Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

10. Ay Bebek Gelişimi

Bebeğiniz 10 aylık olduğunda ayaktayken çömelebildiğini, küçük eşyaları büyüklerin içine sokabildiğini ve sebze meyve gibi parmak yiyecekleri kendi başına yiyebildiğini gözlemleyebilirsiniz. Bebeğiniz 1 yaşına yaklaşırken kaydedeceği diğer gelişim aşamalarını da öğrenerek ona gerekli desteği verebilirsiniz. İşte, 10 aylık bebek gelişimi ile ilgili bilmeniz gerekenler:

10 aylık bebek kilosu ne olmalı?

10 aylık erkek bebek kilosu 9.2 kg olabilir. Peki 10 aylık kız bebek kaç kilo olmalı? diye soruyorsanız cevabı ortalama 8.5 kg’dır. Bu değerler, prematüre veya özel sağlık durumu olan bebeklerde farklı seyredebilir. Bebeğinizin büyüme eğrisini yani persentil değerlerini her ay takip ederek kendisine özgü gelişimini izleyebilirsiniz.

10 aylık bebek boyu ne kadardır?

Merak ettiğiniz sorulardan biri de 10 aylık bebek kaç cm olmalıdır? 10 aylık erkek bebek boyu ortalama 73 cm, kız bebek boyu ise 71.5 cm’dir. Bu değerlerin 50 persentili yani ortalama değerleri gösterdiğini, her bebeğin kendisine özgü bir gelişim seyrettiğini hatırlamakta fayda vardır.

10 aylık bebeğin baş çevresi kaç cm’dir?

10 aylık bebeğin kilosu ve boyu kaç olmalı? sorusunun cevabı kadar 10 aylık bebeklerin  baş çevresinin ne kadar olduğu da gelişim göstergelerinden biridir.10 aylık kız bebeğinizin baş çevresi ortalama 44.2 cm, erkek bebeğinizin baş çevresi 45.4 cm olabilir.

10 aylık bebek beslenmesi nasıl olmalı?

10 aylık bebek beslenmesi ek gıdalarla birlikte giderek çeşitleniyor. Ama bu süreçte anne sütü hala ana öğün olacak kadar önemli. Bebeğiniz 10. ayına geldiyse siz de pek çok anne gibi 10 aylık bebek ne kadar süt içmeli? diye sorabilirsiniz. Sevimli miniğiniz her bir öğünde ortalama 200-210 ml süt içebilir.

10 aylık bebeğinizin beslenmesinin yarısını anne sütü oluşturmalıdır. Hatta bebeğinizin 1 yaşına gelene kadar beslenme ihtiyacının yarısını anne sütü, yarısını ise ek gıda ile karşılamaya devam etmelisiniz.

10 aylık bebek günde kaç defa yemek yer?

Bebeğiniz gündüz toplam 3 bebek kavanozu miktarında 3 ek gıda öğünü ve diğer öğünlerde anne sütü ile beslenebilir. Peki 10 aylık bebek günde kaç kez emer? Bebeğinizi gündüz 4-5 kez emzirebilirsiniz.10 aylık bebeğiniz, gündüz yeterince besleniyorsa gece beslenmesine gerek duymayabilir.

Anne sütü bebeğinizin ana öğünüdür. Eksikliği ya da yokluğunda ise doktorunuzun tavsiyesiyle devam sütü ile besleyerek bebeğinizin gelişimini destekleyebilirsiniz.

¨10 aylık bebek kahvaltıda ne yemeli?¨ ve ¨10 aylık bebek kaç saatte bir yemek yemeli?¨ sorularının cevabını öğrenmek için de 10 Aylık Bebeğiniz İçin Beslenme Programı yazımızı okuyabilirsiniz.

10 aylık bebek inek sütü içebilir mi?

Bebeğinize 1 yaşına gelene kadar bal, keçi sütü, yumurta beyazı ve patlıcan, bakla, çilek, kivi gibi alerjen gıdalar yedirmemenizde fayda vardır.

