Bebeğiniz ilk aylarında geceleri sık sık acıkıyor ve uyanıyordu. Kesintisiz bir gece uykusu bu dönemlerde hayaldi. Fakat 3-4 aylık dönemde bebek, uyku eğitimine uygun hale geldiğinden artık rahat bir nefes almanın vakti geliyor. Ona yavaş yavaş uyku alışkanlıkları kazandırabilirsiniz. Birçok ebeveyn bu ayrıntıyı atlasa da hiçbir şey için geç değil. Bebeğiniz için 6. aydan sonra uyku rutini oluşturabilirsiniz. Bebeğiniz 6 aylık ya da daha büyükse ve hala gece kuşuysa ona uyku alışkanlığını kolayca benimsetebilirsiniz.
Bebeğinizin uyku rutini kazanması, onun bağışıklık sisteminin güçlenmesi için de önemli bir faktör. Bebekler beslenme, oyun ve uyku ile günlük bir ritim içinde büyüyüp gelişirler. Dengeli ve çeşitli beslenme, iyi ve yeterli uyku, aktif oyun rutinleri, bebeğinizin bağışıklık sistemini desteklediği gibi fiziksel ve zihinsel gelişimine de yardımcı olur.
Uyku Rutini Oluşturun
Uyku ve bağışıklık arasında güçlü bir bağ bulunur. Belirli bağışıklık hücreleri uyku sırasında oldukça aktiftir ve bu şekilde bebeğin vücudundaki iyileşme hız kazanır. Özellikle gece uykusunda bebeklerin büyüme hormonu daha fazla salgılanır. Bebeklerin uyku düzeni oluşmazsa ve bebek yeterince uyumazsa bu durum onun davranışlarına, beslenme ve oyun düzenine, gün içindeki odaklanma becerilerine olumsuz yansır.
Uyku ihtiyacı, bebek büyüdükçe değişim gösterir. İlk 6 ay sonrası bebek uykusunda ve düzeninde de bazı değişimler olur. Bu nedenle bebeklerde 6. ay sonrası uyku düzeni hakkında bilgi edinerek bir rutin oluşturmak, bebeğinizin gelişimi açısından oldukça önemlidir. Bebeklerin uyku düzeninin sağlanması aşamalı olarak gerçekleşebilir. Her bebekte farklılık gösterebilmekle birlikte, 6. aydan itibaren gece uykuları kesintisiz hale gelip uyku rutini oluşabilir.
Uyku Rutinini Beslenme ve Oyunla Destekleyin
Beslenme, oyun ve uyku rutini, bebeklerde gün içinde bir ritim sağlar. Her gün sırayla tekrarlanan bu davranışlar, bir süre sonra bebeklerde alışkanlık haline gelir. Bebek beslenme ve oyun rutininden sonra uyku zamanının geleceğini bilir. Bu ritim sayesinde kendini güvende hisseden bebek, uykuya daha kolay dalar.
6. ayında kendi başına oturmaya başlayan bebeğiniz, artık oyuncaklarla daha çok zaman geçireceği döneme giriyor. Aktif oyun ve eğlenceli zamanlar ile bebeğinizin oyun saatleri için de bir rutin oluşturabilirsiniz. İyi uyuyan ve aktif oyun oynayan bebeğinizin gelişiminin sağlıklı olabilmesi için bir diğer faktör de tabi ki beslenmedir.
Anne sütü zengin içeriğiyle, bebeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirir. Anne sütünde bulunan üstün içerikler, bebeğinizin altıncı aya kadar tüm besinsel ihtiyacını karşılarken, aynı zamanda onu hastalıklara karşı korumada yardımcı olur. 1 yaşından sonra bebeğinizin bağışıklığının desteklenmesi ve ritminizin devam etmesi için onu anne sütü ile beslemeye devam etmelisiniz. Eksikliği ya da yokluğunda doktorunuza danışarak çocuk devam sütüyle bebeğinizi besleyebilirsiniz.
Kanıtlanmış prebiyotikler içeren Aptamil 4 Çocuk Devam Sütü'nün içeriğindeki D vitamini, bebeğinizin bağışıklık sisteminin normal işlevini destekler*.
