Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

30. hafta hamilelik

Hamileliğinizin 30. haftasında karnınızdaki hareketlilik devam ediyor değil mi? Bebeğinizin son haftalarda giderek hissettiren tekmelerinin yanında arada bir tekrarlayan hıçkırıklarını da hissediyor olabilirsiniz.

Merak etmeyin bu gayet normal ve sağlıklı bir durum. Miniğiniz büyüyor ve hıçkırması da bunun bir işareti. Karnınızın art arda sanki kalp atışı gibi ritmik olarak atması, bebeğinizin bir nevi ilk solunum hareketlerini oluşturuyor. Doğum sonrasında başlayacak olan solunum için bebeğinizin diyaframı hazırlık yapıyor. Hıçkırık ile bebeğinizin ciğerleri ve solunum kaslarının yanı sıra emme refleksi de gelişiyor. Buna alışsanız iyi olur, çünkü hamileliğinizle ilgili tatlı anılardan biri olacak bu minik hıçkırıkları, önümüzdeki haftalarda da hissetmeye devam edeceksiniz.

30 haftalık bebekte neler olur?

  • Şu an bebeğiniz yaklaşık 40 cm boyunda ve 1,3 kg ağırlığında.
  • Minik ayak tırnakları çıkmaya başlarken, beyni ve akciğerleri olgunlaşmaya devam ediyor.
  • Şimdiye kadar bebeğinizin beyin yüzeyi pürüzsüzdü. Fakat şimdi karakteristik oluklar ve çukurlar oluşmaya başladı.
  • Artık bebeğinizin vücut sıcaklığını beyni ve yeni yağ hücreleri düzenlemeye başlıyor. Bundan önce bebeğinizin vücudunu kaplayan Laguna denen yumuşak tüyler yok olmaya başladı.
  • Bebeğinizin kemik ilikleri, alyuvar hücreleri üretimi görevini üstlendi. Bu bebeğiniz için önemli bir adım çünkü bu onun doğduktan sonra kendi gelişimini sağlayabileceği anlamına geliyor.

Hamileliğinizin bir önceki haftası hakkında bilgi sahibi olmak için 29. hafta hamilelik yazımızı okuyabilirsiniz.

30 haftalık gebelikte annede neler olur?

  • Bu günlerde biraz yorgunluk hissediyor olabilirsiniz, özellikle uyku problemi yaşıyorsanız. Zaman zaman dengenizi kaybediyor bile olabilirsiniz. Karnınızda büyüyen bebeğinizle birlikte, artık biraz daha ağırlaştınız. Ayrıca hormon değişimleriniz sebebiyle, bağ dokularınız gevşedi ve dengenize destek olan eklemleriniz güçsüz kaldı.
  • Ruh hali değişimleriniz devam ediyor. Rahatsızlık veren semptomlar ve hormonal değişimler duygusal iniş çıkışlara sebep oluyor.
  • Doğumunuzun nasıl gerçekleşeceği ya da nasıl bir ebeveyn olacağınız konusunda endişelenmeye başlamış olabilirsiniz. Ama bu hislerle baş etmekte zorlanıyorsanız ya da gerginlik ve huzursuzluğunuz artıysa doktorunuza danışabilirsiniz.
  • Hamileliğin bu son aşamasında idrar yolları sorunları yaşayabilirsiniz. Özellikle idrar yaparken yanma hissinin yaşandığı sistit görülebilir. İdrar yolları enfeksiyonu geçirdiğinizi düşünüyorsanız geciktirmeden doktorunuza danışın. Bolca su içmeniz ve ihtiyaç hissettikçe tuvalete gitmeniz enfeksiyonu atmak için önemlidir.

Bebeğinizin gelişimi ve hamilelik süreci hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız hafta hafta hamilelik süreci yazımızı okuyabilirsiniz.

30 hafta kaç aylık gebeliktir?

