Karalama yapmak, kitabın sayfalarını çevirmek, kaşık kullanmak, bardaktan su içmek veya bloklardan kule inşa etmek artık 15 aylık bir bebek için çok daha kolay aktivitelerdir. 15 aylık bebeklerin çoğu tek başına yürümeye başlayarak attıkları adımlarla daha bağımsız hareket edebilirler. Bu yeni kazanılan bağımsızlık ise 15 aylık bebeğe her şeyi denemeye, öğrenmeye giriştiği, meraklı bir dönemi yaşama fırsatı sunar. Müzik eşliğinde dans etmeye, topa tekme atmaya, kendini beslemeye hevesli olan bebeğinizin öğretici keşiflerini desteklemek ve 15 Aylık Bebek Ne Yapar, Kaç Kilo Olmalı, Gelişimi hakkında bilgi almak için yazımızla birlikte 15. Ay Bebek Gelişimi başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.
15 Aylık Bebek Neler Yapar?
-
Yürüme ve koşma becerilerini geliştirdiği gibi geriye doğru da yürüyebilir.
-
Bir nesneyi yerden eğilip alabilir.
-
Eşyaları mekândaki yerlerinde arar.
-
Özellikleri söylenen nesneleri verir.
-
Şekilleri uygun boşluklara yerleştirir.
-
Tanıdığı nesneleri isimlendirir.
-
Başkasının duygularını anlamak için yüzüne bakar.
-
İsteklerini belirtmek veya duygularını ifade etmek için jest ve mimikleri kullanır.
-
Sabit duran topa ayağı ile vurur.
-
Kâğıdı yırtar.
-
Suyu kaptan kaba boşaltır.
-
Küçük nesneleri dar ağızlı kaptan çıkarır.
-
Elbiselerinden bazılarını çıkarabilir.
-
Karalama yapıp çizgi çizebilir.
-
İki nesneyi üst üste koyabilir, iki küpten oluşan kule yapabilir.
-
İstediği bir şeyi parmağı ile işaret edebilir.
-
Heyecanlandığında alkışlar.
-
Basit komutları anlayıp yerine getirir. Kurallara uyum sağlamaya başlar.
-
Mutlu ya da mutsuz olduğunda hislerini rahatlıkla belli edebilir.
-
Kaşığı eliyle daha iyi tutar ve kullanır, yemek yeme becerisi gelişir.
-
Bardaktan rahatlıkla su içebilir.
-
Oyuncaklarla oynayabilir, oyunun kurallarını kavrayabilir.
12-24 ay döneminde aklınıza takılan her konunun cevabını İlk Adımlarım’daki 12-24 Ay Bebek Gelişimi kategorisindeki içeriklerimizden öğrenebilirsiniz.
Tüm bebeklerin büyüme ve gelişim süreci farklıdır. Gelişim genellikle çoğu çocukta aynı sırayla gerçekleşse de beceriler farklı zamanlarda gelişebilir. Bebekler bazı becerilerde birkaç hafta önde, bazılarında biraz geride olabilir. Siz de bebeğinizin ayına göre neleri yapabileceğini öğrenip gelişim sürecini takip edebilirsiniz. Eğer bebeğinizin bir veya daha fazla önemli dönüm noktasını kaçırdığından endişeleniyorsanız doktorunuza danışmalısınız.
15 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalı?
Her bebek kendine özgü bir gelişim seyretse de 1 yaşından sonra bebekler 2 yaşına kadar en az 2.5 kg alabilir.15 aylık bebeklerin de kilosunda bir önceki aya göre az da olsa bir artış olması beklenir. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) persentil değerlerine göre 15 aylık erkek bebek kilosu ortalama 10,3 kg, kız bebek kilosu ise 9.6 kg’dır. Bu değerler ortalama persentil aralıklarını gösterir.
Her ay yapılan rutin ölçümler, bebeğinizin gelişim süreci hakkında bilgi verir. Bu ölçümler ile elde edilen persentil değerleri hakkında bilgi edinmek için Bebeğinizin Gelişim Tablosu başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. Ayrıca bebeğinizin yaşına göre boy ve kilosunun normal seyirde gidip gitmediğini, 1 yaşından sonra bebeğinizin ne kadar uzayıp kilo alacağını merak ediyorsanız Bir Yaş Sonrası Boy ve Kilo Gelişimi Nasıl Olmalı: Persentil Değerleri içeriğimize tıklayabilirsiniz.
