Doğumunuz normal zamanında yani 40. haftada gerçekleşirse miniğinizi 11 hafta sonra kucağınıza alacaksınız. Peki artık bebeğinizin kıyafetleri için alışveriş yapmaya ve odasını yerleştirmeye ne dersiniz?
Hamileliğinizin bu haftaları bebek odası, kıyafetleri ve aksesuarlarının alışverişini yapmak için oldukça uygun. Hamileliğin son haftalarında kilo alımı nedeniyle alışveriş yapmanız ve hareket etmeniz zorlaşabilir.
Erken doğum riskini de göz önüne alarak bebek için hazırlık listesi oluşturup, doğum çantanızı hazırlamayı hamileliğin son haftalarına bırakmamalısınız. Doğum için hazırlayacağınız hastane çantası gibi, doğum sonrasında sizin ve bebeğiniz için gerekli kıyafet ve malzemeleri de tüm detaylarıyla düşünüp 29. haftadan itibaren tamamlamaya başlayabilirsiniz.
29. hafta hamilelikte bebeğinizdeki değişimler nelerdir?
- Şu an bebeğiniz yaklaşık 40 cm boyunda ve 1,1 kg ağırlığında. Bu haftadan sonra daha da hızlı büyümeye başlayacak.
- Beyni, solunumunu ve vücut ısısını kontrol etmek için yeterince gelişmiş vaziyette.
- Ciğerlerinin karışık yapısı nefes alıp vermesi için yeterince gelişti. Ama hala tek başına işlevini yerine getiremiyor.
- Kırmızı kan hücrelerinin kemik iliğinde üretilmesi başlar.
- Bu haftadan itibaren bebeğiniz kendi bağışıklık sistemini oluşturmaya başlıyor ve doğuma adım adım hazırlanıyor. Bağışıklık sistemi sizin vücudunuzdan geçen antikorlar sayesinde güçlenmeye devam ediyor.
- Fark etmiş olsanız gerek; bebeğinizin karnınızdaki hareketliliği devam ediyor. Hareketlerinin belli bir ritmi ve düzeni bile oluştu. Mesela, siz yemek yedikten sonra veya dinlendiğinizde daha aktif olabiliyor. Fakat bu süreç içerisinde bebeğinizin hareketlerinin gözlemlediğiniz ritmin dışına çıktığını gözlemlerseniz doktorunuzu aramayı ihmal etmeyin.
Hamileliğinizin bir önceki haftası hakkında bilgi sahibi olmak için 28. hafta hamilelik yazımızı okuyabilirsiniz.
Bedeninizde adım adım neler oluyor?
- Karnınız hızla büyüyor. Ağrıyan eklem yerleriniz, mide ekşimesi ve sıkça oluşan tuvalet ihtiyacınız, rahat uyumanızı etkileyebilir. Sol tarafınıza yatarak, kan dolaşımınızı, sindirim sisteminizi ayrıca ciğer ve böbreklerinizin fonksiyonlarını daha rahat yerine getirmesini sağlayabilirsiniz. Ya da birkaç yastık yardımı ile vücudunuzun pozisyonunu destekleyebilirsiniz. Mesela bacaklarınızın arasına bir yastık koymanız kalçanızı ve belinizi rahatlatmanızı sağlayacaktır.
- Sırtüstü uyumayı tercih ediyorsanız, sol tarafınızı bir yastık ile hafifçe kaldırın. Bunu yapmanız, vücudunuzun alt kısmından kalbinize kan akışını sağlayan Vena Kava adlı venanın basıncını hafifletecektir.
- Gecede birkaç kez tuvalet ihtiyacınız oluşabilir. Bu yüzden tavsiye edilen 2 litre sıvıyı günün daha erken saatlerinde tüketip, tuvalete yatmadan önce gidebilirsiniz.
- Mide ekşimesi ve kabızlık devam ediyor. Progesteron adlı hormon kaslarınızı rahatlatıyor ve bu yüzden sindiriminiz yavaşlıyor. Yavaş sindirim ve daralan karnınız, gaz ve mide ekşimesine neden oluyor. Özellikle de büyük öğünler tüketiyorsanız. Sık ve küçük öğünler şeklinde yerseniz biraz daha rahat edebilirsiniz.