Bazı ayların dört haftadan fazla olması nedeniyle doğum haftasının tam tespitini yapmak için doktorlar hamileliği ay olarak değil hafta olarak takip eder. Hamilelik hesaplamasına göre 30. hafta, 7 aylık hamileliğe denk gelir. 28-31 haftalar arası gebeliğin 7. ayıdır. Buna göre hamileliğin 7. ayı, 28. haftada başlar ve 31. haftanın sonunda biter.

30 haftalık bebeğin 2 kilo olması normal midir?

Hamilelikte haftalar ilerledikçe, bebeğin kilosunda da artış görülür. Genellikle 29. haftada 1 kilonun üzerine çıkan anne karnındaki bebek, 30. haftadan sonra daha fazla kilo olmaya başlayabilir. Her bebeğin aldığı kilo miktarı farklılık gösterse de genelde 30 haftalık bebeğin kilosu yaklaşık 1,3 kilogramdır. Bebeğin 2 kiloya ulaşması, 33-34. haftadan sonrasını bulabilir. 30 haftalık bebeğin 2 kiloya ulaşmasının nedenleri hakkında detaylı bilgi almak için doktora danışılabilir.

Bebekler 30 haftadan sonra kaç kilo alır?

Anne karnındaki her bebeğin aldığı kilo miktarı farklılık gösterebilir. 30. haftada 1,3 kilogram olan bebeğin kilosu ortalama olarak 31. haftada 1,45 kilogram, 32. haftada 1,6 kilogram, 33. haftada 1,85 kilogram, 34. haftada ise 2 kilogramın biraz üzerinde olur.

Anne karnındaki bebek yaklaşık olarak 35. haftada 2,5 kilograma, 36. haftada 2,7 kilograma, 37. haftada 2,8 kilograma, 38. haftada 2,9 kilograma, 39. haftada 3,4 kilograma, 40. haftada ise 3,5 kilograma ulaşır.

Sağlıklı doğan bebeklerin doğum kilosu 2,5 ila 4 kilogram aralığında değişir. Ancak tüm bebeklerin anne karnında aynı gelişimi göstermemesi nedeniyle kilosunun da farklı olacağı unutulmamalıdır. Haftalar içinde alınan ve doğumda erişilen kilo miktarı, bebekten bebeğe hatta cinsiyete göre değişebilir.

30 haftalık gebelikte kasık ağrısı olur mu?

30 haftalık gebelikte rahim, göbek deliğinin 3-4 parmak üzerine kadar çıkabilir. Bebeğin kilo ve boyunun da artmasıyla birlikte anne adayı, bel ve sırt ağrılarının yanı sıra kasık ağrısı da yaşayabilir. Doktorlar, gebeliğin 30. haftasında bebeğin büyüyüp alt karına ve kasıklara baskı yapması nedeniyle kasıklarda ağrı oluşmasını normal kabul eder. Ancak ağrıyla beraber başka şikayetler oluşursa doktora danışılması gerekir.

30 haftalık gebelikte cinsel ilişkiye girilir mi?

Hamilelik sürecinde bazı çiftler, cinsel ilişki konusunda çekingen olabilir. 30 haftalık gebelikte anne adayının cinselliğe engel tıbbi bir durumu yoksa ve doktor onaylıyorsa, çiftler özel yaşamına devam edebilir.

30 haftalık bebek yaşar mı?

Hamilelik süreci 40 haftadan oluşur. Doğumun 37. haftadan önce a gerçekleşmesine, erken doğum yani prematüre doğum denir. 30 haftalık gebelikte doğum gerçekleşirse, bebek bir süre yoğun bakım ünitesinde özel bakıma ihtiyaç duyar. Uzman doktorların kontrolünde yapılan tıbbi bakım ve kuvöz desteğiyle, 30 haftalık bebek yaşayabilir.  

Hamileliğin son 2 ayında kaç kilo alınır?

Anne adayları hamilelik süresince dengeli ve sağlıklı beslenme kadar kilo alımına da dikkat etmelidir. Çünkü gebelikte yeterli kilo alımı, sağlıklı bir bebek gelişimi ve anne adayının sağlıklı gebelik geçirmesi açısından önem taşır.

