Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

10 Aylık Bebek: Ne Yapar, Kaç Kilo Olmalı, Gelişimi

10 aylık bebeğiniz birçok farklı şekilde keşfetme özgürlüğünün tadını çıkarıyor. Evin içinde olduğu gibi dışarıdayken de bu özgürlüğünün sınırlarını her geçen artırıyor. Ancak yürümek için pek çok fiziksel beceri kazansa da adımlarını yardımsız tek başına atması için henüz erken. Peki önümüzdeki aylarda bunu da başaracak olan bebeğinizi 10. ayında neler bekliyor? İşte bu aya ilişkin detayları öğrenmek için 10 Aylık Bebek Ne Yapar, Kaç Kilo Olmalı, Gelişimi yazımızla birlikte 10. Ay Bebek Gelişimi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

10 Aylık Bebek Neler Yapar?

Bebeğinizin 10 aylık olduğunda ayaktayken çömelebildiğini, küçük eşyaları büyüklerin içine sokabildiğini ve sebze meyve gibi parmak yiyecekleri kendi başına yiyebildiğini gözlemleyebilirsiniz. Bunların yanı sıra 10 aylık bebeğin yapabilecekleri arasında şunlar da vardır;

  • Ayakta dururken yerdeki oyuncağı almaya çalışabilir.
  • Ayakta eşyalara tutunup yürüyebilir, hatta biraz erkenci davranıp yardımsız kendi başına bir iki adım atabilir.
  • Bardaktan tek başına su içebilir.
  • Başparmak ve işaret parmağı ile eşyaları alabilir.
  • Anne, baba gibi iki heceli kelimeleri söyleyebilir.
  • Ayrılık endişesini ifade edebilir.
  • “Ellerini çırp”, “el salla” gibi basit cümleleri anlayabilir.
  • Vücut dilini kullanarak iletişim kurmaya devam eder.
  • İsmi söylenen eşyaları işaret edebilir.
  • Ortada görünmeyen eşyaları arayabilir.
  • “Ağzın nerde?” gibi sorulduğunda, ağzını, burnunu, ayağını vb. gösterebilir.
  • Yabancılardan korkar, utangaçlık yapar.
  • Gece uyanıp anne/babasını isteyebilir.
  • El çırpma, bay bay yapma gibi oyunlar oynar.
  • Sesleri tanır, hayvan seslerini birbirinden ayırır.
  • Görme duyusu gelişir, insanları uzaktan tanıyabilir.

Her bebeğin büyümesi ve gelişmesi kendine özeldir. Bebeklerin gelişimi kendi hızındadır, bu yüzden tüm bebekler aynı zamanda tam olarak aynı kilometre taşlarına ulaşmayabilirler. Bebeğinizin gelişimi hakkında herhangi bir endişeniz varsa doktorunuza başvurabilirsiniz.

10 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalı?

Çocuklarda vücut gelişimini değerlendirirken yaşa göre boy, kilo, baş çevresi gibi persentil tabloları kullanılır. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) persentil değerlerine göre 10 aylık kız bebek kilosu ortalama 8.5 kg, erkek bebek kilosu ise 9,2 kg’dır.

Siz de bebeğinizin büyüme eğrisini yani persentil değerlerini her ay takip ederek kendisine özgü gelişimini izleyebilirsiniz. İlkadımlarım’daki İdeal Boy ve Kilo Hesaplama sayfasında yer alan Persentil Hesaplama Aracını kullanarak bebeğinizin gelişimini düzenli olarak kontrol edebilirsiniz.

10 Aylık Bebek Gelişimi

Bilişsel gelişimine bağlı olarak isteklerini ağlamadan da belli edebilen 10 aylık bebekler, sosyal ve duygusal anlamda gelişim içindedir. 10 aylık bir bebek oyuncağı alınmaya çalışıldığında, karşı koyacak tepkiyi verebilir. Oyun için el çırpabilir ve el sallayabilir. Özellikle görsel ipuçlarına karşılık basit talimatlara yanıt verebilir. Örneğin, 'Buraya gel' işaretinden gelmesi gerektiğini anlayıp gelebilir.

