Yaklaşık 40 hafta süren hamileliğiniz bitip de bebeğinizi kucağınıza aldıysanız, şimdi hem fiziksel hem de duygusal anlamda yepyeni bir döneme merhaba diyeceksiniz. Bu dönemdeki en önemli değişimleri de özellikle vücudunuzda hissedeceksiniz. Nasıl ki vücudunuzda hamilelik döneminde bebeğiniz için pek çok farklılık yaşandıysa, doğum sonrasında da hamilelik öncesine dönüşü sağlayan pek çok değişim olur. İşte bunlardan biri de regl yani adet döngünüzdür. Doğum sonrası adet hakkında bilmeniz gerekenleri öğrenerek, bu yeni dönemi daha rahat geçirebilirsiniz. ‘Doğumdan sonra ne zaman adet olunur?’ sorusunun cevabı hakkında detaylı bilgi için de Doğumdan Sonra Adet Dönemi başlıklı içeriğimizi tıklayabilirsiniz.
Doğum Sonrası İlk Adet
Normal dönemde vücudunuz potansiyel bir hamileliğe hazırlanmak için her ay bir değişim döngüsünden geçer. Bir sağlık sorununuz yoksa hamilelikten önce her ay adet kanamanızın düzenli olması gerekir. Bu aslında her ay vücudunuzun hamileliğe hazırlanması anlamına gelir. Eğer o ay hamile kalmazsanız rahminizin iç yüzeyi dökülür ve adet kanamanız oluşur. Hamile kalmanız durumunda ise vücudunuz rahminizin iç yüzeyini korur ve hamilelik sürecinde regl olmaz yani adet görmezsiniz. Peki hamileliğin bitiminin ardından doğum sonrası ilk adet nasıl oluşur?
Hamilelikten sonraki ilk adet kanamasına ‘postpartum yani 'doğum sonrası adet’ adı verilir. Normal adet kanamalarının başlaması, doğum sonrasında yumurtlamanın başladığının bir belirtisidir. Doğumdan sonra adetleriniz vücudunuzun kendi hızı ve işleyişine göre geri döner. Bebeğinizi emzirmeniz de doğum sonrası adetinizin geliş süresini etkileyebilir. Doğum sonrası ilk adetiniz, bebeğinizi emzirdiğiniz sürece gelmeyebilir ya da düzensizlik gösterebilir.
Genel olarak doğum sonrası adet semptomları, hamilelik öncesi semptomlarınızla benzer olacaktır. Eskiden adet kramplarınız varsa, muhtemelen bunu yeniden yaşayabilirsiniz. Doğumdan sonraki ilk adet belirtileriniz, küçük lekelenmeler şeklinde olabilir. Sonrasında hamilelikten önceki adet kanamalarınıza göre daha fazla kanama, hatta pıhtı görülebilir. Ancak pıhtılar büyük boyutta olursa, kanamanız normalden çok fazlaysa ve farklı türde bir adet ağrısı yaşarsanız doktorunuzla danışmanız faydalı olabilir.
Doğum Sonrası Adet Ne Zaman Olur?
Doğumdan sonra ilk adetin olma zamanı, emzirmeye göre değişir. Her gün emziren annelerde yumurtlamanın geri gelmesi gecikebilir. Eğer emziriyorsanız, emzirdiğiniz sürece adet kanaması olmayabilirsiniz. Bebeğinizi doğduktan sonra sürekli emziriyorsanız, genellikle emzirmeyi azaltana kadar adetiniz başlamayabilir. Çünkü düzenli emzirme, vücudunuzda daha fazla süt üretimine yardımcı olan prolaktin hormonunun üretilmesine neden olur. Bu hormon da sizin adet görmenizi engeller. Ama doğum yapalı 1 yılı geçmesine rağmen hala adet görmediyseniz kontrolüne giderek doktora danışabilirsiniz.
Eğer emzirmeyi kısmi olarak bırakırsanız doğum sonrası ilk adet kanamanız gelebilir. Bebeğinizi sürekli emzirmiyorsanız ya da tamamen biberonla besliyorsanız, doğumdan 4-6 hafta sonra adet görebilirsiniz. Emzirmenizi önemli ölçüde azaltmaya başladıktan 1-2 ay sonra adet kanaması yaşayabilirsiniz.
Özetle;
- Bebeğinizi düzenli emziriyorsanız adet döngünüzün yeniden başlaması için 3-6 ay geçebilir.
- Ara sıra emziriyorsanız adet döngünüz daha erken yani 4-6 hafta sonra başlayabilir.
- Emzirmiyorsanız adet kanamanız doğumdan 4-6 hafta sonra gelebilir. Bu süreç 12 haftaya kadar da uzayabilir.
Doğum Sonrası Adet Düzensizliği
Kadınların hamile kalması ve bebeğini dünyaya getirmesi için vücudunda birçok hormonal değişim olur ve hamilelik öncesine dönmek için zamana ihtiyacı vardır. Emziren annelerin adet döngüsü daha çok düzensizlik gösterebilir. Emziren annelerin doğumdan sonra adet düzensizliğinin en önemli nedeni hormonlardaki değişimdir.