Kilo alımı her anne adayı için farklı miktarlarda olabilir. Peki siz 30 haftada kaç kilo aldınız? Uzmanlar hamileliğinizin 30. haftasında 9-11 kilogram almış olmanızı tavsiye eder. Sağlıklı bir gebelik geçirmeniz için özellikle son aylarda kilo alımına dikkat etmelisiniz.

Uzmanlar, hamileliğin ilk 14 haftalık döneminde toplam 1-1,5 kilogram, 14 haftadan sonra her ay 2 kilogram alınmasını normal kabul eder. 30. haftadan sonra ise kilo alımının düşmesi beklenir. Buna göre hamileliğin son 2 ayında, sağlıklı bir gebelik için ortalama her hafta 400-500 gram, yani yaklaşık 3-4 kilogram alınabilir. Ortalamadan az ya da çok kilo almanız durumunda doktorunuza başvurabilirsiniz.

30 haftalık hamilelikte karında kasılma ağrı olur mu?

Siz de hamilelik sürecinde pek çok anne adayı gibi karın ağrısı yaşıyor olabilirsiniz. Hem fiziksel hem de hormonal değişimler nedeniyle 30 haftalık hamilelikte karında kasılma ve ağrı hissedebilirsiniz. Bebeğinizin büyümesi ve rahminizin genişlemesiyle iç organlarınızdaki baskı artacağı için bu kasılma ve ağrıları hissetmeniz normaldir. Dinlenerek ve ani hareketlerden kaçınarak ağrıları azaltabilirsiniz. Uzun süreli ve şiddetli ağrılarda ise doktora başvurmayı unutmayınız.

30 haftada nelere dikkat edilmeli?

40 haftalık hamilelik sürecinin 30. haftasındasınız. Her şeyin normal ilerlemesi durumunda sevimli miniğinizi kucağınıza almaya 10 hafta kaldı. 30 haftada hamileliğinizin sağlıklı şekilde devam etmesi için şunlara daha çok özen gösterebilirsiniz;

  • Beslenmenizde her besin grubunu dengeli tüketmeye özen gösterin ve beslenmenizi her gün 3 ana öğün ve 3 ara öğün olarak düzenleyin.
  • Hamilelikte kontrollü kilo almak çok önem taşır.  Gerekenden fazla kilo almamak için sağlıklı, az az ve sık sık yemeye özen gösterin.
  • Vücudunuzda oluşan çatlakları önlemek için çatlak kremleri, nemlendirici yağlar ve kremler kullanabilirsiniz.
  • Size yalnızca hamilelikte değil doğum sonrasında da faydası olan Kegel egzersizlerini yapmayı ihmal etmemelisiniz.
  • Bu dönemde vücudunuzda ve hareketlerinizde dengesizlik hissedebilir, ayakta vakit geçirmekte zorlanabilirsiniz. Fırsat buldukça dinlenmeniz size bu gibi zamanlarda iyi gelebilir.
  • Uyku düzeninizi aksatmamak için uyku pozisyonlarını yeniden ayarlayın. Rahat bir uyku için yan yatabilir, yastıklardan da destek alabilirsiniz.
  • Hem sindirim sisteminizin düzenli çalışması hem de vücudunuzda ödem oluşmaması için hareketsiz kalmayın. Doktorunuza danışarak yürüyüş, hafif esneme hareketleri, hafif tempoda yüzme, hamile pilatesi, hamile yogası, nefes gibi egzersizler yapabilirsiniz.
  • Bel ve sırt ağrılarını azaltmak için, gün içinde sizi yormayacak derecede kısa yürüyüşler yapabilirsiniz. Yürüyüşler bedeninizde ağrıları azaltırken, kan dolaşımınızı artırır ve böylece bebeğe giden oksijen miktarının da artmasını sağlar.

30 haftalık hamileyim ne yemeliyim?

Bu haftalardan itibaren anne karnındaki bebeğinizin beyin gelişimi hızlanacağı için beslenmenize özen göstermeniz gerekiyor. Sağlıklı ve dengeli beslenmeniz, büyümesi süren bebeğinizin sağlıkla dünyaya gelmesi için oldukça önemli. Ne kadar yediğinizden ziyade yediklerinizin besleyiciliğini artırmaya odaklanmalısınız.  

