Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Bebek Kangurusu Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeğin kucakta duruş şeklini taklit ederek tasarlanan bebek kanguruları, artık günümüzde pek çok ebeveynin bebeğini taşırken tercih ettiği bir ürün oldu. Özellikle taşıma sırasında hem bebek hem de anne-babalar için birçok kolaylık ve fayda sağlaması, bebek kangurularına olan ilgiyi artırıyor. Ancak bebek kangurularının faydalarının yanı sıra bazı riskleri de bulunuyor. Bebeğinizle birlikte güvenle ve keyifle dolaşabilmek için bebek kangurusu kullanırken dikkat edilmesi gerekenlerin neler olduğunu bilmeniz işte bu riskleri yaşamamanız için oldukça önemli. Bebeğinizi kucağınızda güvenle taşıyabilmek için bilmeniz gerekenleri bu yazımızın yanı sıra Kanguru Bebek Taşıyıcılar Nasıl Kullanılır? yazımızı da okuyarak öğrenebilirsiniz.

Bebek Kangurusu Ne Zaman Kullanılır?

Bebeği elleri ve kolları kullanmadan, göğse yakın bir şekilde rahatça taşımayı sağlayan bebek kangurusu, pek çok ebeveyn gibi sizin için de bebeğinizle birlikte dolaşmanın pratik bir yolu olabilir. Ama kullanımı hakkında pek bilginiz yoksa ve henüz bebeğiniz küçükse ‘Bebek kangurusu ne zaman kullanılır?’ sorusunun cevabını merak edebilirsiniz.

Bebek kangurusunun kullanımı için bebeğinizin hangi ayda ya da yaşta olduğu belirleyicidir. İlk 3 ayda bazı özel modeller, yenidoğan desteği ya da ek pedler ile bebeklerin baş ve boyun desteği sağlanarak kullanılabilir. Bebeklerin başlarını dik tutmayı öğrenmeye başladığı 3-6 ayda ve bebeklerin öne bakarak oturabilecekleri pozisyonları tercih ettikleri 6 ay ve sonrasında da bebek kanguruları kullanılabilir.  

Bebek Kangurusu Nasıl Kullanılır?

Bebekleri taşımak için kullanılan ergonomik bir taşıma aracı olan bebek kangurusu, doğru kullanıldığında bebeklerin gelişimine olumlu katkılar sağlarken, yanlış kullanımında bazı riskler oluşturabilir. Bu nedenle de kanguruyu kullanırken bebeğinizin güvenliği için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır.

Bebek kangurusunu nasıl kullanmalıyım?’ diyorsanız, öncelikle bebeğinizi sağlıklı kalça pozisyonu için nasıl taşıyacağınız ve ne yapmamanız gerektiği hakkında bilgi edinmelisiniz. Bebeğinizin boy ve kilosuna uygun en doğru bebek kangurusunu almanın dışında, onu güvenli bir şekilde yerleştirmek için kullanımı ve taşınması sırasında da bazı detaylara özen göstermelisiniz. İşte bunların başında da şunlar gelir;