Bebeğinize 1 yaşından önce vermemeniz gereken gıdalardan biri de inek sütüdür. İnek sütü, yüksek miktarda vitamin ve mineral içerdiğinden bebeğinizin henüz olgunlaşmamış böbreklerine aşırı yük bindirir. Bu da bebeğinizin böbreklerini zorlar ve vücuduna bazı zararlar verebilir. İnek sütünün olumsuz etkileri hakkında daha fazla bilgi almak için İnek Sütü Vermenin Zararları yazımızı okuyabilirsiniz.

Bazı anneler bebeklerinin beslenmesinde “10 aylık bebek salçalı yemek yer mi?” ya da “10 aylık bebek pilav yer mi?” sorularını sıkça sorar. Pirinç bebeklerin 6. ayından beri tüketebileceği besinler listesinde yer aldığı için 10 aylık bebeğinize pilav yedirebilirsiniz. Ancak salça bebeğinizin yemeklerinde 1 yaşına kadar yer almamalıdır. Bu dönemde evde pişirilen ve yumuşaklığı uygun olan yemekleri, bebeğiniz de yiyebilir. Fakat onun yiyeceği yemeklere tuz, baharat ya da salça eklememelisiniz.

10 aylık bebek günde kaç saat uyumalı?

10 aylık bebeğiniz gece uyanmaya ihtiyaç duymadan 11 saat uyuyabilir. Ancak her bebekte uyku düzeni farklılık gösterebilir. Eğer ¨10 aylık bebeğin uyuması için ne yapmalıyım?” sorusunu soruyorsanız akşam banyosu ve masajı gibi uyku rutinlerini denemeye başlayabilirsiniz. Bebeklerin aylarına göre uyku rutinlerini derlediğimiz Bebeklerde Uyku Rutini Oluşturma başlıklı yazımızı okuyarak kesintisiz bir gece uykusu için ilk adımı atabilirsiniz.

10 aylık bebek neler yapabilir?

¨10 aylık bebeğe nasıl davranmalı?¨ sorusunun cevabı, bebeğinizin kaydettiği gelişim aşamaları ile yakından ilgilidir. Bebeğinizin edindiği becerileri öğrenerek onunla ayına uygun ve gelişimini destekleyici vakit geçirebilirsiniz. İşte, 10 aylık bebeklerde gelişim aşamaları:

  • Ayakta dururken çömelebilir.
  • Adım atabilir veya yürüyebilir.
  • Anne, baba gibi iki heceli kelimeleri söyleyebilir.
  • Ayrılık endişesini ifade edebilir.
  • Ayakta dururken yerdeki oyuncağı almaya çalışabilir.
  • Parmak yiyecekleri kendi başına yiyebilir.
  • Başparmak ve işaret parmağı ile eşyaları alabilir.
  • “Ellerini çırp”, “el salla” gibi basit cümleleri anlayabilir.
  • İsmini söylediğiniz eşyaları işaret edebilir.
  • Ortada görünmeyen eşyaları arayabilir.

10 aylık bebek neler söyler?

Bebeğiniz 10. ayında henüz konuşmaya başlamamış olmasına rağmen, sürekli sesler ve anlamsız mırıldanmalar çıkarıyor olabilir. Sesini keşfetme süreci devam ettiği için her gün farklı sesler çıkardığını duyabilirsiniz.

Bir sesli ve bir sessiz harften oluşan basit heceleri arka arkaya dizerek mama, baba, dede gibi kelimeler söyleyebilir. Anne ve baba gibi kelimeleri rahatlıkla söyleyebilirken, bazı kelimeleri henüz benzer harf ve seslerle söyleyebilir. ‘Git, tut, al, ver, gel, bak’ gibi basit komutları rahatlıkla anlayabilir.

Bebeğiniz henüz etrafında konuşulan dili öğrenmeye çalışıyor.  Bu dönemde onunla ne kadar çok iletişime geçerseniz, dil gelişimi o kadar hızlanır. Konuşurken basit cümleler kurmanız, gün boyu yaptıklarınızı anlatmanız, basit çocuk şarkıları söylemeniz, yeni kelimeler öğrenmesini ve konuşmasını kolaylaştırabilir.  