Emzirme, anne vücudunda östrojen seviyelerini azaltır. Normal östrojen dalgalanması olmadan normal şekilde düzenli adet görülemeyebilir. Su nedenle bazı yeni anneler, doğum sonrası adet olmaya başlasa bile emzirdikleri için adet düzensizliği yaşayabilir. Çoğu kadın gibi siz de doğum sonrası adet düzensizliği yaşayabilirsiniz. Hamilelikten önce ne kadar düzenli olursa olsun, adetinizin tekrar bir düzene girmesi bazen bir yıl gibi bir süreyi bulabilir.
Doğumdan sonra adet düzensizliğine emzirmenin yanı sıra stres, ani kilo kaybı ve aşırı kilo da neden olabilir. Ancak emzirmediğiniz halde adet göremiyorsanız buna hormonal bozukluk, gebelik gibi neden olan farklı bir durum olabilir. Böyle bir durumda doktora danışmanız önemlidir.
SSS – Sık Sorulan Sorular
1-Doğumdan Sonra İlk Adet Kaç Gün Sürer?
Genellikle doğumdan sonra ilk adet kanamasının kaç gün süreceği belli olmaz. Doğumdan sonra ilk adet başlayıp durabilir, birkaç gün içinde tekrar başlayabilir. Kısacası doğumdan sonraki ilk adetin düzensiz bir süre uzunluğu olabilir. Ancak normal kanama süresi olan 2-7 gün sürmesi beklenir.
2- Normal Doğumdan Sonra Ne Zaman Adet Olunur?
Normal doğumdan sonra adet olma zamanı ve süreci, annenin bebeği emzirme sıklığına ve düzenine göre değişir. Bebeğini yalnızca anne sütü ile besleyen annelerin, genellikle adet görme zamanı 3-6 ayı bulabilir. Ara sıra emzirme durumunda ortalama 1,5 aydan itibaren adet başlayabilir. Ancak bu süre 4 ayı bulabilir.
3- Sezaryen Doğumdan Sonra Ne Zaman Adet Olunur?
Bazı doğumlar normal olabileceği gibi sezaryen yöntemle de gerçekleşebilir. Sezaryen yöntemle doğum yapan anneler, normal doğum yapanlara göre adet döngüsünde farklı bir süreç yaşayacaklarını zannedebilir. Halbuki sezaryen doğumdan sonra da ilk adet süreci emzirmeyle direkt ilgilidir. Sezaryen doğumdan sonra bebeğini yalnızca anne sütü ile besleyen annelerin de genellikle adet görme zamanı 3-6 ayı bulabilir. Ara sıra emzirmeleri halinde ise bu süre ortalama 1,5-4 ay arasında olabilir.
4- Doğumdan Sonra Adet Görmeme Nedenleri Nelerdir?
Kadınların doğumdan sonra adet görmemesinin altında yatan bazı nedenler vardır. Bunların temeli vücuttaki hormonal değişimlerdir. Bebeğini sadece anne sütüyle besleyen yani emziren annelerin ilk adet görmesi, emzirmeyi sonlandıracağı zamana kadar gecikebilir. Anne vücudunun süt üretmesine yardımcı olan hormon olan prolaktin düzeyinin artması, östrojen ve progesteron düzeylerini azaltır. Bu hormonal değişimler, annenin doğumdan sonra adet düzenini etkiler. Hormonlardaki düşük seviyeler, annenin yumurtlama ve adet görme olasılığını azaltır.
5- Doğumdan Sonra Adet Olmadan Hamile Kalınır mı?
Doğum sonrasında normal adet kanamalarının başlaması, yumurtlamanın başladığının bir belirtisidir. Adet kanaması en erken doğumdan 6-8 hafta sonra başlayabilir. Ancak yumurtlama ise doğum sonrası yaklaşık 6. haftadan itibaren gerçekleşebilir. Yani yumurtlama süreci anne daha adet kanaması görmeden başlayabilir. Bu durumda doğum sonrasında henüz adet döngüsü başlamayan yeni anne tekrar hamile kalabilir.
Anne doğum sonrasında adet görmeden ilk yumurtlaması olduğunda cinsel ilişkiye girerse hemen gebe kalarak, gebeliği başlamış olur. Hala adet görmediğini düşünen anne, bu yeni gebeliği de bu yüzden çok geç fark edebilir.
Doğumdan sonra yumurtlama süreci başlayan yeni anneler, yine hamile kalabilir. Bu, doğumdan sonraki ilk adet olmadan önce gerçekleşebilir. Bazı anneler ‘sütün koruyuculuğu’ kavramına inanır ve adet dönemi başlamadığı için hamile kalamayacağını düşünür. Halbuki emzirmek hamile kalma ihtimalini azaltsa da kesin bir etkisi yoktur. Bu nedenle istenmeyen bir gebelik yaşamamak için doğum sonrası 4-6. haftadan itibaren doğum kontrol yöntemlerini uygulamak ve cinsel ilişkide korunmaya başlamak gerekir. Emzirmeyi bir doğum kontrol yöntemi olarak görmeyip emzirirken de hamile kalınabileceği unutulmamalıdır.
Doğum sonrası adet hakkında bilmeniz gerekenleri öğrenmenizin ardından ‘Emziriyorum, hamile kalabilir miyim?’ diye de merak ediyorsanız ‘Emziren Anne Hamile Kalabilir mi? başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.