Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Adım Adım Suda Doğum

Son yıllarda adını sıkça duyduğumuz özellikle ünlülerin tercih ettiği suda doğum yöntemi artık pek çok anne adayı tarafından tercih edilmektedir. Suda doğum düşünen anne adayları en çok ‘Suda doğum nedir?’, ‘Suda doğum nasıl yapılır?’, ‘Suda doğum faydaları nelerdir’ sorularına cevap arar.  Peki, suda doğum nasıl gerçekleşir, doğum esnasında neler yaşanır, diğer doğum yöntemlerine göre daha mı avantajlıdır, zararları var mıdır? İşte tüm soruların yanıtı...

Suda doğum nedir?

Doğum yöntemi olarak çok eski dönemlerde bile uygulanan suda doğum, son yıllarda dünyada giderek artan bir alternatif doğum yöntemi olarak uygulanıyor. Suda doğum, konforlu, hareket kabiliyeti olan, sıcak su içeren küvetlerde gerçekleşen alternatif bir doğum şekli olarak kabul edilir. Suda doğum, 35-37 derece sıcaklıktaki suyla dolu bir havuz veya küvette uzman doktorlar eşliğinde yapılan alternatif bir doğum uygulamasıdır.

Suda doğum nedir? sorusu daha detaylı olarak şöyle açıklanabilir;

·      Suda doğum; normal doğum ve sezaryene alternatif bir doğum yöntemi olarak görünse de aslında normal doğumun bir çeşididir çünkü doğum vajinal yolla gerçekleşir.

·      Epidural doğum gibi tamamen ağrısız bir doğum değildir.

Peki suda doğum acısız mıdır? Suda doğumla ilgili yapılan gözlem ve araştırmalarda, anne adayının küvete doldurulan sıcak suya girmesinin vücudundaki gevşemeyi arttırdığı, doğum ağrı sancılarını azalttığı düşünülmektedir. Ayrıca suda doğumun, özellikle doğumun birinci evresini kısalttığı ve anestezi ihtiyacını azalttığı belirtilmiştir.

Daha fazla bili almak için Suda Doğum Nedir, Yararları, Riskleri ve Bilmeniz Gerekenler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

 

Suda doğum nerede yapılabilir?

Bu doğum yöntemi için özel olarak hazırlanmış küvetlerde ılık suyun içinde doğum gerçekleşir. Ülkemizde bazı özel ve devlet hastanelerinde ya da anne adayının isteğine göre evde kurulan şişme havuzlarda doktor, ebe ve hemşire desteğiyle doğum gerçekleştirilir. Doğumun tamamının ya da bir kısmının, özel tasarlanmış 37 derece sıcaklıktaki suyla dolu bir havuz veya küvette uzman doktorlar eşliğinde gerçekleştirilmesiyle uygulanır. Doğum eyleminin tamamı havuzda gerçekleşebileceği gibi anne adayı tam doğum esnasında doğum masasına da alınabilir.

Suda doğumun amacı nedir?

·      Suda doğumu tercih edenler hekimler, ılık suyun sakinleştirici etkisinin anne adayının stresini azalttığını, doğumun daha konforlu ve rahat bir şekilde gerçekleştiğini savunurlar.

·      Amaç doğum esnasında anne adayının daha az ağrı çekmesi, vajina kaslarının gevşetilmesi ve kullanılan ağrı kesicilerin azaltılmasıdır.

Suda doğum nasıl gerçekleşir?

Anne adaylarının aklında ‘Suda doğum nedir?’ sorusu kadar ‘Suda doğum nasıl yapılır?’ sorusu da yer almaktadır. Anne adayı doğum sancıları başladığında özel olarak hazırlanmış bir kıyafet giydirilir ve 35-37 derecede sıcak suyla dolu bir havuza alınır. 

İşte ‘Suda doğum nasıl yapılır?’ sorusuna yanıt olması açısından suda doğumun nasıl gerçekleşeceğiyle ilgili merak edilen detaylar;

·      Doğum için özel olarak hazırlanmış küvetin içi su ile doldurulur.

·      Suyun derecesinin 37 °C civarında olması gerekir. Doğum esnasında suyun derecesi sabit tutulması gerekir.

·      Doğum sancıları başladığı anda anne adayı havuza alınır.

·      Anne adayı suyun içine oturur ve suyun rahatlatıcı etkisiyle sakinleşmeye çalışır.

·      Doğum gerçekleştirecek olan doktor, ebe ya da hemşire doğum esnasında kullanacakları gerekli ekipmanlarla birlikte suya girer ve doğum gerçekleştirilir.

·      Bebeğin vücudu tamamen dışarı çıkmadan su yüzüne çıkarılmaz.

·      Bebek sudan çıkana kadar oksijeni göbek kordonunu aracılığı ile alır.

·      Bebeğin kordonu su yüzeyine çıkınca kesilir.

·      Bebek sudan 7-10 saniye gibi bir sürede çıkarılır. Bu sürede kafasına ve yüzüne dokunulur. 

·      Su yüzüne çıkarılan bebek anne ile buluşur.

·      Suyun içinde uzun süre kalmak annenin aşırı terlemesine ve dolayısı ile sıvı kaybına neden olur. Bu nedenle doğumun çok uzamadan belli bir sürede gerçekleşmesi gerekir.

Suda doğumun avantajları nelerdir?

Uzmanlar suda doğumun, anne adayına doğum anında sağladığı pek çok avantaj olduğunu belirtmektedir. Suda doğumun faydalarının başında, anne adayına hareket özgürlüğü ve doğum masasına oranla daha konforlu bir ortamda doğum yapma seçeneği sunması gelir. Sıcak su vücudu rahatlatan endorfin hormonunun salgılanmasını kolaylaştırarak anne adayının daha az ağrı ve daha az endişe hissetmesini sağlayabilir. Anne adayı suda doğum ile daha rahat hareket edebilirken, haftalardır anne karnında sıvı ortamda bulunan bebek ortam farkı olmadan hayata yumuşak bir geçiş yapabilir, sıvı bir ortama doğarak dünyaya stressiz gelme olanağı bulur.

Uzmanların açıklamalarına göre suda doğum faydaları şöyle sıralanabilir;

·      Ilık su endorfin hormonunun salgılanmasını kolaylaştırır. Böylece anne adayının kaslarını gevşetir ve stresini azaltır.

·      Su sayesinde plasentaya giden kanın artışı ağrıyı azaltır.

·      Rahme giden kan akımı arttığı için kasılmaları düzene sokar.

·      Ilık su bebeğin geliş kanallarını yumuşatır. Gevşemiş doğum kanalı sayesinde doğum daha rahat gerçekleşir.

·      Suyun kaldırma kuvveti sayesinde anne adayı için daha rahat hareket imkanı sağlar.

·      Doğum sürecinin daha kısa sürmesini sağlar.

·      Bebek amniyotik kese içindeki ortama benzer bir sıvı ortamında strese girmeden dünyaya gelir.

·      Genel anestezi alınmadığı için bebekte olabilecek yan etkiler ortadan kalkmış olur.

·      Doğum yırtığı, doğum kanalı yaralanmaları ve doğum sonrası kanama riski azalmış olur.

Suda doğum ayrıca anne adayının suda göreceli ağırlıksız olması ve basıncın tüm vücuda eşit olarak dağılması, harcanan enerjiyi azaltır ve anneyi destekler.

Suda doğumun dejavantajları nelerdir?

Yenidoğan bebeğin suyun içinde nefes almasını önleyen birtakım doğal refleksler bulunur. Dalma refleksi olarak bilinen bu refleks, suda doğan sağlıklı bir yenidoğanın boğulmasını önler. Bu nedenle yenidoğanın su içinde nefessiz kalması, su yutması ya da suyun solunum yollarına kaçması nadir olur.

Suda doğumun birçok yönden avantajı olmasının yanı sıra bazı risklere de sahiptir. Suda doğumun dezavantajlarının başında şunlar gelir; 

·      Bebeğin ciğerlerine dolan suyu atamadığı durumlarda boğulma tehlikesi yaşanabilir.

·      Doğum sırasında suya karışan kan ve diğer maddeler nedeniyle enfeksiyon riski yaşanabilir.

·      Bebeğin göbek kordonunun kısa olduğu durumlarda doğum ile birlikte aniden su yüzüne çıkan bebeğin kordonu kopabilir ve kan kaybı yaşanabilir.

·      Suda doğumun risklerini azaltmak için bu konuda tecrübeli bir ekiple çalışılması çok önemlidir.

Kimler suda doğum yapamaz?

Her anne adayının doğum süreci farklıdır, dolayısıyla her doğum kendine özeldir. Bazı anne adayları için suda doğum yapmak uygun olmayabilir. Şu gibi durumlar yaşayan anne adayları suda doğum yapamaz;

  • Daha önce sezaryen ile doğum yapanlar
  • 17 yaşından küçük veya 35 yaşından büyük olanlar
  • HIV ve hepatit virüsü taşıyanlar
  • Normalden çok kilolu olanlar
  • Gebelik sırasında tekrarlayan vajinal veya idrar yolu enfeksiyonu ya da aktif genital herpesi (uçuk) bulunanlar
  • Çoğul gebeliği olanlar
  • Kalp, şeker, yüksek tansiyonu bulunanlar
  • Vajinal kanaması olanlar

Hangi durumlarda suda doğum yapılmaz?

Bazı durumlar vardır ki anne adayının suda doğum yapması tavsiye edilmez. Bunların başında ise şunlar gelir;

  • Bebeğin başıyla gelmediği durumlarda
  • Çoğul gebelikte, iri bebek, erken doğum durumunda
  • Anne adayının suyunun erken gelmesi, bebeğin eşinin önde olması
  • Bebeğin rahim içinde sıkıntıda olduğu ve sürekli fetal kalp atım izlenmesinin gerektiği durumlarda
  • Anne adayının sistemik hastalıkları veya enfeksiyonlarının olması halinde

Ayrıca genital herpes (uçuk) ve şiddetli mekonyum yani bebeğin dışkısını yapma durumu söz konusuysa da suda doğum önerilmez. 

Doğum sırasında kimi pozisyonlar doğum yapmayı kolaylaştırabilir. Aslında en önemlisi kendinizi olabildiğince rahat hissettiğiniz pozisyonu bulmanızdır. Doğum sırasında uygulayabileceğiniz pozisyonların neler olduğuyla ilgili detayları Doğum Pozisyonları başlıklı yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Kaynak

Kaynak1

Kaynak2

Kaynak3