Fiziksel motor gelişimine göre 10 aylık bebekler, yürüme alıştırmalarına son hız devam eder. Birisine ya da bir şeye tutunarak ayakta durabilir, yürüyebilir. Bir an için tek başına destek almadan ayakta durabilir. Oturur durumdayken kalkabilir. Yüzüstü yatarken oturur duruma geçebilir. Ayrıca 10 ayda bebeklerin koordinasyonu iyice gelişmiş olur. Bu aydaki bebekler, küçük nesneleri parmaklarıyla kavramakta oldukça ustadırlar. Küçük objeleri başparmak ve diğer parmakları kullanarak kaldırabilirler.

10 aylık bebeğin kilosu gibi boyu ve baş çevresinin ne kadar olduğu da fiziksel gelişiminin göstergelerindendir. Bebeğin boy, kilo, baş çevresi gibi persentil değerlerinin yaşına uygun ilerlemesi gerekir.10 aylık erkek bebek boyu ortalama 73 cm, kız bebek boyu ise 71.5 cm’dir. 10 aylık kız bebeğin baş çevresi ortalama 44.2 cm, erkek bebeğin baş çevresi 45.4 cm olabilir. Bebeğinizin gelişiminin ayına göre normal seyrinde olup olmadığını Bebeğinizin Gelişim Tablosu başlıklı içeriğimizden öğrenebilirsiniz.

10 Aylık Bebek Kahvaltısı

Gün geçtikçe gelişmeye ve farklı lezzetlere alışmaya başlayan 10 aylık bebekler, ek gıdalarla ara öğünlerini giderek çeşitlendirirler. Bu süreçte anne sütünün hala ana öğün olduğu 10. ayda, bebeklerin beslenme ihtiyacının yarısı ise ek gıda ile karşılanmalıdır. Bebekler bu ayda gündüz toplam 3 bebek kavanozu miktarında 3 ek gıda öğünüyle ve 3 ana öğünde ise anne sütüyle beslenebilir.

10 aylık bebek beslenmesinde kahvaltı günün ilk ara öğününü oluşturur. Yumurta sarısı, beyaz peynir, labne peyniri 10 aylık bebek kahvaltısındaki malzemeler arasında yer alabilir. Bu ayda bebeğinize kahvaltısına 90 ml anne sütü veya doktorunuz öneriyor ise devam sütü içine, 1-2 çorba kaşığı Aptamil 7 Tahıllı Ballı Ek Gıda ya da bir miktar tam buğday ekmeği koyabilirsiniz. Bu karışımın içine de 1 yumurta sarısı,1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir veya 1-2 tatlı kaşığı kadar labne peyniri, 1 tatlı kaşığı kadar pekmez ilave edebilirsiniz. Bu dönemde kahvaltıda yumurta sarısı ve peyniri, aynı anda değil de dönüşümlü olarak kullanmanız daha iyi olacaktır.

Bebeğinize kahvaltı dışındaki öğünlerde neler yedirebileceğinizle ilgili 10 Aylık Bebeğiniz İçin Beslenme Programı yazımızı okuyabilirsiniz. Ayrıca bebeklerin aylara göre beslenme bilgileri için Bebeğinizin Ay Ay Beslenme Bilgileri yazımızı okuyabilirsiniz.  

10 Aylık Bebek Kaç Saat Uyur?

10 aylık bebekler bir günde toplam olarak yaklaşık 14 saat uyuyabilir. 10 aylık bebeklerin gece uykusu 11 saat, gündüz uykusu ise 3 saat civarındadır. Geceleri kesintisiz uyuyabilen bu aydaki bebekler, günde iki kez gündüz uykusu yapabilir. 