  • Kanguru kullanımı için seçtiğiniz modelin TS EN 13209 standardına uygun olmasına dikkat edin.
  • Seçtiğiniz kangurunun sağlam ve rahat olmasının yanı sıra kayış yerine klips kilit mekanizması kullandığından emin olun.
  • Bebeğiniz henüz üç aylık değilse kullanacağınız kangurunun kafa desteğine sahip olması önemlidir.​ Bebek kangurusundaki kafa destek bandını kullanarak bebeğinizin kafasını geriye atmasını engelleyebilirsiniz.
  • 0-4 aylık bebeğiniz açısından daha ideal olduğu için önde içe dönük taşıma pozisyonunu tercih edebilirsiniz. Başını dik tutabilme yetisine sahip olduğunda bebeğinizi önde dışa dönük taşıyabilirsiniz. 6 aydan sonra ise bebeğinizi sırtınızda da taşımanız mümkün olabilir.
  • Bebek kangurusunu doğru bir şekilde kullanmak gerekir. Bebek kangurusunun nasıl takılacağı ve nasıl kullanılması gerektiğiyle ilgili olarak kullanım özelliklerini öğrenip kullanım talimatlarını okuyabilirsiniz.
  • Bebeğinizi kalçaları bitişik bir şekilde askıda taşımak, kalça çıkığı riskini artırabilir. Bu nedenle bebeğinizin bacaklarının ‘M’ pozisyonunda (kurbağa pozisyonu) olması yani dizlerinin kalça seviyesinden yukarıda ve bacaklarının açık bir şekilde desteklenmesi gerekir. Bebeğinizin dizleri ayrı olmalı, uylukları desteklenmeli ve kalçaları bükülmüş olmalıdır. Bu şekilde taşıma, bebeğinizin kalça ekleminin doğal gelişimini destekler.
  • Bebek kangurusunu kullanırken, bel destek kısmının, bebeğinizin ergonomisine uygun olmasına dikkat edebilirsiniz.
  • Bebeğinizi kanguruya koymadan önce kayışları kullanarak sıkı ve güvenli bir şekilde oturması için ayarlayın.
  • Bebek kangurusunun sıkı olması bebeğinizin dik bir şekilde durmasını sağlar. Aksi bir durum bebeğinizin çökerek nefes almasını kısıtlayabilir.
  • Bebeğinizin yüzünün, burnunun ve ağzının, bebek kangurusu ve vücudunuz tarafından örtülmediğinden emin olun. Bebeğinizin çenesinin göğsüne bastıracak şekilde kıvrılmadığını düzenli olarak kontrol etmelisiniz.
  • Bebek kangurusunu kullanmadan önce herhangi bir yardım almadan takıp çıkarmayı öğrenmelisiniz. Ayrıca herhangi bir tokayı, kayışı veya klipsi yardım almadan takabilir ve tüm kayışları tek elle sıkıca ayarlayabilir olmalısınız.
  • Bebek kangurusunun kullanımı sırasında, bebeğinizle birlikte takıp çıkarırken dikkatli olun, ya bir başkasından yardım isteyin veya bir yere oturun.
  • Kanguruyla bebeğinizi taşırken düşme riskine karşı yolda dikkatli yürümeye ve koşmamaya özen gösterin. Ayrıca unutmayın ki kanguru spor aktiviteleri ve bisiklet sürme sırasında kullanım için uygun değildir.
  • Bebek kangurusuyla bebeğinizi taşırken elinizde sıcak yiyecek ve içecekleri asla tutmayın.
  • Bebeğinizin başını, kollarını ve bacaklarını hareket ettirebildiğini ve bebek kangurusundan dışarıyı görebildiğini kontrol edin.
  • Kanguruyu bebeğinizi hem size hem de dışarıya bakar pozisyonda oturacak şekilde kullanabilirsiniz. Alırken bu iki özelliğe sahip bebek kangurusu tercih edebilirsiniz.

Kanguru Kaç Kiloya Kadar Kullanılır?

Bebek kanguruları, yenidoğandan yürüme çağındaki bebeklere kadar farklı özellik ve modellerde çeşitli ağırlık sınırlarına sahiptir. Her kangurunun ağırlık limitleri üretici talimatlarında belirtilir. Bebek kangurularının kullanım aralığı modeline göre 3,5 kilogramdan başlayıp 15-20 kilogram ağırlığa kadar çıkabilir. Kangurunun taşıyacağı ağırlık, ürünün türüne ve tasarımına göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle ürünü almadan ve kullanmadan önce talimatlarını dikkatlice okumanız önemlidir. Ayrıca bebek kangurusunu hem bebeğinizin güvenliği hem de sizin konforunuz açısından maksimum ağırlık kapasitesini aşmayacak şekilde kullanmaya dikkat etmelisiniz.  

