Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

2 adımda bebeğinizin ek gıdaya başlama zamanı

Bebeğiniz ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslendi. 6. aya yaklaştığında artık onun ek gıdalardan destek alması gerektiğini düşünüyorsunuz. Fakat atacağınız ilk adım ve sonraki süreç hakkında bilmeniz gerekenler bulunuyor. Bebek ek gıdaya ne zaman başlamalı?

Bebeğinizin ek gıdaya başlama zamanıyla ilgili aklınızda soru işaretleri varsa bu konunun üzerine biraz gitmelisiniz. “Ek gıdaya nasıl başlanmalı?” sorusuna verdiğimiz cevaplar, bu süreç hakkında size yardımcı olabilir.

Bebekler Ek Gıdalara Ne Zaman Başlamalıdır?

Ek gıdalara geçmek için en ideal dönem, ilk 6. aydan sonraki süreçtir. 6. aya kadar sadece anne sütüyle beslenen bebeğiniz; buna ek olarak katı gıdaları almaya hazır olduğunda size ipuçları verir. Onu iyi dinleyin, verdiği ipuçlarına dikkat edin. Dik oturması, masadaki yiyeceklere uzanması, sizin yediklerinize bakıp merak etmesi, hatta ağzını şapırdatıp yer gibi yapması, katı gıda almaya hazır olduğunun belirgin göstergeleridir.

Ek gıdaya geçişte bebeğinizin kaka rengi ve yoğunluğu değişkenlik gösterebilir. Bebeklerde kaka rengi ve yoğunluğu bize birçok şey anlatır. Bebek kaka rengi yeşil, sarı, kahverengi, kırmızı ya da siyah gibi çeşitli renklerde olabilir. Bazı renkteki kakalar son derece normalken, bazı renkteki kakalar doktora danışılması gereken durumların habercisi olabilir. Kaka yoğunluğu bebeklerde kabızlık ya da ishal gibi durumların ipuçlarını verebilir. “Kaka Takibi Aracı”nı bebeğinizin kakasını gözlemlemenize yardımcı olması için uzmanlarla birlikte tasarladık. Bebeğinizin kaka fotoğrafını yükleyerek saniyeler içinde testi tamamlayabilir, bu sayede bebeğinizin gelişimiyle ilgili dikkat etmeniz gereken işaretleri fark edebilirsiniz. Sonuçlarınıza göre gereken durumlarda doktora danışabilirsiniz. Teste başlamak için tıklayınız.

Bebeklerde İlk 6 Ay ve Sonrası

Bebeklerde ilk 6 ay beslenme programında en üstün gıda içeriği, anne sütüdür; çünkü anne sütü, bebeğin ihtiyacı olan tüm içerikleri sunacak kadar zengin bir formüle sahiptir. Anne sütü yokluğunda ya da yetmezliğinde doktorunuza danışarak devam sütlerini de tercih edebilirsiniz. 6. aydan sonra artık bebeğiniz yavaş yavaş ek gıdalardan yararlanmak isteyebilir fakat ek gıdaya geçiş, anne sütünün miktarını azaltmak ya da bebeği sütten kesmek anlamına gelmez. Bebeğin ana yemeği, 1 yaşına kadar anne sütüdür. Ek gıdalar beslenme programının destekçileridir. Uzmanlar, bebeklerin 2 yaşına kadar anne sütünden yararlanmalarını önerir. Bu kriterden sonra bebeklerin ek gıdaya geçiş dönemi hakkında iki temel adıma dikkat etmelisiniz.

Adım Bir: Ek Gıda Miktarı

Ek gıdalara geçiş yaptıktan sonra öğün sıklığı ve gıda miktarı, değerlendirilmesi gereken ilk kriter. Bebeğin 8 ayı bitene kadar günde en fazla 2 ek gıda öğünü verebilirsiniz. Bir günde vereceğiz ek gıda miktarı, 2 minik kavanoz ölçüsünü geçmemeli. 9-12 aylık bebek beslenmesindeyse günlük besin tüketiminin yarısı anne sütü ile gerçekleştirilir. Bu dönemde ek gıda öğünü 2’den 3’e çıkarılabilir ve her öğünde 1 bebek kavanozu kadar ek gıda yeterlidir.

Adım İki: Beslenme İçerikleri

Ek besinlerden yararlanmaya başlayan bebeklerin yeme-içme düzeni yetişkinler gibi olamaz. Çiğneme yetenekleri, sindirim sistemleri ve ihtiyaç duydukları içerikler farklılık gösterir. Az önce de bahsettiğimiz gibi bebekler 6. aydan sonra ek gıdalardan destek alsalar dahi ana öğün anne sütüdür. Bunun için bu dönemde içeriği zengin, sağlıklı ve hafif gıdalardan faydalanırlar.

Çiğnenmesi ve öğütülmesi zor olmayan yoğurt, meyve ve sebze püreleri ile bazı çorbalar, bebeklerin ek gıda dönemine geçtiği ilk dönemler tüketebileceği ürünlerdir. Bunun için ay ay bebek beslenme bilgileri farklılık gösterir. 6 aylık bebek beslenmesinde daha hafif içerikler bulunurken ilerleyen aylarda bebeğin tüketebileceği gıdalar çeşitlenebilir. Bebeğinizin ayına göre aşağıdaki içeriklerden tıklayıp yararlanabilirsiniz.

6 aylık bebek beslenmesi

7 aylık bebek beslenmesi

8 aylık bebek beslenmesi

9 aylık bebek beslenmesi

10 aylık bebek beslenmesi

11 aylık bebek beslenmesi

12 aylık bebek beslenmesi

Bebekler için en üstün besin anne sütüdür. Anne sütü, zamanında doğan tüm sağlıklı bebeklerin ihtiyaçlarını tek başına karşılar.