Yaz Aylarında Bebek Bakımı
Kış aylarında bebeğinizi soğuktan korudunuz, bağışıklık sistemini güçlendirmek için elinizden geleni yaptınız. Artık yaz geldi. Her mevsimin kendine has özellikleri olduğu için buna göre davranmak en doğrusu. Yazın bebek bakımı kış kadar hassas bir konu. Bebeğinizin sıcaktan etkilenmemesi ve sonrasında oluşacak hastalıklara zemin hazırlanmaması bu açıdan çok önemli.
Yaz sıcaklarında bebek bakımı nasıl olmalı?
Sıvı Tüketimi Önemli
Bilindiği üzere ilk 6 ay bebek beslenmesinde aktif olan tek şey anne sütü olmalıdır. 6 aydan daha küçük bebeklerin su içmesindense anne sütüyle sıvı ihtiyacının karşılanması önerilir. Yaz aylarında sıvı ihtiyacı anne sütünün miktarı açısından da önemlidir. Hem bebeğinin sağlığı hem de kendi sağlığı için anneler özellikle yaz aylarında bol bol su tüketmeli. 6. aydan sonra bebeklerin sıvı takviyesine su eklenir. Bu konuda temiz olduğundan emin olduğunuz içme suyu (Su kaynatılıp tekrar soğutulabilir.) ve taze sıkılmış meyve sularından destek alabilirsiniz. Özellikle 6. aydan sonra vereceğiniz ek gıda ara öğünlerinden sonra su içirmeyi unutmayın. Su kaybı bebeğinizde halsizlik ve iştahsızlığa yol açabilir. Yaz günlerinde bebek bakımının en önemli konularından biri olan beslenme hakkında fikir almak için ‘Yaz Aylarında Bebeğinizin Beslenmesi’ yazımızı okuyabilirsiniz.
Pamuklu Kıyafetleri Tercih Edin
“Yazın bebekler nasıl giydirilmeli?” sorusuna net olarak, sadece pamuklu kıyafetler şeklinde cevap verilebilir. Pamuklu kumaşlar, cildin ısısını çekerek vücudu serin tutar ve hava dolaşımını sağlar. Ayrıca pamuğun bir diğer avantajı, alerjik reaksiyonlara neden olmaması ve hassas cildi tahriş etmemesidir. Özellikle kapalı alanlarda hafif kıyafetleri tercih edin. Koyu renkli kıyafetler yerine açık renkli ve pastel tonlarında kıyafetler giydirin. Bebeğinizin vücuduna yapışmayan rahat kıyafetler giydirmeye özen gösterin. Bebeğinizin, akşam serinliğinden veya böceklerden korunmasını sağlamak için uzun kollu ince bir hırka işinize yarayacaktır. Birçok anne ‘Bebekler yaz aylarında nasıl giydirilmeli?’ sorusu için çevresinden tavsiye alır. Bu konu hakkında daha detaylı bilgi edinmek istiyorsanız ‘Bebeğinizi Yazın Nasıl Giydirmelisiniz?’ başlıklı yazımızı okumanızı öneririz.
Banyo Zamanı
Yaz sıcaklarında bebek bakımının püf noktalarından biri de banyo yaptırma sıklığını artırmaktır. Yaz aylarında bebeklerin sürekli suyla temas etmesini sağlayın. Vücudunu rahatlatmak ve vücut sıcaklığını dengelemek için banyo en iyi çaredir. Bunun için suyun ısısı çok önemli. Dirseğinizle kontrol ettiğinizde suyun ılık olduğundan emin olmalısınız. Bebeğinize gün aşırı banyo yaptırmak onu yaz sıcaklarının bunaltıcı etkisinden koruyacaktır. Bebeğinize her seferinde sabun ve şampuan kullanmak cildin koruyucu bariyerini bozabilir, bu da bazı deri hastalıklarına yol açabilir. Bunu önlemek için bebeğinize haftada sadece 2 kere uygun bir bebek şampuanı kullanmanız yeterli olur. Banyo sonrası aşırı yağlı kremler yerine, daha yumuşak formüllü vücut losyonlarını tercih etmelisiniz.
D Vitamini Takviyesi İçin Doğru Saatler Ne Olmalı?
Bebekler için D vitamini çok önemli. Kemik ve diş gelişimine büyük yarar sağlayan D vitaminini güneşten alabilirsiniz. Fakat bunun için doğru saatleri seçmek gerekiyor. Yaz sıcaklarında bebek bakımında bir diğer önemli nokta, güneşten nasıl faydalandığınızdır. Bebeklerin hassas ciltleri güneş ışınlarına henüz hazır olmadığından, dik gelen güneş ışınlarından etkilenebilir. Güneş yanıklarına engel olmak için güneş kremi kullanmak ve sabah ve akşam çok uzun sürmeyen güneşlenmeler en sağlıklı yoldur. 11: 30- 16.00 saatleri arasında zorunlu olmadıkça bebeklerinizi dışarıya çıkarmamanızda fayda var. Ayrıca bebeğinizi güneşten korumak için mutlaka geniş kenarlı şapka kullanın.
Altını Sık Sık Değiştirin
Yazın bebek bakımı denildiğinde ilk akla gelen konulardan biri de alt temizliğidir. Bebek bezi pişikleri özellikle yaz aylarında bebeklerin kabusudur. Bunun için bebek bezini sık sık değiştirmek gerekiyor. Bebek pişiklerinden korunma yöntemleri arasında poposunu sürekli ılık su ile yıkayıp temiz bir havlu ile kurulamak da bulunuyor. Alt değiştirme işlemi sırasında bebeğinizin altını bir süre açık bırakıp vücudun hava almasını da sağlayabilirsiniz. Hava temasıyla cildin kurumasını sağlamak, parfüm-boya içermeyen koruyucu kremi incecik bir tabaka halinde kullanmak bebeğinizin pişik olmasını önlemeye yardımcı olur.
Dikkat İsilik Mevsimi!
Yazın gelmesi ve havaların ısınmasıyla birlikte en çok karşılaşılan sorunlardan biri isilik. Bebeğinizin aşırı terlemesinden kaynaklı meydana gelen isilik, ter bezlerinin tıkandığını gösterir ve kırmızı noktalar şeklindedir. İsiliği önlemenin temel şartı terlemeyi azaltmaktır. Yaz sıcaklarında bebek bakımı sırasında terin kontrol edilmesi, terli kıyafetlerin hemen değiştirilmesi gerekir. Ayrıca yağlı kremler de ter bezleri kanallarını kapatırsa terlemeyi engeller ve isiliğin çoğalmasına neden olur. Bunun için yukarıda saydığımız her noktaya ayrıca önem vermelisiniz. Bebeklerde isilik hakkında detaylı bilgi için tıklayın.