Bebek konuşma evreleri hakkında bilgi almak için Ay Ay Konuşmaya Başlama Gelişimi başlıklı yazımızı tıklayabilirsiniz.

10 aylık bebekle nasıl oynanır?

Bebeğinizin büyüdükçe öğrenme becerilerini geliştirmesi için daha fazla uyarana ihtiyacı olur. Oyun ve oyuncaklar, sevimli miniğinizin ilgisini çeken en önemli uyarıcılardır. Farklı kavramlar, şekiller, dokular ile tanıştırmak bebeğinizin zihinsel ve fiziksel gelişimini olumlu yönde etkiler. Bebeğiniz oyun oynarken sadece eğlenceli zaman geçirmez, aynı zamanda motor becerilerini, zihinsel, duygusal ve sosyal yönlerini de geliştirir. 

10 aylık bebeğinizle oynarken onunla uyumlu ve etkileşim içinde olun. Onu anladığınızı söyleyin. Bu şekilde bebeğiniz için oyunlarınız daha etkili ve keyifli hale gelebilir. Bebeğinizin dil gelişimini desteklemek için parmak kuklaları konuşturarak oyunlar oynayabilirsiniz. Henüz konuşmaya başlamadıysa da bebeğinizin çıkardığı seslere ¨Gerçekten mi?¨ gibi tepkiler vererek onu konuşmaya teşvik edebilirsiniz. Uykudan önce ninni söyleyebilir ve masal okuyabilirsiniz.  Bebeğinizin motor becerilerini desteklemek için onu iç içe geçen küplerle oynatabilir, topu ileri geri yuvarlatabilirsiniz.

10 aylık bebek neden emeklemez?

Her bebeğin gelişim süreci ve yeni beceriler kazanma zamanı birbirinden farklıdır. Bazı bebekler 7. ayda, bazıları ise 11. ayda emeklemeye başlayabilir. Ancak genel olarak uzmanlara göre bebekler, 6-7. aylarda oturmaya; 7 ila 10. aylar arasında da emeklemeye başlar.

Her bebek emeklemeyebilir ya da farklı zamanlarda emekleyebilir. Bebeğinizin gelişimi ve emekleme süreciyle ilgili doktorunuza danışabilirsiniz.

10 aylık bebeğiniz henüz emeklemiyorsa bunun birkaç nedeni olabilir;

  • Bebeğinizin emekleyebilmesi için kol ve bacak kaslarının gelişmiş olması ve kaba motor gelişiminin yeterli düzeye gelmesi gerekir.  Bebeğiniz bu ayında emeklemiyorsa fiziksel olarak yeterli düzeye henüz gelmemiş olabilir.
  • Bebeğiniz emeklemeye psikolojik olarak hazır ve hevesli olmayabilir.
  • Bebeğiniz emeklemek için yeterince fırsat bulamamış olabilir. Bebeğinizi gün içinde güvenli bir alan oluşturarak yere bırakabilirsiniz. Bu şekilde bebeğinizin emekleme denemesi yapmasını destekleyebilirsiniz.
  • Ortopedik bir sorun nedeniyle bebeğiniz emeklemekte zorlanıyor olabilir.
  • Bebeğiniz emeklemek için ayaklarını yeterince hareket ettiremiyorsa eklem rahatsızlıkları ve omurilik anormallikleri olabilir.

Emekleme ve yürüme aşamalarında bebeğinize nasıl yardımcı olabileceğinizle ilgili detaylı bilgileri Emekleme ve Yürüme Önerileri yazımızdan okuyabilirsiniz. 10 aylık bebeğiniz henüz emeklemeye başlamadıysa ya da ismini söylediğinizde tepki vermiyorsa doktorunuza danışmanızda fayda vardır.

Bebeğinizin 11. ayı ile ilgili bilgi almak için 11. Ay Bebek Gelişimi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

 

Kaynaklar