Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Bebek Zeka Gelişim Önerileri

Her anne-baba gibi siz de çocuğunuzun zeka kapasitesinin yüksek olmasını istiyorsunuz. Zekanın genlerle alakası olduğu gerçeğini kabullenip bebeğinizin zeka gelişimi için bir şey yapmamayı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Zeka gelişimini etkileyen birçok faktörün varlığı yadsınamaz bir gerçek.

Beslenmeden uykuya, oyun tercihlerinden sosyal hayata kadar gelişim sürecinde her adımın zekaya etkisi var. İşte bebeğin zeka gelişimini destekleyen faktörlerden birkaçı:

İlk Adımı Hamilelikte Atın

Hamilelik sürecinde annenin; beslenmesi, yaşam şartları ve bulunduğu ortam bebeği de etkiler. Bu yüzden hamilelik dönemi bebeğin zeka gelişimi için çok önemli. Annenin yeterli ve çeşitli beslenmesi, gerekli vitaminleri alması; bebeğin beyin ve merkezi sinir sistemi gelişiminde oldukça etkili. Bunun tam tersi bir durum da söz konusu.

Annenin yeterli seviyede aldığı vitaminler, bebeğin zeka gelişimini olumlu etkiler. Özellikle folik asit desteği bu konuda çok önemli. Folik asit, beyin ve sinir sistemi gelişimi için kilit öneme sahip olduğundan hamilelik döneminde yeterli ölçüde alınması çok önemli. Bu konuda doktora danışılması önemlidir. Öyle ki çoğu anne, hamilelik döneminden önce bebek zeka gelişimi ve beden gelişimi için bu kuralı asla atlamayarak desteklerini alıyorlar.

Kısacası sağlıklı hamilelik, bebeğin zeka gelişimi için çok önemli. Hamilelik süresince egzersiz yapmak da bebeğe giden kan akımını artıracağı için zeka gelişiminde etkili olur. Bunun dışında annenin alkol kullanmaması ve sigaradan uzak durması da bebeğin zeka gelişimi için önemli unsurlardan.

Doğru Beslenme Şart

Gelelim bebeğinize. Bebeğin zeka gelişimi için bu bilgiler bu konuda size çok yardımcı olacak. Konumuzun kahramanı tabii ki anne sütü. Anne sütü, zeka gelişimi konusunda çok önemli. Anne sütünün içerdiği Omega-3 ve DHA, zekanın güçlenmesinde büyük rol oynar. Bunun için ilk 6 ay sadece anne sütü verilmeli ve 1 yaşına kadar temel besin olmalıdır.

İki yaşına kadar da bebek her istediğinde emzirmek, bu besin maddesini alabilmesi ideal beslenme planı. 6. aydan sonra temel besin anne sütü ile birlikte ek besinlerle desteklenen bebeğin zeka gelişimi için önemli olan yiyecekler arasında şunları sıralayabiliriz:

Yumurta: DHA ve lesitin içeriğiyle beyin gelişimini etkiler.

Tahıllar: Zengin demir ve çinko desteği sağladığı için çocuk zeka gelişimi için faydalıdır.

Yoğurt: Beyin sağlığı için gerekli olan yağ içeriğini yoğurtta bulabilirsiniz. Sinir sistemini güçlendiren yoğurt, protein ve B vitamini içeriğiyle de beyin için çok önemli.

Balık: Omega-3 yağ asidi, DHA ve EPA gibi yağlar içeren balık, bebek zeka gelişiminin kahramanı.

Beslenmenin zeka gelişimine etkisini ayrıntılı inceleyebilirsiniz.

Düzenli Uyku

Kaliteli uyku, 0-3 yaş çocuk zeka gelişimi için fazlasıyla önem taşıyor. Düzenli uyku periyodlarında çocukların gün içinde öğrendiği bilgi ve becerileri pekiştiren beyin bağlantıları aktif oluyor. Bunun yanında uyku sırasında harekete geçen büyüme hormonlarından ayrıca bahsetmeliyiz. Bu bakımdan yeterli ve düzenli uyku, bebekler ve çocuklar için bir hayli önem taşıyor. Düzenli uyku hakkında daha fazla bilgi sizi bekliyor.

Onu Biraz Özgür Bırakın

Ona korumacı bir içgüdüyle yaklaştığınızı tahmin edebiliyoruz, fakat onun zeka gelişimi için keşfetmesi, dokunması ve hissetmesi gerekli. Bunun için bebeğinizi kendi alanında rahat bırakın. Tehlikeli görmediğiniz şeylere dokunmasına, temas kurmasına, seslere tepki vermesine izin verin. Ayrıca bebeğinizin ev halkı dışında başkalarıyla iletişim kurmasını da sağlayabilirsiniz. 1 yaşından sonra yaşıtlarıyla oynayabilir ve sosyal ortamını oluşturabilir. Gördüğü her yeni nesne, insan, renk ve hissettiği her yeni şey, onun gelişme sürecine faydalı olacaktır.

Oyunlardan Faydalanın

Bebekler için zeka gelişimi oyunları bu konuda en iyi destekçiniz olabilir. Bu oyunlarla tanıştığında, ilk etapta ona sizin de eşlik etmeniz gerekiyor. Renkli küpler, yapbozlar, üst üste konan oyuncaklar, hayvan şekilleri ya da geometrik şekiller hem onu eğlendirir hem de zeka gelişimi için yararlı olur. Bunun için onun yaş ve zevklerini de dikkate almalısınız. Bebeğinizle oyun oynarken yalnızca evdeki oyuncaklarla sınırlı kalmayın. Kullanmadığınız kutular, mutfak gereçleri, keskin olmayan ve kırılmayan diğer nesneler birer oyuncak malzemesi olabilir. Yaratıcılığı ona bırakıp güzel bir oyun oluşturabilirsiniz. Oyun konusunda parmaklar da çok önemli. 6 ay-1 yaş arasında bebeklerin algılarını açık tutmak için parmaklarınızı hareket ettirerek onunla oyunlar oynayabilirsiniz.

Onunla Konuşun

Konuşmaya başladığı dönemde çok heyecanlı olacak ve sürekli sizinle iletişim kurmak isteyecektir. Bu konuşmaları bebeğin zeka gelişimini desteklemek için kullanabilirsiniz. Hem de bu yolla onunla olan iletişiminizi de sağlam temellere dayandırabilirsiniz. Onun soru sormasına izin verip siz de ona fikir yürüteceği sorular sormalısınız. Bebeğiniz henüz konuşma sürecinde değilse bile siz onunla diyalog kurabilirsiniz. Örneğin bir yere gidiyorsanız gideceğiniz yeri anlatabilir, banyo vaktini söyleyebilir veya gün içinde yemek yerken onunla iletişim kurabilirsiniz.