Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Diş Buğdayı Nasıl Yapılır

Diş Buğdayı Kutlaması

Ebeveynler iyi bilir, bebek sahibi olmak uykusuz geçen gecelerin ardından bitkinlik yaşarken birden size heyecan ve enerji verici bir durumla karşılaşmanızı sağlayan sürprizli bir deneyimdir. Bebekler için huzursuz, ebeveynler için uykusuz gecelerin sebeplerinden biri de ilk diş çıkarma sürecidir. Bebeğiniz bu dönemi çok hafif bir şekilde geçirebileceği gibi ateşlenebilir, huzursuzlanabilir ve diş çıkarma sürecinden dolayı uykuya geçmekte zorlanabilir. Uykusuz geçen gecelerin ardından o ilk diş izini görmek tüm yorgunluğunuzu size unutturabilir. Siz de bu sevinci tattıysanız şimdi yorgunluklardan sıyrılma ve diş buğdayı kutlaması için hazırlanma zamanınız gelmiş demektir.

İlk Dişi Kim Gördü?

Diş buğdayı geleneği, bebeğin ilk dişini kutlama veya neşe verecek bir eğlence ile anne babaya destek olma amacıyla yapılan bir gelenektir. Anadolu’da yıllardır gerçekleştirilen bu gelenek dişi ilk gören kişinin bu müjdeyi vermesi ile başlar. Dişi ilk fark eden kişi bebeğin diş buğdayı partisinde giyeceği kıyafetleri alır. Diş buğdayı diğer adı ile diş hediği dünya üzerinde farklı ülkelerde de kutlanır. Örneğin bebeğe hediye alma geleneğinin bir benzeri de Nijerya’da yapılmaktadır. Anne bebeğinin ilk dişini görse de bunu kimseye söylemez ve diş müjdesini birisinin fark etmesi beklenir. Bebeğin dişinin çıktığını söyleyen kişi bebeğe hediye alır. Böylece ailece kutlanan diş buğdayı kutlaması hazırlıkları başlar.

Diş Buğdayı Nasıl Yapılır?

Diş buğdayı konsepti herkesin tercihine göre değişebilir. Diş kurabiyesi, diş hediyesi, diş buğdayı süsleri gibi farklı türlerde parti malzemeleri seçilse de temel olarak diş hediğinde yapılan bazı uygulamalar vardır. Siz de diş buğdayının aşama aşama nasıl yapıldığını öğrenerek kusursuz bir diş buğdayı yapabilirsiniz; 

  • Bebek beyaz bir örtünün üzerine oturtulur, başından aşağı pişirilmiş, soğutulmuş buğday nazikçe dökülür. Başında kalan dişler bir ipe dizilir. Dişlerinin de inci gibi sıra sıra ve acısız çıkması dilenir,
  • Bebeğin önüne farklı meslek gruplarını ifade eden kitap, makas, şırınga, kalem gibi malzemeler konur. Bebek, öncelikle hangisine uzanırsa ileride mesleğinin de o olacağına inanılır. Kaleme uzanırsa yazar, şırıngaya uzanırsa doktor olacağı düşüncesi ailenin keyif almasını sağlar. Ayrıca ilk diş yemek yemek için bir adım yani bebeğin hayata hazırlanma yolculuğundaki önemli adımlarından biri olarak görülür. Bu yüzden yetişkinlikle ilgili olan meslek seçimi gibi bir gelenek diş buğdayının bir parçasıdır,
  • Misafirlere diş buğdayı ikram edilir,
  • Aile üyeleri ve misafirlere bebeğe hediye verirler,
  • Güzel temennilerle diş buğdayı sona erer.

İlk diş sevincini yaşarken aklınızda bulundurmanızda fayda olan bir konu bulunur. Bebeğinizin diş çıkarması ek gıdaya geçiş için hazır olduğu anlamına gelmez. Kimi bebekler 4 ay gibi katı gıda için erken bir dönemde de diş çıkarabilir. Ek gıdaya geçiş ile ilgili detaylı bilgi almak için 2 Adımda Bebeğinizin Ek Gıdaya Başlama Zamanı başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz. 

Diş Buğdayı Tarifi

Bebek üzerine dökülen ve ardından yenmesi için ikram edilen diş hediğinin yapılışı şu şekilde:

Diş Buğdayı Malzemeleri:

  • 2 su bardağı aşurelik buğday
  • 5 su bardağı su
  • Badem, fındık, ceviz, kuru üzüm
  • İsteğe göre tuz ya da pekmez

Hazırlanışı:

Aşurelik buğdayı ve suyu bir tencereye koyun. Su kaynadıktan sonra ateşi kısın. Buğdaylar yumuşayana kadar yaklaşık 25 dk kaynatın. Suyunu süzün ve dilerseniz üzerine tuz katın, dilerseniz de pekmez ekleyin. Eğer tatlı yiyecekseniz içine kırılmış ceviz, fındık, badem veya kuru üzüm katarak yiyebilirsiniz. Afiyet olsun!

Yeni Kabiliyetler Ediniyorsunuz

Tüm enerjinizle bebeğinize destek oldunuz, kimi zaman endişelendiniz ve sonunda ilk diş mutluluğunu yaşadınız. İlk diş tecrübesi siz ebeveynler için farklı durumlara karşı dirençler gösterebilme yeteneği kazandırdı. Sizi tebrik ediyor, bebeğinizin önemli büyüme adımlarından biri olan ilk diş heyecanının sağlıkla sürmesini diliyoruz. Bebeğinizin diğer dişlerinin çıkma zamanını ve bu dönemde bebeğinize nasıl yardımcı olabileceğinizi öğrenmek için "Bebeklerde Diş Gelişim Tablosu" başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.