Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

2. Trimester Dönemi - 14 - 27. Hafta

Yaklaşık 40 hafta süren hamilelik, anne adayında önemli değişikliklerin yaşandığı bir dönemdir.  Bu değişiklikler genellikle gebelikte meydana gelen metabolik ihtiyaçların karşılanmasına yönelik uyumu sağlamak için gerçekleşir.  Bu fizyolojik değişikliklerin nedeni anne adayının gebelik ve doğum sırasında bazı risklerden korunması, anne karnındaki bebeğin büyüme ve gelişmenin devam etmesi için oluşur. Hamilelik döneminin 2. Trimester Dönemi- 14-27. Hafta arasında da anne adayı ile bebeğinde de pek çok değişim yaşanır. Be değişimlerin neler olduğu ile ilgili bilgileri ve 2. trimester dönemi hakkında tüm merak ettiklerinizi bu içeriğimizde bulabilirsiniz.

2. Trimester Ne Zaman Başlar ve Ne Zaman Biter?

Gebelikte haftalar üç trimester halinde gruplandırılır. 2. trimester dönemi, gebelikte ilk 3 ayın bitiminin ardından ikinci üç ayı kapsar. 14-17 haftalar arası gebeliğin 4. ayını, 18-22 haftalar arası 5. ayını, 23-27 haftalar arası gebeliğin 6. ayını oluşturur. Buna göre ikinci üç aylık dönem, gebeliğin 13. haftası ile 27. haftası arasındaki dönemdir. Yani buna göre 2. trimester dönemi gebeliğin 13. haftasında başlar, 27. haftası sonunda biter.

2. Trimester Döneminde Yapılması Gereken Testler

Gebeliğin 2. trimester döneminde, her 2-4 haftada bir doktor kontrolünün olması gerekir. Doktor kontrollerinin yanı sıra bu dönemde anne adayı ve bebeğin sağlığının tespiti için bazı hamilelik testlerinin de uygulanması gereklidir. Bu testlerin başında şunlar gelir;

Üçlü ve Dörtlü Tarama Testi: 15-19. haftalar arasında yapılan 3’lü veya 4’lü tarama testi down sendromu, Edward sendromu, Patau (trizomi 13) ve nöral tüp defekti için risk artışı olup olmadığı hakkında bilgi verir. Eğer bu testlerin sonucunda herhangi bir problem tespit edilirse gebelik haftasına göre amniyosentez, koryon villus biopsisi, doppler kan ölçümü, fetal ekokardiyografi, glukoz testleri, tam idrar tahlili, tam kan sayımı veya kordosentez yapılabilir. 

Detaylı (Ayrıntılı) Ultrason: İlk trimester ayrıntılı ultrasonografisinin ardından gebeliğin 18-22. haftaları arasında ayrıntılı ikinci bir ultrasonografik inceleme daha yapılır. Ayrıntılı ultrasonografi raporu gebeliğin, plasentanın mevcut durumu ve bebeğin ayrıntılı anatomik incelemesini içerir.

Şeker Yüklemesi: 24-28. haftalar arasında gerçekleştirilen şeker yüklemesi ve tokluk kan şekeri takibi sayesinde diyabet taraması yapılır.  Kan şeker düzeyi ölçümlerinin sonuçlarına göre gebelik diyabeti tanısı konur.

Hamileliğiniz boyunca gerekli testleri yaptırmayı unutmayın ve bu testler hakkında ayrıntılı bilgi için doktorunuzla görüşmeyi ihmal etmeyin. Gebelikte yapılması gereken testler hakkında ayrıca 11 Hamilelik Testi yazımızı okuyabilirsiniz.

2. Trimester Gebelik: Ne Beklemeli?

Çoğu anne adayı için ikinci üç aylık dönem, ilk üç aylık dönemden çok daha kolay geçer. Azalan şikayetler ve anne adayında oluşan rahatlık nedeniyle ikinci trimester bazı doktorlar tarafından ‘altın dönem’ olarak ifade edilir.

