9 haftalık gebelik süresince bebeğiniz gelişmeye devam etti ve bu süreç hızlanarak da devam ediyor. 9. hafta hamilelik için önemli bir yer teşkil ediyor. Çünkü bebeğinizin organları gelişmeye devam ederken elleri de şekillenmeye başlıyor.
Hamileliğinizin bir önceki haftası hakkında bilgi sahibi olmak için 8. hafta hamilelik yazımızı okuyabilirsiniz.
Gebeliğin 9. Haftasında Neler Yaşanır?
Anne adayının rahimi hızla büyümesine rağmen gebelik hala dışarıdan bakmakla anlaşılmaz. Annedeki en büyük değişimler hormonal ve duygusal açıdan olur. Hazımsızlık, gaz ve mide yanması, 9. haftada annelerin yoğun yaşadığı şikayetler arasında yer alır.
Gebeliğin 9. haftasında anne karnındaki fetus ise artık hem vajinal hem de karın ultrasonografi ile rahatlıkla görülebilir boyuta ulaşmış olur. Vücudu 9. haftada da C pozisyonunda olan fetüsün kafası, vücuduna doğru eğik bir biçimde durur. İnsan şeklini alan bebek, gövdesini kımıldatmaya başladığı gibi rahim içinde takla bile atabilir.
Hamilelikte 9. Hafta Bebeğinizin Gelişim Süreci ve Yaşananlar
Şimdiye kadar hamileliğinizde gayet iyi yol aldınız. 1. trimester döneminin bitmesine sadece 1 ay kaldı, bu aydan sonra şikayetlerinizde azalmalar olacak. Şimdi siz de birçok anne adayı gibi ‘9 haftalık bebek anne karnında nasıl olur?’ diye merak ediyorsunuz. İşte bebeğinizle ilgili önemli detaylar;
- Bebeğiniz şu an yaklaşık 2 cm uzunluğunda.
- Göz kapakları şekilleniyor ve kulakları gelişiyor.
- Damağındaki diş kökleri şekillenmeye devam ediyor.
- Bebeğinizin elleri artık 10 minik parmağa ayrıldı.
- Siz hala hareket hissetmeseniz de, bebeğiniz daha aktif olmaya başladı. Kollarını ve bacaklarını hareket ettirebiliyor, kafasını çeviriyor ve ağzını açıp kapatabiliyor.
- Ağzında ve dilindeki tat tomurcukları şekillenmeye başladı.
- Gözleri detaylı bir şekilde gelişirken, burnu da tanınır hale geldi.
- Bebeğinizin majör organları yani beyni, kalbi, ciğerleri ve böbrekleri gelişimlerini sürdürüyorlar.
- Cinsiyetini ultrasonda tespit etmek için hala çok erken, fakat küçük hareketleri görülebilir.
- Kasları ve kemikleri gelişmeye devam ediyor. Bu aşamada gelişen vücudunu vitamin D takviyesiyle desteklemek önemli.
9 Hafta Gebelikte Bebek Hangi Meyveye Benzer?
İçinizde büyüyen miniğinizin boyutunu gözünüzün önüne bir meyveye benzeterek qetirmek ister misiniz? Bebeğiniz bu hafta ortalama 2 cm boyunda ve 2 gram ağırlığında. Bu boy ve kiloyla da bir üzüm tanesine benziyor. Üzüm büyüklüğündeki bebeğinizin elleri ve ayak parmaklarının oluşumu, bu hafta devam ediyor. Bu gelişimini sürdürecek olan miniğiniz 10. haftada ise bir çilek boyutuna ulaşacak.
Bebeğinizin gelişimi ve hamilelik süreci hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız hafta hafta hamilelik süreci yazımızı okuyabilirsiniz. 9. hafta hamilelik hakkında bilgi almaya devam etmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
9 Haftalık Hamilelikte Anne Adaylarının Değişimi
- Karnınız biraz şişmeye başladıysa da henüz hamile görünmüyor olabilirsiniz. Fakat büyük ihtimalle hamile gibi hissediyorsunuz.