İşte size bu süreçte yardımcı olacak 30 haftalık gebelikte beslenme önerileri;

  • 30 hafta hamilelikte vücudunuzun daha fazla mineral ve vitamin ihtiyacı var. Protein, kalsiyum, vitamin, çinko, demir, magnezyum ve diğer tüm minerallerden zengin beslenmeniz, bebeğinizin sağlıklı gelişimi ve sizin sağlığınız için oldukça önemli.
  • Gelişimi devam eden miniğiniz için mevsime uygun olarak özenle seçeceğiniz taze sebze ve meyveler ile beslenmelisiniz.
  • Bebeğinizin beyin gelişimine destek vermek için Omega-3 zengini ürünleri ihmal etmemelisiniz. Bunun için ağır metal içermeyen balıklardan haftada birkaç gün tüketebilirsiniz. Aynı zamanda yumurta, keten tohumu, ceviz gibi besinler de Omega-3 yönünden zengindir.
  • Kefir, ayran, süt, yoğurt, peynir gibi süt ve süt ürünlerine her gün hem ara ve hem ana öğünlerinizde yer verebilirsiniz.
  • Günlük beslenmenizde protein değeri yüksek ürünlere ağırlık verebilirsiniz. Her gün en azından bir öğünde protein tüketmeye özen göstermelisiniz.
  • Tam tahıllı ürünleri beslenmenize daha çok dahil edebilirsiniz.
  • Temel enerji ihtiyacınızı tam buğday ve esmer unlu ekmeklerden, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagillerden karşılayın.
  • Gebeliğin bu haftalarında kabızlık sık görülebilir. Bunu önlemek için taze sebze ve meyve, kuru erik, kuru kayısının yanı sıra lifli ve bol posalı besinleri bolca tüketmelisiniz.
  • Ana öğünlerinizin yanı sıra ara öğünlerinizde de mineral bakımından zengin olduğu için ceviz, fındık, bademe bolca yer verebilirsiniz.
  • Beslenmenizde sıvının da önemli bir yeri bulunur. Sıvı alımını ihmal etmeyerek, günde 2 litre su tüketmeye özen göstermelisiniz.

Demir takviyesi zamanı

  • Demir, hamilelik sırasındaki anahtar besinlerden biridir. Vücudunuzda dolaşan kan hücrelerine oksijen taşır, plasenta yoluyla bebeğinize iletir ve bebeğinizin gelişiminde önemli rol oynar. Bu sebeple hamilelik süresince et, yağlı balıklar ve yumurta gibi demir açısından zengin yiyecekler tüketmek önemlidir.
  • Birçok hamile kadın yalnızca beslenme diyetiyle gerekli demir seviyesine ulaşır. Fakat demir seviyeniz düşük çıkarsa doktorunuz demir takviyesi yapmanız tavsiye edecektir.
  • Bazı yiyeceklerin demir emilimini engelleyebileceğini unutmamak gerekir. Mesela C Vitamini demir emilimine yardımcı olurken kalsiyum, tam tersi bir etki gösterebilir. Tabi ki bu besinleri ihmal edeceğiniz anlamına gelmiyor. İhtiyacınız olan demiri iyi dengelenmiş bir diyetle alabilirsiniz.

Demir takviyesi için besin önerileri

  • Yağsız et ve sardalya gibi yağlı balıklar
  • Brokoli, tere, karalahana gibi koyu yeşil sebzeler
  • Kuruyemiş, özellikle kaju
  • Bakliyat, nohut, fasulye ve mercimek
  • Ekmek, demir ilaveli kahvaltılık gevrek gibi tam buğdaylı ürünler
  • Kayısı, üzüm, erik gibi kuru meyveler
  • Yumurta

Not: Bilgi niteliğindedir, daha detaylı bilgi için doktorunuza danışınız.

Hamileliğinizin bir sonraki haftası hakkında bilgi sahibi olmak için 31. hafta hamilelik yazımızı okuyabilirsiniz.