Bebeğinizin 16. Ayı
Minik bebeğinizin hızla büyüdüğünü, koşmaya ve kendisini daha iyi ifade etmeye başladığını fark etmiş olabilirsiniz. Bebeğiniz her ne kadar özgür adımlar atma yolunda ilerlese de hala zihinsel ve fiziksel gelişimi devam ediyor. Zihinsel, duygusal ve fiziksel gelişimini desteklemek için 16 aylık bebeğinizin beslenme düzeni, uyku rutini ve oyun programını korumaya özen gösterebilirsiniz.
Bebeğinizin gelişimine büyük katkısı olan rutinleri korumak için de bağışıklık sistemini beslenme ile destekleyebilirsiniz. Bu şekilde desteklenen bağışıklık sistemi ile bebeğiniz günlük rutinlerini aksamamış olur.
16 Aylık Bebeğin Günlük Beslenme Rutini
Bebeğinizin anne sütüne olan ihtiyacı bu dönemde de devam eder. 16 aylık bebeğinizin beslenmesinin yaklaşık %40’ını anne sütü, %60’ını ise ek gıda oluşturur.* Aslında [1] bu oran “16 aylık bebek kaç saatte beslenmeli?” sorusunun da cevabı sayılabilir. 3 ana öğün ve 2 ara öğün olmak üzere günlük beslenme beslenme rutinini belirleyebilirsiniz. 16 aylık bebeğinizin beslenme düzeninde anne sütü ve ek gıda oranlarına özen göstermenizde fayda vardır.
Anne sütü ile beslenme 2 yaşına kadar devam etmelidir. Eksikliği ya da yokluğunda ise doktorunuzun tavsiyesiyle çocuk devam sütü ile bebeğinizin beslenmesini destekleyebilirsiniz.
Doktorunuza danışarak anne sütünün hiç verilemediği veya yetersiz olduğu durumlarda Aptamil 4 Çocuk Devam Sütü kullanabilirsiniz. Kanıtlanmış prebiyotikler içeren Aptamil Çocuk Devam Sütü içeriğindeki D vitamini ile bebeğinizin bağışıklık sisteminin normal işlevini destekler.* (Bebeğinize en iyisi anne sütüdür, eksikliğinde doktora danışınız.)
Aptamil Çocuk Devam Sütleri’nin içinde D vitaminin yanı sıra kalsiyum, fosfor, demir, potasyum, çinko, magnezyum, selenyum, bakır ve iyot olmak üzere 10 mineral ile birlikte Vitamin A, Vitamin B12, Vitamin C, Vitamin K, Vitamin E, biyotin, folat gibi vitaminler yer alır. Ek gıda öğünlerinde ise bebeğinizin mevsimine uygun taze sebze, tahıllar, protein ve karbonhidrat içeren besinler tüketmesine dikkat edebilirsiniz.
16 Aylık Bebeğin Günlük Uyku Düzeni
Bebeğiniz 16 aylıkken yaklaşık 11 saat gece uykusu, 2-3 saat de gündüz uykusu uyuyabilir. Bebeğinizin her gün aynı saatte uyuyup uyanmasını sağlayarak uyku düzenini koruyabilirsiniz. Bebeklerde uyku düzeni oluşturma yöntemlerinden bir diğeri ise bebeğinizin bağışıklığını desteklemektir. Bu nedenle 16 aylık bebeğinizin bağışıklık sistemini destekleyerek onun uyku düzenini koruyabilirsiniz.
16 aylık bebek rutini tablosunu inceleyerek günlük düzen oluşturma ile ilgili daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Örnek tabloyu incelerken her bebeğin gelişiminin kendine özgü olduğu ve buna bağlı olarak günlük rutininin de farklılık gösterebileceğini hatırlamakta fayda vardır.
16 Aylık Bebeğin Oyun Programı
¨16 aylık bebek ne kadar uyur?¨ ve ¨Bebeklerde beslenme saatleri nasıl olmalı?¨ sorularının cevaplarını sizinle paylaştık. Şimdi de bebeğinizin günlük rutininin ayrılmaz bir parçası olan oyundan bahsetmek istiyoruz. Bebeğinizin oyun programını koruyarak onun zihinsel ve duygusal gelişimine destek verebilirsiniz. Bebeklerde oyun düzeninin önemine değindiğimiz ¨Çocuk Gelişim Aktiviteleri¨ başlıklı yazımızı okuyarak daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
16 Aylık Bebeğin Günlük Rutin Tablosu
07.00-Uyanma,bez ve üst değişimi.
07.30-Kahvaltı, Anne sütü. Eksikliğinde doktorunuz önerdiyse Aptamil Çocuk Devam Sütü
08.30-Oyun, eğitici aktivite, eğlence.
09.30-Ara öğün.
10.00-Oyun, eğlence, eğitici aktivite.
11.00- Açık hava gezintisi.
12.00-Bez değiştirme, öğlen yemeği.
13.00-Eğitici aktivite saati.
13.30-Öğlen uykusu rutinleri, Anne sütü. Eksikliğinde doktorunuz önerdiyse Aptamil Çocuk Devam Sütü
14.00-Öğlen uykusu.
16.00-Uyanma ve bez değiştirme, ara öğün.
17.00-Oyun, eğitici aktivite, eğlence.
17.30- Açık hava gezintisi.
18.00-Akşam yemeği.
19.00-Uyku öncesi rutinler, banyo,pijama
19.30- Anne sütü. Eksikliğinde doktorunuz önerdiyse Aptamil Çocuk Devam Sütü
20.00-Masal,kitap okuma ve gece uykusuna geçiş.
*D vitamini çocuklarda bağışıklık sisteminin normal işlevine katkıda bulunur.