Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

1 Yaş Sonrası Emzirme Düzeni ve Sıklığı

İlk 6 ay bebeğinizi bir emzirme düzeni içinde beslediniz. Ek gıda dönemine yaklaştınız ve ek gıdalara başladınız. 6. aydan sonra bebeğinizin ilk pütürlü gıdayı kabul etme heyecanını yaşadınız ve anne sütü ana öğün olmak üzere, ek besinlerden de destek aldınız. Artık bebeğiniz 1 yaşında! Uzmanların tavsiye ettiği gibi bebeğinizin ana yemeği 1 yaşına kadar anne sütü oldu. Anne sütü yokluğunda ise doktorunuza danışarak devam sütünden destek almış da olabilirsiniz.

Peki, 1 yaşından sonra anne sütüne devam etmeli mi?  Bebekler 1 yaş sonrası ne sıklıkta emzirilmeli? ya da Bebek çocuk devam sütü ile besleniyorsa, devam sütü alma sıklığı ne olmalı? İşte bu yazımız ile bebeklerde 1 yaş sonrası emzirme düzeni ve sıklığı ile ilgili bilgiler edinebilirsiniz. 

1 Yaşından Sonra Emzirme

1 yaşına kadar ana öğünü anne sütü olan bebek, 1 yaşından sonra da bu mucizevi içerikten faydalanmalı. Dünya Sağlık Örgütü, UNICEF ve Amerikan Pediatri Akademisi, anne sütü ile beslenmenin doğumdan hemen sonra başlanması, ilk 6 ay bir emzirme düzeni içinde anne sütü verilmesi ve 6. aydan sonra emzirmenin ek gıdalarla 2 yaşına kadar devam etmesinde hemfikir.

9 ve 12. ay arasında 3 küçük bebek kavanozu kadar ek besin alan ve ana öğünlerinde emzirilen bebekler, 12. aydan sonra da anne sütüne ihtiyaç duyar. Bebeğini 1 yaşına kadar emziren anneler bunun yeterli bir süre olduğunu düşünebilir ve bebeğini anne sütünden kesmeyi planlayabilir. Fakat uzmanlara göre bebek 2 yaşına kadar eğer anne sütü istiyorsa verilmesi gerekir. Bebeklerde 1 yaş sonrası emzirme düzeni, ek gıdanın miktarı arttıkça değişebilir. Bebek ek gıdalara alıştıkça kendi kendine sütten kesilebilir. Bu noktada 2 yaşına kadar kararı ona bırakmalısınız. 2 yaşından sonra bebeğiniz emmeye hala devam ediyorsa da emzirmeyi bırakmanın yollarını uygulayabilirsiniz.

1 Yaşından Sonra Emzirme Sıklığı Ne Olmalı?

Annelerin merak ettiği sorulardan biri de “Bebekler 1 yaş sonrası ne sıklıkta emzirilmelidir?” sorusudur. 12. aydan sonra bebekler, artık sizden bir şeyler talep edebilirler. Bunun için karar daha çok bebeklerindir.  Bebeklerde 1 yaş sonrası emzirme sıklığında düşüş olması gayet normaldir. Ek gıdalara iyice alışan bebeğiniz daha az emmek isteyebilir. Bunun için ek besin miktarına bu dönemde de dikkat edilmesi gerekiyor. Bu nedenle yaş büyüdükçe bebeğin daha çok yemesi gerektiğini düşünmeden beslenme programını hazırlamanızda ve bebeğiniz her istediğinde onu emzirmenizde yarar var.

Bebeğinizi beslerken belli bir rutin oluşturabilirsiniz. Bebeklerin gün içinde tekrarlaması gereken temel rutinleri vardır. Bunlardan biri olan beslenme rutini, bebeğiniz için birçok fayda sağlar.

Bebeklerde Beslenme Rutini Neden Önemlidir?

Bebeğinizin gelişiminin ve bağışıklığının desteklenmesi için beslenme, uyku, oyun ritminin devam etmesi önemlidir. Bebeğiniz dengeli ve çeşitli beslenirse, aktif oyun oynarsa ve iyi uyursa günlük ritmini de sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmiş olur. 

Beslenme rutini sağlamak, bebeğinizin günlük ritmi için oldukça gereklidir. Bebeklerde beslenme sıklığı yani zamanla oluşan rutinin bozulmaması, bağışıklık sisteminin güçlü olması ile ilişkilidir. Anne sütünde bulunan zengin içerik, bebeğinizin bağışıklık sisteminin en büyük dostlarındandır. 1 yaşından sonra bebeğinizin bağışıklığının desteklenmesi ve ritminizin devam etmesi için onu anne sütü ile beslemeye devam etmelisiniz.

Anne sütü, bebeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu nedenle bebeklerde 1 yaş sonrası emzirme düzeni sürdürülmelidir. Eksikliği ya da yokluğunda ise doktorunuzun tavsiyesiyle ayına uygun çocuk devam sütü ile bebeğinizin beslenmesini destekleyebilirsiniz.

Aptamil 4 Çocuk Devam Sütünü doktorunuza danışarak anne sütünün hiç verilemediği veya yetersiz olduğu durumlarda kullanabilirsiniz. Kanıtlanmış prebiyotikler içeren Aptamil Çocuk Devam Sütü'nün içeriğindeki D vitamini, bebeğinizin bağışıklık sisteminin normal işlevini destekler.*

Bebeğinizin doğumundan 2 yaşına gelene kadar oluşturacağınız rutinler onun gelişimi açısından önem taşır. Bebeklerde beslenme rutini, uyku düzeni ve oyun zamanı hakkında bilgi almak için Bebekler Rutin Oluşturmanın Önemi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. 

*D vitamini çocuklarda bağışıklık sisteminin normal işlevine katkıda bulunur.