Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

13 Aylık Bebeğin Günlük Rutini

Bebeğinizin 13. Ayı

Bebeğiniz henüz konuşamasa da artık sizin anlattıklarınızı daha iyi anlamaya başlayabilir. Dil gelişiminin bir parçası olan konuşulanı anlama süreci, 13 aylık bebek rutini oluşturmanıza yardımcı olabilir. 13 aylık bebeğinizin uyku düzeni, beslenme rutini ve oyun zamanı ile ilgili bebeğinizle konuşabilirsiniz. ¨Şimdi kahvaltı zamanı!¨ ya da ¨Parka gitme vakti geldi.¨ gibi kısa cümlelerle bebeğinizin günlük rutinleri daha kolay benimsemesine yardımcı olabilirsiniz. 

Günlük ritmi oluşturan beslenme, uyku ve oyun, bebeğinizin hem zihinsel hem de fiziksel gelişiminin en önemli destekçilerindendir. Bebeğinizin gelişim sürecinin devam etmesi ve bağışıklığının desteklenmesi için bu rutinleri korumaya özen gösterebilirsiniz.

13 Aylık Bebeğin Günlük Beslenme Rutini

Bebeğiniz bu dönemde 3 ana öğün ve 2 ara öğün ile beslenebilir. Bir yaşını dolduran bebeğinizin beslenmesinde anne sütüne yer vermenizde fayda vardır. Anne sütü, A vitamini ve folik asit bakımından zengin bir içeriğe sahiptir. Bebeğiniz iki yaşına kadar anne sütü ile beslenmelidir. Anne sütünde bulunan zengin içerik, bebeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirir. Eksikliği ya da yokluğunda doktorunuza danışarak çocuk devam sütüyle bebeğinizi besleyebilirsiniz.

Aptamil 4 Çocuk Devam Sütünü doktorunuza danışarak anne sütünün hiç verilemediği veya yetersiz olduğu durumlarda kullanabilirsiniz. Kanıtlanmış prebiyotikler içeren Aptamil Çocuk Devam Sütü içeriğindeki D vitamini ile bebeğinizin bağışıklık sisteminin normal işlevini destekler.*

Aptamil Çocuk Devam Sütleri’nin içinde D vitaminin yanı sıra kalsiyum, fosfor, demir, potasyum, çinko, magnezyum, selenyum, bakır ve iyot olmak üzere 10 mineral ile birlikte Vitamin A, Vitamin B12, Vitamin C, Vitamin K, Vitamin E, biyotin, folat gibi vitaminler yer alır.  Ek gıda öğünlerinde ise bebeğinizin mevsimine uygun taze sebze, tahıllar, protein ve karbonhidrat içeren besinler tüketmesine dikkat edebilirsiniz. 

¨13 aylık bebek kaç saatte beslenmeli?¨ sorusunun cevabına ulaşmak için 13 aylık bebeklerin günlük düzenini verdiğimiz aşağıdaki tabloyu inceleyebilirsiniz.

13 Aylık Bebeğin Günlük Uyku Düzeni

Bir yaş sonrası bebeklerin uyku düzeninde meydana gelen değişiklikler ¨13 aylık bebek ne kadar uyur?¨ sorusunu akla getirebilir. 13 aylık bebeğiniz 2 ila 3 saat gündüz uykusu uyuyabilir. Bebeğinizin gece uykusunun düzenli olması için gündüz düzenli olarak fiziksel aktivite yapmasını ve açık havada bulunmasını sağlayabilirsiniz. Günlük uyku düzenini korumak için her gün aynı saatte uyuyup uyumasına özen gösterebilirsiniz. 1 yaş sonrası uyku rutini ile ilgili merak ettiğiniz konular için ¨Bebeklerde 1 Yaşından Sonra Uyku Düzeni Değişir mi?¨ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

 

13 Aylık Bebeğin Günlük Oyun Programı

Bir yaşını geçen bebeğinizin günlük rutininin vazgeçilmez bir parçası ise oyundur. Oyun hem kaba ve ince motor gelişimine destek olur hem de zihinsel gelişimi destekler.* [2] 13 aylık bebeğinizin günlük düzeninde oyuna yer vererek yaşamı için sağlıklı bir ritim oluşturabilirsiniz.

13 aylık bebeğiniz, eşyaları daha rahat kavramaya başlamış olabilir. Bebeğiniz hem yürümesini teşvik eden hem de el becerilerini kullanabilecek tekerlekli oyuncaklar ile oynayabilir. Ayrıca bebeğinizin ritim duygusunu geliştirmek için eşyaları birer müzik aletine çevirerek yeni oyunlar keşfetmesini de sağlayabilirsiniz.** [3] 

Bebeğinizin günlük rutinini oluşturmanıza yardımcı olacak aşağıdaki tabloyu incelerken her bebeğin gelişimi ve ihtiyaçlarının kendine özgü olduğunu hatırlamanızda fayda vardır. Bebeğiniz beslenme ihtiyacına göre tabloda yer alandan daha fazla anne sütü alabilir. Eğer doktorunuzun önerisi ile devam sütü içiyorsa yine bu miktar da bebeğinizin ihtiyacına ve beslenme düzenine göre farklılaşabilir. 

13 Aylık Bebeğin Günlük Rutin Tablosu

07.00-Uyanma,bez ve üst değişimi.

07.30-Kahvaltı & Anne sütü. Eksikliğinde doktorunuz önerdiyse Aptamil Çocuk Devam Sütü

08.00-Oyun, eğitici aktivite, eğlence.

09.30-Ara öğün.

10.00-Uyku zamanı.

11.00-Uyanma, bez değiştirme.

11.30- Eğitici aktivite, açık hava gezintisi.

12.30-Öğlen yemeği.

13.00-Oyun, eğitici aktivite.

13.30-Açık hava gezintisi.

14.00-Bez değiştirme, sonrasında anne sütü. Eksikliğinde doktorunuz önerdiyse Aptamil Çocuk Devam Sütü

14.30-Uyku zamanı

15.30-Uyanma, oyun, eğitici  aktivite.

16.00-Ara öğün.

17.00-Bez değiştirme, oyun, eğlenceli vakit geçirme.

18.00-Akşam yemeği.

18.30-Uyku öncesi rutinler, banyo, pijama.

19.00- Anne sütü. Eksikliğinde doktorunuz önerdiyse Aptamil Çocuk Devam Sütü

20.00-Masal, kitap okuma ve gece uykusuna geçiş.

 

*D vitamini çocuklarda bağışıklık sisteminin normal işlevine katkıda bulunur.


referans

Referans