Hamileliğin ilk 3 ayını kapsayan 1. trimester dönemi, hamilelik belirtilerinin görüldüğü ve bazı anne adaylarının bu belirtileri yoğun şekilde yaşadığı bir dönemdir. Siz de yeni bir anne adayı olarak 1. trimester dönemini, hamilelik belirtisi şikayetleri ile geçirmiş olabilirsiniz. Size iyi haber; adım attığınız 2. trimester döneminde işte bu şikayetlerinizde azalmalar ve hatta bazılarında kaybolmalar yaşayabilirsiniz. İkinci üç ayda artık bulantılarınız azalabilir hatta bitebilir, uykularınız düzelip enerjiniz yerine gelebilir.         

Ancak birinci 3 aylık dönemdeki kadar olmasa da hamileliğin bu 3 aylık döneminde de bazı hamilelik şikayetleri yaşayabilirsiniz. İkinci üç aylık dönemde rahminiz daha da genişleyecek. Bebeğinizle birlikte  rahminiz büyürken, vücudunuzun içinde o bölümde olan diğer organlar normal yerlerinden biraz uzaklaşacak. Bu nedenle bu organları tutan kas ve liflerde gerilme olacak. Bütün bu büyüme ve gerilme de sizde ağrı ve kasılma gibi bazı rahatsızlıklar yaratabilir.

İkinci trimesterin bittiği 27. haftanın sonunda karnınızdaki bebeğiniz, birinci trimesterin sonuna göre yaklaşık 4 kat daha büyük olacak. İkinci üç aylık dönemde bebeğinizle birlikte artık karnınız da iyice büyüyecek. Bu nedenle ikinci trimestere girerken, vücudunuzdaki bu değişime uygun giyinmek için gardırobunuzu değiştirmeye hazır olun. Sağlığınız ve rahatınız için hamile kıyafetleri almaya artık başlayabilirsiniz. Ayrıca bu ikinci trimester döneminde ailenize yeni katılacak bebeğiniz için evde planlar yapmaya da başlayabilirsiniz.

İkinci trimesterde de bebeğinizde de önemli değişiklikler olacak. 16-20. haftalar arasında artık bebeğinizin ilk hareketlerini hissetmeyi bekleyebilirsiniz. Ayrıca ikinci trimesterde bekleyeceğiniz bir de heyecanlı haberiniz var; o da bebeğinizin cinsiyeti. Gebelikte İkinci trimesterde doktorunuzun yapacağı ultrason kontrolleri ile bebeğinizin kız mı erkek mi olduğunu artık öğrenebilirsiniz.  Eğer bebeğiniz kız ise sizin için hazırladığımız Kız Bebek İsimleri listemizi, erkek ise Erkek Bebek İsimleri listemizi inceleyebilirsiniz.  Bebek isimleri ile anlamlarının alfabetik sırayla yer aldığı listelerdeki farklı, modern ve popüler isimler arasından bebeğinizin cinsiyetine göre içinize en çok sinen ismi seçebilirsiniz.

2. Trimester Döneminde Ortaya Çıkan Değişimler

Pek çok anne adayı ikinci trimester dönemini ilk döneme göre daha rahat geçirse de, bu dönem bazı yeni fiziksel şikayetleri beraberinde getirebilir. Bu dönemdeki potansiyel problemleri tanımlamak ve ne zaman doktorunuza danışacağınızı bilmek ilk dönemde olduğu gibi yine çok önemlidir.

Vücudunuzda 2. trimester döneminde ortaya çıkacak değişimlerden bazıları şunlardır;

  • Rahmin genişlemesi
  • Karın bölgesinin büyümesi
  • Vücut ağrıları
  • Ayak bilekleri veya ellerin şişmesi
  • Düşük kan basıncına bağlı baş dönmesi
  • Cildin koyulaşması veya daha koyu cilt lekeleri gibi cilt değişiklikleri
  • Bebeğin hareket ettiğini hissetmek
  • Mide bulantılarının azalmasıyla birlikte iştah artışı
  • Mide, göğüs, uyluk ve kalçalarda çatlaklar

2. trimester döneminde ortaya çıkacak diğer değişimlerden bazıları da şunlardır;

Bacak Krampları: 3. aydan sonra sık görülen bacak krampları, genellikle geceleri oluşur ve bazen uykudan uyandıracak kadar şiddetlidir. Bacak kramplarına kalsiyum, magnezyum alımındaki yetersizlik, yorgunluk veya sinirler üzerine uterusun yaptığı basınç neden olabilir.

