Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Emzirirken Diyet Yapılabilir Mi?

Sağlıklı ve dengeli beslenme, hamilelik döneminde olduğu gibi emzirme döneminde de annenin hayatındaki önemini korumalıdır. Emzirme döneminde beslenme, bebeğin beslenmesini direkt etkiler. Bu nedenle bebeğini kucağına alan anneler için hamilelik dönemindeki sağlıklı ve dengeli beslenme düzeni, emzirme döneminde de devam etmelidir. Ancak bu dönemde doğum yapmış çoğu anne bir an önce fazla kilolarından kurtulmak için Emziren Anne Diyetini uygulamak ve emzirirken zayıflamak isteyebilir.  ‘Emziren anne diyet yaparsa sütü azalır mı?’, ‘Emziren anneler nasıl kilo verir?’ gibi birçok soru ise, çoğu diyet yapmak isteyen annenin aklını kurcalayabilir. Siz de ‘Emzirirken diyet yapılabilir mi? diye merak ediyorsanız emziren anneler için diyetin nasıl olacağını yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz.

Peki emzirme döneminde diyet yapılabilir mi?

Emzirme döneminde diyet yapmak sütün kalitesini etkiler mi? Asıl sorulması gereken soruların başında bu gelmektedir. Emzirme diyeti yapmadan önce aşağıdaki şu bilgileri göz önünde bulundurmalısınız;

  • Emzirme döneminde annenin beslenmesine çok dikkat etmesi gerekir.

  • Bu dönemde annenin ekstra enerjiye ihtiyacı vardır. Günlük enerji ihtiyacına ek olarak ortalama 500 kcal eklenmelidir.

  • İhtiyacından daha az kalori almak hem annenin sağlığı için uygun değildir hem de süt miktarının azalmasına neden olabilir.

  • Süt üretimi için annenin süt bol sıvı tüketmesi, daha çok protein, enerji ve vitamin alması gerekir.

Emziren anne ne zaman diyet yapabilir?

Hamilelik döneminde ortalamanın üzerinde (10-12 kg) bir kilo alımı söz konusu değilse, emzirirken dengeli beslenmeye ve sıvı tüketimine dikkat edilirse daha kolay kilo verilebilir. Emzirme döneminde kilo verme hızı ve zamanı annenin gebelikte aldığı kiloya bağlıdır. Uzmanlara göre ilk 4 aydaki kilo kaybının, 500 gram ila 1 kg arasında olması normaldir. Anne çok kilolu ise ayda 2 kilogram civarında da zayıflayabilir. Ancak aylık kilo kaybı 2 kilonun üzerine çıktıysa, zayıflamak emziren anne için sakıncalı olabilir. Uzman diyetisyenler, emzirme sırasında normal kalori ihtiyacına ek olarak 300-500 kalori daha fazla beslenmenin yeterli olacağını tavsiye eder.

Emziren anne ne zaman diyet yapabilir?

Hamilelik döneminde ortalamanın üzerinde (10-12 kg) bir kilo alımı söz konusu değilse, emzirirken dengeli beslenmeye ve sıvı tüketimine dikkat edilirse daha kolay kilo verilebilir. 

Uzmanlara göre ilk 4 aydaki kilo kaybının, 500 gram ila 1 kg arasında olması normaldir. Anne çok kilolu ise ayda 2 kilogram civarında da zayıflayabilir. Ancak aylık kilo kaybı 2 kilonun üzerine çıktıysa, zayıflamak emziren anne için sakıncalı olabilir. Uzman diyetisyenler, emzirme sırasında normal kalori ihtiyacına ek olarak 300-500 kalori daha fazla beslenmenin yeterli olacağını tavsiye eder. Doktordan onay alınması halinde ise hafif tempolu yürüyüşler ile basit egzersizler yapmak kilo vermeyi hızlandırabilir. Dengeli ve yeterli beslenme ile ufak fiziksel hareketler, annenin zayıflamasının yanı sıra anne sütünün kalitesi ve miktarına da olumlu etki edebilir.

Emziren anne 6 aydan sonra diyet yapabilir mi?

Uzman diyetisyenlere göre 6 aylık emzirme dönemindeki beslenme programının ardından kişiye özel ve kurallı bir diyet izlenebilir. Çoğu yeni anne gibi siz de ‘Emziren anne 6 aydan sonra diyet yapabilir mi?’ ya da ‘Emziren anne diyet yaparsa sütü azalır mı?’ gibi sorularınız için bir beslenme ve diyet uzmanı ile görüşebilirsiniz. Bir diyetisyen gözetiminde diyet yaparak hem kilo verebilir hem de süt kalitenizi koruyabilirsiniz.

Bazı dönemlerde sütünüzün az gelmesi nedeniyle, bebeğinize yetmediği konusunda endişelenebilirsiniz. ‘Sütümü nasıl artırırım?’ diyorsanız, anne sütünü arttırıcı temel ipuçlarını öğrenmek için Anne Sütünü Arttırmak İçin 20 Öneri başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Emziren anneler zayıflamak için ne yapmalı?

