Harika haftalar olarak adlandırılan gelişim dönemlerinin her birinde yeni kabiliyetler kazanan bebekler, genellikle 12 haftalık olduklarında yeni bir gelişim dönemine girerler: Üçüncü Büyüme Atağı.
Bebekler, bu sıçrama haftaları süresince daha huzursuz hissedebilirler. Bu sebeple büyüme ataklarının çoğu fırtınalı haftalar olarak da bilinir. Fırtınalı haftaların sonunda ise farklı kabiliyetlerini keşfetmiş yani ebeveynlerine yeni heyecanlar yaşatmış olurlar. Peki, bebeklerde büyüme atağı haftalarının üçüncüsünde ne gibi değişimler olur?
Bebeklerde Büyüme Atağı Olduğu Nasıl Anlaşılır?
İkinci büyüme atağı yani sekizinci haftadan sonra yaklaşık iki haftalık güneşli bir dönem yaşanır. Bu dönemde bebekler daha sakin ve güleçtir. On ikinci haftaya yaklaşıldığında ise herhangi bir sebep olmadığı halde bebeklerde ağlama ve huzursuzluk görülebilir. Daha kolay uyanıp daha zor uykuya dalabilirler.
Bebeklerde büyüme atağı belirtilerinden en bilineni ise ebeveyn kucağında durmayı daha fazla istemeleridir. Sıçrama döneminde yaşadıkları tedirginliği anne babaya yakın olarak yatıştırmak isteyebilirler. Bebeklerde atak haftaları sonunda ise şu yeni beceriler görülebilir:
- Atak haftası sona ererken bebekler kollarını daha geniş şekilde hareket ettirebilirler.
- İkinci atak haftasında azalan reflekse dayalı hareketler sona erer. Artık oyuncaklarına uzanmak için kollarını uzatmaya başlayabilirler.
- Emzirilmek için anne kucağına koyuldukları ya da kendilerini biberon ile besleyen kişilere uzatıldıkları zaman heyecan duymaya başlayabilirler.
- Sesleri ve görüntüleri daha iyi şekilde takip edebilirler.
- Etrafındaki insanlarla daha bilinçli bir şekilde etkileşime geçmeye başlayabilirler. Örneğin belirli hareketlere gülebilirler.
12 Haftalık Bebeklerde Büyüme Atağı Haftaları Ne Zaman Biter?
Bebeklerde üçüncü büyüme atağı yaklaşık bir hafta sürer. Bu sürenin ardından dördüncü büyüme atağına kadar sakin geçecek uzun bir dönem vardır. Dördüncü atak yaklaşık 19 haftalıkken başlar.
Üçüncü sıçrama döneminde bebeklerin edindikleri yeni becerileri geliştirmek için onlara çeşitli uygulamalarla destek olunabilir.
Büyüme Atağında Neler Yapılabilir?
Harika haftalarda yaşadıkları huzursuzluğu dindirmek için bebekler, anne baba kucağına daha uzun süre alınabilirler. Bebek taşımayı kolaylaştıran kanguru ya da sling gibi taşıyıcılar kullanılarak bebeklerin ebeveyn vücuduna yakın olması sağlanabilir. Kanguru kullanımı ile ilgili ipuçlarını öğrenmek için ¨Kanguru Bebek Taşıyıcılar Nasıl Kullanılır?¨ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Bebeklerin daha kontrollü hareket etmeyi öğrendikleri bu gelişim döneminde onların yeni beceriler edinmesini desteklemek için yapılabilecek bazı uygulamalar vardır:
- Seslere daha çok odaklanmaya başlayan bebeklere kafiyeli kısa hikayeler okunabilir ya da şarkı söylenebilir.
- Bebekler karın üstü yatırılarak anne babaları yanındayken oyuncaklarına ulaşmaları için onu teşvik edilebilir. Bebekler bu şekilde karın üstü dururken boyunlarını kaldırmayı ve yuvarlanmayı deneyerek becerilerini geliştirebilir.
Bebeklerin karın üstü vakit geçirmeleri ile ilgili bilgi almak için “Biraz Hareket Vakti: Tummy Time Nedir?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Kaynak:
https://www.thewonderweeks.com/mental-leap-3/
https://www.thewonderweeksonlineguide.com/leaps/leap-3/the-world-of-smooth-transitions/overview/