- ‘9 haftalık hamilelikte anne ne hisseder?’ derseniz bunların başında kronik yorgunluk, sık sık idrara çıkma, bulantı ve sürekli aç hissetme şikayetleri gelir. Belki siz de bunları yaşıyorsunuz. Bebeğiniz içinizde gelişiyor, bu yüzden bedeninizin ağırlaştığını hissediyorsunuz, yorgun hissediyorsanız, nedeni bu.
- Hamilelik hormonunuz en yüksek seviyeye ulaştı. Bu durum bulantılarınızı artırmış olabilir.
- Sadece sabah bulantıları değil duygusal olarak dengesiz hissetmeye de başlamış olabilirsiniz. Bu aşamada duygusal dengesizlik çok yaygındır. Çoğu kadın 6-10 haftaya kadar yoğun dengesizlik hissedip, 2. trimesterde dengesizlik durumunun hafiflediğini, doğuma yaklaşıldığında ise tekrar yoğunlaştığını söylüyor.
- Dinlenmek için her imkanı değerlendirip, uyku saatlerinizi yükseltmelisiniz.
- Hamilelikte sürecinde hem kendi bedeniniz hem de bebeğiniz, tükettiğiniz besinlere karşı çok hassastır. Bu yüzden tükettiğiniz ve hazırladığınız besinlere özel itina göstermeyi ihmal etmeyin.
9 Haftalık Hamilelik Kaç Aylıktır?
Tebrikler, hamileliğinizin ikinci ayını bitirip 9. hafta ile birlikte üçüncü ayına adım attınız. Hamilelikte 9-13 haftalar arası, gebeliğin 3. ayıdır. Hala ilk 3 aylık dönem içinde yani ilk trimesterde bulunuyorsunuz.
Bazı anne adayları gebelikte hafta-ay hesabını yaparken zorluk yaşayabilir. 9 hafta 2 günlük gebelik kaç aylıktır?, 9 hafta 3 günlük gebelik kaç aylıktır?, 9 hafta 6 günlük gebelik kaç aylıktır? gibi detaylı hafta ve ay hesabı yapmak isteyen anne adayları için de cevap yine gebeliğin 3. ayıdır.
9. Haftada Yerleşme Kanaması Olur mu?
Yerleşme diğer bir adıyla implantasyon kanaması, döllenmenin gerçekleşmesinden sonraki 7 ila 10 gün arasında olur. Bebeğin henüz ana rahmine düştüğü ve anne adayında adet gecikmesi bile olmayan bir dönemde lekelenme tarzında oluşur. Gebeliğin başladığı ve döllenmiş yumurtanın rahim duvarına yerleştiği dönemde rahimdeki kılcal bir damarın çatlaması nedeniyle gerçekleşir. Gebelik belirtisi olarak meydana gelen yerleşme kanaması, 9 haftalık gebelikte görülmez.
9. Haftada Kasık Ağrısı Olur mu?
Olması doğaldır, çünkü rahim genişler ve bu durum anne adayında kasık ağrısına neden olur. Gebeliğin 9. haftasında annelerin şikayetlerinden biri kasık ağrısıdır. Rahim genişlerken rahim bağları aynı ölçüde büyüyemez. Bu da bağların içinden geçen sinirlerin gerilmesine, bu gerilme de kasık ağrısına yol açar.
9 Haftalık Gebelikte Akıntı Olur mu?
Hamileliğin 9. ayında vajinal akıntıda artış olması normaldir. Beyaz veya saydam, kokusu olmayan akıntı hamilelikte sıkça görülen bir durumdur. Ancak kötü kokulu, kaşıntılı veya ağrılı bir akıntı varsa, ayrıca bir de idrar sırasında ağrı hissediliyorsa vajinal enfeksiyon yaşanıyor olabilir. Bu durumda doktora danışılarak kontrol edilmesi gerekir.
Anne Adayları 9. Hafta Gebelikte Ne Yemeli?
- Bebeğinizin sağlıklı gelişebilmesi ve sizin rahat bir hamilelik süreci geçirmeniz için beslenmenizin ve beslenme düzeninizin önemi çok büyük. İşte size 9. hafta gebelikte ne yemeniz gerektiği ile ilgili bazı detaylar;
- Hamilelikte sağlıklı beslenme için protein ve demir içeren gıdalar, beyin, diş, kas ve kemik oluşumu için son derece önemlidir. Bu süreçte et, yumurta ve kuru baklagili düzenli olarak tüketin.
- Kalsiyum ihtiyacı bu dönemde çok fazla olur. Günde toplamda 1000-1500 mg kalsiyum içerikli besinler tüketmek için süt, peynir, yoğurt veya kefir miktarını artırın.
- Güçlü bir bağışıklık sistemi için sebze ve meyveler ile tahıl içeren besinleri günlük beslenmenizde eksik etmeyin.
- Her gün yeterli miktarda C vitamini, kalsiyum, folik asit ve liften zengin gıdalar tüketmeye özen gösterin.
- Günlük almanız gereken mineral ve vitamin oranına dikkat edin. 9 haftalık gebelikte ihtiyaç duyacağınız B6 vitamini için domates, orkinos, kümes hayvanları, kurutulmuş kuru erik, muz, avokado tüketebilirsiniz.
9. Hafta Gebelikte Kaçınılması Gereken Besinler
- İşlem görmüş et ürünleri – salam, sosis vs.
- Çiğ etler - tavuk, kırmızı et vs.
- Dondurulmuş et ürünleri
- Çiğ deniz ürünleri - yemeğe hazır paketli karides vs.
- Suşi - hazır suşi tüketmeyiniz, ev yapımı suşide çiğ et kullanmayınız ve hemen tüketiniz.
- Pastörize edilmemiş süt ürünleri - yumuşak/yarı yumuşak peynirler, beyaz peynir, küflü peynir
- Yumuşak dondurma veya kızartılmış dondurma
- Az pişirilmiş veya çiğ yumurta - mayonez (ev yapımı), çikolatalı mousse
- Hazır salata - meyve salatası veya salata barından salata
- Özel fasulye filizleri - alfafa filizleri, brokoli filizleri, soğan filizleri, ay çiçeği filizleri, soya filizleri, turp filizleri
- Soğumuş veya saklanmış barbekü ürünleri
- Pasta/kek için alınmış hazır krema ve sos
- Hazır yemekler ve tekrar ısıtılmış yemekler
Hamileliğin 9. Haftası D Vitamini Takviyesi Zamanı
- D Vitamini sağlıklı bir hamilelik diyeti için çok önemlidir.
- Bebeğinizin gelişimi ve kemikleri için varoluşsal önem taşır.
- Kalsiyum ve fosfat değerlerini dengeler.
- Bebeğinizin D Vitamini eksikligini önler. Bu özellikle bebeğinizin ilk ayları için büyük önem ifade eder.
- D Vitamin takviyesi için en iyi yöntem, doğrudan güneş UVB ışınlarına maruz kalmaktır.
- Altta belirtilmiş olan gıdalarda D Vitamini mevcuttur, fakat yeterli tüketiminizi doktorunuza danışarak vitamin takviyeleriyle sağlayabilirsiniz.
D Vitamini oranınızı arttıracak 2 besin
- Yağlı balık - somon vs (haftada 2 porsiyonu aşmayınız)
- Yumurta – özellikle sarısı
9. hafta hamilelik sürecini atlattınız. Artık hamileliğinizin bir sonraki haftası hakkında bilgi sahibi olmak için 10. hafta hamilelik yazımızı okuyabilirsiniz.
Not: Bilgi niteliğindedir, daha detaylı bilgi için doktorunuza danışınız.