Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Yeni Doğan Bebekle Nasıl Oynanmalı?

Gözlerini dünyaya yeni açan bebeğinizin önünde yeni deneyimler ve beceriler kazanacağı uzun bir yol var. Onun bu süreçteki en büyük destekçilerinden biri de siz olacaksınız. Eğer bunu nasıl yapacağınızla ilgili aklınızda soru işareti varsa merak etmeyin. Oyun ve oyuncakları, bebeğinizin fiziksel ve bilişsel gelişimini desteklemenin en eğlenceli ve etkili yöntemi olarak kullanabilirsiniz. Bebeğiniz henüz ilk ayındaysa, “Bebeğim henüz çok küçük, yeni doğan bebeğimle nasıl oynayabilirim ki?” diye içinizden geçebilir. Emin olun yeni doğan döneminde bile olsa bebeğinizin çevresini tanımasına ve anlamasına bazı oyun ve aktiviteler ile destek verebilirsiniz.

Bebekler hangi ayda olursa olsun oyun oynamaya, aktivite yapmaya ve oyuncaklara ilgi gösterir. Çocuk gelişimiyle ilgili yapılan araştırmalar da oyun ve oyuncağın bebeğin fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal gelişimine önemli katkılar sağladığını gösteriyor. O yüzden ‘Daha çok küçük, oyuncaktan anlamaz’ diye düşünmeden, bebeğiniz için oyunu bir öğrenme şekli, oyuncağı da bu öğrenme şeklini keyifli ve kolay kılan bir araç olarak görebilirsiniz.

Düzenli oyun oynamak, bebeğinizin hem bilişsel hem de duygusal zekasının gelişimi açısından oldukça etkili. Beslenme ve uyku gibi oyunun da bebeğinizin günlük rutini içinde yer almasına bu nedenle özellikle önem vermelisiniz.

Günlük ritminin bir parçası olan oyun rutinine bebeğinizin yeni doğan döneminden itibaren başlayabilirsiniz. Bebeğinizin gelişimini desteklemek ve aranızdaki bağı güçlendirmek için bir oyun rutini oluşturabilirsiniz. Bebeklerde oyun rutini hakkında daha fazla bilgi almak için Bebeklerde Oyun Rutini ve Oyuncak Seçimi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Yeni doğan bebekle nasıl oynanır?

Bebekler doğduktan birkaç hafta sonra göz teması ve iletişim kurmaya başlar. Gördükçe, duydukça ve hatta dokundukça çevresindeki dünyayı daha çabuk ve iyi anlar, kavrar. Henüz gününün büyük kısmını uyuyarak geçirse de uyanık kaldığı beslenme zamanı dışındaki vakitlerde bebeğinizle minik ve basit aktiviteler yapabilirsiniz.

Bebeğinizle konuşarak, göz teması kurarak aranızdaki iletişimi ve bağı güçlendirebilirsiniz. Bu bağ ilerleyen dönemlerde bebeğinizle daha keyifli ve verimli oyun zamanları geçirmenize zemin hazırlayacaktır. Unutmayın ki bebeğinizle yapacağınız bu keyifli zamanlar, onun gelecekteki bilişsel ve sosyal zekasını geliştirirken, hayal gücü ve yaratıcılığının da temellerini oluşturacaktır.

Peki yeni doğan bebekle nasıl oyun oynayabilirsiniz?  Aslında hayatının ilk ayında bile bebeğinizle birlikte yapabileceğiniz çok şey var. İşte size fikir verebilecek yeni doğan bebeğinizle oynayacağınız oyunlar;

Yeni doğan bebekle oynanabilecek oyunlar

  • Yeni doğan bebekle en iyi oyunlardan biri birlikte etkileşim kurmanızdır. İlk ay bebeğinizin sizinle ten temasına ihtiyacı olur. Onu bol bol kucağınıza alıp sizin teninizi ve kokunuzu hissetmesini sağlayın. Size odaklanması için bebeğinizi yüzünüze yakın tutun.
  • Bebekler ilk doğduğunda net olmasa da kırmızı, beyaz, siyah renklerini görür. Kırmızı, siyah ve beyaz gibi zıt renklere sahip oyuncaklara ve ayrıca kıvrımlı veya ekose desenli yüzlere veya desenlere sahip oyuncaklara bakmaktan hoşlanabilir.
  • Kırmızı, beyaz, siyah renklerdeki bebek kartları ile bebeğin konsantrasyon becerisini geliştirebilirsiniz. Her gün bir kart seçip bebeğinize göstererek 10-15 saniye kadar konsantre olmasını sağlayabilirsiniz.
  • Yeni doğan bebeğiniz sizi duyabilir ve sesinizi bilir. Bu nedenle bebeğinizle bol bol sohbet edin. Ev işleriyle meşgulken bile bebeğinizle konuşun ve ona şarkı ya da ninni söyleyin. Böylece zamanla sizi görür ve sesle sizi takip etmeyi öğrenir.
  • Bebeğinizle konuşurken farklı ses tonları kullanın ve bu tonları yüz ifadenizle eşleştirin.
  • Bebeğinizi dizlerinize alabilir, yüzüne yaklaşıp parmağınızla hafifçe burnuna, yanaklarına, alnına, çenesine dokunabilirsiniz.
  • Bebeğinizin yüz ifadelerini ve çıkardığı sesleri taklit edebilirsiniz.
  • Bebeğinizle yapabileceğiniz bir diğer aktivite ise ellerini tutarak nazikçe vücudunu hareket ettirmek ve esnetmek olabilir. Bu hem bebeğinizi rahatlatır hem de aranızdaki bağı güçlendirir.
  • Yeni doğan bebeğinizle çıngırakla da oynayabilirsiniz. Gelecek aylarda kendi elleriyle tutabileceği çıngırağı, yeni doğan döneminde siz tutup hafifçe sallayabilirsiniz. Bebeğiniz çıngırağın sesini takip edip başını döndürerek aktivite yapmış olur. İlerleyen haftalarda el ve ayaklara geçirilen çıngıraklı eldivenleri de kullanabilirsiniz.
  • Yatağının üzerine dönence, yatak kenarlarına ise ufak ve hareketli oyuncaklar asabilirsiniz. Gelecek haftalarda bebeğinizin görmesi netleştikçe bu oyuncaklara ilgisi de artacaktır.

Bebeğinizi büyütürken oyun ve oyuncağı günlük ritminin bir parçası yapmanız onun zeka gelişimini olumlu yönde etkileyecektir. Bu nedenle bebeğinizin ayına uygun olan oyunları seçmeye ve onun gelişimini destekleyen keyifli oyunlar oynamaya özen göstermelisiniz. ‘Bebekle hangi ayda ne oynanır? sorusuna cevap arıyorsanız Bebeğinizle Ay Ay Oynayabileceğiniz Oyunlar ve 0-1 Yaş İçin Oyun ve Oyuncaklar başlıklı yazılarımızı okuyabilirsiniz.