Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

16 Aylık Bebek: Ne Yapar, Kaç Kilo Olmalı, Gelişimi

Hareket kabiliyeti ve motor becerileri hızla gelişen 16 aylık bebekler, artık yürümesinin yanı sıra zıplayabilir, koşabilir, destek alarak merdivenleri çıkabilir. Etrafında olan bitenleri daha iyi anlayan bu aydaki bebekler, taklit etme, gözlemleme ve deneme yanılma yoluyla öğrenme sürecine devam ederler. Aynı zamanda hareketleri eskiye göre artık daha bilinçlidir. Siz de 16 aylık bebeğinizin çoğu davranışını, bilinçli olarak yapmaya başladığını gözlemliyor olabilirsiniz. Bebeğinizin gelişimine yön vermek ve 16 Aylık Bebek Ne Yapar, Kaç Kilo Olmalı, Gelişimi hakkında daha çok bilgi almak için yazımızla birlikte 16. Ay Bebek Gelişimi başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

16 Aylık Bebek Neler Yapar?

16. ayındaki bebekler, 1 yaş 4 aylık olarak adım adım 1.5 yaşına yaklaşıyor demektir. 16 aylık olan çoğu bebek yürür, zıplar, tırmanır. Bir nesneyi eğilip yerden alıp doğrulabilir. 16 aylık bebekler bunların yanı sıra şunları da yapabilir;

  • Sağ ve sol elini eşit derecede kullanır. Henüz sağ ve sol el arasında belirgin bir tercihi yoktur.
  • Hayvan seslerini taklit edebilir.
  • Yaklaşık 10 kelime söyleyebilir.
  • Birkaç kelimeyi bilinçli söyler.
  • Eylemleri uygun ses taklitleriyle ifade eder.
  • Daha önceden tanıdığı varlıkları başka bir yerde gördüğünde tanıdığını belli eder.
  • Birbirini izleyen iki yönergeye uyar.
  • Vücudunun iki parçasını sorulduğunda gösterebilir.
  • İsimleri söylendiğinde kitaptaki resimleri gösterir.
  • Aynı mekânda diğer çocuklarla etkileşime girmeden oyun oynar.
  • Yetişkinle etkileşimli oyun oynar.

12-24 ay döneminde aklınıza takılan her konunun cevabını İlk Adımlarım’daki 12-24 Ay Bebek Gelişimi kategorisindeki içeriklerimizden öğrenebilirsiniz.

16 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalı?          

16 aylık bebeklerin ortalama kilo aralıkları cinsiyete ve bireysel gelişim farklarına bağlı olarak değişebilir. Ancak, genel olarak Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve diğer sağlık otoritelerine göre ortalama bir kiloda olmaları beklenir.  Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) persentil değerlerine göre 16 aylık erkek bebek kilosu ortalama 10.5 kg, kız bebek kilosu ise 9.8 kg’dır. Bu değerler ortalama persentil aralıklarını gösterir.

Her bebek farklı hızda büyüyebilir. Bu nedenle her ay yapacağınız rutin ölçümlerle, bebeğinizin gelişim süreci hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Bu ölçümler ile elde edilen persentil değerleri hakkında bilgi edinmek için Bebeğinizin Gelişim Tablosu başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. Ayrıca bebeğinizin yaşına göre boy ve kilosunun normal seyirde gidip gitmediğini, 1 yaşından sonra bebeğinizin ne kadar uzayıp kilo alacağını merak ediyorsanız Bir Yaş Sonrası Boy ve Kilo Gelişimi Nasıl Olmalı: Persentil Değerleri içeriğimize tıklayabilirsiniz.

16 Aylık Bebek Gelişimi

Her çocuk eşsiz ve özel olsa da, çoğu çocuk belirli bir yaşa geldiğinde belirli beceriler kazanır. Bu gelişimsel dönüm noktaları fiziksel büyümeden bilişsel, sosyal ve dil gelişimine, ince ve kaba motor gelişimine kadar her şeyi kapsar. 16 aylık bebeklerin de bu dönemde bir dizi beceri ve yetenek kazanmaları beklenir.

