Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Prebiyotiklerin Yararları

Bebeğinizin sağlıklı beslenmesi için yaptığınız araştırmalarda veya bir doktor tavsiyesinde sürekli “prebiyotik” kelimesini duyuyor olmalısınız. Bu kelimenin sıkça kullanımı ve sizin sürekli karşınıza çıkması tesadüf değil. Bilimsel araştırmalar, bir bebeğin hayata güçlü bir adım atmasında, bağışıklık sisteminin ve prebiyotiklerin büyük önem taşıdığını ortaya koyuyor. (1)

Hepimizin bildiği gibi “bakterilerden korunmak” hastalıkları önlemektir. Fakat vücutla barışık yaşayan hatta bağışıklığa fayda sağlayacak yararlı bakteriler de vardır. Bu faydalı bakteriler, yani probiyotikler bağırsak sisteminin bir parçasıdır ve enfeksiyona karşı koruma sağlarlar. Probiyotikler, yeterli miktarlarda uygulandıklarında sağlık yararı sağlayan canlı mikroorganizmalardır (2). Probiyotikler mide ve bağırsakların iltihabının süresini kısaltır, antibiyotikle ilişkili ishali önler ve yüksek riskli çocuklarda egzama insidansını düşürür. (3) Prebiyotikler ise probiyotiklerin sayısını, aktivitelerini ve etkisini güçlendirirler.

Prebiyotiklerin Vücuda Yararları

  • Bağırsak florası, diğer adı ile bağırsak mikrobiyotası faydalı ve zararlı bakterilerden oluşur. Faydalı bakteriler, bebeklerin bağışıklığını güçlendirir, onları enfeksiyon riskine ve alerjiye yakalanmaya karşı korur. (4) Prebiyotik lifler, bu faydalı bakterilerin gelişimini ve çoğalmasını yani bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.
  • Prebiyotikler, yararlı bakteriler için besin görevi görürler. Yani yararlı bakterilerin doğal olarak çoğalmasını sağlar (5) ve zararlı bakterilerin bağırsağa yerleşmesini önlerler.
  • Yapılan bazı çalışmalar göstermiştir ki probiyotikler ve prebiyotikler, doğrudan ve dolaylı olarak mikrobiyota ve bağışıklığı düzenleyebilir, bağırsak mikroorganizma dengesinin korunmasında ve bağışıklık tepkisinin düzenlenmesinde önemli bir rol oynar. (6)

Prebiyotiklerin Gelişimi İçin En Sağlam Reçete; Anne Sütü

Prebiyotik, Aptamil, Bağışıklık Sistemi

Yararlı bakterilerin üreyip gelişebilmeleri için uygun ortamı sağlayan prebiyotikler, beslenme yoluyla alınır. Bu yararlı bakteriler doğumdan itibaren vücutta bulunur fakat onların etkinliğini arttıran prebiyotikler, besinlerden alınır. Prebiyotiklerin oluşumunu ve güçlenmesini sağlayan en önemli besin ise anne sütüdür. Anne sütü içeriğinde, bebeğin ihtiyacı olan prebiyotik bileşenleri bulunur. Öyle ki anne sütünün en önemli bileşenleri arasında prebiyotikler ön plana çıkar. Bunun için ek besine geçildiğinde de 2 yaşına kadar anne sütünden faydalanmak çok önemli. Eksikliğinde ya da yokluğunda doktorunuza danışarak, çocuk devam sütlerini kullanabilirsiniz. 

*D vitamini çocuklarda bağışıklık sisteminin normal işlevine katkıda bulunur.

 

 

Kaynaklar

(1)   Arslanoğlu S. et al., 2012, Journal of Biological Regulators & Homeostatic Agents,26, 3, 49-59.

(2)   Hill C, Guarner F, Reid G, et al. Expert consensus document. The international scientific association for probiotics and prebiotics consensus statement on the scope and appropriate use of the term probiotic. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2014;11:506–514.  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24912386/

(3)   Cuello-Garcia C, Brozek JL, Fiocchi A, et al. Probiotics for the prevention of allergies: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. J Allergy Clin Immunol. 2015   https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26044853/  https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(15)00636-3/fulltext

(4)   Chatchatee P. et al, 2014,  JPGN, 58, 4.

(5)   Arslanoğlu S et al., 2007, The Journal of Nutrition, Nutrition and Disease.

(6)   Liu Y et al. Front Nutr 2022 https://scholar.google.com.tr/scholar?q=Modulation+of+Gut+Microbiota+and+Immune+System+by+Probiotics,+Prebiotics,+and+Postbiotics