0-12 ay bebeğinizin beslenme düzenini oluşturmada nelere dikkat edebileceğinizi öğrenmek için “Bebeğiniz 1 Yaşına Kadar Nasıl Beslenmeli?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Uyku Saatlerini Bilin
Öncelikle şunun bilinmesinde fayda var; 6-9 ay arası bebekler günde ortalama 13-15 saat uyur. Bebeğin 6. aydan sonra uyku düzeni içinde günde 2 kere öğlen uykusuna yatması yeterlidir. Geceleri 1-2 kere uyanması gayet normaldir fakat tekrar uykuya dalabilir. Bunları bilmek, bebek uyku saatlerini ve sürelerini saptamak ve düzeni oturtmak adına önem taşır. Böylece onun çok uyuduğunu düşünüp panik olmaz ya da yeterli uyuduğunda onu zorla uyutmaya çalışarak savaş vermezsiniz.
Bebeğiniz için beslenme, uyku ve oyun rutini oluştururken “Bebeklerde Rutin Oluşturmanın Önemi” başlıklı yazımızdan daha fazla bilgi alabilirsiniz.
Gece Gündüz Farkını Öğretmek
Birçok bebek, uyku rutini olmadığı için gece ve gündüzü ayırt edemez. Bebeklerin uyku düzeni için bu ayrımı yapması önem taşır. Önce onun gece ve gündüzü ayırt etmesini sağlayın. Her sabah onu belli bir saatte uyandırın. Öğlen uykusunda perdeleri kapatmayın ve aşırı sessiz bir ortam yaratmayın. Gün içinde uyuyacağı kısacık uykuyu bilsin. Gece olduğunda loş bir ışık kullanın. Gece uykularından uyandığı zaman karanlığı gördüğünde tekrar uyuması gerektiğini anlayacaktır. Yatmadan önce ona hikâye veya ninni okuyun. Bu onu rahatlatacak, uykuya dalmadan önce gece olduğunu anlayacak ve uzun süre uyuması gerektiğini bilecektir. Mümkün olduğunca sessiz olun ve mecbur kalmadıkça odasına girmeyin.
Beslenme ve Banyo
Bebeğinizin banyosunu uyku saatinden önce yaptırmanız, onun huzurlu bir gece uykusu kazanmasını sağlayacaktır. Suyun verdiği rahatlama hissi, bebeğinizin uykuya dalmasını kolaylaştırabilir. Bundan daha önemli bir konu daha var ki o da beslenme saati. Yemek yedirdikten sonra hemen uyutmak, bebeğin gece acıkmayacağı ve uyanmayacağı gibi düşünceler oluşturabilir. Fakat tıpkı yetişkinler gibi, bebekler de uyumadan hemen önce midelerinin tıka basa doymalarından rahatsızlık duyarlar. 6. aydan sonra en ideal olanı, uyku saatinden en geç 1,5-2 saat önce beslenmesidir. Uykudan hemen önce beslenildiğinde; hazımsızlık, gaz problemleri ve uykuya dalma güçlüğü oluşabilir.
Beşiğine Yattığını Fark Ettirin
En önemli adım, bebeğinizi beşiğine alıştırmaktır. Ayağınızda sallayıp uykuya daldıktan sonra onu beşiğe yerleştirmek ya da emzirme esnasında uyuması bebeğinizin beşiğinde uykuya dalmasını zorlaştırır. Bebeğinize 6. aydan sonra uyku rutini oluştururken onu beşiğine yatırın ve orada uykuya dalmasını sağlayın. Bu gibi durumlarda bebeğinizin ağlamasından endişe duymayın. Eğer yeterli şartları sağladığınızı düşünüyorsanız onun isyan etmesine izin verin. Bebeğin beşiğinde uykuya dalması için odada bulunun, fakat onunla çok fazla fiziksel temasta bulunmayın. Birkaç kere pışpışlamak ve odada olduğunuzu fark ettirmek ona güven verecek ve uykuya dalmasını sağlayacaktır. Bu alışkanlığı kazandıktan sonra artık odaya belli aralıklarla girecek, sonrasında artık onu beşiği ile baş başa bırakabileceksiniz.
**D vitamini çocuklarda bağışıklık sisteminin normal işlevine katkıda bulunur.