Bebeğinizin 12. Ayı (1 yaşında!)
Minik bebeğiniz artık kendi ayakları üzerinde durma yolunda hızla ilerliyor. Doğum kilosu yaklaşık üç katına çıkmış* ve beyninin boyutu bir yetişkinin %60’ı kadarına ulaşmış olabilir.[1] ** [2] Bu dönemden itibaren 1 yaşındaki bebeğiniz daha az kilo almaya başlayabilir, aynı zamanda araştırmalar beynin hızla gelişmeye devam edeceğini bildiriyor. [3]
1 yaş bebeklerde uyku düzeni, beslenme sıklığı ve oyun programı rutinlerini koruyarak bu gelişimin beklenilen ritimde gerçekleşmesine destek olabilirsiniz. Tabii 12 aylık bebek rutini oluşturmak kadar onu koruyabilmek için de bağışıklık sistemini desteklemeye özen gösterebilirsiniz.
12 Aylık Bebeğin Günlük Beslenme Rutini
Bir yaş bebeklerde beslenme, günlük 3 ana öğün ve 2 ara öğünden oluşabilir. Dilerseniz kahvaltının yanında ya da sonrasında da anne sütü ile kahvaltı öğününü destekleyebilirsiniz.
Bebeğinizi 2 yaşına kadar ek gıdaların yanı sıra anne sütü ile beslemeye devam edebilirsiniz. Eksikliği ya da yokluğunda ise doktorunuzun tavsiyesiyle çocuk devam sütü ile bebeğinizin beslenmesini destekleyebilirsiniz.
Doktorunuza danışarak anne sütünün hiç verilemediği veya yetersiz olduğu durumlarda Aptamil 4 Çocuk Devam Sütü kullanabilirsiniz. Kanıtlanmış prebiyotikler içeren Aptamil Çocuk Devam Sütü içeriğindeki D vitamini ile bebeğinizin bağışıklık sisteminin normal işlevini destekler.*
Prebiyotik lifler içeren Aptamil Çocuk Devam Sütü’nde, D vitaminin yanı sıra A, C, K, E Vitaminleri, Pantetonik Asit, Biotin, Folat ve B vitaminlerinden B1, B2 ve B12 vitaminleri bulunur. Ayrıca potasyum, klor, kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir, çinko, bakır, iyot ve selenyum mineralleri içeren Aptamil Çocuk Devam Sütü, size akıllı kutusu ile pratik ve hijyenik kullanım imkanı sağlar.
“1 yaş bebekler günde kaç kalori almalı?” sorusunun cevabını da verdiğimiz “Bebeklerde 1 Yaşından Sonra Beslenme Düzeni Nasıl Olmalı?” başlıklı içeriğimizi okuyarak bu dönemdeki beslenme düzeni hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
12 Aylık Bebeğin Günlük Uyku Düzeni
12 aylık bebeğinizin günlük uyku düzeni günde 2 kere toplamda 2 buçuk saat uyku şeklinde olabilir. Bebeğiniz, fiziksel kabiliyetleri güçlendiği için artık dış dünyaya daha çok ilgi duyabilir ve bu da onun uyku süresinin azalmasına etki edebilir.
12 aylık bebeğiniz ilk adım denemelerini yaparken dış dünya ile daha sık temas halinde olur. Bu da bebeğinizin bakteri ve mikroplara daha sık temas etmesi anlamına gelebilir. Bebeğinizin bağışıklık sistemini destekleyerek onun hastalıklara karşı dirençli olmasına yardımcı olabilirsiniz.
12 Aylık Bebeğin Günlük Oyun Programı
12 aylık bebeğinizin uyku ve beslenme düzenini sağlamanın yanı sıra onun gelişimini desteklemenin keyifli bir yolu daha vardır: Oyun rutini ile keşiflerde bulunmasına destek vermek. Oyun sayesinde ilk kelimelerini kullanmaya başlayan bebeğiniz ile bağ kurabilir ve onun gelişimine eşsiz bir destek sunabilirsiniz.
“12 aylık bebek ne kadar uyur?” ya da “12 aylık bebek kaç saatte beslenmeli?” gibi soruların cevabına ulaşmak için 1 yaş bebeğin günlük düzeni tablosuna göz atabilirsiniz:
12 Aylık Bebeğin Günlük Rutin Tablosu
07.00-Uyanma,bez ve üst değişimi.
07.30-Kahvaltı & Anne sütü. Eksikliğinde doktorunuz önerdiyse Aptamil Çocuk Devam Sütü
09.30-Ara öğün.
10.00-Uyku zamanı.
11.30-Uyanma,bez değiştirme, açık hava gezintisi.
12.00-Öğlen yemeği.
13.00- Eğitici aktivite, oyun, öğrenme.
14.00-Bez değiştirme, sonrasında Anne sütü. Eksikliğinde doktorunuz önerdiyse Aptamil Çocuk Devam Sütü
14.30-Uyku zamanı.
15.30-Uyanma, ara öğün.
16.00-Oyun, eğitici aktivite, eğlence
16.30 Açık hava gezintisi.
17.30-Akşam yemeği.
18.00-Uyku öncesi rutinler, sakin vakit geçirme, banyo, masaj, pijama.
19.00- Anne sütü. Eksikliğinde doktorunuz önerdiyse Aptamil Çocuk Devam Sütü
19.30-Kitap okuma ve gece uykusuna geçiş.
*D vitamini çocuklarda bağışıklık sisteminin normal işlevine katkıda bulunur.