Bebeğinizin ev içinde olduğu gibi ev dışında da güvenliğini sağlamanız oldukça önemli. Hele de söz konusu, otomobille seyahat ise güvenlik açısından daha çok hassasiyet göstermelisiniz. Dünyada ve ülkemizde yapılan araştırmalara göre, trafik kazalarında oluşan sağlık sorunlarının birçoğu, yolculuk sırasında çocuklar için gerekli ve yeterli güvenlik önlemi alınmamasından kaynaklanıyor. Bunların başında da bebek oto koltuğu bulundurmama veya doğru şekilde kullanmama geliyor. Bu nedenle bebek oto koltuğu kullanmanın önemine, güvenli seyahat etmek isteyen her ebeveyn gibi siz de öncelik verebilirsiniz. Güvenli seyahat için bebek oto koltuğu kullanmanın öneminin yanı sıra bebek oto koltuğu alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini de öğrenip uygulayarak, bebeğinizle yola güvenle çıkabilirsiniz.
Bebek Oto Koltuğu Neden Kullanılmalı?
Bebeğinizi fiziksel olarak küçük olduğu için hem araç içinde doğru konumlandırırken hem de yolculuk sırasında kontrol ederken zorlanabilirsiniz. Bu yüzden de bebeğinizin yolculuk esnasında güvenli bir şekilde seyahat edebilmesi ve kazaya bağlı oluşabilecek risklerinin azalması için aracınızda bebek oto koltuğu bulundurup kullanmanız büyük önem taşır.
Otomobillerde bebek oto koltuklarının kullanılmasının en önemli nedenini, kaza anında bebeğin can sağlığını korumak ve yaralanmasını önlemek oluşturur. Otomobil içinde bulunan bebeğin, kaza anında oturduğu yerden savrulmasını ve aracın iç yüzeyine çarpmasını önlemek için tasarlanan bebek oto koltukları, zararın ve yaralanmanın şiddetini azaltmanın yanı sıra bazı hallerde bu risklerin tümüyle önüne geçmeyi de mümkün kılabilir.
Çocuk oto güvenlik koltuğu ilk kez 1962 yılında İngiltere’de icat edilip dünyada kullanılmaya başlandığından beri, bebek ve çocukların seyahat güvenliğini artırmaktadır. Bebekleri motorlu araç içi trafik kazalarından korumanın en etkin yolu, bebek oto koltuğu sisteminin kullanılmasıdır.
Bebek oto koltuğu, kaza anında bebeğin dışarıya veya arabanın içinde hareket etmesini engeller. Emniyet kemerleri, araç bebek koltukları gibi yeterli ve tam anlamıyla bir koruma sağlayamazlar. Gerekli korumayı sağlayacak ekstra yapılarla tasarlanan bebek oto koltukları, doğru monte edildiğinde hızlı çarpma etkisi esnasında kademeli yavaşlamayı sağlayarak, çarpma etkisini azaltma işlevi görür.
Dünyada yapılan araştırmalara göre, motorlu araç ile yapılan her türlü kazada çocuk oto güvenlik koltuğu kullanmak, sadece arka koltuğa oturtmaktan veya omuz ve kalçadan geçen erişkin emniyet kemerini çocuğa uyarlamaya çalışmaktan çok daha fazla korumaktadır. Yapılan araştırmaların sonuçlarında, 2-3 yaş çocuklarda oto koltuğu kullanılmasının, arka koltukta oturtarak sadece emniyet kemeri bağlanmasına göre yaralanma oranını yüzde 80 düşürdüğü de rapor edilmektedir. Güvenli seyahat için bütün çocukların boy ve kilolarına uygun büyüklükte bir koltuk ya da yükseltici seçilmesi gerektiğini açıklayan T.C. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı da emniyet kemeri bağlamanın herhangi bir yarar sağlamayacağını vurgulamaktadır.
Yasal Olarak Zorunlu mu?
Dünyadaki birçok ülkede, araç ile yolculuk yapan bebeklerin arka koltukta yaşına uygun oto koltuğunda oturduklarında daha güvenli olduğu göz önüne alınarak, bebek oto koltuğu kullanımı yasal zorunluluk haline getirilmiştir.
Ülkemizde de çocuk oto güvenlik koltuğu kullanımı, 9 Haziran 2008’de Resmi Gazete’de yayımlanan Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik ile zorunlu olup trafik cezasına tabidir. Yönetmeliğe göre otomobilde boyu 150 cm’den kısa ve kilosu 36 kilogramın altında olan çocukların, çocuk oto koltuğu ile seyahat etmesi zorunludur. Belirtilen boy ve kilo sınırları içindeki çocukların, kurallara uygun şekilde seyahat etmemesi ve otomobilde çocuk koltuğu bulunmaması halinde, yönetmelik gereği idari para cezası işlemi uygulanır.
