Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Hamilelikte D Vitamini

D vitamini sağlıklı hamilelik diyeti için oldukça önem taşır. Gebelikte D vitamini kullanımı, kalsiyum ve fosfat değerlerinizi dengeler ve bebeğinizin kemik gelişimini destekler. Ayrıca son dönemlerde yapılan araştırmalarda, D vitaminin faydaları arasında hücresel farklılaşma, beyin gelişimi ve bağışıklık sistemine katkıları da yer alıyor. Gebelikte D vitamini eksikliği ise bazı sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir. Hamilelikte D vitamini eksikliğinin takibi bebeğin gelişimi açısından da önemlidir. Bu nedenle ‘Hamilelikte D vitamini kullanılır mı?’ ya da ‘Gebelikte D vitamini ne zaman başlanır?’ gibi soruların cevaplarını öğrenerek, doktorunuzun da onayı ve yönlendirmesiyle gebelikte D vitamini takviyesi alabilirsiniz.

D Vitamini Hamilelikte Ne İşe Yarar?

Sadece bebekler için değil hamileler için de D vitamini kilit öneme sahip. Bu vitamin yeterli alındığında, anne adayında yorgunluk, bitkinlik, diş kırılmaları ile sırt, kas ve eklem ağrılarının yaşanması engellenebilir. Böylece gebelik süresinin daha rahat geçmesi sağlanabilir. D vitaminin en önemli fonksiyonu, kemik ve kalsiyum metabolizmasına yaptığı etkidir. Öte yandan D vitamininin büyüme ve gelişme üzerine, beyin gelişimi ve bağışıklık sistemi üzerine olumlu etkileri bulunur.

Gebelikte D Vitamini Şart mı?

Kemik oluşumunda etkili D vitamini, insan vücudunda hayat boyunca yeterli düzeyde olması gereken bir vitamindir. Özellikle hem anne hem de bebek için hayati bir öneme sahip olması nedeniyle gebelikte D vitamini şarttır. D vitamini az sayıda gıdada ve az miktarda bulunduğu için beslenme yoluyla vücudun ihtiyaç duyduğu miktarı tamamlamak oldukça zor olur. Bu nedenle gerekli olan durumda doktor önerisine göre gebelikte D vitamini takviyesi almak gerekir.

Hamilelikte D Vitamini Eksikliğinin Etkileri Nelerdir?

Hamilelikte D vitamini eksikliği belirtileri birkaç şekilde kendini gösterir. D vitamini eksikliği olan kişilerde yorgunluk halsizlik, kemik ve eklem ağrıları, depresif ruh hali, çok sık hastalanma, sürekli üşüme, yoğun saç dökülmesi gibi belirtiler görülebilir. Ayrıca gebelik şekeri ve kemik erimesi gebelikte D vitamini eksikliğinin de tetiklediği durumlar arasındadır. 

Hamilelikte D vitamini eksikliği durumunda bebeğin kemikleri, bağışıklık sistemi ve gelişimi yeterli düzeye ulaşamayabilir. Hatta bazı durumlarda bebekte sağlık sorunları görülmesine dahi sebep olabilir. Unutmamak gerekir ki hamilelikte kullanılan D vitamini, bebeğin ilk aylarında görülen kemik gelişimine yardımcı olur.

Hamilelikte D Vitamini Alınmazsa Ne Olur?

Hamilelikte D vitamini eksikliği durumunda bebeğinizin ise kemikleri, bağışıklık sistemi ve gelişimi yeterli düzeye ulaşamayabilir. Hatta bazı durumlarda bebeğinizin sağlık sorunlarına dahi sebep olabilir. Çok nadir görülse de annenin D Vitamini eksikliği, bebeğin kemiklerinin yumuşamasına ve kemik hastalıklarına neden olabiliyor. Bebekte kemik şekil bozuklukları, çabuk kırılma, doğum sonrası sık enfeksiyonlara yakalanma ve ayrıca raşitizm hastalığına çabuk yakalanma gibi sorunlara neden olabilir. Çünkü hamilelikte tüketilen D vitamini, bebeğin ilk aylarında görülen kemik gelişimine yardımcı olur. 

Gebelikte D Vitamini Ne Zaman Başlanmalı?

Gebelik ve emzirme döneminde annelere D vitamini desteği sağlanması hem anne sağlığı hem de bebeklerde D vitamini eksikliğinin önlenmesi bakımından önem taşır. T.C. Sağlık Bakanlığı, hamile ve yenidoğanlara D vitamini verilmesi yönünde bir politika izlemektedir. T.C. Sağlık Bakanlığı nezdinde Gebelere D Vitamini Destek Programı çerçevesinde yayınlanan genelge ile D vitamini eksikliğinin sıklığı ve şiddeti göz önüne alınarak gebelerde kan düzeyine bakılmaksızın D vitamini takviyesine başlanabilir.