16 aylık bebekler fiziksel gelişimlerine bağlı olarak mobilyalara tutunup tırmanabildiği gibi topu ayağıyla vurabilir, gelen topu tutabilir. Elinden tutulduğunda basamak çıkar. Parmak ucunda yükselir.  Ellerini ve küçük parmaklarını kullanmakta giderek ustalaşan 16 aylık bebekler için kalemleri tutarak karalama yapmak çok keyifli bir aktivitedir. Küçük nesneleri tutabilir, nesneleri avucuyla kavrayabilir. Kaşık ve çatalı ise artık uygun biçimde kullanır.

16 aylık bebekler sosyal ve duygusal gelişimleri sonucu daha bağımsız olma eğilimindedirler. Kendi başlarına bir şeyler yapmak istediklerini sürekli hissettirip gösterirler. Yetişkinlerin ve diğer çocukların davranışlarını ve duygularını taklit ederler. Aynı zamanda ritmik/melodik sesleri mırıldanarak tekrar ederler. Öfkelendiğinde genelde yetişkin desteği ile sakinleşen 16 aylık bebek, ebeveyniyle güvenli bir bağlanma eğilimindedir ve aynı zamanda sosyal etkileşimlere de açıktır.

16 aylık bebeklerin gelişim aşamalarından biri de dişleriyle ilgilidir. Bebeklerin genellikle 15. ila 21. aylar arasında köpek dişleri çıkar. Bebeğinizin 16. ayında diş çıkarırken neler yapmanız gerektiğini  Bebeklerde Diş Gelişim Tablosu başlıklı yazımızdan öğrenebilirsiniz.

16 Aylık Bebek Kaç Saat Uyur?

16 aylık bebekler yaklaşık 11 saat gece uykusu, 2-3 saat de gündüz uykusu uyuyabilir. Bu aydaki bir bebek hala bir veya iki kez gündüz uykusu yapar. Tek bir uzun öğleden sonra veya sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki kısa uyku yapabilirler. Genellikle akşam erken saatlerde uyuyup, sabah erken saatlerde uyanırlar.  Bu aylarda birçok bebek gece boyunca uyuyabilir, ancak bazen bir veya iki kez uyanabilirler.

Bebeğinizin uyku düzenini sağlamak için her gün aynı saatte uyuyup uyanmasına özen gösterebilirsiniz. Tutarlı bir uyku ve uyanma zamanı, bebeğinizin daha iyi uyumasına yardımcı olabilir. Bebeklerde uyku düzeni oluşturma yöntemlerinden bir diğeri ise bebeğinizin bağışıklığını desteklemektir. Bu nedenle 16 aylık bebeğinizin bağışıklık sistemini destekleyerek, onun uyku düzenini koruyabilirsiniz.

12-24 ay döneminde bebeğinizin uykusuyla ilgili daha detaylı bilgilere İlk Adımlarım’da yayınlanan 12-24 ay uyku kategorisindeki içeriklerden ulaşabilirsiniz.

16 Aylık Bebekler Nasıl Beslenir?

Üç ana ve iki ara öğünden oluşan 16 aylık bebeklerin beslenmesinde ek gıda miktarı yüzde 60, süt miktarı ise yüzde 40 oranında olmalıdır. Kahvaltısını ilk öğün olarak verdikten sonra bebeğin beslenmesi ortalama 3-4 saatte bir ana ve ara öğünler şeklinde düzenlenebilir.

Özellikle 1 yaşından sonra birçok gıdayı tüketebilmeye başlayan 16. ayda bebeklerin beslenme menüsü oldukça zengindir. Sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için beslenmesinde tahıl, bakliyat, et ve süt ürünleri, sebze ve meyveler gibi tüm temel besin maddeleri yer alabilir.

16 aylık bebeklere gün içindeki enerjisini karşılaması için uyandıktan sonra 2 saat içinde sabah kahvaltısı yaptırılabilir. Kahvaltıda peynir ve süt ürünleri, tam yumurta, yumurtadan yapılmış peynirli krepler, peynirli omletler, ev yapımı peynirli poğaçalar verilebilir. Pekmez, tahin veya bal gibi tatlı bir besleyici besinler ile tuzu alınmış, çekirdeği çıkarılmış zeytin eklenebilir. Mevsimi ise domates, salatalık vererek hem C vitamini alması hem de kendi yemek yemesi sağlanabilir.