15 Aylık Bebek Gelişimi
15 aylık bebekler sosyal ve duygusal yaşadıkları gelişimi, bazı hareketlerle gösterebilirler. Oyun oynarken diğer çocukları taklit ederler. Sevdiği bir nesneyi anne babasına gösterir, heyecanlandıklarında ise alkış yaparlar. 15 aylık bebekler sevgilerini ve üzüntülerini de kolayca karşısındakine hareketleriyle gösterebilirler. Sevdiği kişilere şefkat göstermek için sarılır, kucaklar veya öperler.
Dil ve iletişim gelişimini de sürdüren 15 aylık bebeklerin kullandıkları yaklaşık 10 kelime vardır. Yeni kelimeler öğrenmeyi sürdüren bu aydaki bebekler hem jestlerle hem de kelimelerle verilen talimatları takip ederler. Hayvan seslerini taklit edebilirler. Günlük kullanılan nesnelerin işlevlerini bilmeye başlarlar. “Şapkanı nerene giyersin?” “Ayakkabını nereye giyersin?” gibi soruları göstererek yanıtlayabilirler. Bilişsel gelişimindeki öğrenme, düşünme, problem çözme becerisine göre de telefon, bardak veya kitap gibi nesneleri doğru şekilde kullanırlar.
15 aylık bir bebeğin hareket ve fiziksel gelişimindeki kilometre taşlarının başında ise kendi başına birkaç adım atmak gelir. Yürümese bile 10 saniye kadar yardımsız ayakta durabilen 15 aylık bebek, aynı zamanda kendine yemek yedirmek için parmaklarını kullanır. Karşılıklı top atma, yuvarlama gibi oyunlar oynayabilir. Vidalı kapakları beceriksiz de olsa açabilir. Sağ ve sol elini eşit derecede kullanır. Henüz sağ ve sol el arasında belirgin bir tercihi yoktur. Emekleyerek merdiven çıkabilir. Bir nesneyi eğilip yerden alıp doğrulabilir.
Öğrendikleri, davranışları ve beklentileriyle sizi sürekli şaşırtan bebeğinize davranışlarınızı belirlerken onların yaşına göre farklılaşan psikolojik gelişim özelliklerini bilmelisiniz. Bu konuda önemli tüyoları 0-3 Yaş Çocuk Psikolojisi Hakkında Gelişmeler yazımızdan alabilirsiniz.
15 Aylık Bebek Kaç Saat Uyur?
Bebekler 15. aylarında günde ortalama 13-14 saat uyuyabilir. Bunun yaklaşık 2 saatini gündüz uykusu olarak yapabilirler. Bebekler 15 aylık olduklarında uyku düzenlerinde değişimler olmaya başlayabilir. Büyümesi için gerekli olan rutinlerden biri olan uyku rutini, 15 aylık bebeklerde geçmiş aylara göre farklılık gösterebilir. Buna göre 15. aydan itibaren bebeklerin öğlen uyku sayısı ikiden bire düşebilir.
Ancak unutmamak gerekir ki uyku düzeni her bebekte değişkenlik gösterebilir. Gündüz uyku sayısı bire düşmediyse 15 aylık bir bebeğin uyumasında sakınca yoktur. Gündüz uyku sayısının azalması bazı bebeklerde 18 ayı bulabilir.
Bebeğinizin uykularını düzenlerken, onun gün içindeki hareketliliğini de göz önünde bulundurabilirsiniz. Aynıca uyku düzenini korumak için her gün aynı saatte uyuyup uyumasına özen gösterebilirsiniz. Banyo, masaj, emzirme, gaz çıkarma, ninni ya da şarkı söyleme gibi aktiviteleri her gün aynı saat ve düzende yaptırarak uyku rutini oluşturabilir, böylece bebeğinizin uykuya geçişinin daha rahat olmasını sağlayabilirsiniz.1 yaş sonrası uyku rutini ile ilgili merak ettiğiniz konular için ¨Bebeklerde 1 Yaşından Sonra Uyku Düzeni Değişir mi?¨ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
15 Aylık Bebeklerin Duygusal ve Sosyal Gelişimi Nasıldır?
Duygusal ve sosyal gelişimlerinde önemli ilerlemeler yaşayan 15 aylık bebeklerin, bu dönemde gösterdiği bazı yaygın özellikler ve davranışlar vardır. Duygusal gelişim açısında bağlanma yaşayıp anne, baba veya birincil bakım veren kişiyle güçlü bir bağ kuran 15 aylık bebekler, bu kişilerden ayrıldıklarında huzursuzluk gösterebilirler. Duyguların ifadesi açısından ise mutluluk, üzüntü, öfke, korku gibi temel duyguları daha belirgin şekilde ifade edebilirler. 15 aylık bebeklerde empati de gelişmeye başlamıştır. Başkalarının duygularını anlamaya ve tepki vermeye başlayabilirler. Örneğin, başka bir bebek ağladığında, rahatsız olabilirler veya onu teselli etmeye çalışabilirler.
