Gebelikte cinsel ilişki pek çok anne ve baba adayının çekindiği ve tereddüt ettiği bir konudur. Özellikle hamilelik sürecinde, ilk aylarda bebeğe zarar verme düşüncesi ya da gebeliğin son aylarında anne adayının karnının büyümesi, hamilelikte cinsel ilişki konusunda eşler arasında cinselliğe karşı uzak durma düşüncesini getirebilir. Halbuki uzmanlara göre gebelikte cinsel ilişki, eğer normal seyreden bir hamilelik varsa hem anne hem de bebek için bir sağlık sorunu ya da tehlike oluşturmaz. ‘Hamileyken cinsel ilişkiye girilir mi?’ sorunuza daha detaylı bilgi almak için 3 Adımda Hamilelikte Cinsellik yazımızı okuyabilirsiniz.
Hamilelik sırasında cinsel ilişki yaşamak güvenli midir?
Bebek bekleyen pek çok çift, gebelik aylarında cinsel birleşmeden çekinerek, ‘hamilelik sırasında cinsel ilişki yaşamak güvenli mi? diye merak eder. Sizin de böyle bir çekinceniz varsa merak etmeyin, hamilelik sırasında cinsel birleşme normal ve güvenlidir.
Uzmanların tavsiyelerine göre, normal ve sağlıklı bir hamilelik geçiren anne adaylarının, gebeliğin son ayına kadar cinsel ilişkiye girmesinde herhangi bir sakınca bulunmaz. Hamilelikte cinsel ilişki bebeğe hiçbir şekilde zarar vermez. Çünkü bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvı ile dolu kese ve rahmin güçlü kasları, bebeği gebelikte cinsel ilişki sırasında korur. Ayrıca rahmin çok geride olması, cinsel birleşmede bebeğin zarar görmesini engeller. Dolayısıyla hamileliğinizin normal seyretmesi halinde, cinsel ilişkiye girmenizde herhangi bir sakınca yoktur.
3 aylık hamileyken ilişkiye girilir mi?, 5 aylık hamileyken ilişkiye girilir mi? gibi sorularınızın yanıtında aslında en önemli gereklilik, sizin sağlığınızın ve hamileliğinizin seyrinin normal olmasıdır. “Hamileyken cinsel ilişkiye girmek bebeğin güvenliği için sakıncalıdır” düşüncesi, hamileliğin durumuna göre değişiklik gösterir. Eğer hamileliğinizde erken doğum riski, plasentanın aşağı yerlesmesine bağlı kanamalar, plasental sorunlar ya da tekrarlayan düşük geçmişi gibi sorunlar bulunmuyorsa, hamileyken ilişkiye girmek bebeğiniz için bir tehlike oluşturmaz.
Aynı zamanda hamilelikte cinsel ilişki, eğer sağlıklı bir gebelik geçiriyorsanız bebeğiniz gibi sizin de sağlığınıza zarar vermez. Aksine cinsel yaşamınızın sağlıklı ve keyifli olarak sürmesi ve eşinizle yakınlık hissinizin devamı, ruhsal açıdan kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar.
Hamileliğin erken döneminde cinsel ilişki
Gebeliğin ilk dönemi yani erken döneminde, genelde çiftler arasındaki cinsel yaşamda cinsel istek ve uyarılmanın hafifçe azaldığı görülür. Sağlıklı bir hamilelik yaşayan anne adaylarının büyük bir kısmında, ilk 12 haftada cinsel istekte azalma görülebilir. İlk üç ayda hamilelik belirti ve şikayetlerinin yanı sıra anne adayının ‘annelik’ rolüne uyum sağlama sürecinde olması, cinsel istek ve dürtülerini zayıflatabilir.
