Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

39. hafta hamilelik

Hamileliğinizin 39. haftasında hem bebeğinize kavuşmayı beklemenin heyecanını hem de stresini yaşıyor olabilirsiniz. Doğum yapacağınız tarih belli olmadığı için bunları hissetmeniz gayet normal. Ama unutmayın ki, sizi zorlayacak anları ve günleri olsa da, hamileliğiniz hayatınızda hiç unutamayacağınız bir deneyim yaşattı size. Ve artık mutlu sona çok az kaldı.

Artık doğum başlayabilir, bu ya da gelecek hafta doğum yapma ihtimaliniz oldukça yüksek. Bu süreçte olabildiğince evde olmaya çalışın, dinlenin ve doğum belirtilerini takip edin. Doğumu beklerken yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri de doğum hazırlıklarını ve planını gözden geçirmeniz olabilir. Doğum çantasını eksik bir şey olmaması için yeniden kontrol edebilirsiniz. Eşinizle doğumun olacağı hastaneye neyle hatta hangi yoldan gideceğinizi kararlaştırabilirsiniz. Eğer hamilelik belirtileri başlarsa, kanamanız olursa, bebek hareketlerinde azalma hissederseniz ya da suyunuz gelirse hemen doktorunuzu arayın.

39 gebelik haftasında neler olur?

  • Bebeğiniz şu an 51 cm boyunda ve yeni doğmuş bir bebek görüntüsünde. Peki anne karnında 39 haftalık bebek kaç kilo olmalı? Bebeğiniz 39. haftada doğarsa yaklaşık 3,4 kg ağırlığında olacak. Bu boyutlarıyla bir bal kabağı büyüklüğüne ulaştığı söylenebilir.
  • Fazla yeri olmadığı için, sadece bir taraftan diğer tarafa hareket edebiliyor.
  • 9 ay önce tek bir hücreydi, şimdi 200 milyon hücreden oluşan küçük bir insan ve tam 300 kemiğiyle dünyaya gelmesine çok az kaldı. Bu kemikler o büyüdükçe birleşecek ve yakında diğer insanlar gibi 206 tane kemik ile hayatına devam edecek.
  • Bu inanılmaz seyahat süresinde, plasentanız gereken besin ve antikorları bebeğinize bağışıklık sistemini oluşturması için sundu. Bu yüzden gelecek 6-12 ayda, bebeğinizin bağışıklık sistemi onu enfeksiyonlardan koruyacak.  
  • Beyni ve vücudu hala gelişiyor ve çocukluğu boyunca da gelişmeye devam edecek.

Hamileliğinizin bir önceki haftası hakkında bilgi sahibi olmak için 38. hafta hamilelik yazımızı okuyabilirsiniz.

39 haftalık gebelik kaç aylık oluyor?

39 haftalık hamile olan anne adayları, üçüncü trimesterin sonuna yaklaşmıştır ve gebeliğinin 9. ayındadır. Hamileliğin 9. ayı, anne karnındaki bebeğin 36. haftasında başlar ve 40. haftada tamamlanır. 39 haftalık 2 günlük gebelik kaç aylıktır? sorusunun cevabı da buna göre 9. aydır. Bebeğin doğuma hazır olduğu 39. haftada doğan bebekler, zamanında dünyaya gelmiş olur.

39 hafta bebek hareketleri nasıl olmalı?

Artık yeterince büyümüş olduğundan bebeğin rahim içindeki yeri daralmıştır. Bu da 39. haftada bebek hareketlerinin daha önceki haftalardaki gibi hareketli olmasına imkan vermez. Ayrıca bebeğin başı, doğum pozisyonuna yani pelvise yerleştiği için hareketleri kısıtlanır.

39 haftalık bebek anne karnında uyur, hıçkırır, göbek kordonu ile oynar, parmaklarını emer. Eskisi gibi tekme atıp rahat hareket edemez. Bu nedenle 39 hafta bebek hareketleri daha az olabilir. Ancak bebeğin anne karnında hareket etmemesi, sağlık açısından bazı riskli durumların habercisi olabilir. Bu nedenle bebeğin hareketleri sürekli takip edilmeli ve sonuçlar doktorla paylaşılmalıdır.

39 haftada bebeğin çok hareketli olması normal mi?

Hamileliğin 39 haftasında anne karnındaki bebeğin hareketleri eskisi gibi fazla değildir. Ama bazı anne adayları, 39 haftada bebeğin çok hareketli olduğunu söyler. Bebeğin artık yenidoğan boyutlarına gelmesi ve rahmin iyice incelmesi, bebek hareketlerinin anne adayları tarafından daha fazla hissedilmesine neden olabilir.  