Sosyal gelişim açısından 15 aylık bebeklerin başkalarıyla etkileşimi, başka çocuklarla veya yetişkinlerle etkileşim kurma çabaları artar. Henüz paylaşma kavramı tam gelişmemiş olmadığı için ise oyuncaklarını paylaşmak istemeyebilirler. Öte yandan sosyal bağlamda uygun şekilde tepki verme yetenekleri gelişir. Örneğin, el sallayarak veda edebilir veya birine merhaba diyebilirler.
15 aylık bebeklerin sosyal iletişiminde taklit önemli yer tutar. Yetişkinlerin veya diğer çocukların davranışlarını taklit etmeye başlarlar. Bu, sosyal öğrenmenin önemli bir parçasıdır. Rutine bağlı olmayı ise çok severler, çünkü günlük rutinlere bağlı kalmak onları güvende hissettirir. Beklenmedik değişiklikler huzursuzluğa yol açabilir.
9. Büyüme Atağı, bebeklerin 64. haftasına yani 15 ayına denk gelen İlkeler dönemidir. Bebek bu dönemde istediğini yaptırmak için her yolu dener. Artık bebek için bazı temel kuralların koyulması gereken bir dönemdir. Bu yaşta henüz konuşamadığı için tepkilerini fiziksel olarak gösterir. Kızdığında öfke nöbetine girebilir. Kuralları bozmak için karşısındakini ne zaman ve nasıl pes ettireceğini bu dönemde öğrenir ve bundan sonrasında hep bu yöntemi uygular. Temel kuralların koyulduğu bu dönemden itibaren bebeğe karşı tutarlı, sakin ve net olmak, kuralların amacını kısa cümlelerle açıklamak çok önemlidir. Bebek kuralları ancak değişmeyeceğini anlarsa benimser.
Davranışlarını zorlayıcı bulsanız bile 15 aylık bebeğinizin davranışlarına olumlu yönlerde rehberlik edebilirsiniz. Pozitif bir ebeveynlik deneyimi yaşamak ve bebeğinizin sizi zaman zaman zorlayan hareketlerine yön vermek için olumlu kelimelerin bebekler üzerindeki etkileri ile tanışabilirsiniz. Pozitif kelimelerin bebekler üzerindeki etkilerini öğrenmek için İlkadımlarım’da yayınlanan Hayır Demeden İletişim Kurmak başlıklı yazımızdan fikir alabilirsiniz.
15 Aylık Bebekler Nasıl Beslenir?
15 aylık bebek gelişimi konusunda dikkat edilmesinde fayda olan en önemli konulardan biri beslenmedir. 1 yaşına kadarki döneme göre daha yavaş kilo alan 15 aylık bebeklerin, zihinsel ve fiziksel gelişimi devam ettiği için beslenmesinin de düzenli ve çeşitli olması çok önem taşır.15 aylık bebeklerin gelişimini desteklemek için beslenmesindeki günlük öğün sayısına sadık kalacak bir beslenme programı uygulamak gerekir.
15 aylık bebekler için beslenme düzeni, üç ana ve iki ara öğünden oluşur. Kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeğinin aralarına meyve zamanı ile süt/yoğurt zamanı şeklinde 2 ara öğün eklemek, bebeğin gelişimini destekleyeceği gibi ona gün içinde enerji de verir.
15 aylık bebeklerin günlük beslenme düzeni içinde 3 ana öğün ile 3 saat aralıklarla ara öğünler bulunmalıdır. Aynı zamanda anne sütüne 2 yaşına gelene kadar ek gıdaya destek olarak yer vermeye devam edilmelidir. Bebeğin bilişsel gelişiminin devamı ve bağışıklık sisteminin desteklenmesi için ek gıdanın yanı sıra onu 2 yaşına kadar anne sütü ile beslenebilir. Eksikliği ya da yokluğunda doktora danışarak çocuk devam sütüyle bebeğin beslenmesi desteklenebilir. Prebiyotikler içeren Aptamil Çocuk Devam Sütleri içeriğindeki D vitamini sayesinde bebeğinizin bağışıklık sistemini destekler. Aptamil Çocuk Devam Sütleri’nin içinde D vitaminin yanı sıra kalsiyum, fosfor, demir, potasyum, çinko, magnezyum, selenyum, bakır ve iyot olmak üzere 10 mineral ile birlikte Vitamin A, Vitamin B12, Vitamin C, Vitamin K, Vitamin E, biyotin, folat gibi vitaminler yer alır.