Emziren anne diyeti hızlı kilo vermekten ziyade sağlıklı olmalıdır. Emziren annenin beslenme programı, bebeğin beslenmesi ve gelişim süreci de göz önüne alınarak detaylı olarak hazırlanmalıdır. Dengeli ve sağlıklı bir diyetin yanı sıra emziren annenin günlük rutinine egzersizler de ekleyebilir. Doktordan onay alınması halinde hafif tempolu yürüyüşler ile basit egzersizler yapmak kilo vermeyi hızlandırabilir. Dengeli ve yeterli beslenme ile ufak fiziksel hareketler, annenin zayıflamasının yanı sıra anne sütünün kalitesi ve miktarına da olumlu etki edebilir.

Emzirirken nasıl diyet yapılmalıdır?

Emziren annelerin günlük beslenmesi 3 ana öğün ve 3 ya da 4 ara öğünden oluşmalıdır. Emzirme döneminde diyet yaparken hızlı kilo vermek için öğün atlamak hem annenin hem de bebeğin sağlıklı beslenmesi açısından doğru olmaz. Emzirme döneminde annenin yeterli ve dengeli beslenmesi hamilelik dönemindeki gibi bebeğin sağlığı ve gelişimi için çok değerlidir. Bu nedenle annelerin emzirirken diyet yaparken kalori kısıtlamasına gitmemeye özen göstermelidir.

Emziren bir annenin diyetinde bol su ve yeterli miktarda meyve, sebze, tahıllar proteinler ve süt kaynakları olabilir. Emzirme diyeti, protein, karbonhidrat, vitamin ve mineraller, et ve süt ürünleri gibi dört ana besin grubunun dengeli bir karışımından oluşabilir. Unutmamak gerekir ki emziren anneler diyetle birlikte bir yandan kilo verirken diğer yandan anne sütünün devamlılığını korumalıdır.

Az yemek anne sütünü azaltır mı?

Emziren annenin diyet yaparken, anne sütünü dengeleyecek beslenme programına devam etmesi önemlidir.  Yani yaptığı diyetle annenin süt salgısını iyi düzeyde tutarak hem zayıflaması hem de kilo vermesinin sağlanması gerekir. Emziren anne diyetinde hızlı kilo vermek için düşük kalorili beslenilirse anne sütünde azalma olabilir. Özellikle karbonhidrat ve proteinden fakir beslenme anne sütünü azaltır. Annenin hızlı bir şekilde kilo verme isteği de süt salgısını azaltabilir. Bu nedenle sağlıklı bir emziren anne diyeti için doktora veya bir diyetisyene danışmak ve onun önerisiyle beslenme programını düzenlemek büyük önem taşır.

Emziren anneler diyet yaparken nelere dikkat etmeli?

  1. Öncelikle bu süreçte fazla kiloları vermek için acele etmemeli, hızlı kilo kaybı için yapılan düşük kalorili diyetlerden kaçınılmalıdır.
  2. Annenin bu dönemde vitamin, mineral ve besin elementleri depolarına zarar vermeden sağlıklı ve dengeli bir şekilde beslenmesi gerekir
  3. Doktorun da izni alınarak hafif egzersiz ve yürüyüşler yapılabilir. Bu hem anne adayının kendini daha zinde hissetmesine hem de vücudunu daha kısa sürede toparlamasına yardımcı olur.
  4. Karbonhidrat ve proteinden fakir bir diyet anne sütünü azaltabilir. Bu nedenle süt, peynir, yoğurt, yumurta gibi protein ve kalsiyum açısından zengin gıdalar bolca tüketilmelidir.
  5. Her besin grubundan dengeli bir şekilde tüketilmelidir. Et-balık veya tavuktan biri her gün mutlaka yenilmelidir.
  6. “İki kişilik yemek” mantığı ile porsiyonları büyütmemeli, az az ve sık aralıklarla yemek yenmelidir. 
  7. Ara öğünlerde sağlıklı atıştırmalıklar yapmaya dikkat edilmelidir.
  8. Aşırı yağlı ve şekerli gıdalardan uzak durulmalıdır. Tatlı ihtiyacı meyvelerden sağlanabilir.
  9. Günde en az 2.5-3 litre su tüketimi sağlanmalıdır. Her emzirme sonrası 200-250 ml su içilmesi iştah kontrolü üzerinde de etkilidir.
  10. Emzirme döneminde yeteri kadar sıvı tüketen, dengeli beslenen ve aşırı yağlı ve şekerli gıdalardan uzak duran ve emziren bir anne daha kolay kilo verebilir. 
  11. Eğer anne tüm bunlara rağmen kilo vermekte zorlanıyorsa bir uzmandan yardım alabilir.

Bebeğin ilk 6 ay anne sütü alması, 6 aydan sonra anne sütü yeterliyse bu sürecin 2 yıl devam etmesi, bebek sağlığı açısından faydalıdır. Peki bu süreçte anne sütünü arttırmak için neler yapılabilir? Bunu öğrenmek için Anne Sütü Nasıl Artar? başlıklı yazımızı tıklayabilirsiniz.