- Hemoroit sıkıntısı yaşıyor olabilirsiniz. Öyle ise soğuk kompresler ve oturma banyoları yararlı olabilir. İlaç kullanmayı düşünüyorsanız önce doktorunuza danışmayı unutmayın.
Bebeğinizin gelişimi ve hamilelik süreci hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız hafta hafta hamilelik süreci yazımızı okuyabilirsiniz.
29 haftalık gebelik kaçıncı aydır?
29 haftalık gebelik hamileliğin 7. ayına denk gelir. Hamileliğin fiziksel ve duygusal olarak en yoğun geçtiği bu dönem hamileliğin 3. trimesterinin henüz başlarıdır. 29 hafta 6 günlük gebelik kaç aylık oluyor? diye merak eden anneler de hamileliğinin 7. ayını yaşamaktadır.
7 aylık bebek kaç haftalık oluyor?
Gebelik sürecini ay olarak hesaplamak, bebeğin doğum tarihinde bazen yanılgıya neden olabilir. Bazı ayların dört haftadan fazla olması, doğum haftasının tam tespitini zorlaştırabilir. Bu nedenle doktorlar, hamileliği haftalar şeklinde hesaplar ve takip eder. 28-31 haftalar arası, gebeliğin 7. ayıdır. Buna göre hamileliğin 7. ayı, 28. haftada başlar ve 31. haftanın sonunda biter.
29 haftalık bebek neye benzer?
Anne karnındaki bebek hamileliğin 29. haftasında da büyümesini sürdürür. Anne karnında fiziksel olarak oldukça aktif olan bebeğin kemik yapısı giderek sertleşir. Her bebeğin kendine has bir gelişim çizgisi olsa da, önceki haftalarda bebeğin başı vücuduna göre daha büyük iken, bu haftalarda artık vücudu ile orantılı hale gelir. Bebeğe benzer bir görüntüye kavuşur. 29 haftalık bebeğin beyin gelişiminin yanı sıra kasları ve akciğerleri de olgunlaşmaya devam eder. Cildi çıkan ilk tüylerin dökülmesi ile pürüzsüzleşir. Bazı bebeklerde bu haftalarda saçlar çıkmaya başlamış olabilir.
29 haftalık bebek anne karnında nasıl durur?
Gebeliğin 29 haftasında bebeklerin bir kısmı hala rahim içinde oturur pozisyonda yani makat gelişte durur. Bir kısmıysa anne karnındaki pozisyonunu değiştirip, baş aşağı durmaya başlamış olabilir. Bebek bu duruşunda, aşağıya doğru hareket ederek, başını rahim boynu olarak bilinen servikse doğru çevirir.
29 haftalık bebeğin anne karnında baş aşağı dönmüş olması, doktorlar tarafından erken doğumun habercisi olarak yorumlanmaz. Bu duruş pozisyonu bebek için normal kabul edilir. Bu hafta bebek henüz dönmemişse bile bundan sonraki haftalarda baş aşağı pozisyona döner.
29 haftadan sonra bebek haftada kaç kilo alır?
Anne karnındaki bebek her geçen gün büyüyüp gelişir. 29 haftalık gebelikte bebeğin kilosu yaklaşık olarak 1 kilogramın üzerine çıkar. 29 haftadan sonra her bebeğin alacağı kilo miktarı farklılık gösterebilir.
Genelde 30. haftada bebeğin kilosu ortalama 1,3 kilogram, 31. haftada 1,45 kilogram, 32. haftada 1,6 kilogram, 33. haftada 1,85 kilogram, 34. haftada ise 2 kilogramın biraz üzerinde olur.
Anne karnındaki bebek yaklaşık olarak 35. haftada 2,5 kilograma, 36. haftada 2,7 kilograma, 37. haftada 2,8 kilograma, 38. haftada 2,9 kilograma, 39. haftada 3,4 kilograma, 40. haftada ise 3,5 kilograma ulaşır.
Sağlıklı doğan bebeklerin doğum kilosu 2,5 ila 4 kilogram aralığında değişir. Ancak tüm bebeklerin anne karnında aynı gelişimi göstermemesi nedeniyle kilosunun da farklı olacağı unutulmamalıdır. Haftalar içinde alınan ve doğumda erişilen kilo miktarı, bebekten bebeğe hatta cinsiyete göre değişebilir.