16 aylık bebeğin kahvaltıdan sonra ana öğünü olan öğle yemeğinde sebze çorbası, akşam yemeğinde ise bebeğin beslenmesine uygun şekilde pişirilen aile yemekleri yer alabilir. Gece uyumadan önce ya da uyanıyorsa ise anne sütü içirilebilir. 

Peki 16 aylık bebeklerin ara öğününde neler olabilir? 16 aylık bebeğinize ara öğünlerinde meyve yedirebilir ya da anne sütü verebilirsiniz. Bebeğinize anne sütü veriyorsanız, tercihen öğün sonrası olmak kaydı ile bebeğiniz her istediğinde anne sütü vermeye devam edebilirsiniz. Eksikliği ya da yokluğunda doktorunuzun önerisine uygun olarak 16 aylık bebeğinize 210-240 ml kadar çocuk devam sütü içirebilirsiniz. Aptamil Çocuk Devam Sütleri içeriğindeki özel prebiyotik bileşenler sayesinde bebeğinizin beslenmesinin yanı sıra bağışıklığını da destekler. Aptamil Çocuk Devam Sütleri’nin içinde, probiyotiklerin gelişmesine ve bebeklerin bağışıklığının güçlenmesine destek olan prebiyotik bileşenlere ek olarak; kalsiyum, fosfor, demir, potasyum, klor, çinko, magnezyum, selenyum, bakır ve iyot olmak üzere 10 mineral ile birlikte Vitamin A, Vitamin D, Vitamin B12, Vitamin C, Vitamin K, Vitamin E, biyotin, folat gibi birçok vitamin yer alır. 

Bebeğinizin ayına uygun beslenmesinde doyurucu ve farklı yemeklere yer vermek için tarifler kategorimizi inceleyebilirsiniz. 

16 Aylık Bebekler Nasıl Oynar?

Keşfetmenin ve eğlenmenin kaynağı olan oyun, 16 aylık bebekler için bir öğrenme şeklidir. Oyuncaklar ise bu öğrenme şeklini keyifli ve kolay kılan en ideal araçtır. Serbest oyun oynamayı seven ve genellikle yaratıcı oyunlarla meşgul olan 16 aylık bebekler, bu aylarda sürekli oynadığı oyunların kurallarını anlar ve öğrenir. Nesne saklama oyunu ya da saklambaç gibi oyunlardan ise oldukça keyif alırlar. Bu dönemde karar vermeye ve kendi kararlarını yavaş yavaş uygulamaya başlayan 16 aylık bebekler, çoğu zaman oynayacakları oyuncağı da kendileri seçmek isterler.  Bu aylarda bebeklerin en çok oynadığı oyuncaklar arasında ise bloklar, basit yapbozlar ve itmeli/çekmeli oyuncaklar, top gibi oyuncaklar vardır. Ayrıca uygun alet setleri, küçük oyun mutfakları veya alışveriş arabaları 16 aylık bebekler için çok eğlenceli olabilir.

16 aylıkken bebekler bir kule yapmak için 3 veya 4 bloğu üst üste koyabilirler. Birbirine bağlanan bloklar ve bir direğe takılmış halkalarla daha büyük bir kule yapabilirler. Oyun hamurlarını sıkabilir, şekillerini kesip bir araya getirerek bir şeyler yapabilirler. Bir boya kalemi ile karalama yapabilir ve bir boya fırçası ile resim çizebilirler. Biraz yardım ve pratik ile renkli kalemlerle çizim yapmaya çalışırlar. Taklit oyunları oynamaya başlayabilirler. Örneğin, oyuncak bir telefonu gerçekmiş gibi kullanabilirler.

Taklit oyunlarının ilk aşamasından sonraki birkaç ay içinde bebekler kendilerinden (merkezden) uzaklaşma eğilimleri göstererek, taklitlerinin içinde cansız objelere yer vermeye ve eylemlerini kendilerine değil bu cansız objelere yönetmeye başlar. Örneğin, I6 aylık bir bebek daha önce yaptığı gibi kendi yüzünü yıkama taklidi yerine oyuncak ayısının yüzünü yıkama eylemini gösterir. Burada eylemin başlatıcısı bebek olmasına karşın etkinliğin objesi bebeğin kendisi değil, oyuncak ayıdır. Cansız objelerin taklit oyunlarının başlatıcısı ve bir parça si olma aşaması ise ikinci yaşın sonuna doğru gerçekleşir.