Sırt Ağrısı: Bu dönemde rahimdeki ağırlık artar ve ağırlık merkezinin yeri değişir. Bu da beraberinde sırt ağrılarına neden olur.

Mide Yanmaları: Gebelikte büyüyen rahmin yukarı doğru mideyi sıkıştırması, hormonlar nedeniyle sindirim sisteminin yavaşlaması mide yanmalarının, hazımsızlık ve şişkinliğin en önemli sebepleridir.

Kabızlık: Sindirim sisteminin genel olarak yavaşlaması ve büyüyen rahmin alt bağırsaklara yaptığı baskıyla oluşan kabızlığı önlemek için diyetinizi düzenleyebilir, bol su içip egzersiz yapabilirsiniz.

Kilo Artışı: Bebeğin anne karnında büyümesiyle birlikte özellikle 24-25. haftadan itibaren daha fazla kilo almaya başlayacaksınız. İlk üç aydan sonra haftada 400-500 gram almanız normaldir.

Aşerme: Birçok anne adayı gebelik sırasında belirli yiyeceklere karşı çok fazla istekli olur. Gebelikteki hormon değişikliklerine bağlı olarak iştahınızda değişikliklerle birlikte bazı yiyeceklerin tadını beğenmeyip bazı yiyecekleri aşerebilirsiniz.

2. Trimester Döneminde Bebeğin Boyu ve Kilosu

  • Gebeliğinizin 13. haftasında bebeğiniz ortalama 25 gram ağırlığında ve 8 cm boyundaydı.
  • 13. haftada yaklaşık bir limon büyüklüğündeki bebeğinizin boyu 18. haftada 14 cm civarında olur ve hızla büyümeye devam eder.
  • 23. haftada yaklaşık 28 cm boyunda ve 500 gram ağırlığında bir büyüklüğe gelir.
  • İkinci 3 aylık dönemi bitireceğiniz 27. haftanın sonunda da bebeğiniz yaklaşık 37 cm boyuna ve 900 gram ağırlığına ulaşır.

2. Trimester Döneminde Bebeğin Gelişimi

Bebek anne karnında artan kilo ve boy uzunluğu ile ikinci trimesterde de büyümesini ve gelişimini sürdürür. 2. trimester döneminde bebeğin gelişiminde şunlar gerçekleşir;

  • Bebeğin organları gebelikteki ikinci trimesterde tamamen gelişir.
  • Duymaya ve yutmaya başlar.
  • 16. haftadan itibaren ışığa hassas duruma gelir.
  • Tat algısı artık o kadar hassastır ki, amniyotik sıvıya yansıyan tatları bile ayırır.
  • Küçük tüyleri fark edilir hale gelir.
  • Hareketleri artık anne adayı tarafından da hissedilecek kadar güçlenir, artar.
  • Yüzünün karakteristik özellikleri tamamen oturur.
  • Ciğerleri gelişir, dışarıda da nefes almaya hazırlanır.
  • Omurgası gittikçe güçlenir.
  • Beyni gelişmeye ve büyümeye devam eder.
  • Vücudu yağ tutmaya başlar ve yağ dokusu oluşur. 
  • Cilt altı yağ dokuları olgunlaşır ve derisinin kalınlaşması sürer.

2. Trimester Döneminde Beslenme

Sağlıklı bir gebelik süreci için anne adayının sağlıklı ve dengeli beslenmesi oldukça önemlidir. Gebelikte anne adayının günlük kalori ihtiyacına 350 kcal/ gün ilave olur. Bu nedenle anne adaylarının günde 80 gram protein, 1,5 gram kalsiyum 30-60 gram demir, A, B1, B2 ve C vitamini alımına özen göstermeleri gerekir. Gebelikte önemli olan fazla gıda almak değil, dengeli gıda almaktır. Üç öğün arasında ek öğünler alınarak enerji ihtiyacının düzenli karşılanması sağlanabilir.

