Anne adayları için gebelik dönemi pek çok değişimin yaşandığı bir süreçtir. Bu dönemde bebeğin anne karnındaki gelişimine ve gebelik hormonlarındaki değişime bağlı olarak anne adayı bazı şikayetler yaşayabilir. Bu şikayetlerden biri de gebelikte vajina batması ve vajina ağrısıdır.
Gebelik döneminde pek çok anne adayının şikayetleri arasında yer alan vajinada ağrı ve batma hissi, genellikle adet gecikmesinden 2-3 hafta sonra görülür. Ağrı ve batmanın daha çok hissedildiği dönem ise, gebeliğin 12. ve 16. haftaları arasıdır. Rahim kaslarının gerilmesi ve kasılmasının yanı sıra vajinaya olan kan akışının artması, anne adaylarının bu dönemde vajina ağrısı veya batması hissetmesine neden olabilir. Peki, gebelikte vajina batması nedir, neden olur? Gebelikte vajina ağrısını neler hafifletir? Bu soruların cevaplarını öğrenmek için yazımızı okuyabilirsiniz.
Belinize, kalçalarınıza hatta bacağınızdaki uyluklara doğru yayılan bir ağrı yaşıyorsanız bunun nedeni ise pelvik ağrısı olabilir. Her beş hamile kadından birinde görülen pelvik ağrısı hakkında daha detaylı bilgiyi Pelvik Ağrı Nedir? Tedavisi Nasıl Olur? başlıklı yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Gebelikte Vajina Batması Nedir?
Gebelikte vajina batması, anne adayları arasında yaygın görülen bir durumdur. Vajinada batma hissi, gebeliğin ilk haftasından itibaren hissedilebilir. Birçok nedenden kaynaklı oluşan vajinada batma hissi beraberinde, birtakım şikayetlerin yaşanasına da neden olabilir.
Hamileliğin ilk aylarında görülen vajina batma hissi, hormonal ve fizyolojik değişimler nedeniyle oluştuğu için, hamilelik dönemini etkilemediği sürece, herhangi bir tedavi gerektirmez. Hamileliğin ilk haftalarında meydana gelen vajinada batma hissi, her ne kadar anne adaylarının çoğunda görülse de dış gebelik veya düşük olması durumunda da ortaya çıkabilir. Beraberinde bel ağrısı, kanama, göğüs ağrısı, nefes darlığı, bayılma, baş dönmesi veya kan basıncında düşme gibi semptomlar da görülebilir. Böyle durumlarda herhangi olumsuz bir durumun önüne geçilmesi için mutlaka doktora başvurmalıdır.
Gebelikte Vajina Batması Neden Olur?
Gebelikte vajina batması birçok nedenden kaynaklanabilir. Vajinada batma hissi, gebeliğin ilk haftasından itibaren başlar ve genellikle hormonal değişimlerden dolayı meydana gelir. Hamilelik hormonlarından biri olan progesteron, rahmi hamileliğe hazırlarken embriyonun rahme tutunmasında önemli rol oynar. Progesteron düzeyinde yaşanan bu değişimler, dokuların oluşmasına, kasların kısalıp uzamasına etki ettiğinden dolayı, rahimde batma hissi meydana gelebilir.
Gebelik ilerledikçe ve anne karnındaki bebek büyüdükçe rahim de genişlediği için rahmi tutan bağlar gerilir. Hamileliğin ilerleyen aylarında büyüyen bebek ve rahim, rahim bağlarını esnettiğinden vajina batması hissedilebilir.
Rahim kaslarında görülen değişimlere ek olarak, vajinaya giden kan akışı daha fazla arttığından dolayı, daha hassas hale gelir ve bu da batma hissinin artmasına yol açabilir. Anne adayının ilk hamileliği ise, annenin rahmi ilk defa büyüdüğü için batma hissi daha yoğun ve daha erken haftalarda hissedilebilir.
Hamileliğin son haftalarında ise vajinanın alt bölgesinde batma hissi oluşabilir. Ayrıca bebek baş aşağı pozisyonda yaklaştıkça, bebeğin başının aşağı yerleşmesi sonucunda rahim ağzındaki sinir uçlarına baskı yaparak batma hissini oluşturabilir.