Oyun bebeğinizin zihinsel ve fiziksel gelişimi için olmazsa olmaz derecede önem taşır. Daha fazla uyaranla karşılaşacağı aktif oyunlarla oynayarak bebeğinizin gelişimine yardımcı olabilirsiniz. 1 Yaş Oyun ve Oyuncakları yazımız ile 2 Yaş Dönemi Oyun ve Oyuncakları yazımızı okuyarak, bebeğinizle bu dönemde hangi oyun ve oyuncaklarla oynayacağınızla ilgili fikir alabilirsiniz. Ayrıca İlk Adımlarım Akademi’de yayınlanan Akademisyen Yazar Dr. Bahar Eriş ile 0-2 yaş dönemindeki bebeklerde oyun ve oyuncak konusu üzerine yayınlanan videoyu izleyebilirsiniz.

16 Aylık Bebekte Tuvalet Düzeni Nasıldır?

16 aylık bebekler genellikle gün içinde belirli sayıda tuvalet yapar. Genellikle günde 4-8 kez idrar yapan bu aydaki bebeklerdeki idrar sayısı, bebeğin bireysel ihtiyaçlarına, beslenme düzenine, sıvı alımına ve genel sağlık durumuna göre değişebilir.

16 aylık bebekler genellikle hala bez kullanır.  Çoğu bebek tuvalet eğitimi için 18 ila 24 ay arasında hazır hale gelir. Ancak, her çocuk farklıdır ve bazıları daha erken veya daha geç hazır olabilir. Bazı bebeklerin erken ya da geç yürümeye ve konuşmaya başlaması gibi tuvalet eğitimine başlama zamanı da farklılık gösterir.

Bebeğiniz 16 aylık olduğunda tuvaletle ilgilenmeye başlayabilir. Tuvalet ihtiyacı hissettiğinde yüz ifadesinde değişiklikler, belirli sesler çıkarma veya tuvalet kelimelerini kullanma gibi belirli işaretler gösterebilir. Bu dönemde bebeğinizin tuvalet eğitimi için hazır olup olmadığını gözlemlemek ve ona göre hareket etmek önemlidir. Hazır olduğunda, nazikçe ve sabırla yönlendirmek en iyisidir.  Bebeğinizin tuvalet eğitimi için hazır olduğunu düşündüğünüzde, onu nazikçe ve sabırla yönlendirebilirsiniz. Önemli olan, bu süreci stres ve baskı olmadan, doğal bir şekilde ilerletmektir.

Tuvalet eğitimi her çocuk için farklılık gösteren bir süreçtir. Tuvalet eğitimi, çocuğun bir başkasının yardımına ve hatırlatmasına gerek kalmadan, kendi başına yapabileceği bir beceri kazanmasıdır. Çocuklarda tuvalet eğitimi nasıl olmalıdır? diyorsanız Çocuklarda Adım Adım Tuvalet Eğitimi içeriğimizi okuyabilirsiniz.      

16 Aylık Bebek Bilişsel Gelişim Nasıldır?

Düşünme, öğrenme, problem çözme ve anlama sürecindeki değişimleri ifade eden bilişsel gelişim süreci, bebeklerin doğumundan itibaren başlar ve ömür boyu sürer.

Yürümeye başlayan ve çok meraklı olan 16 aylık bebekler, yeni şeyler keşfetmeyi, deney yapmayı ve oynamayı sever. Hayal gücü, yaratıcılık ve problem çözme becerileri de işte bu şekilde gelişir. Bir nesnenin göz önünde olmadığında bile var olduğunu anlamaya başlayan 16 aylık bebekler, basit problem durumlarına çözüm üretebilirler. Sebep-sonuç ilişkilerini anlamaya da başlayan bu aydaki bebeklerin dikkat süresi biraz daha uzar. Böylece daha uzun süre oyuncaklarla oynayabilirler. Ayrıca renkler, şekiller ve farklı dokular arasındaki farkları daha iyi ayırt edebilirler.