10 Aylık Bebek Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?

Artık çoğu 10 aylık bebeğin uyku düzeni gün içinde belli bir rutin içindedir. Bu ayda bebeklerin her gün belirli saatlerde uyuyup uyanmaya yatkın olduğu, gece ve gündüz uykularında belli bir düzenin oluştuğu söylenebilir. Gündüzleri 2 defa, toplamda 3 saat uyku uyuyabilirler. Ancak her bebeğin uyku düzeni farklılık gösterebilir.

10 aylık bebeklerde uyku düzeni şu şekilde olabilir;

07.00 Uyanma

10.00-11.30 Sabah uykusu

14.00-15.30 Öğlen uykusu

18.30 Uyku öncesi rutinlere başlangıç

20.00 Gece uykusuna geçiş

Her bebeğin gelişimsel ihtiyacı kendine özgü olduğu için günlük uyku rutininde değişiklikler olabilir. Eğer bebek 06.00-07:00 saatleri arasında uyanıyorsa uyku programı daha erkene kaydırılabilir.

Beslenme, oyun ve uyku rutini, bebeklerde gün içinde bir ritim sağlar. Her gün sırayla tekrarlanan bu davranışlar, bir süre sonra bebeklerde alışkanlık haline gelir. Bu ritim sayesinde kendini güvende hisseden bebek, uykuya daha kolay dalar. Bebeklerin aylarına göre uyku rutinleri hakkında bilgi almak için Bebeklerde Uyku Rutini Nasıl Oluşturulur? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

10 Aylık Bebeklerin Hastalıkları Nelerdir?

Bebeklerde 6. ay itibarıyla başlayabilen diş çıkarma süreçleri bu dönemde de devam eder. Bu nedenle de 10 aylık bebeklerde diş çıkarma sürecindeki sıkıntılar sıkça görülebilir. 10. ayda bebeğin alt ve üst ön dişlerinden birkaçının çıkmış olması beklenir. Bebekten bebeğe değişebilse de 10 aylık bebeklerde diş çıkarırken huysuzluk, iştahsızlık, kabızlık veya ishal, tükürük akıntısında artış, kulaklarda ağrı veya kaşıntı, ağız etrafında döküntüler, kilo alımının yavaşlaması veya kilo kaybı yaşanabilir.

10 aylık bebeklerde görülebilen rahatsızlıklardan biri de besin alerjisi olabilir. Ek gıdaya geçişle birlikte bazı bebeklerde besinlere karşı hassasiyet oluşabilir. Bebeklerde gıda alerjisi belirtileri, alerjik bir gıda tüketildikten hemen sonra ortaya çıkabilir. Ancak belirtinin görülme zamanı değişkenlik gösterebilir. Belirti, alerjik gıdanın alımından sonraki 2 saat içinde olabildiği gibi 2-3 gün hatta bir hafta sonra bile görülebilir. 

Halk arasında bilinen çoğunlukla 6 ay ila 2 yaş arasındaki çocukları etkileyen 6. Hastalık, 10 aylık bebeklerde de görülebilen hastalıklardandır. Bu hastalık, birkaç gün boyunca yüksek ateşle seyreder ve ateş düştükten sonra vücutta gül renginde döküntülerin ortaya çıkmasıyla devam eder. Bir diğer 10 aylık bebek hastalığı ise RSV olabilir. Bebeklerde ciddi solunum yolu hastalıklarının yaygın bir nedeni olan RSV ile enfekte olan bebekler nefes almada ve yemek yemede zorluk yaşayabilir. RSV hakkında detaylı bilgileri RSV: Nedir, Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi ve Aşısı içeriğimizle edinebilir, tedavisi ve korunma yöntemlerini öğrenebilirsiniz.

Özellikle sonbahar ve kış mevsiminde 10 aylık bebeklerde nezle, grip, soğuk algınlığı kaynaklı öksürük, ateş, halsizlik, burun tıkanıklığı, kulak ağrısı gibi rahatsızlıklar da görülebilir. Özellikle yüksek ateş, ishal, kusma gibi belirtiler varsa mutlaka doktora başvurulması gerekir.