Öte yandan gebeliğin başladığı ilk 3 ay içinde cinsel ilişkiye girmek, düşük riskini azaltmak için genellikle doktorlar tarafından yasaklanır. Gebeliğin erken dönemlerinde gerçekleşen düşüklerin büyük bir çoğunluğu gebelik ile ilgili problemlere ya da kromozom anomalilerine bağlı olarak gerçekleşir. Bu nedenle de gebelikte cinsel ilişki özellikle ilk aylarda düşük tehlikesi nedeni ile ertelenebilir.
Hamileliğin erken döneminde cinsel birleşme biraz durgun geçse de gebeliğin ikinci 3 aylık döneminde cinsel yaşamda hareketlilik başlar. 4 aylık hamileyken ilişkiye girilir mi?, 6 aylık hamileyken ilişkiye girilir mi? sorularının cevabı da uzmanlar tarafından ‘evet, sakınca yok’ şeklindedir. Gebeliğin üçüncü ve altıncı ayları arasında anne adayı tarafından gebelik benimsendiği, genel yorgunluk ve uyku eğilimi azaldığı için gebelikte cinsel ilişkide artış olabilir. Anne adayının fiziksel ve ruhsal olarak kendini en iyi hissettiği bu dönemde, eğer gebelikte herhangi bir sağlık sorunu yaşanmıyorsa cinsel ilişki normal ve güvenlidir.
Geç gebelikte cinsel ilişki
Gebeliğin son dönemlerinde cinsel yaşam ve cinsel istek, gebeliğin ilk aylarında gibi tekrar azalabilir. Hamilelik sırasında cinsel isteğin değişmesi normaldir. Anne adayının bedensel zorlukları, kendini yorgun hissetmesi, doğumla ilgili endişeleri hamilelikte cinsel ilişki isteklerini ertelemesine neden olabilir.
Halbuki normal seyrinde giden bir hamilelik süreci geçiren anne adaylarının hamileliğin son 4 haftasına kadar cinsel yaşamlarını kısıtlamasına gerek yoktur. 7 aylık hamileyken ilişkiye girilir mi? 8 aylık hamileyken ilişkiye girilir mi? sorusuna doktorlar genellikle onay vermektedir. Uzmanlara göre herhangi bir engel teşkil eden durum olmadığı sürece, hamileliğin 7. ayı ve 8. ayında cinsel ilişkiye girilebilir.
9 aylık hamileyken ilişkiye girilir mi? sorusuna da bir kısım doktor onay verse de bazı uzmanlar son haftalarda, sperm içinde bulunan prostoglandin isimli maddenin, rahim kaslarında kasılmaya yol açıp erken doğuma neden olma ihtimalinden cinsel ilişki önermez. Bu nedenle 9 aylık hamileyken ilişkiye girilmesiyle ilgili en doğru bilgi için doktoruna başvurabilirsiniz.
Gebelik sürecinde cinsel ilişki pozisyonlarının, anne adaylarının rahat olduğu pozisyonlara göre belirlenmesi en doğrusudur. Özellikle son aylarda hamileyken ilişkiye girerken anne adaylarının kendileri için en iyi ve rahat pozisyonu bulmaları önemlidir.
Hamilelikte cinsel ilişkinin faydaları
Hamileyken ilişkiye girmek, toplumda bilinen genel düşüncenin aksine, hem anne adayı hem de bebek açısından güvenli olduğu gibi birçok açıdan faydalıdır. Tüm gebelik sürecine baktığımızda, cinselliğin sürdürülmesi gebelik üzerine olumsuz etki yapmaz. Aksine yakınlık hissi, anne ve baba adayının kendini iyi hissetmesi ve çift ilişkisinin güçlenmesi açısından önemlidir.
Hamilelikte cinsel ilişkinin faydalarının başında şunlar gelir;
- Hamileyken ilişkiye girmek, anne adayının fiziksel olarak gevşeyip rahatlamasını, duygusal açıdan mutlu olmasını sağlar.
- Gebelikte cinsel ilişki sırasında orgazm olmak endorfin denen bir hormonun salgılanmasını uyararak anne adayında hamilelikle beraber ortaya çıkan yorgunluk ve stresin azalmasına yardımcı olur.
