Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Prematüre Bebeklerin Özellikleri

Hamileliğin 37. haftasından önce doğan her bebek, prematüre olarak kabul edilir. Yani prematüre bebek, zamanından önce doğmuştur. Zamanından önce doğan bebek, organ sistemi gelişimi tamamlanmadığı için doğduğunda diğer bebeklerden daha hassastır. Bebek, anne karnından sonraki yeni hayatına adapte olmakta biraz zorluk çekebilir ve bu nedenle özel bakıma ihtiyaç duyar.

Prematüre bebekler, doğduklarında bakımları yoğun bakım ünitesinde, steril kuvözlerde yapılır. Hastanede bir süre bakım altında tutulan bebek, eve dönüş sonrasında da ekstra özen gerektiren bir bakıma ihtiyaç duyar. Bunun için prematüre bebek bakımı çok önemlidir. Bu bakımı doğru bir şekilde yapmak için prematüre bebeklerin özel durumlarını bilmeli ve bebek bakımı planınızı ona göre şekillendirmelisiniz. İşte, bebeğiniz hakkında bilmeniz gereken özellikler. 

Bağışıklık Sistemleri Çok Zayıf Olabilir

Bilindiği üzere bağışıklık sistemi, bebekler doğduğundan itibaren vardır. Fakat var olan bu bağışıklık sistemi zamanla gelişir ve güçlenir. Ancak erken gelen bu misafirler, bağışıklıkları zayıf olduğu için enfeksiyonel durumlara açıktırlar. Bunun için anne sütü ile beslenme, düzenli uyku ve hijyen oldukça önemlidir. Prematüre bebek bakımında dikkat etmeniz gerekenlere bir göz atmanızda fayda var.

Enerji İhtiyacı Diğer Bebeklere Oranla Daha Yüksektir.

Prematüre bebeklerin enerji seviyeleri, diğer bebeklerin sahip oldukları enerjiye göre daha düşüktür. Bu bebekler için özellikle yeterli uyku ve beslenme önemlidir. Bebeklerin kilo gelişimi ve beslenmesi bu enerji gereksinimine göre hesaplanmalı; bebeğin alması gereken ortalama kilo, doktoru ile takip edilmeli ve normalin altında ise mutlaka önlem alınmalıdır.

Prematüre Bebekler Daha Uzun Uyurlar.

Enerji seviyesi düşük olan bebekler, daha uzun süre uyurlar. İlk doğduklarında günlük olarak toplam uyku süreleri 21-22 saati bile bulabilir. Çok uyumalarına rağmen uykuları oldukça hafiftir ve çabuk uyanabilirler. Zamanında doğan bebeklerin gece uykuları 3. ayın sonunda düzene girmeye başlar, fakat prematüre bebeklerin düzenli gece uykularına alışmaları biraz daha fazla zaman alabilir. Düzenli uykuya geçiş süresi 6-8 hafta kadar uzayabilir.

Emzirme Dönemine Hazır Olmayabilirler

Prematüre bebekler, çene kasları gelişmediği ve solunum kontrollerini yapamadıkları için emzirilmeye hazır olmayabilirler. Ayrıca 32 haftadan daha önce doğan bebeklerde mide, bağırsak ve akciğer problemleri söz konusu olabilir. Bunun için emzirme dönemi, doktor kontrolü ve onayı ile başlar. Emzirmeye hazır oldukları ilk andan itibaren bu bebekler, doktor kontrolünde emmeye başlayabilirler. Bu süre genellikle 32. haftadan sonrasına tekabül eder.

Düşük Yağ Oranları Çabucak Üşümelerine Neden Olabilir.

Prematüre bebeklerin vücut yağ oranları, zamanında doğmuş bebeklerden daha düşüktür. Bu nedenle deri altı yağ dokuları da daha azdır ve bu durum, hipotermi riski taşımalarına yol açar. Tabii çabuk üşümeleri de muhtemeldir. Bunun önüne geçmek için de zamanında doğmuş bebeklerden bir kat daha fazla giyinmeleri gerekebilir. Vücuttaki en büyük ısı kaybı kafa bölgesinden olduğu için şapka da gerekli olabilir. Bu konu önemlidir; çünkü prematüre bebek, kendini ısıtmak için daha fazla enerji kullanabilir ve bu da büyüme hızını yavaşlatma ihtimalini arttırabilir.

Ciltleri Çok Hassastır.

Prematüre bebeklerin cilt yapıları oldukça incedir. Eğer bebek ileri derece prematüre ise ciltleri daha pembe ve biraz da kırışık olabilir. Bunun nedeni yine düşük vücut yağ oranlarıdır. Bu kadar ince bir deriye ve hassas cilde sahip bebeklerin cildi için kimyasal kremler kullanmamanızda ve cilt bakımıyla ilgili doktorunuza danışmanızda fayda var. Son olarak özellikle prematüre bebeklerde kulak gibi kıkırdak dokuların olduğu bölümler olgunlaşmadığı için uyku pozisyonunun sık sık değiştirilmesi de gerekebilir.