10 Aylık Bebekte Gelişim Sorunu Nasıl Anlaşılır?

10 aylık bebekler için bazı durumlar gelişim sorunu işareti olabilir. Tüm bebekler farklı şekilde gelişse de 10 aylık bir bebek;    

  • Kendi başına oturamıyorsa,
  • Yardımla ayakta duramıyorsa,
  • El sallamak veya başını sallamak gibi jestleri kullanmıyorsa,
  • "Anne" veya "baba" gibi kelimeler söylemiyorsa,
  • Gizlenen nesneleri aramıyorsa,
  • Göz teması kurmuyorsa,
  • Hareket eden nesneleri gözleriyle takip etmiyorsa
  • Başını seslere çevirmiyorsa,
  • Mutlu ya da üzgün olduğunu göstermiyorsa,
  • Daha önce sahip olduğu becerileri kaybettiyse mutlaka bir çocuk doktoruna başvurulmalıdır.  

Gelişim aşamaları, her bebeğe göre farklı bir seyir izler. Bir bebeğin boy, vücut ağırlığı ve baş çevresindeki artışın yaş, cinsiyet ve genetik etkenlere göre olması gereken değerlerin altında kalması, bebekte büyüme geriliğine işaret edebilir. Bebeğinizin belirli gelişim aşamalarını kat etmediğini gözlemlediğinizde doktorunuza danışmalısınız.  

10 Aylık Bebek Hangi Kelimeleri Söyler?

Aylardır farklı seslerin gevezeliğini yapan 10 aylık bebekler, sesini keşfetmenin keyfiyle her gün farklı sesler çıkarmaya devam ederler. Henüz konuşmaya başlamamış olsalar da sürekli sesler ve anlamsız mırıldanmalar çıkarıyor olabilirler.

10 aylık bebekler anlaşılmaz garip bir dil kullanarak konuşabilir. Ancak arada bir sesli ve bir sessiz harften oluşan basit heceleri arka arkaya dizerek ‘mama’, ‘baba’, ‘dede’ gibi kelimeler de söyleyebilirler. ‘Anne-baba’ kelimelerini rastgele söylediği gibi bilinçli olarak da dile getirebilirler. Ayrıca ‘git, dur, tut, al, ver, gel, bak’ gibi basit komutları rahatlıkla anlayabilirler.

Henüz etrafında konuşulan dili öğrenmeye çalışan 10 aylık bebeğinize bu süreçte destek olabilirsiniz. Konuşarak ve dinleyerek, şarkı söyleyerek, okuyarak, birlikte oynayarak ve hareketi teşvik ederek bebeğin gelişimini destekleyebilirsiniz. Dil iletişimini sürekli kullanmanız, konuşurken basit cümleler kurmanız, gün boyu yaptıklarınızı anlatmanız, basit çocuk şarkıları söylemeniz, yeni kelimeler öğrenmesini ve konuşmasını kolaylaştırabilir.  Ayrıca bebek konuşma evreleri hakkında bilgi almak için Ay Ay Konuşmaya Başlama Gelişimi başlıklı yazımızı tıklayabilirsiniz.

10 Aylık Bebeklerde Yastık Kullanımı Nasıl Olmalı?

10 aylık bebeklerde yastık kullanımı riskli olduğu için uzmanlar tarafından önerilmemektedir. Ani Bebek Ölümü Sendromu, nefessiz kalma ya da boğulma, boyun kaslarının yetersiz gelişimi, omurilik sağlığının olumsuz etkilenmesi gibi nedenlerden dolayı bebeklerin 2 yaşına kadar yastıksız yatırılması önerilmektedir.