Gebelikle Vajina Ağrısı Nedenleri
Gebelikte vajina ağrısının, en önemli nedeni hormonal değişimlerdir. Özellikle relaksin ve progesteron hormonunun artması, doğum sırasında pelvik kas ve bağlarının gevşemesini sağlar. Bu hormonların artışı da anne adayının vajinasında ağrı hissetmesine neden olabilir.
Gebeliğin ilk haftalarında, gebeliğin rahim iç duvarına yerleşmeye çalışmasından ötürü bölgede ağrı hissedilebilir. Ayrıca gebeliğin son 3 ayında, anne karnındaki bebeğin büyümesine bağlı olarak vajinaya binen yük artar. Bununla birlikte anne adayının aldığı kilo da vücuduna bir yük oluşturur. Tüm bu baskı sonucunda vajinada ağrı hissedilebilir.
Braxton Hicks kasılmaları olarak da bilinen yalancı kasılmalar, rahmin yavaş yavaş kendini doğuma hazırlaması nedeniyle oluşur. Bu kasılmalar kasık, alt karın ve vajinada ağrıya neden olabilir. İdrar yolları enfeksiyonu da vajinada ağrı hissine neden olabilir. Bunlara ek olarak vajinaya olan kan akışının artması da vajinadaki hassasiyeti arttırır ve bir ağrı olabilir.
Özetlemek gerekirse hamilelik sürecinde vajinada ağrı hissinin nedenleri arasında şunlar yer alabilir;
- Progesteron, relaksin hormonlarındaki değişimler
- Rahimdeki bağların gerilmesi ve kısalması
- Bebek yerleşmesi
- Bebeğin gelişimi ve gelişimi sırasında rahime ve diğer organlara baskı yapması
- Rahmin ve çevresindeki dokuların büyümesi
- Annenin bebeğe kan akışında sorunlar
- Kilo alımı
- Sindirim problemleri, kabızlık
- Yalancı doğum sancıları, Braxton Hicks kasılmaları
- Düşük
- İdrar yolu enfeksiyonları
- Dış gebelik
Gebelikte Vajina Ağrısını Neler Hafifletir?
Hamilelik sürecinde meydana gelen vajina ağrısı anne adaylarının sık karşılaştığı durumlardan biri olsa da anne adayları bu süreçte yorabilir. Eğer siz de hamileliğinizde vajina ağrısı yaşıyorsanız doktorunuza da danışarak bu dönemi kolay atlatmanın yollarını deneyebilirsiniz. Hamileliğin doğal etkilerinden kaynaklandığı için bazı uygulamak ve önlemlerle bu süreci daha rahat geçirebilirsiniz.
Hamilelikte vajina ağrısını azaltıp hafifletmek için şunları yapabilirsiniz;
- Bol su tüketebilirsiniz.
- Ağır bir şey kaldırmamaya, eşyaları itmemeye özen gösterin.
- Kan dolaşımını iyileştirmek ve vajinal basıncı azaltmak için sol tarafınıza yatabilirsiniz.
- Ani ve ters hareketlerden kaçının.
- Alacağınız ılık duş ağrınızı hafifletebilir.
- Her fırsat bulduğunuzda dinlenin.
- Uzun süre aynı pozisyonda durmayın, çok ayakta kalmayın.
- Yatarken hamile yastığı kullanabilirsiniz.
- Doktorunuzun onayını alarak Kegel egzersizi, yürüyüş, yoga veya yüzme gibi hafif egzersizler yapabilirsiniz.
Özellikle gebeliğinizin son haftalarında rahim daha fazla genişler ve kasılır. Bu da vajina ağrınızı artırabilir. Bu ağrılar uzun süreliyse ve yanında bir de kanama gibi problemler görülüyorsa vakit kaybetmeden mutlaka uzman bir doktora başvurmanızda fayda vardır.
Gebelikte vajina batması ve vajina ağrısının yanı sıra hamilelikten kaynaklı başka şikayetleriniz de olabilir. Bunların neler olabileceği ve tedavileri hakkında bilgi almak için Hamilelikte En Sık Görülen Rahatsızlıklar başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.