Ana Kucağı Kanguru Kaç Aylıkken Kullanılır?

Ana kucağı kanguru, bebeğin fiziksel gelişimi ve kilosu dikkate alınarak doktorun önerilerine uyularak kullanılabilir. Bebeğin omurgasının ve boyunun doğru bir şekilde desteklenmesini sağlayacak şekilde tasarlanan ana kucağı kanguru, genel olarak yenidoğandan itibaren kullanılabilir. Bebeğin gelişim aşamasına göre desteklerin ve taşıma pozisyonlarının ayarlanmasıyla kullanılan ana kucağı kanguru, doktorun yönlendirmesine de bağlı olarak 9. aya kadar kullanılabilir.  

Bebek Kangurusu Kullanmanın Faydaları

Dünyayı yukarıdan görebilmesini sağlayan bebek kangurusunu doğru şekilde kullanırsanız, bebeğinizle birlikte güvenle ve keyifle dolaşabilirsiniz. Ergonomik ve güvenli şekilde kullandığınızda bebek kangurusunun pek çok faydasını yaşayabilirsiniz. İşte bebek kangurusu kullanımının faydaları şöyle sıralanabilir;

  • Bebek arabası ve puset kullanmanın mümkün olmadığı zamanlarda kanguru, bebeğinizi pratik bir taşıma alternatifi olabilir.  
  • Kanguru, bebeğinizle aranızdaki tensel temasın sürmesini sağlayarak bebeğinizi güvende hissettirir, duygusal ve ruhsal gelişimi destekler.
  • Bebek kangurusuyla göğsünüze yerleştirdiğiniz bebeğinizi sürekli gözlemleme şansınız olur.  
  • Bebek kangurusunu doğru kullandığınızda, bebeğinizin doğal sırt kıvrımını korumasına yardımcı olup omurga ve boyun gelişimini destekleyebilir. Bu tip kangurular, bebeğin ilk 6 ayında omurgalarının şekillenme sürecini ve gelişimini destekler.
  • Kanguru kullanımı sadece bebekler için değil, ebeveynler için de fiziksel faydalar sağlar. Doğru taşıma pozisyonları, sizin de sırt ve bel sağlığınızı korur, sırt ağrısı ve postür bozukluğu riskinizi azaltabilir.

Bebek Kangurusu Kullanmanın Zararları

Bebek kangurusu doğru kullanıldığında bebeklerin güvenli bir şekilde taşınmasını sağlarken, yanlış kullanımıyla bazı sağlık sorunlarına neden olabilir. Kangurunun kemerleri, bebeğin boyutuna uygun şekilde ayarlanmazsa, kemer bebeği sıkabilir ve rahatsız edebilir. Omuz askıları destekli olmayan kangurular ise, bebeğin yanı sıra taşıyan için de sağlık sorunu yaratabilir. Ayrıca kangurunun yanlış veya dikkatsiz kullanımı bebeğin iskelet gelişimini olumsuz etkileyebilir, kalça displazisine neden olabilir. Ancak bebek kangurusunu kullanım talimatlarına uygun şekilde doğru ve dikkatli kullanmanız halinde bu sorunları yaşamayabilirsiniz. Bebek kangurusu kullanımının zararları ile ilgili en doğru bilgileri, doktorunuza danışarak alabilirsiniz. 

Bebek kangurusu kullanırken dikkat edilmesi gerekenler hakkında merak ettiklerinizin cevabını aldığınız bu yazımızın ardından, farklı bir bebek taşıma aparatı olan bebek arabası ile ilgili dikkat etmeniz gerekenleri de öğrenmek isteyebilirsiniz. Bebek arabası güvenliği ve kullanımı hakkında tüm detayları Bebek Arabası Nasıl Seçilir? içeriğimizden okuyabilirsiniz.

Kaynaklar