Bebeğiniz yastık kullanabilecek yaşa geldiyse ya da herhangi bir özel durum nedeniyle doktorunuz tarafından yastık kullanımına başlamanız önerildiyse, bebeğiniz için kullanacağınız yastığın bazı özellikleri olmasına dikkat etmelisiniz. Kuş tüyü gibi yumuşak yastıklar yerine ince ve sert yastıkları tercih edebilirsiniz. Yastıklar çok yumuşak olduğunda bebeğiniz uykudayken kafası içine gömülüp nefes almakta zorlanabilir. Yine kuş tüyü ya da kaz tüyü gibi alerji yapma olasılığı yüksek olan yastıkları bebeğiniz için kullanmamalısınız. Ayrıca bebek yastığı düzenli bir biçimde temizlenmesi gereken uyku ürünlerindendir. Bu yüzden yıkanabilen ve basitçe temizlenebilen bir kılıfı olmasına özen göstermelisiniz. Bebek yastıkları sağlığa zarar verecek herhangi bir toksik maddeyi içerisinde barındırmamalıdır. Bebek ve çocuklarda yastık kullanımı ile ilgili bilmeniz gereken 6 gerekli bilgiyi Yastık Ne Zaman Kullanılır? yazımıza tıklayabilirsiniz.

10 Aylık Bebek Her Gün Kaka Yapar mı?

6. aydan sonra ek gıdaya geçişle birlikte bebeklerin kakasının kokusu, boyutu ve şekli değiştir. Kaka rengi bebeğin beslenmesine göre değişiklik gösterir. Kaka kıvamı da besinlere göre farklılaşabilir. Her bebekte kaka yapma sıklığı farklı olur. 10 aylık bebeklerin bazıları her gün, bazıları ise 2 günde bir kaka yapar.

Bebeklerde kaka düzeni sadece beslenmenin yeterli olup olmadığına değil, herhangi bir sağlık sorununun olup olmadığına da bir işarettir. Kaka yapma düzenini, rengi ve kıvamını takip etmek bebekteki hastalığın varlığının tespiti açısından oldukça önemlidir. Siz de bebeğinizin kaka takibi ve değerlendirmesi için Bebeğinizin Kakası Normal mi? test uygulamasına giriş yapabilirsiniz. Ayrıca  Bebeğinizin Kaka Düzeni Nasıl Olmalı? içeriğimizden fikir alabilirsiniz.

10 Aylık Bebek İshal Olur mu?

10 aylık bebek ishal olabilir. Bebeklerde ishal durumu enfeksiyonel hastalıklarda, soğuk algınlığında, diş çıkarmada ve gıda alerjisi gibi durumlarda görülebilir. Eğer bebeğiniz günde 6-7 kereden fazla kaka yapıyorsa ve kakası çok sulu ise bu durum, bebeğinizin ishal olduğu anlamına gelebilir. Eğer ateş, genel durumda bozulma, iştahsızlık, huzursuzluk olursa mutlaka doktora gitmelisiniz.                

10 Aylık Bebek Neden Kilo Verir?                  

10 aylık bebekler genelde hem emekledikleri hem de tutunarak adım attıkları için eskiye göre çok daha hareketlidirler. Etrafı keşfetme ilgisi ve merakı nedeniyle beslenmeye olan ilgilerinin de azalması 10 aylık bebeklerin kilo vermesine neden olabilir.

Bebeklerde dil bağı da 10 aylık bebeğin kilo vermesinin nedeni olabilir. Dil bağında, dilin alt kısmında görülen yumuşak doku, olması gerektiğinden daha kısa ve kalındır. Dili ağız tabanına bağlayan dokudaki bu farklılık, dilin ağız tabanından yukarı kalkmasını engeller. Dil hareketlerinin kısıtlanmasına neden olan bu durum, bebeğin emmesini, beslenmesini ve daha sonraki dönemde konuşmasını zorlaştırabilir.

Bebeğinizin kilo alamama nedenleri ve bu durumu nasıl anlayacağınızla ilgili fikir almak için ise Bebeğim Neden Kilo Almıyor? başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz. Bebeğinizin yeterli beslenemediğini düşünüyorsanız, gelişimi hakkında herhangi bir endişeniz varsa doktorunuza danışabilirsiniz.