29 haftalık doğan bebek yaşar mı?
37. haftadan önce gerçekleşen doğumlar, erken doğum olarak adlandırılır. Bebeklerin doğumun son 3 ayında erken doğması halinde yaşama şansı yüksek olur. 29 haftalık doğan bebek yaşayabilir. 29 hafta gebelikte bebeğin akciğerlerinde küçük hava yollarının çoğu yerini almıştır. Aynı zamanda küçük hava keseciklerinin sayısı da artmıştır. Bu hava keseciklerinin içindeki yüzey basıncını azaltan surfaktan maddesi de oluşmaya devam eder. Bebeğin akciğerleri gelişirken doğum sonrasına hazırlık için ritmik olarak soluk alıp verir. Tüm bu gelişmeler bebeğin erken doğum durumunda tıbbi yardımla yaşamasına imkan verebilir.
29 haftada sancı olur mu?
Gebelikte 29. haftada sancı olabilir. Bunlar genellikle Braxton Hicks adı verilen ağrısız, düzensiz kasılmalardır. Bu yalancı kasılma ve sancılar, rahmin doğum sürecine hazırlık yapması anlamına gelir. Doğuma hazırlanan annenin vücudu, düzensiz şekilde sancı denemesi yapabilir. Ancak bu sancıların düzenli, ağrılı olması ve şiddetlenerek artması halinde erken doğum riskine karşı doktora mutlaka danışılmalıdır.
29 haftalık gebelikte anne adayı ne yemeli?
Hamilelik süresince dengeli ve sağlıklı beslenmek, büyüme ve gelişmesini sürdüren bebek açısından çok önemlidir. Her öğünde farklı besin gruplarından dengeli beslenmeye, beslenme düzenini de az az ve sık sık öğünler şeklinde ayarlamaya özen gösterilmelidir.
Peki anne adayları 29 haftalık gebelikte neler yemelidir?
- Anne adayının 29 haftalık hamilelikte alması gereken temel besin grupları arasında karbonhidrat, protein, vitamin, mineral, kalsiyum ve tahıllar mutlaka bulunmalıdır.
- Hamileliğin bu haftalarında B5 vitamini almak çok önemlidir. B5 vitamini, bebeğin sağlıklı gelişmesinde rol oynar ve antikor üretimini sağlar. Bezelye, fasulye, yağsız et, kümes hayvanları, balık, süt, brokoli, avokado, tahıllar ile B5 vitamini ihtiyacı desteklenebilir.
- Demir, hamilelik sırasındaki anahtar besinlerden biridir. Bebeğin gelişimine sağladığı katkı nedeniyle hamilelik süresince et, yağlı balık ve yumurta gibi demir açısından zengin yiyecekler tüketilebilir.
- Çinko alımını desteklemek için kırmızı etler, kümes hayvanları, tam tahıllı ekmek ve gevrekler, fındık, fıstık, süt, peynir ve yumurta yenilebilir.
- Anne karnındaki bebeğin iskelet sistemi başta olmak üzere kasları, sinirleri, kalbi ve dişlerinin gelişimi için kalsiyuma ihtiyaç olur. Kalsiyum rezervlerini güçlü tutmak için susam, badem, sardalya, somon, fasulye, mercimek gibi besinler beslenmede yer almalıdır.
- Hamilelikte B12 vitamini için et, balık, yumurta gibi besinler; C vitamini için ise turunçgiller beslenme düzenine eklenebilir.
- Bebeğin gelişimi, özellikle beyin ve göz gelişimi için önem taşıyan Omega3 ihtiyacını desteklemek için somon balığı, uskumru, yeşil yapraklı besinler, kuru fasulye ve keten tohumu tüketilebilir.
- Hazımsızlık ya da hemoroit sorunu yaşamamak için lifli gıdalar tüketmeye özen gösterilmelidir.
- Besleyici ara öğünler, ana öğünler kadar önemlidir. Üzüm, erik, kayısı, incir gibi kuru meyveler ile badem, ceviz, fındık gibi kuruyemişler ara öğünde yer alabilir.
Not: Bilgi niteliğindedir, daha detaylı bilgi için doktorunuza danışınız.
Hamileliğinizin bir sonraki haftası hakkında bilgi sahibi olmak için 30. hafta hamilelik yazımızı okuyabilirsiniz.