Peki hamilelikte D vitamini ne zaman alınmalıdır? D vitamini desteği uygulamasına göre, 12 haftalıktan itibaren gebelik süresince altı ay ve doğum sonrası altı ay olmak üzere toplam 12 ay süreyle, annelere D vitamini desteği uygulanabilir.

D vitamini günlük ihtiyacı, yaşa göre değişkenlik gösterir. 1 yaşına kadarki bebeklerde günlük alınması gereken D vitamini miktarı 400 IU yeterli iken, 1 yaşından sonra 600 IU olması gerekir.  Doğum öncesi dönemde ve doğumdan sonraki dönemde annelere uygulanacak D vitamini dozu ise günlük tek doz olarak alınmak üzere 1200 IU (9 damla) olmalıdır.

Hamileler Hangi D Vitamini Kullanmalıdır?

Hayatın her döneminde yeterli düzeyde alınması gereken D vitamini, bağışıklığı güçlendirdiği gibi diyabete karşı koruma özelliğine de sahiptir. Bu nedenle D vitaminin vücutta normal seviyelerde olması önemlidir. Ancak hamilelerde hangi D vitamini kullanılmalı? sorusunun en iyi cevabını doktor verecektir. Gebelikte D vitamini takviyesi almadan önce mutlaka doktora danışılmalı ve kişiye uygun D vitamini eksikliği tedavisi yapılmalıdır. Yüksek dozda ve bilinçsizce kullanılan D vitamini ilaçları toksik etki oluşturabilir. D vitamini kullanımını, doktor tavsiyesi doğrultusunda, yapılan testler ile gerekli dozlar belirlenerek uygulanması gerekir. Doktor önerisi olmadan vitamin kullanımının vücut için zararlı olacağı unutulmamalıdır.

D Vitamini Nasıl Alınır?

Hem anne hem de bebek için hep çok önemli ama özellikle son 3 ayda anneler bu vitaminin önemi üzerinde daha fazlaca durmalı. Peki, bu vitamine duyulan ihtiyaç nasıl karşılanır? Bilindiği gibi güneş ışınları bu konuda çok cömert. Yani D vitamini en verimli şekilde, cildin güneş ışınlarına ulaşmasıyla alınır. Güneş kreminizi sürdükten sonra çıkacağınız yürüyüşler hem vitamin hem de egzersiz ihtiyacınız için çok önemli. Eğer bu mümkün değilse doktorunuzun önerdiği D vitamini takviyeleri ya da bu vitamini içeren besinler yardımınıza koşacaktır.

D vitamini damla, kapsül, ampul ve sprey olarak, sadece D vitamini ya da farklı minerallerle güçlendirilmiş formlarda kullanılabilir. D vitamininin alınması için en uygun zaman yemek sonrasıdır. Bu sayede D vitamini ya da kolayca çözülür. Kan dolaşımına taşınır ve gerekli işlevleri yerine getirebilir.

D Vitamin İçeren Besinler

Hepimizin çok sevdiği birçok yiyecek D vitamini içeriyor. D vitamini içeren besinler arasında güneşten sonra en etkili yardımcı, deniz ürünleri. Uskumru, hamsi, somon, istiridye vs. gibi deniz ürünleri bu açıdan oldukça zengin. Fakat balık tüketiminin miktarına dikkat edilmeli. Balığın içerdiği toksinler sebebiyle haftada 2 porsiyon ile sınırlandırmak ideal bir yöntem. Bunun dışında diğer besinler de ihtiyacınızı karşılamaya yardımcı olabilir:

Yumurta: B12 ve protein bakımından da zengin olan yumurta, vücudun günlük D vitamini ihtiyacının yüzde 4’ünü karşılar. Özellikle yumurta sarısı bu konuda uzman.

Süt ve Süt Ürünleri: Süt, peynir, yoğurt; hamilelik döneminde sık sık tüketilmeli. Bu besinler hem kalsiyum hem de D vitamini deposu. Öyle ki yeterli oranda tüketilen kefir, süt, yumurta, tereyağı, yoğurt gibi besinler sayesinde D vitamini ihtiyacınızın yüzde 13’ünü karşılayabilirsiniz.

Mantar: Mantarda bulunan D vitamini seviyesi azımsanmayacak kadar fazla. Bunun için yemeklerinizin lezzetini mantarla zenginleştirebilirsiniz.

Patates: Güneş ışınları, balık ve süt ürünleri kadar güçlü olmasa da patates de D vitamini içeriyor. Sütle yapabileceğiniz patates püresi hem bu ihtiyacınızı karşılar hem de sizin için lezzetli bir öğle yemeği menüsü olabilir.

Hamilelikte D vitamini gibi gerekli olan başka vitaminler de vardır. Özellikle kış meyveleriyle bolca yararlandığımız C vitamini ile bebeğin anne karnında sağlıklı gelişimini destekleyen K vitamini bunların başında gelir. Gebelikte C vitaminin faydalarının neler olacağını Hamilelikte C Vitamini başlıklı yazımızda, hamilelikte K vitaminin önemini ise Hamilelikte K Vitamini başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz.  

 

Kaynaklar