10 Aylık Bebeğin Gelişimine Nasıl Katkıda Bulunulur?

Merakı giderek artan ve her geçen gün yeni beceriler kazanan 10 aylık bebeğinizin gelişimine bazı konulara özen göstererek destek verebilirsiniz. Öğrenme sürecine devam etmesine yardımcı olmak için bebeğinizin edindiği becerileri öğrenerek onunla ayına uygun ve gelişimini destekleyici şekilde vakit geçirebilirsiniz. 

İşte 10 aylık bebeğinizin gelişimine katkıda bulunmanızı sağlayacak önemli tüyolar;

  • Bebeğinizin büyüdükçe öğrenme becerilerini geliştirmesi için daha fazla uyarana ihtiyacı olur. Oyun ve oyuncaklar, 10 aylık bebeğinizin ilgisini çeken en önemli uyarıcılardır. Bu nedenle bebeğinizle bol bol oyun oynayın.

  • 10 aylık bebeğinizle oynarken uyumlu ve etkileşim içinde olun. Onu anladığınızı söyleyin. Bu şekilde bebeğiniz için oyunlarınız daha etkili ve keyifli hale gelebilir.

  • Bebeğinizin motor becerilerini desteklemek için onunla iç içe geçen küplerle oynayabilir, birlikte topu ileri geri yuvarlatabilirsiniz.

  • Hareket etmeyi teşvik edin. Hareket etmek ve keşfetmek, ayağa kalkmak ve yürümek gibi daha karmaşık hareketler için bebeğinizin kas gücünü geliştirir. Bebeğiniz emekliyorsa, onunla emekleme kovalamaca oyunu oynamayı deneyebilirsiniz.

  • Bebeğinizle birlikte oynarken şarkı söyleyin, ce-e oynayın, oyuncakları saklayın ve birlikte komik sesler veya hayvan sesleri çıkarın.

  • Bebeğinizin dil gelişimini desteklemek için parmak kuklaları konuşturarak oyunlar oynayabilirsiniz.

  • Bebeğinizin çıkardığı seslere karşılık vererek onu konuşmaya teşvik edebilirsiniz. Bebeğinizle mümkün olduğunca konuşun ve çocuğunuza cevap verme şansı verin.

  • Onunla bebek konuşması yerine yetişkin konuşmasını kullanmanız ise, bebeğinizin kelimeleri doğru şekilde taklit etmesini ve sonunda doğru şekilde konuşmasını sağlar.

  • Bebeğinize banyo yaptırmak veya altını değiştirmek gibi günlük aktiviteleri yaparken sohbet ederek bebeğinizin kelimelerin ne anlama geldiğini anlamasına yardımcı olabilirsiniz.

  • Bebeğinize her gün birkaç dakika da olsa okumaya zaman ayırın. 10 aylık bebeğiniz kitaplardaki resimlere bakmaktan ve sizinle kitap okumayı çok sevebilir. Karakterler için yüz ifadeleri, ses efektleri ve sesler ekleyerek okumanızı daha ilginç hale getirebilirsiniz.

  • Bebeğinize uykudan önce ninni söyleyebilirsiniz. Birlikte kitap okuyarak, hikayeler anlatarak, şarkılar söyleyerek ve tekerlemeler okuyarak bebeğinizin konuşmasını ve hayal gücünü teşvik edebilirsiniz.

  • Ev içinde olduğu gibi ev dışında da bebeğinizle birlikte yeni keşifler yapabilirsiniz. Dışarıda bebeğinize görmek, koklamak, duymak ve dokunmak gibi birçok farklı deneyim kazanmasını teşvik edin.

10 Aylık Bebek Ne Yapar, Kaç Kilo Olmalı, Gelişimi hakkında bilgi edinmenizin yanı sıra 10 aylık bebek rutinini yani beslenme düzeni, uyku rutini ve oyun programını korumak için neler yapabileceğinizle ilgili 10 Aylık Bebeğin Günlük Rutini yazımızdan fikir alabilirsiniz.

Kaynaklar