Bu dönemde bilişsel gelişimini desteklemek için bebeğinize güvenli ve uyarıcı bir çevre sağlayabilirsiniz. Ayrıca bebeğinizle konuşmak, kitap okumak, birlikte oyun oynamak ve keşfetmesine izin vererek bilişsel gelişimlerini olumlu yönde destekleyebilirsiniz.

16 Aylık Bebekte Dil Gelişimi Nasıldır?

16 aylık bebekler, kelime dağarcığına ekleme yaptığı bir dönemin içindedir. Jestler ve mimiklerle iletişim kurma becerilerini geliştirirler. Birkaç kelime söyleyebilen bu aydaki bebekler, muhtemelen önümüzdeki aylarda kendiliğinden daha fazla kelime söylemeye devam edecektir.

Talimatları takip etme ve anlama becerisi de giderek artan 16 aylık bebeklerin, ‘topu bana ver’, 'kapıyı aç' gibi basit komutları anlamaya ve takip etmeye başlayabilir. Bazı bebekler erken davranıp iki kelimelik ifadeleri bir araya getirebilir. Bu ilk cümleler genellikle 16-24 ay arasında gerçekleşir. Dil gelişimi için geniş bir normal aralık vardır, bu nedenle 16 aylık bebeğin henüz iki kelimelik ifadeleri yoksa endişelenmenize gerek yoktur.

16 Aylık Bebekte Zeka Gelişimi Nasıldır?

Bilişsel ve duygusal becerileri gibi zeka gelişimi de hızla ilerleyen 16 aylık bebekler, çevrelerini anlamak ve etkileşimde bulunmak için daha karmaşık zihinsel süreçler kullanmaya başlarlar. 16 aylık bebeklerde zeka gelişimiyle ilgili önemli noktaların başında şunlar yer alır;

  • 16 aylık bebekler 10-20 kelime arasında konuşabilir ve yeni kelimeler öğrenmeye devam ederler.
  • Basit cümleleri ve talimatları anlayabilir, mimik ve jestlerle kendilerini ifade edebilirler.
  • Tanıdık nesneleri ve kişileri isimlendirebilirler.
  • Neden-sonuç ilişkisini anlamaya başlarlar.
  • Problemleri çözmek için deneme-yanılma yöntemini kullanırlar. Farklı oyuncaklar veya objelerle oynarken neyin işe yarayıp neyin yaramadığını keşfederler.
  • Hafızalarını kullanarak nesnelerin yerlerini hatırlayabilir ve insanları, sesleri ve yüzleri tanıyabilirler.
  • Taklit yoluyla öğrenme bu yaşta önemli bir rol oynar. Ebeveynlerinin ve diğer yetişkinlerin davranışlarını gözlemleyip taklit ederler.
  • Başka bir çocuk ağladığında üzgün görünmek gibi diğer insanların duygularını anlamaya ve tepki vermeye başlarlar.
  • Güvenli bağlanma geliştirmek, zeka gelişimi için de önemlidir. 16 aylık bebekler, kendilerini güvende hissettiklerinde çevrelerini keşfetmeye ve yeni şeyler öğrenmeye daha istekli olurlar.
  • Oyuncak bir telefonu gerçekmiş gibi kullanmak veya oyuncak bebeklere bakım yapmak gibi sembolik oyunlara başlayabilirler.

Bebeklerin zeka gelişimini desteklemek için onlarla sık sık etkileşimde bulunmak, keşfetmelerine ve yeni deneyimler yaşamalarına olanak tanımak önemlidir. Beslenmeden uykuya, oyun tercihlerinden sosyal hayata kadar gelişim sürecinde her adımın zekaya etkisi vardır. Siz de bebeğinizin zeka gelişimini destekleyen faktörlerin neler olduğunu öğrenmek için Bebek Zeka Gelişim Önerileri başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

16 Aylık Bebek Ne Yapar, Kaç Kilo Olmalı, Gelişimi hakkında bilgi edinmenizin ardından, bebeğinizin beslenme düzeni, uyku ve oyun rutininin nasıl olması gerektiğiyle ilgili de bilgi almak isterseniz 16 Aylık Bebeğin Günlük Rutini yazımıza tıklayabilirsiniz.

Kaynaklar