1 yaşından küçük ve/veya vücut ağırlığı 9 kilogramın altındaki bebeklerin mümkün olduğunca uzun süre arkaya dönük bir şekilde seyahat etmeleri güvenlik açısından önerilir. Arkaya dönük olarak kullanılan çocuk oto güvenlik koltukları, öne bakanlara göre bebeklerin başını, boynunu ve omurgasını daha iyi destekler. Eğer bebeğiniz 6 aydan küçükse yüzü arkaya bakacak şekilde, standartlara uygun üretilmiş onaylı bir bebek koltuğunda oturtabilirsiniz. Baş ve boyun kontrolü henüz zayıf olan bebeğinizi arkaya dönük oturtmanızın yanı sıra, koltuğu arabaya bir emniyet kemeri ve bir üst bağlama bandı ile sabitlediğinizden emin olmalısınız. Eğer bebeğiniz 6 aydan büyükse, araca uygun bir biçimde yerleştirilmiş, bebeğinizin vücuduna doğru biçimde ayarlanmış, yüzü öne bakan onaylı bir çocuk güvenlik koltuğuna oturtabilirsiniz. Güvenli bir seyahat için bebeğiniz çok ağlasa da kucağınıza almayarak hem bebeğinizi kaza anında koruyabilirsiniz hem de yasal zorunluluğu yerine getirmiş olursunuz.
Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bebeğin başını ve vücudunu kaza sırasında oluşabilecek darbelere karşı koruyan bebek oto koltuklarını, verimli ve amacına uygun kullanabilmeniz için doğru özelliklere sahip olacak şekilde satın almanız gerekir. Çünkü bebekler için otomobil içinde en güvenli yer bebek oto güvenlik koltuğudur.
Eğer arabanız varsa bebeğiniz için yapacağınız diğer tüm doğum hazırlıklarıyla birlikte, uluslararası standartlara uygun, boy-kilo-yaş endeksine göre bir oto koltuğu almalısınız. Bebek araba koltuğu seçerken dikkat etmeniz gereken birkaç güvenlik özelliği vardır. İşte size bebek oto koltuğu alırken dikkat edilmesi gerekenler;
- Satın alacağınız koltuğun Avrupa Birliği güvenlik standardı olarak bilinen ECE R 44/04 veya I-Size (UN R 129) sertifikası olmasına özen gösterin. Bu standartlara sahip olmayan oto koltuğunu alıp kullanmamalısınız.
- Bebek oto koltuğu grupları, bebeğin kilosuna veya kaç aylık olduğuna göre değişiklik gösterir. Araba puseti olarak da bilinen “Grup 0” 10 kiloya, “Grup 0+” ise 13 kiloya kadar, “Grup 1” 9-18 kilo için kullanılır. Siz de piyasada bulunan farklı grup bebek koltuğu arasından bebeğinizin kilosuna uygun olanı seçebilirsiniz.
- Darbe emici yan bariyerleri ve ekstra boyun korumalığı olan, alev almaz oto koltuklarını tercih etmeniz oldukça önemlidir.
- Bebeğiniz için alacağınız oto koltuğunu hem arkaya dönük hem öne dönük oturmanızı sağlayacak iki yöne çevrilebilir özellikte alabilirsiniz.
- Sağlık açısından kaplaması terletmeyen, hava alan ve kolaylıkla çıkarılıp temizlenebilen kumaştan yapılmış bebek oto koltuğu seçebilirsiniz.
- Koltuğun hammaddesi, kolay yanmayan, sert plastik olan polipropilenden ve enjeksiyon ile yapılmış olmalıdır.
- Bağlama kayışları, güçlü ve darbeleri emebilen köpük malzeme ile yanları takviye edilmiş olmalıdır.
- En iyi bebek oto koltuğu en güvenli olanıdır. Bu nedenle ilk aşamada 5 noktalı kemer sistemi olan ürünler kullanmaya özen gösterin. Çocuğunuz büyüdükten sonra 3 noktalı kemerlere geçiş yapabilirsiniz.
- Evrensel bağlantı sistemi (ISOFIX), tüm araçlarda çocuk güvenlik koltuklarının takılma şeklini standart hale getirmiştir. Alacağınız oto koltuğunun ISOFIX bağlama sistemi standartlarına sahip olmasına dikkat etmelisiniz.
- Kurulumu kolay olan oto koltuğu seçmeye özen gösterin.
- Kullanım özellikleri içinde çoklu yatırma pozisyonlarının olmasına dikkat edin.
- Her bebek oto koltuğu, her arabaya sığmayabilir. Satın aldığınız koltuğun aracınızın arka koltuğuna sığdığından emin olun.
- Bebek oto koltuğunun güvenli bir şekilde monte olduğunu kontrol edin. Kullanım kitapçığında yazılan şekillerde monte etmek en güvenilir seçenektir. Eğer koltuk yerinden oynuyorsa yanlış yerleştirilmiştir ya da arabanıza uygun değildir.
Güvenli seyahat için bebek oto koltuğu kullanmanın önemi hakkında merak ettiklerinizin cevabını aldığınız bu yazımızın ardından, farklı bir bebek aparatı olan bebek arabası ile ilgili dikkat etmeniz gerekenleri de öğrenmek isteyebilirsiniz. Bebek arabası güvenliği ve kullanımı hakkında tüm detayları Bebek Arabası Nasıl Seçilir? içeriğimizden okuyabilirsiniz. Ayrıca bebeğinizle birlikte güvenle ve keyifle dolaşabilmek için bebek kangurusu kullanırken dikkat edilmesi gerekenlerin neler olduğunu da Kanguru Bebek Taşıyıcılar Nasıl Kullanılır? yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz.