Anne adayları için hamile olup olmadığını anlamanın ilk işaretleri, hamilelik belirtileridir. Bazı belirtiler vardır ki hamilelikle ilgili ipuçları verir. İşte bunlardan biri de diğer adı implantasyon kanaması olan yerleşme kanamasıdır. Eğer siz de göğüslerde hassasiyet, sabah bulantısı gibi hamileliğin diğer erken belirtilerinden biri olan yerleşme kanaması yaşadıysanız endişelenmeyin, çünkü bu kanama diğer belirtiler gibi hamileliğin normal bir parçası olarak kabul edilir. Bir sağlık sorunu olmadığı için tedaviye de ihtiyacınızın bulunmadığı bu ‘Yerleşme kanaması nedir ve ne zaman olur?’ diye merak ediyorsanız yazımızı okuyabilirsiniz. Adet döngüsünün gecikmesinden ve hamilelik testinden önce yaşayabileceğiniz diğer erken gebelik belirtilerinin neler olduğunu ise Hamilelik Belirtileri Nelerdir? başlıklı içeriğimizden öğrenebilirsiniz.
Yerleşme Kanaması Nedir?
Yerleşme kanaması, embriyonun rahim duvarına tutunmasından sonra meydana gelir. Cinsel ilişkinin ardından sperm yumurtanızı dölledikten sonra bu kombinasyon embriyoya dönüşür. Rahminize giden embriyo, burada kendisini rahmin içine yerleştirir. İşte bu süreçte bazen embriyo rahme tutunurken çok az miktarda kanamaya neden olabilir. Bu duruma hamilelikte yerleşme kanaması denir.
Hamileliğin başlangıcı olan döllenme olayının gerçekleştikten kısa bir süre sonra meydana gelen yerleşme kanaması, anne adaylarının yaklaşık yüzde 25'inde görülür. Bir ya da birkaç gün sürer ve çok hafif kanama ya da lekelenme şeklinde olur. Uzmanlar tarafından normal kabul edilen yerleşme kanamasının yaşanması, anne veya bebekte bir sorun olduğu anlamına gelmez.
Yerleşme Kanaması Neden Olur?
Yerleşme kanamasının, döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunması sonucu meydana geldiği düşünülür. Hamilelik süreci, sperm ile yumurtanın birleşmesinden sonra döllenmenin oluşmasıyla başlar. Bu sürecin başlangıcında döllenmiş yumurta, yumurtalıklardan ilerleyerek rahme yerleşir. Küçük bir hücre topluluğu halinde bulunan döllenmiş yumurta, rahimde hızla büyür ve çoğalır. İşte implantasyon olarak adlandırılan bu yerleşme sırasında implantasyon kanaması denilen bir duruma sebep olabilir.
Rahim içindeki uygun bölgeye tutunan embriyo yerleşirken bazı damarlarda hafif çatlaklar olur. Rahmin iç tabakasına verdiği bu minimal zarar, birkaç damla kanamaya neden olabilir. Bazı anne adaylarında görülmeyen, bazı anne adaylarının ise fark bile etmediği bu kanama, ortalama bir veya iki gün içinde herhangi bir tedavi uygulamadan kesilir.
Yerleşme Kanaması Ne Zaman Olur?
Yerleşme kanaması, yumurtanın döllenmesinden ortalama 6-10 gün sonra gerçekleşir. Cinsel ilişkiye girildikten sonra yumurtanın dölleneceği zamana bağlı olarak, yerleşme kanaması gerçekleşebilir.
Yerleşme kanaması genellikle adet görmenin beklediği dönemde meydana gelebilir. İlk adet kanamasından 21-25 gün sonra, sonraki adet kanamasından yaklaşık birkaç gün önce olabilir. Bazı anne adayları adet kanamasına göre daha az miktarda olan bu kanamayı, adet kanaması zannederek hamile olduğunu fark etmeyebilir.
Döllenme gerçekleştiği ve embriyo rahmin içine tutunmaya başladığı için gebelik belirtileri de zamanla kendini göstermeye başlar. Genellikle yerleşme kanaması, diğer belirtiler başlamadan önce gerçekleşir. Yerleşme kanamasına ilerleyen günlerde mide bulantısı, hassas meme uçları, sık idrara çıkma gibi gebelik belirtileri eşlik edebilir.
Yerleşme Kanaması Kaç Gün Sürer?
Yerleşme kanaması genellikle 1-3 gün arasında sürer. Kanama genellikle hafif ve ağrısızdır. Ancak, implantasyon süreci sırasında bazı anne adayları bu günlerde adet ağrısından çok daha hafif bir ağrı ya da kramp hissedebilir. Bu ağrının boyutu, genellikle gündelik hayatı sekteye uğratmayacak ya da ağrı kesici kullanmaya gerek olmayacak kadar azdır. Daha uzun süren ya da çok daha ağrılı herhangi bir kanamada doktora danışılmalıdır.
Yerleşme kanamanız sırasında evde hamilelik testi yaparsanız, hamile olsanız bile sonucun pozitif olmaktan ziyade negatif olabilir. Hamilelik testleri, idrardaki hCG hormonu miktarını kontrol eder. Embriyo rahme bağlanana kadar vücudunuz daha fazla hCG üretmeye başlamadığından, bu dönemde test yaparsanız çok erken alırsanız seviye düşük olacağı için doğru sonuç alamayabilirsiniz. Bu nedenle idrar testini yerleşme kanamasından ortalama 6 gün sonra yaparsanız, doğru sonuç almasını sağlayabilir.
Yerleşme Kanaması Nasıl Olur?
Yerleşme kanaması, genellikle açık pembe, koyu kahverengi veya kızıl kahverengi renkte lekelenme veya hafif kanama şeklindedir. Açık pembeden kahverengiye veya koyu kahverengiye kadar değişebilir. Normal adet döneminden çok, vajinal akıntıya benzer. Pedi dolduracak kadar yoğunluğa sahip olmayacak miktarda oluşabilir, birkaç damla dahi görülebilir. Bu kanama sırasında pıhtılaşma görülmez. Kanamanın rengi parlak veya koyu ise, pedi dolduracak kadar yoğunsa ve üç günden fazla sürdüyse doktor kontrolü gerektirebilir.
Yerleşme Kanaması Belirtileri Nelerdir?
Adet kanaması ile karıştırılabilen yerleşme kanamasının ayırt edici özelliklerini bilmek önemlidir. Siz de yerleşme kanamasını diğer kanamalardan rengi, miktarı, süresine bakarak ayır edebilirsiniz. Bu özelliklerin başında da şunlar gelir;
- Kanamanın rengi pembe veya kahverengi tonlarında beklenir.
- Adet kanaması kadar uzun sürmez, birkaç günde kendiliğinden biter.
- Yoğunluğu oldukça hafiftir.
- Genelde lekelenme tarzındadır ve şiddetinde herhangi bir artış beklenmez.
- Akıcıdır ve pıhtı oluşturmaz.
- Ya hiç ağrı yapmaz ya da çok hafif derecede bir kramp ağrısı hissettirir.
Yerleşme kanaması, hamileliğin erken belirtilerindendir. Yerleşme kanamanız olduktan sonra hamilelik belirtileri yaşarsanız test uygulayarak veya doktorunuza danışarak hamileliğinizi netleştirebilirsiniz.
Yerleşme Kanaması ve Adet Kanaması Arasındaki Farklar Nedir?
Adet kanaması beklenen döneme oldukça yakın bir zamanda başlayan yerleşme kanaması, bazı anne adaylarının aklını karıştırabilir. Ne yaşadığını tam anlayamayan anne adayları için en iyi yöntem, yerleşme kanaması ve adet kanaması arasındaki farkları bilmektir. Siz de şunlara dikkat ederek yerleşme kanaması ile adet kanaması arasındaki farkları ayırt edebilirsiniz;
Renk farkı: Yerleşme kanaması daha sıklıkla kahverengi veya pembe renkte olabilir. Adet kanaması ise daha koyu kırmızı renkte başlar ve kahverengiye döner.
Pıhtılaşma: Yerleşme kanamasında pıhtı görülmemesi olasıdır. Yerleşme kanamasında genellikle pıhtı görülmez, çünkü kanama oldukça azdır. Adet kanamasında pıhtılaşma olabilir.
Miktar: Yerleşme kanaması aslında sadece lekelenme veya çok hafif bir akıntıdır, daha çok vajinal akıntıya benzer. Adet kanaması ise çok daha yoğun bir kanamadır, ped kullanmayı gerektirir.
Süre: Adet dönemi normalde ortalama bir hafta kadar sürer. Normalde yerleşme kanaması bir veya iki gün sürer.
Ağrısı: Yerleşme kanaması genellikle hafif ve ağrısızdır. Ancak, bazı anne adayları hafif bir rahatsızlık veya hafif kramp hissi yaşayabilir. Bu ağrılar, genellikle adet dönemi öncesi dönemde hissedilen hafif karın ağrılarına benzer. Adet döneminde ise kramp, kanama başlamadan bir veya iki gün önce başlayabilir ve bazen ağrı yoğun olabilir.
Yerleşme kanaması birkaç gün sonra durmazsa veya ne kadar kanamanız olduğundan endişeleniyorsanız doktorunuzu aramalısınız. Özellikle ilk birkaç ayında ve son aylarda görülebilen hamilelik dönemindeki tüm kanamaları dikkate almalı ve doktorunuza bilgi vermelisiniz. Hamilelikteki kanamaların neler olduğu ve neden kaynaklanabileceğiyle ilgili detaylı bilgiler için Hamilelikte Kanama Nedenleri Nelerdir? başlıklı yazımızı tıkayabilirsiniz.