Bebeğinizin 10. Ayı
On aylık bebeğiniz hayata güçlü adımlar atma yolunda ilerliyor. Bu ay mobilyalara tutunarak yürümeye başlayabilir. Bebeğinizin ilklerle dolu gelişim sürecini desteklemek için onun günlük rutinini koruyabilirsiniz.
10 aylık bebek rutini yani beslenme düzeni, uyku rutini ve oyun programını korumak için bebeğinizin bağışıklık sistemini destekleyebilirsiniz. Vücudu dirençli hale gelen bebeğinizin hastalanma ve buna bağlı olarak günlük düzeninin bozulma riski azalır.
Bebeğinizin bağışıklık ritmini korumak için ¨10 aylık bebek ne kadar uyur?¨ ve ¨10 aylık bebek kaç saatte beslenmeli?¨ gibi soruların cevabını verdiğimiz örnek rutin tablosunu inceleyebilirsiniz.
On Aylık Bebeğin Günlük Beslenme Rutini
10 aylık bebeğiniz günlük beslenme ihtiyacının %50’sini anne sütü, %50’sini ise ek gıda ile karşılar.* [1] Bebeğinizi günde 3 ana öğün anne sütü ve 3 ara öğün yani ek gıda öğünü ile besleyebilirsiniz. Anne sütü bebeğinizin ana öğünüdür. Eksikliği ya da yokluğunda ise doktorunuzun önerisine uygun olarak devam sütü ile beslenmesini destekleyebilirsiniz.
¨10 aylık bebek kaç saatte beslenmeli?¨ sorusunun cevabını verdiğimiz örnek günlük rutin tablosunu incelerken her bebeğin gelişimsel ihtiyaçlarının kendine özgü olduğunu hatırlamanızda fayda vardır.
On Aylık Bebeğin Günlük Uyku Düzeni
Bebeğiniz 10 aylık olduğunda geceleri kesintisiz uykuya dalabilir. Gündüz uykuları yaklaşık 3 saat, gece uykusu ise ortalama 11 saat sürebilir.
On Aylık Bebeğin Günlük Oyun Programı
Birbirine geçen farklı renklerdeki halkalar vererek boyutlarına göre dizmesi için bebeğinizi teşvik edebilirsiniz. Bebeğinizin dil gelişimine destek vermek ve yeni keşiflerde bulunması için de onunla günlük olarak yürüyüşe çıkabilirsiniz. Bu yürüyüşleriniz sırasında etrafta gördüğünüz ağaç, kuş gibi canlıları bebeğinize gösterip neler olduğu hakkında konuşabilirsiniz.
10 Aylık Bebeğin Günlük Rutin Tablosu
07.00-Uyanma,bez ve üst değişimi.
07.30- Anne sütü. Eksikliğinde doktorunuz önerdiyse devam sütü*
08.00-Oyun zamanı, sabah keyifli vakit, müzik.
09.00-Kahvaltı (Ara öğün)
10.00-Bez değiştirme ve uyku.
11.00-Uyanma, anne sütü. Eksikliğinde doktorunuz önerdiyse devam sütü*
11.30-Oyun, eğitici aktivite, eğlence.
12.30-Açık hava gezintisi.
13.30-Öğlen yemeği. (ara öğün)
14.00-Uyku zamanı
15.00-Uyanma, Anne sütü. Eksikliğinde doktorunuz önerdiyse devam sütü*
15.30-Oyun, eğitici aktivite, eğlence.
16.30-Açık hava gezintisi.
17.30-Akşam yemeği. (ara öğün)
18.30-Uyku öncesi rutinler, banyo, masaj, uyku tulumu
19.00- Anne sütü. Eksikliğinde doktorunuz önerdiyse devam sütü*
20.00-Masal okuyarak gece uykusuna geçiş.
*Bebeğinize en iyisi anne sütüdür, eksikliğinde doktora danışınız.