haftalık bebek gelişimi konusunda hazırladığımız yazı sizlerle. İşte hamileliğin ilk günleri…

 

 

Hamilelikte İlk İki Hafta Yaşananlar

  • Bebeğiniz büyümeye başlamadan önce ona sahneyi siz hazırlarsınız.
  • Geçen hafta kanınızda dolaşan ostrojen ve progestin miktarındaki artış, potansiyel döllenmiş yumurtaya zemin hazırlamak için verimli, kan bakımından zengin bir duvarla kaplanmak üzere rahminizi harekete geçirdi.
  • Aynı zamanda yumurtalıklarınızdaki folikul adı verilen sıvı dolu keselerde yumurtalar olgunlaşıyor.
  • Bu haftanın başında (genelde 28 günlük döngünün 14. günü civarında) yumurtladınız. Yumurtalarınızdan biri folikülünden çıktı ve yumurtalığınızda ilerleyerek fallop tüpüne ulaştı.
  • Gelecek 12 – 24 saat süresince, partneriniz tarafından dışarı atılan 250 milyon spermden biri vajinaniz boyunca yüzerek serviksten geçip rahminize girecek ve fallop tüpüne ulaşıp yumurtaya girmeyi deneyecek. Başarabilirse bu yumurta döllenecek. Bu yolculuk sırasında yaklaşık 400 sperm hayatta kalacak ve yalnızca bir tanesi yumurtanın zarını delmeyi başarabilecek.
  • Bundan sonraki 30 saat boyunca, sperm ile yumurtanın hücre çekirdekleri genetik malzemeyi karıştırmak için birleşecek. Eğer sperm bir Y kromozomu taşıyor ise, bebeğiniz erkek olacak; eğer X kromozomunu taşıyor ise, bir kız çocuğunuz olacak.
  • Yumurta kanalından rahime olan 3-4 günlük yolculuğunda, döllenmiş yumurta -yani zigot- 16 özdeş hücreye bölünecek. Rahime vardıktan sonra Zigot'a Morula denir. 1-2 gün sonra rahiminizde oluşan katmana yerleşerek, inanılmaz gelişimini ve dönüşümünü devam ettirecek.
  • Bu aşamada gelişmekte olan bebeğiniz, bilimsel olarak blastosist olarak tanımlanan küçük bir hücre topundan ibaret.
  • Blastosist, embriyoyu oluşturacak bir iç hücre kitlesi ve plasentayı oluşturacak bir dış hücre kitlesine sahip İç hücre kitlesi amniotik keseyi oluşturacak sıvıyla dolu bir oyuk. Dış hücre kitlesi yaşamsal faaliyeti sağlayan oksijen ve besinleri bebeğinize ulaştıran, atıkları bebeğinizden uzak tutacak organ olan plasenta.

Anne Adaylarında Gebeliğin İlk Günleri Yaşananlar

  • Son periyodunuz 12 ile 16 gün önce başlamıştı. Yani büyük ihtimalle şu an yumurtluyorsunuz veya yakın zamanda yumurtlayacaksınız.
  • Hamilelik aslında 38 hafta sürse de, yumurta ve spermin birleştiği an tam olarak söylenemediği için, doktorlar doğumu son periyodunuzun başlangıcından 40 hafta sonrası olarak hesaplıyor. Bu yüzden döllenme oluştuğunda 2 haftalık hamile sayılabiliyorsunuz.
  • Hamile kalabilmeniz için zamanlama gerçekten çok önemli. Şansınızın yüksek olması için yumurtlamadan önceki 72 saat ile yumurtladıktan sonraki 24 saat arasında cinsel ilişkiye girmelisiniz. Böylelikle spermin 72 saatlik ve yumurtanın 24 saatlik ömürlerini birbirlerine daha uyumlu hale getirmiş olursunuz. Bir aksaklık yaşamamak için partneriniz de ajandasını bu zaman aralığında vakit geçirebilmeniz için boşaltmalı.
  • Sizin ve partnerinizin gerginliğini ortadan kaldırabilmek için, hamile kalmanın ortalama ne kadar sürdüğü hakkında fikir edinebilirsiniz. Çoğu çift ancak birçok denemeden sonra hamileliğini ilan edebiliyorlar. 
  • Eğer hamile kalmaya çalışıp hala içki, sigara ya da ilaç tüketiminize son vermediyseniz şu an tam zamanı. Çünkü vücudunuz bebek için mümkün olabilecek en uygun halde olmalı.
  • Bebeğinizin doğum hata riskini düşürmek için doktorunuza danışarak folik asit ve vitamin takviyesine başlayabilirsiniz.

Hamileliğin ikinci haftası hakkında bilgi sahibi olmak için 2. hafta hamilelik yazımızı okuyabilirsiniz.

Not: Bilgi niteliğindedir, daha detaylı bilgi için doktorunuza danışınız.