2. trimesterde bebeğinizin karnınızdaki hızlı gelişimini desteklemek için nasıl ve ne miktarlarda beslendiğinize dikkat etmelisiniz.  Beslenmenizin, bebeğinizin büyümesini teşvik edici ve besleyici olması için yeterli, dengeli ve sağlıklı besinler diyetinizde yer almalıdır. Bunun için de 2. trimester döneminde beslenmenizi şu şekilde düzenleyebilirsiniz;

  • Hamilelikte beslenme öğünlerinizi 4 temel besin grubunu içerecek şekilde oluşturabilirsiniz.
  • Dengeli ve sağlıklı beslenmek için süt ve ürünleri, et-yumurta-kuru baklagiller, sebze ve meyve ile ekmek ve tahıllara her öğünde yer vermelisiniz.
  • Sağlıklı beslenmek kadar yeterli miktarlarda beslenmek de hamileliğiniz boyunca önemlidir. Gün içinde 3 ana öğün şeklinde yemek yemeli ve bu süreci kan şekerinizi dengelemek için 3 ara öğünle desteklemelisiniz.
  • Hamilelik öğünlerinizi her zaman tek kişilik düşünün. Uygun porsiyon boyutunu aşmamalı, ikinci porsiyonlardan kaçınmalısınız.
  • Yüksek kalorili atıştırmalıklar ile şeker ve yağ oranı yüksek besinler tüketmemelisiniz. Unlu ve şekerli gıdalar yerine taze sebze ve meyveler tercih edebilirsiniz.
  • Yağlı yiyecekleri öğününüzde azaltmalı, yemek yaparken az yağlı pişirme yöntemlerini kullanmalısınız.
  • Bebeğinizin gelişimi ve vücudunuzun yeterli kan yapımı için daha çok demir zengini diyet yapmanız gerekiyor. Bunun için de beslenmenize fındık, yumurta, kuru meyveler ve tam buğday ürünleri gibi yiyecekler ekleyebilirsiniz.
  • Taze meyveleri, bol miktarda vitamin ve mineral ile yüksek lif içerdiği için hamilelik boyunca tüketmelisiniz. Farklı renklerde taze mevsim meyveleri, hamileliğin ikinci üç aylık evresinde diyetinizin ayrılmaz bir parçası olmalıdır.

Hamileliğinizin ikinci üç aylık evresinde nasıl besleneceğinizle ilgili daha fazla bilgiyi İkinci Trimester İçin Örnek Beslenme Programı başlıklı yazımızdan okuyabilirsiniz.

Hafta Hafta 2. Trimester Döneminde Anne Değişimi ve Bebek Gelişimi

İkinci trimester döneminde bebeğinizle birlikte sizi çok önemli değişimler bekliyor. İkinci üç aylık dönemdeki hamileliğiniz hakkında bilgi sahibi olmaya, yine birinci üç aylık dönemdeki gibi devam edebilirsiniz. Hamileliğinizi hafta hafta takip etmek, bilinçli kararlar vermenize ve gelecek aylardaki değişikliklere hazırlanmanıza yardımcı olur.

Yaklaşık 40 hafta sürecek olan hamilelikle ilgili gelişmeleri bilmeniz, merakınızı giderirken bir yandan da bilinçli bir hamilelik dönemi yaşamanızı sağlar. Bebeğinizin boy ve ağırlık ölçümlerini kaçıncı haftada olduğuna bakarak öğrenebilirsiniz. Hamileliğiniz boyunca vücudunuzun değişimlerini ve bebeğinizin gelişimini, içinde bulunduğunuz haftaya göre öğrenip takip edebilirsiniz.  2. Trimester dönemindeki hamilelik takibinizi yapabilmek için  Hafta Hafta Hamilelik Süreci yazımızı tıklayabilirsiniz. 

Kaynaklar

Kaynak1

Kaynak2

Kaynak3

Kaynak4

Kaynak5

Kaynak6

Kaynak7

Türkiye Beslenme Rehberi TÜBER 2022, T.C. Sağlık Bakanlığı

Gülşah Samur, Gebelik ve Emzirme Döneminde Beslenme. Anne Çocuk Beslenmesi, 2019