39 haftalık bebek anne karnında nasıl durur?

Çoğu hamilelikte 39 haftada bebek anne karnında doğum için son pozisyonunu almış olur. 39 haftalık bebeğin pozisyonu genellikle baş aşağı dönmüş şekildedir. Başı pelvise yerleşmiştir ve yüzü anne adayının omurgasına yani sırtına dönüktür. Bebeğin bu duruşu, normal doğumun gerçekleşmesi için en ideal pozisyondur.

Ancak bazı bebekler 39 haftada normal doğum pozisyonuna geçmeyip hala oturur pozisyonda yani ayak gelişte olabilir. Bebeklerin yaklaşık yüzde 6’sı doğum zamanı geldiğinde baş kısmına dönmez ve ayak gelişi olarak kalabilir.

Bebeklerin anne karnındaki duruşu, bazen doğum şekline ve zamanına karar vermede etkili olabilir. Böyle durumlarda normal doğumun mümkün olup olmadığı konusunda doktor kontrolü gerekebilir.  Anne karnında hala baş aşağı dönmeyen bebeğin dünyaya gelmesi için en sağlıklı yolun hangisi olduğuna doktor karar verecektir.

Bedeninizde adım adım neler oluyor?

  • Bu hafta ile birlikte doğum yaklaşıyor. Son birkaç gün çok hızlı geçebilir. Sabırsızsanız zaman hiç geçmeyecekmiş gibi de gelebilir. 
  • Bebeğiniz doğum pozisyonunu almak üzere. Ondan sonra daha rahat nefes alabilmeye başlayacaksınız. Çünkü ciğerlerinize daha az baskı uygulanacak.
  • Eğer varisleriniz varsa, bu zamanda daha belirgin olabilirler. Bu progesteron hormonunun damarları rahatlatmasından kaynaklanıyor. Ayrıca bacaklarınız daha fazla yük taşıyor ve vücudunuzda daha fazla kan dolaşıyor.
  • Şu an, daha çok doğum ve bebeğinizi karşılamak ile ilgilenseniz de, pek yakında emzirmeye odaklanmanız gerekecek. İçinde yer alan karbonhidratlar, proteinler, LCP’ler dâhil olmak üzere yağlar, prebiyotikler, vitaminler, antikorlar ve nükleotidlerle bebeğinizi besleyecek anne sütünüz, bebeğinizin büyürken değişen ihtiyaçlarına uyum sağlayarak, gelişimi için katkıda bulunacak.

Bebeğinizin gelişimi ve hamilelik süreci hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız hafta hafta hamilelik süreci yazımızı okuyabilirsiniz.

39 haftalıkken doğum olur mu?

Hamileliğinizin 39 haftasına geldiyseniz artık her an doğum başlayabilir demektir. Bebeğinize her an kavuşabilirsiniz. Az bir vaktiniz kaldı. 39 haftalık gebelikte bebeğinizin organları dış dünyada tam kapasite çalışacak hale geldi ve şu anda karnınızda bağışıklık sistemi güçlenmeye devam ediyor.

Hissedeceğiniz doğum sancısı veya kasılmalar doğumun başladığına dair işaret olabilir. Bu yüzden doğum belirtilerinin neler olduğunu bir kez daha hatırlayıp, bunları yaşamaya kendinizi hazırlayın.

Doğum belirtileri neler?

Artık her an doğurabilecek durumdasınız yani sürekli doğum belirtilerini gözetliyor olmalısınız. Bu belirtiler arasında: suyun gelmesi, membranın zedelenmesi, ishal ve mide bulantısı, enerji çoğalması, mukus tıpanın ayrılması ve hafif kanlı vajinal akıntı sayılabilir. Eğer vajinal akıntınızda kana rastlıyorsanız bu doğumun 1-2 gün uzaklıkta olduğunu varsayabilirsiniz. Fakat bu kesin bir bilgi olmadığı için kendinizi yine de bu zamanlamaya şartlamayın.

Hamileliğin son, emzirmenin ilk haftaları için besin önerileri

  • Ay ve kabak çekirdeği
  • Tam buğday lavaşı
  • Besin katkılı kahvaltılık yulaf, yoğurt ve yoğurtlu içecekler
  • Kuru meyveler

Not: Bilgi niteliğindedir, daha detaylı bilgi için doktorunuza danışınız.

Hamileliğinizin bir sonraki haftası hakkında bilgi sahibi olmak için 40. hafta hamilelik yazımızı okuyabilirsiniz.