Bebeklerin güne enerjik ve mutlu başlaması için besleyici bir bebek kahvaltısına ihtiyaçları vardır. Peki 15 aylık bebek kahvaltısı nasıl olmalıdır? 15 aylık bebeklerin kahvaltı menüsünde yumurta, tereyağı, lor peyniri, tuzsuz beyaz peynir, çekirdeği çıkarılmış siyah ya da yeşil zeytin, pekmez, tahin, evde yapılmış reçel ve marmelat, mevsiminde ise salatalık ve domates, muz, avokado, yoğurt, öğütülmüş ceviz ile tam buğday ekmeği yer alabilir. Bu malzemeler ile bebeğinize besleyici bir kahvaltı hazırlamak için Bebek Kahvaltısı Nasıl Olmalı? başlıklı yazımızı tıklayabilirsiniz. Ayrıca 15 aylık bebeğinize özel kahvaltı tarifleri için “Bebeklere Özel 3 Besleyici Kahvaltı Tarifi” yazımızı da okuyabilirsiniz.
Ek gıdaya geçtikten sonra bebeklerin beslenmesinde suya da belli miktarlarda yer vermek gerekir. Bebekler Ne Zaman Ne Kadar Su İçmeli? başlıklı yazımızı okuyarak suyun bebeğiniz için neden önemli olduğunu ve her gün ne kadar su içmesi gerektiğini öğrenebilirsiniz.
15 Aylık Bebekler Nasıl Oynar?
Düşünme, hayal gücü ve yaratıcılığı geliştirmenin yolu olan oyun oynamak, bebeklerin zihinsel ve fiziksel gelişimine destek olan rutinlerin başında gelir. Her şeyi merak eden, oynamaya, denemeye ve keşfetmeye istekli olan 15 aylık bebek için de oyun oynamak, gelişiminin en önemli destekçisidir.
15 aylık bebekler kısa süreli olarak başka çocuklarla oyun oynayabilirler. Bu yaşta oyunlar genellikle paralel oyun şeklinde olur, yani bebekler aynı alanda yan yana oynarlar ama doğrudan birbirleriyle oynamazlar.
15 aylık bebekler oyun oynarken çeşitli becerilerini geliştirir ve keşfetme sürecinde önemli adımlar atarlar. Bu dönemde oyunlar genellikle keşfetme, taklit etme ve motor becerilerini geliştirme odaklıdır. Basit oyunlar oynayabilen 15 aylık bebeklerin bu dönemdeki en popüler oyunları saklambaç, evcilik, tırmanma, karalama yapma, kaplar ve bloklar olabilir.
15 aylık bebekler özellikle gizli oyuncakları bulma ve vücut parçalarını veya tanıdık oyuncakları işaret etme gibi oyunlardan hoşlanabilir. Küçük nesneleri saklama ve bulma oyunlarından keyif alırlar. Büyüklerinin davranışlarını taklit ederek oyuncak bebeklerle veya peluş hayvanlarla oyun oynarlar. Oyuncak telefonlarla konuşma taklidi yapabilirler.
Sanat ve yaratıcılık oyunları olarak ise bu dönemde kağıt ve kalemle karalama yapmayı severler. Böylece el-göz koordinasyonları gelişen 15 aylık bebekler, parmak boyası ile resim yapmaktan hoşlanabilirler. Basit şarkıları dinlemekten ve eşlik etmekten keyif alırlar. El çırpma ve dans etme de hoşlarına gider. Davul, zil, marakas gibi basit müzik aletleri ile ritim tutabilirler.
15 aylık bebeklerin oyunları, fiziksel, bilişsel ve sosyal gelişimlerini destekler. Onlara oyun oynamaları için fırsatlar sağlamak, güvenli bir oyun ortamı yaratmak, bu dönemdeki gelişimleri için çok önemlidir. 15 aylık bebeğinizin günlük oyun programına ekleyebileceğiniz oyunları öğrenmek için ¨Bir Yaşına Giren Bebeğin Zihinsel Gelişimini Destekleyebileceğiniz 3 Oyun¨ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
15 Aylık Bebek Ne Yapar, Kaç Kilo Olmalı, Gelişimi hakkında bilgi edinmenizin ardından, bebeğinizin beslenme düzeni, uyku ve oyun rutininin nasıl olması gerektiğiyle ilgili de bilgi almak isterseniz 15 Aylık Bebeğin Günlük Rutini yazımıza tıklayabilirsiniz.