Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Düşükten Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamileliğin ortalama 20. haftasından önce fetüsün kaybedilmesine düşük (abortus) adı verilir. Her anne adayında farklı nedenlerle gerçekleşebilen düşük genellikle hamileliğin ilk trimesteri yani ilk üç aylık periyodunda görülebilir. Kimi zaman ise henüz hamile olunduğu anlaşılmadan düşük gerçekleşebilir. 


Hamileliklerin yaklaşık %26'sının bu şekilde, %10'un ise hamile olunduğu belirlendikten sonra düşük ile sonlandığı tahmin edilir. Düşük sonrası yapılması gerekenler hakkında bilgi edinmek ise kadınların bu süreci daha kolay atlatmalarına yardımcı olabilir.

1. Düşük Nasıl Teşhis Edilir?

Yukarıda da belirtildiği gibi düşük kimi zaman fark edilmeden gerçekleşir; kimi zaman da vajinal kanama, şiddetli karın ağrısı, şiddetli sırt ağrısı ya da yoğun lekelenme gibi durumlarla kendini gösterebilir. Düşük belirtileri fark edildiği zaman öncelikle doktora danışılmalıdır. 

Doktor ise öncelikle ultrason taraması yapıp kesin düşük teşhisi için de kan tahlili isteyebilir. Kan testi yapılarak Beta HCG hormonu seviyesinin ölçülmesini isteyebilir. Beta HCG hormonu seviyesi, hamilelik başlangıcı ile yükselmeye başlayıp 9-12 haftalar arasında düşüşe geçebilir. Hamileliğin sonlanıp sonlanmadığını öğrenmek için de bu seviyeler kontrol edilebilir.

2. Düşük Sonrası Kanama Kaç Gün Sürer?

Düşük sonrası kanama miktarı, hamileliğin kaçıncı haftasında bulunulduğuna ve düşüğün türüne göre kişiden kişiye değişebilir. Kanamanın başladığı andan itibaren 3 ila 5 saat içerisinde en yoğun kanama aşaması bitebilir. 

Lekelenme olarak belirtilen kahverengi kan ise bir veya iki hafta boyunca sürebilir. Kanamanın başladığı andan itibaren üç hafta süren lekelenmede doktor tavsiyesine başvurulmalıdır.

Düşük sonrası doktor muayenesi gerektiren diğer durumlar şunlardır:

  • Ateş

  • Şiddetli kramp

  • Titreme

  • Kötü kokulu akıntı

  • Kanın ilk kanamadan sonra hala parlak kırmızı akması

  • Şiddetli karın ağrısı

  • İki saatten fazla süre boyunca hijyenik ped değiştirmeyi gerektirecek fazlalıkta kanama olması

3. Ne Zaman Tekrar Hamile Kalınabilir?

Enfeksiyon riskinden korunmak için düşük sonrası cinsel ilişki için iki hafta beklenilmesi önerilir. Kanamanın bitmesinden sonra beraber olmakta sakınca yoktur. Ayrıca düşük sonrası adet görme ise dört ila altı hafta içerisinde gerçekleşebilir. Bu süre, kandaki Beta HCG hormonunun düşme zamanına göre değişebilir. 

Düşükten sonra vücudun dinlendirilmesi eskiden önerilirken, günümüzde düşük yapan kişi psikolojik olarak ve bedenen hazırsa beklenilmesi veya vücudun dinlendirilmesi gerekmez. Düşük sonrası gebelik için sadece fiziksel iyileşme değil, ebeveyn adayının üzüntü sürecinin de sona ermesini beklemek çok önemlidir. Anne adayı, yardıma ihtiyaç duyduğu zaman uzman desteği ile terapi almayı değerlendirebilir. 


Fiziksel ve duygusal iyileşme sonrası doktor kontrolünün ardından tekrar hamile kalınabilir. Unutulmamalıdır ki bir kere düşük yapmak tekrar düşük yapma riskini artırmaz.

 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Taner Usta

 

 

Kaynaklar