- Gebelikte cinsel ilişki, araştırmalara göre büyük tansiyonun düşmesini sağlar. Bu da özellikle 20. haftadan sonra ortaya çıkabilen preeklampsi denilen gebelik tansiyonunun ortaya çıkmasının engeller.
- Gebelikte en sık problemlerden olan alta kaçırma konusunda orgazm olmak, anne adayının pelvik taban kaslarının güçlenmesini ve idrar kontrolünü sağlar.
- Cinsel ilişki sonrası salgılanan prolaktin hormonu sayesinde, hamilelikte özellikle son aylara doğru oluşan uyku bozukluğu durumlarına rağmen anne adayı daha rahat uyuyabilir.
- Hamilelik sırasında cinsel birleşme, pelvik kasları ve rahim ağzını doğuma hazırlar.
- Vücuttaki kan dolaşımını artırır. Kan dolaşımının iyileştirilmesi, hamilelik sırasında cinsel ilişkinin avantajlarından biridir.
- Hamilelikte cinsel ilişkiye girmek, anne adayının vücudunun bağışıklık sistemi hücrelerini uyararak daha az hastalanmasına destek olur.
- Hamilelikte cinsel ilişki, duygusal açıdan eşleri daha çok yakınlaştırır, doğum öncesi eşlerin birbirine verdiği destek ve ilginin artmasını tetikler.
Hamilelikte cinsel ilişkinin zararları
Normal seyrinde giden bir hamilelik ise, gebelikte cinsel ilişkinin herhangi bir zararı yoktur. Bazı çiftler bu dönemde cinsel birleşmenin düşük yapma riskini artırdığını düşünebilir. Ancak hamilelik sırasında cinsel ilişki yaşamak, düşüğe neden olmaz. Çoğu düşük, fetüsün normal şekilde gelişmemesi nedeniyle meydana gelir. Doktorunuz size yapmamanızı tavsiye etmedikçe hamilelik sırasında cinsel birleşme zararlı değil, güvenlidir.
Ancak bazı durumlar vardır ki hamilelikte cinsel birleşmenin zararları oluşabilir. Anne adayının ağır kanaması varsa, plasenta düşükse veya kan toplanması (hematom) mevcutsa, daha fazla kanama riskini artıracağı için hamilelikte cinsel ilişki zararlı olabilir. Ayrıca anne adayının rahminin ağzında herhangi bir sorun varsa erken doğuma girme veya düşük yapma riskini artırabilir.
Anne adayı daha önce erken doğum yaptıysa ve hamileliğin ilerleyen dönemindeyse, çoğul gebelik varsa, bebeği çevreleyen amniyon sıvıda sızıntı varsa da hamilelikte cinsel ilişkiye girmek sakıncalı olabilir. Böyle durumlarda en doğru kararı verecek olması nedeniyle doktora danışılmalıdır.
Orgazm erken doğumu tetikleyebilir mi?
Hamilelik normalse ve herhangi bir komplikasyonu yoksa, hamilelikte cinsel ilişkiye girmek ve orgazm olmak erken doğumun oluşma riskini artırmaz veya düşük yapmaya neden olmaz. Orgazm sırasında ve hemen sonrasında hissedilen kasılmalar, doğumla ilgili kasılmalardan tamamen farklıdır. Cinsel ilişki sırasında gerçekleşen orgazm, rahimde bazı kasılmalara neden olabilir. Ancak bunlar erken doğumu başlatacak kadar güçlü kasılmalar değildir. Bu nedenle orgazm, erken doğumu tetiklemez.
Aklınızda hamilelikte cinsellik gibi doğum sonrasındaki süreçte cinsel hayatınıza tekrar başlama konusunda da pek çok soru işareti olabilir. Doğumdan sonra cinsel yaşantınızda dikkat etmeniz gerekenleri Doğum Sonrası Cinsel Hayat başlıklı yazımızdan okuyabilirsiniz.