Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Prebiyotikler

Bebeklerde doğduğu andan itibaren bağışıklık sistemi vardır. Fakat var olan bağışıklık sistemi oldukça zayıftır ve bu sistemin gelişmesi zaman alır. Bebek büyüdükçe bağışıklık sistemi gelişir. Bu gelişimi hızlandıran ve destekleyen beslenme, oyun, uyku gibi temel rutinlerdir. 

Zayıf bir bağışıklık sistemi ile dünyaya gelen bebekler doğumdan sonraki ilk yılında hastalıklara daha kolay yakalanabilir. 1 yaşından itibaren ise yürümeye ve etrafını keşfetmeye başlayan bebekler için hastalanma riski yükselebilir. Hem meraklı hem de hareketli olduklarından eskisinden daha çok insanla ve eşya ile temas ederler. Yine bu dönemde çocuklar gruplar halinde oynamaya başlar. İşte tüm bu faktörler çocuğun her gün daha fazla mikrop ile karşılaşmasına sebep olur. Bebeğinize daha ilk aylarında uygulamaya başlayacağınız beslenme, oyun, uyku rutini bu dönemde sizin en önemli destekçiniz olacaktır. Peki bağışıklık için prebiyotik faydalı mıdır?

Bağışıklığın güçlenmesi için beslenme düzeni oldukça önemlidir. Bebeklerin bağışıklık sisteminin hemen gelişmeye başlamasını sağlayan en önemli etmen anne sütü mucizesidir. Anne sütünde bulunan üstün içerikler ve prebiyotikler sayesinde, bebeklerin tüm besinsel ihtiyacı karşılanırken, hastalıklara karşı korunma seviyesi de artar. Bu nedenle bebeğinizi ilk 1 yılda olduğu gibi 1 yaşından sonra da anne sütü ile beslemeye devam etmelisiniz. Eksikliği ya da yokluğunda ise doktorunuza danışarak ayına uygun bir devam sütü ile bebeğinizin beslenmesini destekleyebilirsiniz.

Bebeğinizin ilk 2 yılında oluşturacağınız beslenme, uyku, oyun rutini sayesinde onun gelişimine ve bağışıklığının güçlenmesine büyük katkı sağlamış olursunuz. Güçlü bir bağışıklığa sahip olan bebeğiniz aynı zamanda hastalıklara karşı daha dirençli olur. Bebeklerde zayıf bağışıklık sistemi güçlendirmek için önemli olan beslenme rutini, uyku düzeni ve oyun zamanı hakkında daha çok bilgiye “Bebeklerde Rutin Oluşturmanın Önemi” başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Prebiyotiklerin Yararları

Bilimsel araştırmalar, bir bebeğin hayata güçlü bir adım atmasında, bağışıklık sisteminin ve prebiyotiklerin büyük önem taşıdığını ortaya koymaktadır. (1) Prebiyotiklerin bağışıklığı nasıl desteklediğini anlamak için önce prebiyotiklerin ne işe yaradığına bakmak gerekir.

Yararlı ve zararlı bakterilerin, bebek bağışıklık sistemi açısından önemi fazladır. Bebekler, gelişmekte olan bir bağışıklık sistemi ile dünyaya gelirler. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için de dengeli bir bağırsak florasının oluşması gerekir. Çünkü bağışıklık hücrelerinin yaklaşık %70’i bağırsaklarda bulunur. (2)  Bağırsakta insan hücrelerinin 10 katı kadar bakteri vardır. Bu da yaklaşık olarak 100 trilyon bakteri demektir. Bu bakterilerin bazıları vücuda zararlıdır ve enfeksiyon riskini arttırır. Fakat vücutta, bağışıklığı güçlendiren yararlı bakteriler de bulunur. Bu yararlı bakterilerin güçlenmesi ve sayılarını arttırması için prebiyotiklere ihtiyaç vardır.

Prebiyotikler, yararlı bakteriler için besin görevi görür. Yararlı bakterilerin doğal olarak çoğalmasını sağlar (3) ve zararlı bakterilerin bağırsağa yerleşmesini önlerler. Bağırsaktaki yararlı bakterilerin sayısını artırır ve yararlı bakterilerin oluşumu için uygun ortamı oluştururken onları korurlar. Bu nedenle de prebiyotikler, bağışıklığı destekleyici özelliğe sahiptir.

Bunun yanında prebiyotikler;

  • Sindirim sistemini düzenler. Doğrudan ve dolaylı olarak bağırsak mikroorganizma dengesinin korunmasında ve bağışıklık tepkisinin düzenlenmesinde önemli rol oynamaktadırlar (4).
  • Bağırsak florası, diğer adı ile bağırsak mikrobiyotası faydalı ve zararlı bakterilerden oluşur. Faydalı bakteriler, bebeklerin bağışıklığını güçlendirir, onları enfeksiyon riskine ve alerjiye yakalanmaya karşı korur. (5) Prebiyotik lifler, bu faydalı bakterilerin gelişimini ve çoğalmasını yani bağışıklık sisteminin desteklenmesini sağlar.
  • Prebiyotikler bağışıklığın düzenlenmesini iyileştirme, patojenlere (hastalık yapan mikroorganizmalara) direnme, metabolizmayı etkileme, mineral emilimini artırma ve sağlığı iyileştirme işlevine sahiptir. (6)

Bebek Beslenmesinde Prebiyotikler Nasıl Yer Alır?

Bebeğin bağışıklık sistemi gelişimini sağlayan en önemli besin kaynağı, anne sütüdür. Anne sütü içeriğinde antikorlar ve diğer önemli bileşenlerin yanında prebiyotikler, bebek bağışıklık sistemi için çok önemli değerlerdir. Bu doğrultuda bebeğinizin güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olması için ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmelidir. 6. aydan sonra ek gıda dönemine geçilse de bebeğin 2 yaşına kadar anne sütüyle beslenmesine özen gösterilmelidir. Anne sütü eksikliğinde ya da yokluğunda doktorunuza danışarak, çocuk devam sütlerini kullanabilirsiniz.

*D vitamini çocuklarda bağışıklık sisteminin normal işlevine katkıda bulunur.

 

 


 

 

 

Kaynaklar

(1)    Arslanoğlu S. et al., 2012, Journal of Biological Regulators & Homeostatic Agents,26, 3, 49-59.
(2)    Arslanoğlu S et al., 2007, The Journal of Nutrition, Nutrition and Disease.
(3)    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2515351/
(4)    Liu Y et al. Front Nutr 2022
(5)    Chatchatee P. et al, 2014,  JPGN, 58, 4.
(6)    https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996920304981?via%3Dihub