Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Diş Çıkarma Dönemindeki İştahsızlık Nasıl Geçer?

Bebeklerde diş çıkarma dönemi yaklaşık 6 aylıkken başlayıp 3 yaşına kadar devam edebilir. Diş çıkmaya başlamadan dört gün, diş patladıktan sonra ise yaklaşık 3 gün boyunca bebeklerde diş çıkarma huzursuzluğu görülebilir.

 

Ağlama ya da uyku düzensizliği gibi durumların görülmesine sebep olan diş çıkarma huzursuzluğu, bebeklerin beslenmesini de etkileyebilir. Yeni çıkacak olan diş, diş etine baskı yapıp ağrıya sebep olabilir. Bu ağrı nedeniyle bebekler diş çıkarma döneminde yemek yemek istemeyebilirler.

 

Diş çıkaran bebeklerdeki iştahsızlık, anne babaların aklına “Bebeklerde diş çıkarma döneminde beslenme nasıl olmalı?” sorusunu getirebilir. Diş çıkarma döneminde beslenmenin düzene girmesi için uygulanabilecek birkaç pratik adım vardır:

 

  • Yumuşak Gıdalar ile Besleyin

Diş çıkaran bebeklerin damakları çok hassas olabilir. Damağını ağrıtacağı için de sert gıdaları yemek istemeyebilir. Meyve püresi, çocuk devam sütü ve muhallebi gibi bebeğinizin yemekte zorlanmayacağı gıdalar ile onu besleyebilirsiniz. Böylece bebeğiniz diş çıkarma döneminde de ihtiyacı olan besinleri alabilir.

 

Özellikle hem içmekten keyif alacakları hem de çiğneme gerektirmeyen çocuk devam sütü ile meyveli süt, smoothie gibi bebeklere özel içecekler de hazırlayabilirsiniz. Bebeğinize özel besleyici smoothie tarifine ulaşmak için “İştahsız Çocuklar İçin Smoothie” yazımızı okuyabilirsiniz.

 

  • Yemek Saatlerini Düzenleyin

 

Bebeğinizin iştahının açılması için öğünlerinin arasını çok kısa tutmamanızda fayda vardır.

Bebeğinizin yediği bir öğünü sindirmesi yaklaşık 3 ila 4 saat arası sürebilir. Özellikle diş çıkarma döneminde azalmakta olan iştahının korunması açısından öğün aralıklarına dikkat edilmelidir.

 

  • Soğuğa Yakın Gıdalar Verin

Buzdolabında soğutulmuş yiyecekler, bebeğinizin diş ağrısını hafifletmeye yardımcı olur. Diş ağrısı hafifleyen bebeğiniz ise yemeğe karşı daha istekli olabilir. Bebeğinize vereceğiniz parmak gıdaları önce buzdolabına koyup ardından bebeğinize verebilirsiniz.

 

Hem diş ağrısının hafiflemesi hem de vücudunun ihtiyacı olan kalsiyumu alabilmesi için bebeğinize yoğurt yapabilirsiniz. Anne sütü ya da devam sütü ile nasıl bebek yoğurdu hazırlayabileceğinizi öğrenmek için “Yoğurt” tarifimize göz atabilirsiniz.

 

  • İştahını Açan Yiyecekleri Yedirin

 

Bazı ot ve baharatlar, bebeğinizin iştahının açılmasına yardımcı olabilir. Çorbasına ya da yoğurduna fesleğen, tarçın ya da nane katarak diş çıkarma döneminde bebeğinizin iştahının açılmasına yardımcı olabilirsiniz. Ancak bebeğinize bu baharatları vermeden önce doktorunuza danışmanızda fayda vardır.

 

Dişleri çıkmaya başlayan bebeğinizin iştahını açmak için bu yöntemleri uygulayıp rahatlamasına yardımcı olduktan sonra sırada hangi dişin olduğunu merak edebilirsiniz. Bebeğinizin diş çıkarma sırasını öğrenmek için “Bebeklerde Diş Gelişim Tablosu” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

 

 

Kaynaklar